nedjelja, 8. listopada 2017.

Brzinski ručak :Tjestenina sa dimljenom kobasicom


Potrebno:

1 kašika  maslinova ulja
1 dimljena kobasica
1 manji luk
3 čehna bijelog luka
2 šoljice pilećeg temeljca
300 ml pelata ili pasirane rajčice
½ šoljice mlijeka
250 g tjestenine
½ kašikice soli i isto toliko bibera
naribani tvrdi sir
¼  kašikikice crvene paprike
malo mladog luka  ilili vlasac(po želji)

Priprema
Na maslinovu ulju prodinstajte luk i kobasice narezane na kolutove oko pet minuta. Dodajte bijeli luk i začine pa kuhajte još dvije minute. Dodajte pileći temeljac, rajčicu, mlijeko i tjesteninu pa pustite da prokuha 15 minuta. Na vrh naribajte sir te maknite s vatre. Na vrh dodajte usitnjeni mladi luk po želji.
Prijatno !

subota, 7. listopada 2017.

Jako ukusne i sočne tope se ustima :Lazanje sa šunkom i sirom


Potrebno:
500 gr kora za lazanje ( koristila sam durum koje se ne trebaju kuvati )
300 gr kačkavalja
300 gr šunkarice, praške šunke ili suvog vrata ( mnogo je lepše sa suvim vratom jer on pusti taj dimljeni miris ali je odlično i sa praškom šunkom )
2 kašike brašna
500 ml mlijeka
200 ml vode
1 kašika suvog začina
50 – 100 ml ulja, ali ne više da ne bude masno

Priprema:
Prvo pravimo sos.
Zagrejati ulje, dodati brašno i mešati dok ne požuti.
Zatim naliti mlijeko i vodu, pa dodati suvi začin.
Miješati dok ne provri.
Treba da je gustine jogurta, ako je malo redje ništa zato ispariće dok se bude peklo.
Podeliti kore na 4 jednaka dijela ili kako možete da ih uklopite u svoju tepsiju.
Pa onda podeliti šunku na 3 dela pošto odgore ne ide.
U vatrostalni pleh staviti prvi red kora za lazanje preliti sa malo sosa i poslagati šunku.
Preko nje dodati rendani sir.Ostaviti malo odozgo za posip na kraju ako volite a može i bez.
Ponoviti ovo sve onoliko puta koliko imate kora.
Na zadnju ne ide šunka nego samo sos i sir.
Staviti 60 minuta u rernu da se peče ili dok ne dobije sir zlatno žutu boju 
Pečene lazanje izvaditi da se hlade 10 minuta pa tek onda služiti, paziti veoma su vrele, može da se čeka i duže, a ostaju tople i posle 2h.

Prijatno.

Punjena Vješalica u slanini


Potrebno:
obično ide 250 gr mesa po osobi, za četvoročlanu porodicu 1 kg bez kostiju od krmenadle
nakoliko komada isečete meso toliko ide komada sira i šunke ( dimljenog mesa )
 i slanine .
so i biber
ulje ukoliko pržite

Priprema:

Meso okrenuti po dužini pa tako seći tanke šnicle.
Izlupati i posuti sa malo soli i bibera svako parče.
Ostaviti da odstoji 10ak minuta.
Na svako parče mesa po dužini staviti komad šunke i sira pa uviti.
Ako vam je meso negde puklo na taj deo stavite šunku, a ona će zadržati sir da ne curi napolje pri pečenju.Umotati u slaninu .
Zagrejte ulje na srednje i stavite da se peku ravnomerno sa obe strane.
Ukoliko pečete na roštilju, ulje nije potrebno.
Pečene punjene vješalice se obično poslužuju uz kajmak ili urnebes salatu.

Prijatno.

Bosanska Pita Ružica ili Đul pita

Potrebno:
1/2 kg jufke za baklavu
350 grama mljevenih oraha
250 grama maslaca
grožđice po želji

Vagda :
400 grama šećera
3 dl vode
1 limun
Priprema:

Razdijelite jufku po 4 lista 

Rastopite maslac  list jufke namažite svaku posebno i složite jednu na drugu a četvrtu list posipajte orasima i zarolajte. Nakon toga slijedeća 4 lista i tako sve po četiri mažete maslecem svaki list a samo 4 posipate orasima .   Izrežite na oko 2- 3 cm širine redajte u tepsiju  ne kao rolate nego obrnuto . Maslacem dobro namažite tepsiju.
 Pecite oko 40 min. dok ne porumeni. Zakuhajte vodu sa šećerom da se ukuha pa u to dadajte kriške limuna . Vruću pitu  dobro natopite sa vagdom  i ostavite da upije.

Prijatno!

Tradicionalni recept za:" KADAIF"

Potrebno:
 500 g sirovog kadaifa
200 g maslaca
100 g oraha  i grozžđice
500 g šećera (za vagdu, sa 1 litrom vode)
vanilin šećer
 limun
Priprema:
Sirov kadaif se slaže u maslacem namazanu tepsiju. Između dva sloja sirovog kadaifa staviti orahe,grožđice(kriske, tanke) maslaca po obadva sloja stavljamo maslac . Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći.
Za to vrijeme pripremiti preljev – vagdu. 500 g šećera staviti u 1 l vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta vagda kojoj treba dodati kriske limuna , i vanilin šećer
Mlak kadaif lagano preliti mlakom vagdom. Niti kadaif, niti vagda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.

Prijatno!

Kremasta i savršena -Torta Rada ukus koji se pamti

Potrebno:
Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
12 kašika oraha
1 kašika brašna
1 kašika ulja
Fil:
1.5 l mlijeka
3 pudinga od vanile
4 kašike brašna
2 margarina ili maslaca (2 x 250 gr)
400 gr šećera u prahu
100 gr čokolade za kuvanje
100 gr mljevenih oraha
150 gr mljevenog keksa
100 gr kokosa
čokolada za ukrašavanje
Priprema:
Za koru umutite prvo belanca u čvrst stneg, dodajte postepeno šećer, žumanca, kašiku brašna, 12 kašika oraha i kašiku ulja (ulje se dodaje zbog vlažnosti kore).
Ispecite koru u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, proverite čačkalicom kad je pečeno, ohladite i podelite na dva dela koncem, tako da se dobiju dve kore.
(Koristila sam kalup 28 cm)
Torta može da se sprema i u četvrtastom plehu, (22×33) s tim da se peče posebno svaka korica po pola od ove mere, jer su tanke.
Skuvajte 1.5 litar mlijeka sa 3 pudinga od vanile i 4 kašike brašna.
Dobro sjedinite i ostaviti da se ohladi.
Povremeno ga promješajte da se ne uhvati korica.
Umutite maragarin ili maslac (ili pola pola, ja sam tako uradila),sa 400 gr šećera u prahu.
Dodajte ohlađeni skuvan puding. Sjedinite i podelite na 4 dela.
U 1. deo dodati 100 gr rastopljene čokolade
2. deo 100 gr mlevenih oraha
3. deo 150 gr mlevenog keksa
4. deo 100 gr kokosa
Filovati tortu:
kora 3. fil, 4. fil
kora 2. fil, 1. fil
Posuti rendanom čokoladom.
Ostavite u frižider da se stegne i uživajte!
Ja sam filovala tortu tako što sam prvo koru stavila na tacnu, pa preko nje obod kalupa sa unutrašnjom stranom oboženom pek-papirom ali malo dužim nego što je bio obod.
Pošto ima baš puno krema, kalup je bio pun do vrha.
Može se jedan deo krema ostaviti i za ukrašavanje, to je već vama po volji.

Prijatno !

