Potrebno:
Za koru
5 bjelanaca
150 g šećera
1 kašika sirćeta
1 kašika brašna
5 bjelanaca
150 g šećera
1 kašika sirćeta
1 kašika brašna
Za fil
7,5 dl mleka
6 kašika brašna
5 kašika šećera
5 žumanaca
250 g margarina
2 kašike šećera u prahu
1 vanil-šećer
7,5 dl mleka
6 kašika brašna
5 kašika šećera
5 žumanaca
250 g margarina
2 kašike šećera u prahu
1 vanil-šećer
Za sirup
1,5 dl vode
125 g šećera
Za šam
15 kašika šećera
5 belanaca
Priprema
Kora:
Bjelanca ulupati u čvrst sneg, te postepeno dodavati šećer i sirće muteći sve vreme.
U sneg od belanaca dodati kašiku brašna i polako promešati varjačom. Pripremljenu masu sipati u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje pa u zagrejanoj rerni peći 30 minuta na 180 °C.
Sirup:
U odgovarajućoj šerpi sjediniti šećer i vodu pa kuvati dok se ne dobije sirup. Gotov sirup ostaviti da se ohladi te ga preliti preko kore.
Fil:
U jednoj trećini mleka razmutiti brašno, šećer i žumanca. Ostatak mleka staviti da proključa a zatim dodati razmućenu masu i kuvati mešajući sve vreme dok se ne zgusne.
Margarin umutiti sa šećerom u prahu i vanil-šećerom pa ga sjediniti sa ohlađenom masom i dobro izmešati.
Šam:
Šećer ušpinovati sa malo vode kako bi se dobio gust sirup, a belanca umutiti u čvrst sneg.
U sneg od belanaca postepeno dodavati pripremljen sirup muteći sve vreme dok se ne dobije čvrst šam.
Finalni postupak:
Natopljenu koru premazati ohlađenim filom, te naneti šam od belanaca. Gotov kolač iseći na kocke.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar