Potrebno :
kora:
4 jaja
100 g maslaca
150 g čokolade
100 g šećera u prahu
2 kašike brašna
100 g šećera u prahu
2 kašike brašna
Fil:
350 g čokolade
500 ml slatkog vrhnja
3 kašike ruma
3 kašike šecera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
3 kašike ruma
3 kašike šecera u prahu
Ukrašavanje:
50 g čokolade
1 kašika ulja
1 kašika ulja
Priprema:
Umutiti maslac i šecer u prahu. Dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu. Dobro izmiješati. Na kraju dodati čvrst snijeg od bjelanaca i lagano izmiješati varjačom.
Veliki pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smjesu i peći na 200 °C oko 30 minuta. Ohlađenu koru presjeći na pola.
Čokoladu izlomiti na manje komade, pomiješati sa slatkim vrhnjem i kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa. Fil ostaviti da se hladi u frižideru 2 sata.
U ohladjeni fil dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne dobije čvrst šlag. Na kraju dodati rum i još malo mutiti.
Na tacnu staviti jednu koru, premazati je filom, prekriti drugom korom i ukrasiti otopljenom čokoladom.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar