utorak, 26. rujna 2017.

Torta za najdraže goste:" Inicijativa Torta"


Potrebno:
Za kore:


12 belanaca
15 kašika šećera
250 g mlevenih oraha
7 kašika brašna

Za fil I:
12 žumanaca
150 g šećera
100 g mlevenih lešnika
250 g margarina
100 g šećera u prahu
50 g čokolade za kuvanje

 Za fil II:

 150 g šlaga
 150 g mlevenih lešnika

 Za čokoladne šare:

 150 g čokolade za kuvanje

 Priprema

  Za kore:
 Umutiti belanaca u čvrst sneg i dodati šećer. Mutiti još malo, dodati orahe i brašno, te   lagano promešati varjačom.
 Na papiru za pečenje iscrtati krug veličine kalupa. Napraviti pet krugova i svaki   premazati puterom.
 Rasporediti smesu za kore na krugove, pažljivo je razmazati i peći na poleđini pleha oko   pet minuta.
 Pečenu koru ostavite na papiru da se prohladi pa tek onda ukloniti papir s nje.

 Fil I:
 Umutiti žumanca sa šećerom, skuvati ih na pari, a onda ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i sjediniti s ohlađenim žumancima. Dodati mlevene lešnike i sve sastojke dobro povezati u kremastu smesu.
Odvojiti dve kašike fila za premazivanje ivica torte.

Fil II:
Umutiti šlag po uputstvu sa kesice te dodati mlevene lešnike.
 Finalni postupak:
 Svaku koru premazati filom I, pa filom II.
 Na tacnu za posluženje poređati premazane kore jednu na drugu. Odvojenim filom   premazati tortu sa strane.
 Čokoladu za kuvanje rastopiti na pari i sipati u špric za dekoraciju. Na alu-foliji praviti oblike od čokolade, a potom ih ostaviti u frižider da se stegnu. Ohlađenje čokoladne figure skidati s folije i stavljati na tortu.
Prijatno! 

Nema komentara:

Objavi komentar