utorak, 12. rujna 2017.

Baklava!







Potrebno:
15 gotovih kora za pite(500 gr )

oko 120g nekog cokoladnog namaza tipa nutella ili eurokrem (samo crni deo)
100-150g mlevenih ili seckanih oraha
250g margarina ili maslaca (meksa bude sa margarinom a čvršca sa maslacem)
200g cokolade za kuvanje
6 kasika ulja

Potrebno za sirup:
300g secera
300ml vode

Priprema :

Prvo skuvajte sirup i ostavite ga da se ohladi. Za to vreme otopite margarin (da bude tecan, ali ne da provri).
Od onih 15 kora napravicete 5 rolata od po tri kore. Redjajte po 3 kore prskajuci svaku margarinom (ja sam za svaku koru po 3 puta zahvatala margarin kasikom, u brzini ne svaki put punu-bas sam detaljista :D).
Kad prskate trecu koru ostavite jedno 2cm na pocetku po duzini nepoprskano da vam ne bi eurokrem klizio kad ga mazete a kore cepale.
Dakle kad ste poprskali sve tri kore na jednom kraju po duzini namazite krem (sirina kao sto rekoh oko 2cm) i ‘posolite’ orasima.

Uvijte cvrsto rolate i redjajte u podmazan pleh (ja pekla u plehu br.40-taman mi se uklapala duzina), ostrim nozem isecite rolate na zeljene parcice, poprskajte i odozgo margarinom i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne pocne da rumeni.
Pecene, vruce baklavice umacite u ohladjen sirup i odmah  vadite, te malo ocedite (viljuskom skidajuci visak) i redjajte na posluzavnik ili slicno.
Kad se ohlade, baklavice umacite u cokoladu koju ste otopili sa malo ulja i takodje viljuskom skinite visak. Redjajte ih na papir za pecenje. Ostavite da se dobro ohlade, a onda uživajte

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar