utorak, 12. rujna 2017.

Kažu da je najbolja Čokoladna torta na svijetu(Recept)


Sastojci koji su vam potrebni:
Za koru:

  • 2 šolje mekog brašna,
  • 2 šolje šećera, 3/4 šolje kakao-a,
  • 2 kafene kašičice praška za pecivo,
  • 1 kašičica sode bikarbone,


  • na vrh noža soli,
  • kašika espreso kafe (ne tečnost, nego prah za kafu),
  • šolja mlijeka,
  • pola šolje ulja,
  • 2 jaja,
  • šolja vruće vode,
  • vanilin šećer

  • Priprema:
    Upalite rernu da se zagrije na 180 stepeni.
    Odvojite dva jednaka pleha (ili pecite dvije kore jednu za drugom u jednom plehu), namažite ih puterom i lagano poprskajte brašnom.
    Sa strane izmiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i espreso kafu u velikoj činiji. Kada su svi praškasti sastojci dobro umiješani i bez grumuljica, dodajte mlijeko, ulje, jaja i vanilin šećer i miješajte dok ne dobijete homogenu masu.
    Preručite polovinu tijesta u jedan pleh, a polovinu u drugi (potrebne su vam dvije kore).
    Pecite 30- 35 minuta na 180 stepeni. Nakon što su pečene, izvadite kore iz rerne, pustite ih da se ohlade, a onda ih izvadite iz plehova.
    Čokoladni fil:

  • 1 ½ margarin,
  • šolja kakao-a,
  • 5 šolja prah šećera (može i obični, ali prah šećer je finiji),
  • pola šolje mlijeka,
  • vanilin šećer,
  • kafena kašičica espreso kafe (prah za espreso kafu)


  • Kore slažite jednu na drugu, a između njih namažite sloj fila koji se pravi ovako:
    U kakao umiješati puter, mlijeko i šećer, i mikserom mutiti sve dok se šećer ne razbije i ne dobijete glatku smjesu.
    Dodajte vanilin šećer i prah za espreso kafu, i nastavite da miješate. Ukoliko vam je fil previše suh, dodajte malo mlijeka, ukoliko je previše tečan, dodajte malo više šećera, sve dok ne dobijete savršenu gustinu.
    Filom spojiti dvije kore, a preostali iskoristiti za filovanje torte spolja.
    Po želji možete na tortu staviti čokoladni šlag ili narendanu tamnu čokoladu.
    Uživajte!

    Nema komentara:

    Objavi komentar