Kolač je odličnan bilo da ga konzumirate zaleđen kao sladoled ili pak kao kolač koji je jako kremast po vašoj volji kako želite .Po kozna koji put ponavljam kako obožavam ove voćne kolače na sve načine pa sam možda i dosadna snjima ali znam da ima i onih koji ih obožavaju kao i ja pa eto zato još jedan odličan kolač.Samo da napomenm u mjesto malina možete koristiti i drugo voće koje imate kao šumsku mješavinu ,višnje ,borovnice itd .
Potrebno
Za koru:
5 kom bjelanaca
10 kašika šećera
1 kašika gustina
Za kremu :
5 kom žumanaca
4 kašike šećera
500 ml mlijeka
50 ml vrhnja za kuhanje
50 gr putera
200 ml vrhnja za šlag
4 kašike gustina
1 kom vanilija štapić
300 gr malina
Priprema
Za koru :
Rernu zagrijte na 170 °C. Tepsiju prečnika 23×33 cm obložite papirom za pečenje.
Bjelanca umutite sa šećerom u čvrst šaum. Dodajte 1 kašiku gustina i polako izmiješajte varjačom ili špatulom. Istresite u tepsiju i poravnajte. pecite na 170 °C oko 45 minuta, ako mislite i prije da je gotovo izvadite koru.
Kora nije hrskava na dodir kao kada je pečete za neke druge kolače, mekana je i na dodir gumenasta, takva treba da bude. Toplu je presijecite po dužini na dva jednaka dijela i ostavite da se hladi.
Za kremu :
U šerpu sipajte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer i stavite da se grije, ne treba da proključa.U zdjelici pomiješajte žumanca, gustin i vrhnje za kuhanje, ne morate se striktno držati onih 50 ml iz recepta, sipajte i manje ako treba, dovoljno je da se žumanca i gustin razmute. Možete vi staviti i mlijeko ali mu vrhnje da malo ljepši ukus.
U vrelo mlijeko dodajte razmućena žumanca i miješajte svo vrijeme dok se ne zgusne. Čim dođe do tačke ključanja postat će gusto, tada isključite vatru i kuhajte još oko 1 minut neprekidno miješajući. Krema neće biti gusta kao kada je pravite za kolač, više liči na malo gušći puding.
U vrelu kremu dodajte puter, nasječen na komade i miješajte dok se ne otopi. Kada se puter otopio zdjelu sa kremom pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Slatko vrhnje umutite u čvrst šlag. U zdjelu stavite ohlađen krem i mutite mikserom dok ne postane potpuno gladak, oko 2 minuta. Dodajte i umućeni šlag, ovo uradite u dva navrata, prvo stavite pola, sjedinite pa opet pola i završite mućenje.
U tepsiju ili kalup u kojem ćete slagati kolač stavite komad celofana, neka visi sa dvije strane. To će vam poslije pomoći da lakše izvadite kolač. Izrezanu koru, jednu lentu, pažljivo prstima odvojite od papira i stavite u tepsiju, preko nje stavite 1/3 fila, prstima izmrvite smrznute maline i dodajte u debelom sloju preko kreme. Ostavite oko 100 gr za završni dio. Preko malina sipajte drugu trećinu kreme, stavite koru, premažite je ostatkom kreme ( od kreme sačuvajte par kašika za dekoraciju) i pospite ostatkom malina ( onih 100 gr).
Stavite u zamrzivač najmanje na 4 sata a najbolje preko noći. Kada ga izvadite neka stoji 10 minuta tako, pa onda polako povucite one krajeve celofana prema sebi, tako ćete izvući i kolač ili prevrnite na tacnu pa sačekajte da sam ispadne Neka strana sa malinama dođe dole, kora je mnogo ljepljiva i ako nju stavite na tacnu poslije je nećete moći odvojiti od tanjira. Skinite celofan i premažite ga ostatkom od 5 kašika kreme. Kolač dekorisati po želji sa voćem koje ste koristili za kolač ,rendanom bijelom čokoladom .
Uživajte u ledeno malinastom kolaču .
Prijatno !