BRESKVICE


Potrebno:
 2 jaja
 2 dcl šećera
 1 dcl otopljene masti
 ½ praška za pecivo
 350 gr brašna
 5 žlica marmelade
 0,5 dcl ruma
 crvena boja u prahu
 kristalni šećer
Priprema:
Prvo treba izmješati jaja sa šećerom i masti.
Posebno pomješati brašno i prašak za pecivo.
Sve zajedno sjediniti, dobro je kada se izmjesi to što se ne ljepi za prste.
Napraviti iz većeg valjka manje valjčiće koje treba izrezati da se dobiju jednake kuglice veličine oraha.
Kuglice slagati na tepsiju u razmaku jednog prsta da se kod pečenja ne slijepe, prethodno staviti masni papir.
Staviti peći u zagrijanu rernu na 200 stupnjeva 13–15 minuta, paziti da ne porumene (ako vrlo malo i porumene ne smeta).
Kada se ohlade šiljastim nožem treba ih izdubiti što je više moguće.
Ostatke samljeti na mašinu za mljevenje.
Pomješati sa marmeladom i rumom.
Puniti malom žlicom breskvice i lijepiti ih.
Ako imate boju u prahu možete na vrh noža rastopiti je u 1 dcl vode.
Umakati breskvice u boju i slagati na tacnu.
Kada se nakupilo oko 10–tak breskvica treba umočiti u kristalni šećer da se dobije završna dekoracija.
Tako nastaviti sa ostatkom breskvica dok se sve ne završi.
Prijatno!

Liker od čokolade napravite sami nije teško


Potrebno:
 1 l mlijeka
 1/2 kg šećera
 10 dkg kakaa
 1,5 dcl rakije
 2 dcl ruma
Priprema:
Šećer i kakao izraditi sa malo mlijeka, paziti da ne ostanu grudice.
Preostalo mlijeko grijati i dodati smjesu od šećera i kakaa, kuhati do pred vrenje.
Ohladiti i u hladno dodati rakiju i rum.
Sipati u boce i ostaviti da odstoji 24 sata.
Bocu protresti svaki put prije upotrebe. 
Uživajte u društvu i likeru. 
Prijatno !

Savršenstvo od čokolade : BEČKI KOLAČ

Potrebno :
kora:
 4 jaja
 100 g maslaca
 150 g čokolade
 100 g šećera u prahu
 2 kašike  brašna
 
Fil:

 350 g čokolade
 500 ml slatkog vrhnja
 3 kašike ruma
 3 kašike šecera u prahu

Ukrašavanje:
 50 g čokolade
 1 kašika ulja
Priprema:
Umutiti maslac i šecer u prahu. Dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu. Dobro izmiješati. Na kraju dodati čvrst snijeg od bjelanaca i lagano izmiješati varjačom.
Veliki pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smjesu i peći na 200 °C oko 30 minuta. Ohlađenu koru presjeći na pola.
Čokoladu izlomiti na manje komade, pomiješati sa slatkim vrhnjem i kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa. Fil ostaviti da se hladi u frižideru 2 sata.
U ohladjeni fil dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne dobije čvrst šlag. Na kraju dodati rum i još malo mutiti.
Na tacnu staviti jednu koru, premazati je filom, prekriti drugom korom i ukrasiti otopljenom čokoladom.

Prijatno!

Ima li neko ko ne voli -Princes krofne sa pudingom od vanilije ?


Potrebno  za krofne:

2 čaše vode

1 čaša ulja

230 g mekog brašna

5 jaja

Za fil:

1 l mlijeka

3 kesice pudinga od vanilije

4 žumanjka

8 žlica šećera

250 g margarina

Za posipanje:

malo šećera u prahu

Priprema:

Stavite da provri voda i postepeno dodajte ulje, zatim i brašno uz stalno miješanje. U smjesu dodajte jaja, jedno po jedno sve muteći mikserom. Vadite kašičicom malo krofnice veličine manjeg oraha, sa razmakom jer će da narastu. Stavite da se peku u zagrijanoj pećnici na 250ºC.
Za fil: u mlijeku skuhati puding pomiješan sa 4 žumanca i šećerom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodati omekšali maslac i pjenasto umutite mikserom.
Pripremite za filovanje.
Krofnice presjeći na pola i filujte pripremljenim filom.
Gotove krofnice pospite šećerom u prahu. Ostavite malo da se fil stegne i služite.
Prijatno !

Veoma ukusni -Rižoto sa kurkumom super prilog uz bilo koje meso


Potrebno :
200 gr bilo koje mešavine(ja obično stavim mexsičku mješavinu zato sto je sitno isjeckana i ima svega )ako nemam domaće
1 kašika suvog začina
1 manja glavica crnog luka
100 ml ulja
1 šolja od 250 ml   riže 
1/2 kašičice kurkume
1 kašičica soli
1 kašika peršunovog lista

Priprema:
Iseckati crni luk, dodati ulje, suvi začin i malo vode pa dinstati.
U drugu posudu staviti mešavinu povrća da se kuva.
Kada je luk skoro izdinstan skloniti sa vatre.
U treću posudu staviti pirinač i vodu da se pirinač kuva.
Luku dodati povrće koje se skuvalo do pola ( znači malo mu fali da je gotovo skroz ).
Zatim procediti rižu koji smo kuvali 10 – 15 minuta .
Luk ne cedimo, a od povrća uzmemo šolju vode koja je preostala od kuvanja.
Kuvamo na ovaj način jer kada spojimo sve sastojke moramo još malo sve zajedno da ih kuvamo, pa kako ne bi došlo do raspadanja, svi sastojci se kada su blizu kraja kuvanja spajaju.
I rižu dodati povrću i luku, dodati povrće zajedno sa vodom od kuvanja .
Smanjimo vatru pa dodamo so, kurkumu i peršunov list.
Kuvamo na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok višak vode ne ispari.
Može da ostane redje jer će se prilikom hladjenja stegnuti.
Uvek ga spremajte zadnjeg jer stajanjem pirinač nabubri, krene da se raspada i pusti svoj skrob pa sve postane lepljivo i manje ukusno.

Prijatno.

Super varivo :Juneće meso sa kupusom


Potrebno :
600 gr junećeg mesa isečenog  po izboru
1,5 kg  kupusa
1 kašika suvog začina
2 kašike crvene mlevene paprike
1-2 lista lovora
malo peršunovog lista
beli luk po želji
50 ml ulja
1 glavica crnog luka

Ako volite ljuto možete dodati jednu ljutu papričicu 

Priprema:
Iseckati crni luk na kockice, dodati ulje i malo vode, pa prodinstati 
Zatim dodati juneće meso isečeno na željene komade , doliti čašu vode i ostaviti da se dinsta.
Posle pola sata dodati isječeni  kupus i papriku.
Naliti vode da prelije preko kupusa .
Kuvati sat ipo sa dolivanjem vrele vode.
U medjuvremenu dodati lovorov list i peršun.
Kada je meso se skuvalo kao i kupus možete dodati iseckani   bijeli  luk.
Još malo prokuvati .

Napomena: Varivo  možete napraviti i sa kiselim kupusom u zimskim danima .

Prijatno.

Šnicle u saftu od ajvara -Super ručak


Potrebno :

6 šnicli
brašno za uvaljati šnicle
3 glavice luka
2 čena belog luka
tri pune kašike ajvara
1 kašika suvog začina
lovorov list i biber po želji i ukusu

Priprema:

Šnicle izlupati i posoliti.
Uvaljati svaku u brašno pa propržiti sa obe strane nekoliko minuta na vrelom ulju.
Izvaditi šnicle dok luk ne izdinstamo .
Dodati mu crni i beli luk, malo vode i dinstati.(ako neželite da se luk osjeti ili zna izblendajte ga )moj muž voli kad se se osjete komadi :)
Dinstati sve dok luk ne bude potpuno kuvan.
Zatim dodajte  ajvar  lovorov list i biber , naliti čašu vode, promešati i uroniti u tu smjesu  šnicle.
Sve zajedno krčkati na laganijoj vatri 30 minuta.
Dok višak vode ispari, a šnicle omekane.
Uz ove šnicle po želji mozete dodati prilog ( krompiriće ,pire ,rižu kuhanu ,tjesteninu ...)

Prijatno !