subota, 7. listopada 2017.

Savršenstvo od čokolade : BEČKI KOLAČ

Potrebno :
kora:
 4 jaja
 100 g maslaca
 150 g čokolade
 100 g šećera u prahu
 2 kašike  brašna
 
Fil:

 350 g čokolade
 500 ml slatkog vrhnja
 3 kašike ruma
 3 kašike šecera u prahu

Ukrašavanje:
 50 g čokolade
 1 kašika ulja
Priprema:
Umutiti maslac i šecer u prahu. Dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu. Dobro izmiješati. Na kraju dodati čvrst snijeg od bjelanaca i lagano izmiješati varjačom.
Veliki pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smjesu i peći na 200 °C oko 30 minuta. Ohlađenu koru presjeći na pola.
Čokoladu izlomiti na manje komade, pomiješati sa slatkim vrhnjem i kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa. Fil ostaviti da se hladi u frižideru 2 sata.
U ohladjeni fil dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne dobije čvrst šlag. Na kraju dodati rum i još malo mutiti.
Na tacnu staviti jednu koru, premazati je filom, prekriti drugom korom i ukrasiti otopljenom čokoladom.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar