srijeda, 27. rujna 2017.

Brzi burek a ukusan kao iz pekare




Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekarnice

Potrebno:

1 jufke/kore za pitu (500 gr)
50 ml maslinovog ulja
250 ml mlake vode
so po ukusu
oko 250 gr mljevenog mesa (ja sam koristila junetinu)
2 manje glavice crnog luka
po želji šarenog bibera (ja koristim mješavinu bijelog, crnog, crvenog i zelenog)
so
suhi začin
oko 2 kašike maslinovog ulja, za dinstanje mesa

Priprema:

Prvo pripremite nadjev. Luk nasjeckajte na jako sitne kockice i prodinstajte ga na ulju i malo soli. Kada postane staklast, dodati meso, biber i suhi začin i miješati dok se meso ne usitni i ne prodinsta. Ovako spremljen nadjev odložiti sa strane dok kore ne pripreme.

Od ukupne količine kora, odvojiti 4 cijele kore. Okruglu tepsiju namazati uljem i tepsiju obložiti korama, tako da krajevi kora izlaze van tepsije.
U jednoj posudici staviti vodu, ulje i so i razmutiti kašikom. Tom mješavinom malo natopiti kore na dnu tepsije. Sada dodati malu količinu mesa, pa preko mesa dodati iscjepkane kore.
Kore poprskati mješavinom vode i ulja, pa preko njih opet staviti meso. Redati tako naizmjenično dok se i kore i nadjev ne potroši, s tim što zadnji sloj treba biti od mesa. Meso prekriti sa zadnjom čitavom korom koja je odvojena na početku i preko nje preklopiti krajeve prvih kora, koji izlaze iz tepsije.
Te viškove preklapati jedan po jedan, i poslije svakog preklapanja, koru zaliti sa malo tekućine.
Kada je burek ovako složen, gornju površinu još malo nakvasiti tekućinom, ali ne previše. Od ukupne mješavine vode, soli i ulja, odvojiti nekih 30 ml. Tim ostatkom ćete zaliti tek pečeni burek.
Burek peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250 C, dok fino ne porumeni. Kada je pečen, zaliti ga ostatkom tekućine i vratiti ga u rerni još cca 5 minuta, te ga poslije prebaciti na nekoj tacni, plohi ili šta već, da se malo ohladi, međutim prilikom prebacivanja burek treba tako preručiti da gornji dio bureka sada bude odozdo. Ostaviti ga da odstoji jedno 5-10 minuta, pa rezati na četvrtine.
Poslužiti toplo.
Prijatno!

Ovo je najzdravij ručak na svijetu ....Treba ga jesti svaki dan








Osim spriječavanja brojnih bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan!

Sastojci:

150 g kukuruzne palente
3 jaja
200 g brašna
300 g sitnog sira, nemasnog
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
100 ml suncokretovog ulja

Priprema:

Dok se priprema smjesa potrebno je rernu uključiti na 200 stepeni. U jednu činiju umute se jaja sve dok ne budu blago pjenasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smjesa dobro umijesi sa mikserom. Nakon dobijanja homogene smjese dodaje se brašno i palenta sa kašičicom soli i sa praškom za pecivo.
Preporučljivo je koristiti bez glutensko brašno u tom slučaju. Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitan izmrvljen sir. U modlice ili u veći pleh sipa se smjesa koja je prethodno namazana sa malo ulja.
Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti da li su dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da su dovoljno boravile u rerni i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja.

utorak, 26. rujna 2017.

Ručak za deset : Teletina sa šampinjonima u sosu od ajvara



Potrebno :
500 g telećeg mesa od buta
250 g šampinjona
1 manji praziluk
1 manja glavica
crnog luka
4 kašike soja sosa
4 kašike pikantnog ajvara
1 kašika seckanog peršuna
1 kašičica senfa, ulje
2 čena belog luka
mešavina začina





Priprema:


Teleće meso iseći na štapiće, šampinjone na četvrtine, praziluk i crni luk na kockice, a beli luk ispasirati.

Na malo ulja propržiti praziluk, crni i beli luk, a zatim dodati teletinu te i nju kratko propržiti da promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok meso napola ne omeša.
 Potom dodati šampinjone, soja sos, ajvar, senf i začine po ukusu pa nastaviti sa dinstanjem da svi sastojci omekšaju, a umak dobije željenu gustinu. Posuti peršunom
Poslužiti mozete uz pire krompir ,rižu ili makarone .
Prijatno! :)

Torta za najdraže goste:" Inicijativa Torta"


Potrebno:
Za kore:


12 belanaca
15 kašika šećera
250 g mlevenih oraha
7 kašika brašna

Za fil I:
12 žumanaca
150 g šećera
100 g mlevenih lešnika
250 g margarina
100 g šećera u prahu
50 g čokolade za kuvanje

 Za fil II:

 150 g šlaga
 150 g mlevenih lešnika

 Za čokoladne šare:

 150 g čokolade za kuvanje

 Priprema

  Za kore:
 Umutiti belanaca u čvrst sneg i dodati šećer. Mutiti još malo, dodati orahe i brašno, te   lagano promešati varjačom.
 Na papiru za pečenje iscrtati krug veličine kalupa. Napraviti pet krugova i svaki   premazati puterom.
 Rasporediti smesu za kore na krugove, pažljivo je razmazati i peći na poleđini pleha oko   pet minuta.
 Pečenu koru ostavite na papiru da se prohladi pa tek onda ukloniti papir s nje.

 Fil I:
 Umutiti žumanca sa šećerom, skuvati ih na pari, a onda ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i sjediniti s ohlađenim žumancima. Dodati mlevene lešnike i sve sastojke dobro povezati u kremastu smesu.
Odvojiti dve kašike fila za premazivanje ivica torte.

Fil II:
Umutiti šlag po uputstvu sa kesice te dodati mlevene lešnike.
 Finalni postupak:
 Svaku koru premazati filom I, pa filom II.
 Na tacnu za posluženje poređati premazane kore jednu na drugu. Odvojenim filom   premazati tortu sa strane.
 Čokoladu za kuvanje rastopiti na pari i sipati u špric za dekoraciju. Na alu-foliji praviti oblike od čokolade, a potom ih ostaviti u frižider da se stegnu. Ohlađenje čokoladne figure skidati s folije i stavljati na tortu.
Prijatno! 

Piškote Tota koja ce vas očarati svoim ukusom !



Potrebn0:
  • 8 jaja
  • 400 g šećera u prahu
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina
  • 3 dl mleka
  • 2 kašike ruma
  • 2 velike kutije piškota

  • Za dekoraciju:
  • 100 g čokolade za kuvanje

  • Priprema:
    1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 200 g šećera u prahu i mutiti dok se šećer ne otopi.
    2. Posebno umutiti žumanca i 100 g šećera u prahu, dodati otopljenu čokoladu i promešati.
    3. Margarin umutiti sa 100 g šećera u prahu, dodati u krem od žumanaca i izmešati. Na kraju dodati šlag od belanaca i polako promešati varjačom.
    4. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleko i rum.
    5. Okrugao kalup za tortu obložiti folijom. Piškote umakati u pripremljenu mešavinu mleka i ruma, pa prekriti dno kalupa za tortu i premazati sa malo fila. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal, a završiti sa piškotama.
    6. Pripremljenu tortu staviti u frižider da se stegne. Zatim je izvrnuti naopačke na tacnu za tortu i preliti otopljenom čokoladom.
    Prijatno !

    Vrijeme je kestena napravite jednu finu :Kesten Tortu


    Potrebno:
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 Rum šećer
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g Glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 Prašak za pecivo
  • 80 g mljevenih oraha
  • 200 g kesten-pirea
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 400 ml mlijeka
  • 1 Krema za torte čokolada
  • Šlag 5 +
  • Priprema
    – Jaja, šećer i rum šećer pjenasto izmiješajte te dodajte ulje i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano sa soli i praškom za pecivo te mljevene orahe.
    – Smjesu dobro promiješajte i izlijte u kalup za torte (Ø 26 cm) pa pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Pečeni biskvit ohladite i ostavite u kalupu.
    -Kesten-pire izmiješajte sa slatkim vrhnjem. U hladno mlijeko uspite sadržaj vrećice kreme i miješajte električnom miješalicom da dobijete kremu. Na kraju umiješajte pripremljeni kesten-pire i dobivenu kremu nanesite preko biskvita u kalupu.
    – Tortu ostavite u hladnjaku do posluživanja.

    Šlag  izmiješajte do željene čvrstoće i premažite  tortu .
    Savjet
    Tortu ukrasite po želji čokoladnom glazurom ili  rendanom čokoladom .
    Prijatno !

    Super kremaste Balon kocke



    Potrebno:
    Za koru
    5 bjelanaca
    150 g šećera
    1 kašika sirćeta
    1 kašika brašna

    Za fil
    7,5 dl mleka
    6 kašika brašna
    5 kašika šećera
    5 žumanaca
    250 g margarina
    2 kašike šećera u prahu
    1 vanil-šećer


    Za sirup

    1,5 dl vode
    125 g šećera


    Za šam

    15 kašika šećera
    5 belanaca


    Priprema
    Kora:
    Bjelanca ulupati u čvrst sneg, te postepeno dodavati šećer i sirće muteći sve vreme.
     U sneg od belanaca dodati kašiku brašna i polako promešati varjačom. Pripremljenu masu sipati u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje pa u zagrejanoj rerni peći 30 minuta na 180 °C.
    Sirup:
    U odgovarajućoj šerpi sjediniti šećer i vodu pa kuvati dok se ne dobije sirup. Gotov sirup ostaviti da se ohladi te ga preliti preko kore.
    Fil:
     U jednoj trećini mleka razmutiti brašno, šećer i žumanca. Ostatak mleka staviti da proključa a zatim dodati razmućenu masu i kuvati mešajući sve vreme dok se ne zgusne.
     Margarin umutiti sa šećerom u prahu i vanil-šećerom pa ga sjediniti sa ohlađenom masom i dobro izmešati.
    Šam:
     Šećer ušpinovati sa malo vode kako bi se dobio gust sirup, a belanca umutiti u čvrst sneg.
    U sneg od belanaca postepeno dodavati pripremljen sirup muteći sve vreme dok se ne dobije čvrst šam.
    Finalni postupak:
    Natopljenu koru premazati ohlađenim filom, te naneti šam od belanaca. Gotov kolač iseći na kocke.
    Prijatno!

    Savršenstvo od kolača kombinacija Višanja i Mascarpone sira




    Potrebno
    lisnato tijesto
    Za fil od višanja:
    500 gr višanja
    200 gr šećera
    200 ml vode
    1 puding of vanilije
    1 puna žlica gustina

    Krema od mascarponea:
    500 ml vrhnja za šlag
    250 gr Mascarponea
    100 gr bijele čokolade

    Priprema:


     Odmrznite lisnato tijesto i podijelite na tri dijela.
     Pobrašnite malo površinu na kojoj razvaljajte svaki komad tijesta na dimenzije 24 X 36 cm.
    Prebacite tijesto na masni papir i poravnajte rubove, postavite na prevrnutu tepsiju.
    Vilicom izbockajte tijesto da se ne bih napirilo prilikom pečenja.
    Svaki komad tijesta stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 8-10 min.
    Ostavite da se ohladi.


    Fil od višanja
    Nakon što odvojite višnje od koštica, stavite ih u blender i usitnite.
    Višnje, šećer i malo vode stavite da prokuhaju.
     Ostatak vode pomiješajte sa pudingom i gustinom.
    U prokuhane višnje dodajte pripremljene sastojke i miješajte dok ne postane gusto.
     Ostavite da se ohladi.


    Mascarpone krema
    Vrhnje sa šlag izradite.
     Dodajte mascarpone i istopljenu i ohlađenu čokoladu, te sve izradite mikserom.
    Slaganje kolaca
    Naizmjenično
    Tijesto – fil od višanja – krema
    Dekoracija može po želji .Ohladite bar 3 sata pa poslužite.

    Prijatno!

    Veoma ukusan Gumeni kolač bez jaja


    Potrebno:
    Kore:
  • 5 dcl mlijeka
  • 100 gr šećera
  • 4 žlice pekmeza
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 250 gr brašna
  • Fil:
  • 5 dcl mlijeka
  • 5 žlica gustina
  • 150 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • sok od jednog limuna
  • izribati čokoladu za dekoraciju

  • Ppriprema kora :
    1. Sve sastojke pomiješajte, dobit ćete smjesu gustine kao za palačinke.
    2. Postavite u tepsiju masni papir (moja je 23 x 32 cm).
    3. Smjesu podijelite u četiri posudice, tako da dobijete jednake količine.
    4. U tepsiju rasporedite smjesu iz jedne posudice, dobit ćete dosta tanak sloj.
    5. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 8-9 minuta.
    6. Izvadite koru sa papirom i kada se ohladi, odvojiti papir od kore.
    7. Preostale kore peći na isti način.
    Fil:
    1. Šećer, vanilin šećer i gustin pomiješajte pjenjačom sa malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati.
    2. Sve te sastojke ukuhajte u uzavrelo mlijeko i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu.
    3. Dodajte limunov sok i skinite sa vatre.
    4. Pokrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica i ostavite da se ohladi.
    5. Margarin pjenasto izradite i dodavajte žlicu po žlicu ohlađenog gustina stalno muteći mikserom.


    Svaku koru namazati filom 
     kora -fil
     izribati čokoladu
     Ostavite kolač u frižideru da prenoći prije služenja.
    Prijatno!

    Brzi kolač sa kakao i jogurtom: Bez vage i zahtjevnih postupaka, gotov za tren







    Jeftino, ukusno, to su kolači koje ovih dana najviše volimo. Kako napraviti jedan takav? Vrlo jednostavno – donosimo recept koji omogućava upravo to, šteta bi bilo da ne probate!

    Sastojci:

    Za biskvit:
    ● 3 jogurta (taman da imamo i mjericu),
    ● 3 čaše od jogurta šećera,
    ● 3 čaše od jogurta brašna,
    ● 1 kašičica sode bikarbone,
    ● 1 čaše od jogurta ulja,
    ● 3 kašike kakaa

    Za preljev:

    ● 10 kašika šećera,
    ● 17 kašika mlijeka,
    ● 1/2 (125 g) margarina,
    ● 3 kašike kakaa

    Priprema:

    Biskvit:
    Od navedenih sastojaka napravimo smjesu. Treba je dobro umuti dok ne postane glatka, jednolična.
    Prebaciti u četvrtasti kalup i šeći otprilike pola sata na 200°C. Naravno, treba provjeriti čačkalicom i gotovo je kada se čačkalica zabode i ostane suha. Onda ostavimo tijesto da miruje nekih 5 minuta, a mi se za to vrijeme bacimo na kuhanje preljeva.
    Preljev:
    Svi sastojci se prokuhaju dok ne postanu ujednačena masa koju zatim prelijemo preko kolača.
    Prije toga treba kolač izrezati na kocke i sipati preljev preko rezova, da se dobro natope, a zatim i preko cijelog kolača.
    Ostavimo da kolač dobro upije sirup nekih pola sata, i gozba može početi!

    Čokoladne kuglice gotove za 15 minuta






    SASTOJCI:


    240 g Petit beure keksa

    125 g putra

    1 jaje

    7 dag šećera

    10 dag čokolade za kuhanje

    2 čepa soka od višnje

    1 espresso


    PRIPREMA:


    Valjkom zdrobiti kekse na veličinu koja vam paše. Osobno volim da to malo hruska, pa ne usitnim skroz na prezle nego ostavim i malo većih komadića Na pari razmutiti jaje i šečer Kada se jaja i šećer dobro ugriju ubacite i komadiće čokolade i promiješajte dok ne dobiješte finu smjesu. U nju ulijte malo kave (ja sam stavio jedan kratki espresso iz Dolce gusta) i čep ili dva soka od višnje. Dok se to malo hladi u posudi pomiješajte zdrobljene kekse i pola putra. Ja ga ubacujem u listićima kako bi se lakše i brže pomiješalo. U smjesu keksa i putra ulijte i čokoladnu smjesu i promješajte. Novu smjesu stavite u frižider da se malo stisne kako bi ju lakše oblikovali. Nakon toga oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer (ili kokos) i opet vratite u frižider.

    Posluživati ohlađeno iz frižidera.

    15 minuta voćna torta koja se nepeče!








    Ovo je veoma lagana torta, takodje, jednostavna za pripremiti i ne zahteva mnogo vremena.

    Potrebno :

    ½ kg Ella sira (sveži sir, neutralan)
    200 gr šećera
    ½ kg slatke pavlake
    3 kesice želatina
    1 pakovanje  piškota
    1 velika konzerva mešanog kompota
    Za ukrašavanje:
    2 pakovanja bebi piškota
    ¼ l slatke pavlake

    Priprema :

    Za početak, možemo procediti kompot i ako treba, još malo usitniti voće. Sok nam neće trebati za tortu…mada, mogao bi se iskoristiti za neki želatinasti preliv od gore, preko nekog voća za ukrašavanje (ovoga se nisam setila na vreme). 1 pakovanje piškotica isečemo na sitne kocke.
    Sir pomešamo sa šećerom i dobro umutimo mikserom. Slatku pavlaku (onih ½ l) odvojeno umutimo.
    Želatin potopimo u hladnu vodu (mislim 4 kašike vode po kesici) po uputstvu na kesici. Tako ostavimo 10 minuta da nabubri. Kada je nabubrio, u jednu veću posudu sipamo vrelu vodu i posudu sa želatinom stavimo u nju. Mešamo dok se ne otopi. Meni je barem tako najjednostavnije da ne zeznem želatin Kada je želatin pripremljen, ulijemo ga polako u umućenu slatku pavlaku i slobodno izmešamo mikserom. Sada slatku pavlaku dodamo na umućeni sir sa šećerom. Na kraju, umešamo voće i keks i masa (tačnije torta) je spremna za kalup. Eh…kalup…verujem da postoje i pametnija rešenja za ovo, no, ja sam ukrasila na sledeći način: deo mase sam stavljala blizu ivice kalupa, da ostane mesta da postavim piškoticu. Šećernu stranu okretala sam ka napolje. I…tako postepeno, ukrug, mislim da će biti jasnije sa slika. Na kraju, kada smo u krug poredjali sve piškotice (može ih naknadno malo zbijati…kada procenimo koliko će nam trebati), sipamo svu masu i izravnamo. Važno je da masu malo stiskamo, kako bi se zalepila za piškotice, da kasnije, kada skinemo okvir za kalup, ne otpadaju.
    Torta se stavi na par sati u frižider da se stegne i onda dekoriše. Banane za ukras sam okupala, tj. premazala sa prokuvanim šećerom sa vodom (2:1) i posula prah šećerom. Na izgled nešto posebno nije uticalo, sem što im je dalo neki sjaj. Ostatak je ulupanih ¼ l slatke pavlake i moj pokušaj dekoracije. Parčad se jako lepo seku i može čak jedna piškotica da bude osnova za sečenje jednog parčeta. Ovo je osvežavajuća poslastica i malo za promenu, sasvim je zadovoljavajuća.
    Prijatno!

    Neodoljiva torta bogata orasima sa čokoladom!




    Potrebno:

    Za koru 1(x2):

    4 belanca
    90gr šećera
    120gr mlevenih pečenih oraha
    20gr (2 štangle) sitno rendane čokolade

    Kora II:

    4 belanca
    120gr šećera
    60gr seckanih pečenih oraha
    60gr mlevenih pečenih oraha
    50gr mlevene kandirane narandžine kore
    Za kremu:

    12 žumanaca
    200gr (oko 12 kašika) šećera
    700ml mleka
    2 kesice vanila pudinga
    120gr putera sobne temperature
    100ml slatke pavlake


    Priprema
    Za koru 1:

    Umutiti belanca, sa prstohvatom soli, u čvrst sneg. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera. Dodati čokoladu i mlevene orahe pa ručno, vrlo polako, sve promešati.
    Smesu izliti u kalup prečnika 26cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći na 150C 10-15 minuta. Pečenu koru nožem odvojiti od stranica kalupa, otkopčati obruč, prevrnuti koru na tanjir i pažljivo odlepiti papir. Ohladiti.
    Na isti način, ispeći još jednu koru.

    Za koru 2:
    Umutiti belanca, sa prstohvatom soli, u čvrst sneg. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera. Dodati čokoladu, mlevene i seckane orahe i mlevenu kandiranu koru narandže (ja sam je samlela u blenderu), pa ručno, vrlo polako sve promešati.
    Smesu izliti u kalup prečnika 26 cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći na 150C, 10-15 minuta. Zatim isključiti rernu i ostaviti koru i isključenoj rerni jos 15-20 minuta.
    Pečenu koru nožem odvojiti od stranica kalupa, otkopčati obruč, pažljivo prevrnuti koru na tanjir, odlepiti papir i ohladiti.

    Za kremu:
    Žumanca i 100gr šećera mutiti mikserom dok se smesa ne ujednači – ne mora da se zapeni i pobeli.
    U drugoj posudi razmutiti puding sa malo mleka (oduyetog od 700ml) i sjediniti sa žumancima. Ostatak mleka sa preostalih 100gr šećera, zagrevati na laganoj vatri.
    Kad mleko skoro proključa, skloniti ga sa vatre i u tankom mlazu ulivati smesu od žumanca i pudinga. Vratiti na vatru i uz stalno mešanje skuvati gust krem.
    Krem pokriti prozirnom folijom (tako da dodiruje krem) i dobro ohladiti pre filovanja.
    Puter, sobne temperature penasto umutiti, pa mu dodavati kašiku po kašiku krema.
    U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i sjediniti sa kremom – ručno tj kašikom.

    Filovanje:

    Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.

     Kora 1 + 8kašika krema
     Kora 2 – vodite računa, vrlo je osetljiva.
     8 kašika krema + Kora I
     Gornju koru premažite ostatkom krema u tankom sloju, a ostatk ostavite za premazovanje cele torte nakoh hlađenja.
    Tortu odložiti u frižider preko noći, sutra dan otkopčati i skinuti obruč, pažljivo odlepiti foliju od stranice torte. Stranice premazati kremom koji ste sačuvali i ukrasiti po sopstvenoj želji.
    Prijatno!