utorak, 12. rujna 2017.

Baklava!







Potrebno:
15 gotovih kora za pite(500 gr )

oko 120g nekog cokoladnog namaza tipa nutella ili eurokrem (samo crni deo)
100-150g mlevenih ili seckanih oraha
250g margarina ili maslaca (meksa bude sa margarinom a čvršca sa maslacem)
200g cokolade za kuvanje
6 kasika ulja

Potrebno za sirup:
300g secera
300ml vode

Priprema :

Prvo skuvajte sirup i ostavite ga da se ohladi. Za to vreme otopite margarin (da bude tecan, ali ne da provri).
Od onih 15 kora napravicete 5 rolata od po tri kore. Redjajte po 3 kore prskajuci svaku margarinom (ja sam za svaku koru po 3 puta zahvatala margarin kasikom, u brzini ne svaki put punu-bas sam detaljista :D).
Kad prskate trecu koru ostavite jedno 2cm na pocetku po duzini nepoprskano da vam ne bi eurokrem klizio kad ga mazete a kore cepale.
Dakle kad ste poprskali sve tri kore na jednom kraju po duzini namazite krem (sirina kao sto rekoh oko 2cm) i ‘posolite’ orasima.

Uvijte cvrsto rolate i redjajte u podmazan pleh (ja pekla u plehu br.40-taman mi se uklapala duzina), ostrim nozem isecite rolate na zeljene parcice, poprskajte i odozgo margarinom i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne pocne da rumeni.
Pecene, vruce baklavice umacite u ohladjen sirup i odmah  vadite, te malo ocedite (viljuskom skidajuci visak) i redjajte na posluzavnik ili slicno.
Kad se ohlade, baklavice umacite u cokoladu koju ste otopili sa malo ulja i takodje viljuskom skinite visak. Redjajte ih na papir za pecenje. Ostavite da se dobro ohlade, a onda uživajte

Prijatno!

Brza strudla!






SASTOJCI

Za testo:


2 belanceta
250 ml vrelog mleka
450 gr (+50 gr) mekog brašna
10 gr svežeg kvasca
2 kašičice praška za pecivo
1 kašika šećera
pola kašičice soli
1 kašičica rendane limunove korice
100 ml ulja

Za nadev (za jednu štrudlu):

200 gr mlevenog maka (ili  oraha)
100 ml vrućeg mleka
3 kašike šećera
1 kašičica vanilin šećera
3 pune kašike gušćeg pekmeza po želji

Za premaz štrudle:

2 žumanceta
2 pune kašike kisele pavlake

Priprema:

U većoj činiji za mešenje mikserom dobro umutiti dva belanceta u čvrst šne. U to dodati 250 ml vrelog mleka, mutiti bez prestanka da se lepo sjedini. Onda ostaviti da se malo prohladi.

Za to vreme, izmeriti brašno i u njega dodati izmrvljen kvasac, prašak za pecivo, šećer, rendanu limunovu koricu, so. Sve to postepeno dodavati u činiju za mešenje u kojoj su se prohladila belanca i mleko, dodati i ulje i umesiti glatko, pomalo lepljivo testo.

Odmah ga podeliti na dve (ili tri, ako želite manje štrudlice) jufke. Ostaviti ih par minuta da se odmore i za to vreme pripremiti fil.

Mleveni mak popariti vrelim mlekom, dodati i šećer i pekmez i dobro promešati. Najbolje je da se mleko postepeno dodaje da ne biste previše razredili fil, on mora biti gust kao pasta i kašikom se polako razmazuje po testu.

Radnu podlogu dobro posuti brašnom i testo razvući oklagijom što tanje, na debljinu od par milimetara, a na širinu pleha u kome će se peći. Ja sam pravila dve štrudle, a testo sam razvukla na dimenzije 40×28.

Naneti fil na razvučeno testo, pri kraju ostaviti 2-3 cm prazno, kako fil ne bi iscureo prilikom uvijanja.

Štrudle staviti na pleh obložen pek papirom i tek tada uključiti rernu da se greje na 180 stepeni (sa ventilatorom). U činijici izmešati žumanca sa kiselom pavlakom i time premazati štrudle. Staviti ih u zagrejanu rernu da se peku, oko pola sata i ovaj premaz daće im finu bronzanu boju, biće kao glazirane

Pečenu štrudlu prekriti čistom krpom i ostaviti da se prohladi pa tek onda iseći i servirati.

Ukoliko želite deo da ostavite za sutradan, uvijte je u providnu foliju, na taj način se dugo očuva svežina i mekoća.

Napomena :
Ovo je polovina mere, a za meru od jednog kilograma brašna, dobićete dva puna pleha štrudle. Bez obzira na to koja količina se pravi, najbolje je da se brašno postepeno dodaje, pa će možda nekad biti potrebno malo manje ili više.
Nemojte štedeti na filu, štrudla je uvek ukusnija ako je fil bogat i sočan, tako da je za svaku štrudlicu potrebno najmanje 200 gr. maka ili oraha.
Prijatno!

Kolač sa vrhnjem





Potrebno:
Za biskvit/kore :


7 jaja
7 kašika šećera
5 kašika brašna
5 kašika orasa
pola praška pecivo

Za glazura 1
4 kisela vrhnja 20%
20 dkg mljevenog šećera


Za glazura 2

10 dkg čokolade
10 dkg margarina

Priprema:

Napraviti biskvit od jaja i šećera, dodati brašno orase i prašak za pecivo.
Staviti peći u veću tepsiju.Nekih 15 -20 min  u zagrijanoj rerni 200 stepeni .
Na pečeni i još vruć biskvit staviti glazuru1:

Vrhnje i šećer lagano izraditi sa mikserom da bude pjenasto i izliti na kolač(vruć).Kada se glazura stisne preliti sa čokoladnom glazurom.Ohladiti dobro u frižideru .
Sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!


Koko-coko kolac





Potrebno:


Mera je solja od 2 dcl

Za koru :
2 solje mleka
2 solje secera
1/2 solje ulja
2 solje ravno sa ivicom solje brasna
1 kasika sode bikarbone
2 kasike kakaa

Fil preko kolaca:
20 kasika mleka
8-10 kasika secera (stavila sam 10 kasika)
125 g putera ili margarina
200 g cokolade za kuvanje
150 g kokosa

Priprema:

Brasno, sodu bikarbonu i kakao sjediniti. U tecne sastojke koji su pomesani sa secerom dodati pripremljeno brasno i zicom za mucenje povezati.
Ukoliko vam izgleda da je mnogo tecno, moze se dodati jos 1/3 solje brasna. Testo treba da je srednje gustine.
U podmazanom i brasnom posutoj djuvec tepsiji (18×31) peci na 180 C oko 30-35 min. Cackalicom proveriti da li je testo peceno.
U medjuvremenu sve sastojke za fil staviti u serpu i otapanjem sjediniti. Kad se sve otopi i poveze skloniti i umesati kokos.
Peceno testo nozem izbockati na vise mesta i na vruce testo preliti topao fil.

Ohladiti dobro u frižideru zatim sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Kokos kolac sa mjerama na kašike!





Potrebno:


3 jaja
12 kas. secera
12 kas. mleko
12 kas. brasna
12 kas. kokosa
12 kas. griza
1 kesica praska za pecivo

sirup:

3 case od jogurta vode
2 case secera
Priprema

 Umutiti jaja i secer zatim dodati sve ostalo.
Peci na 250 stepeni dok ne porumeni.
 Secer i vodu kuvati dok se ne dobije sirup i preliti preko hladnog kolaca.Po želji odozgo možete posuti kokosom 

Sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Ne znam dali ste ovo probale , ovo je predivno!




Potrebno:

Za Koru
8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
Za Fil
8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes-kafe (prah)
Za ganaš
100 gr slatke pavlake (mlečne)
100 gr čokolade

  Priprema:
Za koru :
 Rernu uključiti na 250°C.
Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači.
Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta).
Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.

Za fil 
Umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom).
Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi.
U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.

 Veliku koru presjeći na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.

 Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.
 Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.
Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…

Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm). Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje i tortu dimenzija 40×20 cm





Nepečeni krem kolac




Potrebno:

250 g maslaca,
200 g šećera u prahu,
1 vanilin šećer,
2 pudinga od vanilije,
0,8 I mlijeka + 0,2 I mlijeka,
2-kašike  ruma,
1 paket piškota,
4 paketa keksa Petit Beurre
Glazura:
100 g cokolade,
100 g maslaca

Priprema:

Od praška za puding, vanilin šećer i 0,8 1 mlijeka skuhati gustu Lemu koju, uz povremeno miješanje, treba ostaviti da se ohladi. Posebno mijesati maslac sa šećerom u prahu i postupno dodati ohladenu kremu. U limu složiti dva paketa keksa i premazati polovicom nadjeva, složiti odozgo
piškote natopljene u rumu i 0,2 1 mlijeka i premazati ih ostatkom nadjeva. Preko nadjeva složti preostale kekse. Kolač preliti čokoladnom glazurom i odloziti na 12 sati u  frižider. Stvrdnuti kolac rezati nožem koji treba umakati u vrucu vodu. Priprema glazure: Maslac otopiti, dodati izlomljenu cokoladu i miješati dok masa ne postane potpuno ujednačena i glatka. kolač ohladiti u frižideru i poslužiti .
Prijatno !





Kocke sa orasima još jedan stari dobri recept



Potrebno


Za koru :
15 dag margarina
15 dag secera
15 dag oraha
7 dag brasna
1/2 praska za pecivo
4 bjelanjka


Za žuti dio :

4 žumanjka
15 dag šećera u prahu
1 kašika  vanilin šećera u prahu


Za tamni dio:

1 dl mlijeka
10 dag oraha
10 dag margarina
10 dag šećera
10 dag čokolade
malo mljevenih oraha za ukrašavanje

Priprema:

Umutiti margarin sa šećerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prašak za pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Koru  ispeći  u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20 min i jos vrucu preliti žutim filom . Ostaviti na sobnoj  temperaturi  da se ohladi(isuši) .
Dok se kora peče pripremite žuti fil  
Mikserom dobro izraditi žumanjke na pari  s obje vrste šećera.

Za tamni dio -Mlijeko, šecer i čokoladu prokuhati, te u vruće dodati orahe i margarin, 
Premazati kremu  preko ohlađene kore i žutog fila  i posipati mljevenim orasima. Ohladiti u frižideru isjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno !


Milka torta








Potrebno:


10 jaja

600 ml slatke pavlake

26 kašika šećera ( preporučujem u prahu jer se pre otopi )

100 gr bele milka čokolade

100 gr mlečne milka čokolade ( može i više, ali manje nemojte )

100 gr kokosa


Priprema:


Ulupati 5 belanaca sa 8 kašika šećera u jak šne, pa dodati 50 gr kokosa.
Istresti sve u obložen pleh 20 x 25 cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 20 – 25 minuta zavisno od rerne.
Isto ponoviti sa još 5 belanaca, za drugu koru.
Ulupati 10 žumanaca sa preostalim šećerom, da pobele i staviti na paru da se kuvaju ( šerpa sa žumancima na šerpu sa vodom, pa sve na vatru, da voda ispod vri ali da ne dodiruje dno gornje šerpe )
Tako kuvati oko 15 minuta, treba da je nešto gušće od jogurta, kada povučete varjačom da ostaje mali trag.
Skloniti sa vatre i podeliti na dva dela, pa u jedan staviti belu a u drugi deo mlečnu Milka čokoladu i mešati dok se ne otope
Ostaviti da se ohlade
Ulupati slatku pavlaku pa pola dodati belom delu, a pola tamnijem delu i sve umutiti
Na prvu koru naneti tamni deo, pa druga kora pa svetli ceo, odgore po želji slatka pavlaka ili šlag
Možete da uzmete litru slatke pavlake pa potrošite 600 ml u filove a odgore ostalih 400 ml.


Dobro ohladiti i poslužiti.



Prijatno!

Recept koji je zaludio cijeli internet : Čokoladna fantazija











Potrebno

Za kore :

7 bjelanjaka
250 g šećera
1 žlica jabučnog octa


Za kremu:
500 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade za kuhanje

Priprema


Za  kore,
bjelanjke istući u čvrsti snijeg i uz neprestano, miksanje postupno dodavati šećer. Kada se šećer sasvim otopio dodati jabučni ocat.
Staviti peći u veliku tepsiju (od pećnice) obloženu papirom za pečenje i peći na 120 °C oko 60-70 minuta.

Za kremu,
Odvojiti 150 ml slatkog vrhnja i staviti ga kuhati. Kada vrhnje provri maknuti s vatre i staviti čokoladu. Neprestano miješati dok se čokolada sasvim ne otopi. Ostaviti hladati na sobnoj temperaturi i onda u frižider
Preostalo slatko vrhnje istuči u čvrsti šlag.
Kada se čokoladna krema ohladila umiksati je u šlag.

Pečenu  koru prerezati na pola i svaku slagati kora, krema,  kora i na kraj krema.
Ohladiti u frižideru 3 sata najmanje pa poslužiti .
Prijatno!

Jednostavno probajte je ,svi koji su je probali tražili su mi recept, evo i vama (RECEPT)


SASTOJCI

  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 2 belanca
  • 1 kašika šećera


  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 kašike mljevenih oraha
  • 2 kašike mleka
  • 5 kašike rum


  • Za krem

  • 700 ml. mleka
  • 2 praška za puding od vanile
  • 120 gr. šećera
  • 2 žumanca
  • 3 kašikice instant kafe
  • 150 gr. putera

  • Za čokoladni preliv

  • 200 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
  • 400 ml. slatke pavlake

  • PRIPREMA
    Penasto umutititi 3 zumance i 3 kašike šećera.
    U posudi prosejati brašno i kakaa, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe i pomešati sa žumancem.
    Umutiti belance (3+2) sa kašikom šećera u čvrst sneg i polako sjediniti sa prethodnom smesom.
    Izliti smesu u kalup (Ø22cm),obložen pek- papirom i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
    Pečenu koru prohladiti, otstraniti pek-papir i postaviti na činiju za posluživanje.
    Oko kore ponovo staviti rubove od kalup za torte i poprskati koru sa mešavine od 2 kašike mleka i 7
    kašika ruma.
    Krema
    U 500ml mleka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha.
    U preostalo hladno mleko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmešati.
    U vruče mleko dodati instant kafu, a onda i razmuteni puding sa žumance i intenzivno mešati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi.

    Ručak za sve : Punjene pohovane -Teleće šnicle





    Potrebni sastojci:

    8 telećih šnicli (960 g)
    400g kačkavalja
    4 lista dimljene šunke
    3 jajeta
    150g brašna
    2 supene kašike senfa
    3 dl ulja
    4 veća krompira
    100g kečapa
    vegeta, biber

    Priprema:

     Teleće šnicle izlupati čekicem za meso, kačkavalj iseći na listove, a krompir oguliti i iseći na štapiće.
     Istanjene šnicle začiniti po ukusu i premazati ih senfom. Na svaku drugu šniclu naneti list sira, komad šunke,
    pa opet sira i na kraju sve preklopiti drugom, praznom šniclom. Ivice punjenih šnicli ručno pritisnuti kako bi se slepile.
     Punjene šnicle uvaljati u brašno, potom u umućena jaja, te pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
     Gotove šnicle dekorisati kečapom. Krompir ispržiti na vrelom ulju, posoliti ga i služiti kao prilog.
    Prijatno!

    Kažu da je najbolja Čokoladna torta na svijetu(Recept)


    Sastojci koji su vam potrebni:
    Za koru:

  • 2 šolje mekog brašna,
  • 2 šolje šećera, 3/4 šolje kakao-a,
  • 2 kafene kašičice praška za pecivo,
  • 1 kašičica sode bikarbone,


  • na vrh noža soli,
  • kašika espreso kafe (ne tečnost, nego prah za kafu),
  • šolja mlijeka,
  • pola šolje ulja,
  • 2 jaja,
  • šolja vruće vode,
  • vanilin šećer

  • Priprema:
    Upalite rernu da se zagrije na 180 stepeni.
    Odvojite dva jednaka pleha (ili pecite dvije kore jednu za drugom u jednom plehu), namažite ih puterom i lagano poprskajte brašnom.
    Sa strane izmiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i espreso kafu u velikoj činiji. Kada su svi praškasti sastojci dobro umiješani i bez grumuljica, dodajte mlijeko, ulje, jaja i vanilin šećer i miješajte dok ne dobijete homogenu masu.
    Preručite polovinu tijesta u jedan pleh, a polovinu u drugi (potrebne su vam dvije kore).
    Pecite 30- 35 minuta na 180 stepeni. Nakon što su pečene, izvadite kore iz rerne, pustite ih da se ohlade, a onda ih izvadite iz plehova.
    Čokoladni fil:

  • 1 ½ margarin,
  • šolja kakao-a,
  • 5 šolja prah šećera (može i obični, ali prah šećer je finiji),
  • pola šolje mlijeka,
  • vanilin šećer,
  • kafena kašičica espreso kafe (prah za espreso kafu)


  • Kore slažite jednu na drugu, a između njih namažite sloj fila koji se pravi ovako:
    U kakao umiješati puter, mlijeko i šećer, i mikserom mutiti sve dok se šećer ne razbije i ne dobijete glatku smjesu.
    Dodajte vanilin šećer i prah za espreso kafu, i nastavite da miješate. Ukoliko vam je fil previše suh, dodajte malo mlijeka, ukoliko je previše tečan, dodajte malo više šećera, sve dok ne dobijete savršenu gustinu.
    Filom spojiti dvije kore, a preostali iskoristiti za filovanje torte spolja.
    Po želji možete na tortu staviti čokoladni šlag ili narendanu tamnu čokoladu.
    Uživajte!