Potrebno :
200 gr bilo koje mešavine(ja obično stavim mexsičku mješavinu zato sto je sitno isjeckana i ima svega )ako nemam domaće
1 kašika suvog začina
1 manja glavica crnog luka
100 ml ulja
1 šolja od 250 ml riže
1/2 kašičice kurkume
1 kašičica soli
1 kašika peršunovog lista
Priprema:
Iseckati crni luk, dodati ulje, suvi začin i malo vode pa dinstati.
U drugu posudu staviti mešavinu povrća da se kuva.
Kada je luk skoro izdinstan skloniti sa vatre.
U treću posudu staviti pirinač i vodu da se pirinač kuva.
Luku dodati povrće koje se skuvalo do pola ( znači malo mu fali da je gotovo skroz ).
Zatim procediti rižu koji smo kuvali 10 – 15 minuta .
Luk ne cedimo, a od povrća uzmemo šolju vode koja je preostala od kuvanja.
Kuvamo na ovaj način jer kada spojimo sve sastojke moramo još malo sve zajedno da ih kuvamo, pa kako ne bi došlo do raspadanja, svi sastojci se kada su blizu kraja kuvanja spajaju.
I rižu dodati povrću i luku, dodati povrće zajedno sa vodom od kuvanja .
Smanjimo vatru pa dodamo so, kurkumu i peršunov list.
Kuvamo na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok višak vode ne ispari.
Može da ostane redje jer će se prilikom hladjenja stegnuti.
Uvek ga spremajte zadnjeg jer stajanjem pirinač nabubri, krene da se raspada i pusti svoj skrob pa sve postane lepljivo i manje ukusno.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar