četvrtak, 22. veljače 2018.

Tradicionalni recept Hrvatskog Zagorja :Zagorski štrukli !



Jedan tradicionalni recept iz Hrvatskog Zagorja  koji nije puno zahtjevan a ukus mu je neprocjenjiv zato se vrijedi malo potrudit .Potrebno
Za tijesto :
300 g brašna tip 500
malo soli
1 jaje
1  kašika ulja
100 ml mlake vode

Za nadjev /punjenje :

500 g svježeg kravljeg sira
100 ml kiselog vrhnja
soli prema ukusu
2 jaja
malo ulja 

Za preliv :

Vrnje za kuhanje  ili slatko vrhnje

Priprema:


Od brašna, soli, jaja, ulja i vode zamijesite mekano, pomalo žilavo tijesto, premažite uljem i ostavite otprilike 30 minuta da odstoji.
Stolnjak rastegnut preko stola, pospite oštrim brašnom, stavite tijesto u sredinu, lagano ga razvaljajte valjkom, a onda ga rukama oprezno razvlačite što tanje možete.

Na donju stranu tijesta u širini od 20-30 cm rasporedite nadjev koji ste napravili od jaja sira,kiselog vrhnja i soli, ostatak tijesta poškropite uljem i tijesto pomoću stolnjaka savijte kao savijaču ..
Rubom tanjurića na razmaku od nekih 7-7,5 cm režite na komade .
Tako dobivene komade  možete raditi na dva načina :Po orginalnom receptu treba ih malo prohuhati u slanoj vodi
Zavrijte vodu kojoj ste dodali sol. Spustite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu pa ih nakon što isplivaju, kuhajte 2-3 minute.Vodite računa da vam moraju biti zatvorene  da neiscuri nadjev pa onda krajeve ako se nisu zatvorili malo pritisnite  prstima ili nečim što nema oštre ivice da presječe  .
 Nakon kuhanja poslagati u tepsiju ili vartostalnu zdjelu  zaliti slatkim ili kiselim vrhnjem po želji i peći 30-40 minuta na 200° C dok ne poprime zlatnožutu boju.
Poslužiti tople .Ako neželite peći stukle malo duže kuhati pa servirati u juhici kojoj su se kuhale dodatoj malo kiselog vrhnja , ja ipak više volim malo u reni zapeći da dobiju finu boju i jako fantastičan  ukus koji vrijedi svakog truda .

Drugi način  isječene komade odmah redati na tepsiju ili pleh i preliti vrhnjem i peći dok ne zarude i dobiju finu boju .
Prijatno!

srijeda, 21. veljače 2018.

Prijedlog za izvrstan ručak :Pileći fileti sa mozzarela sirom i špinatom !

Toliko puno ima recepata sa piletinom a stvarno su prekrasni evo još jednog odličnog recepta sa mozzarela sirom i špinatom .
Potrebno:
pileći file po želji
špinat
sušeni paradajz
mozzarella
so
biber
začin po želji
maslinovo ulje


Priprema :

Pileći file izrezati na deblje komade  pa  zarezati tako da se napravi džep. Posoliti i biberiti ,začiniti  ih pa u džep staviti sušene rajčice, krišku, dvije mozzarelle i listove špinata. Tijekom pečenja nadjev će možda malo iscuriti van, ali pomiješat će se sa sokovima od pečenja i bit će ga slatko pokupiti komadom hljeba . No, ako želite to izbjeći, možete džep zatvorit kuhinjskim koncem ili pričvrstite čačkalicom. Meso zapecite na tavi na laganijoj vatri dok ne dobije lijepu boju ili nauljite posudu za pečenje i pokapajte malo maslinova ulja i po mesu. Prekrijte posudu za pečenje folijom i pecite oko pola sata na 170 stupnjeva da ostane sočno.Poslužiti toplo uz zelenu salatu ili po želji .
Prijatno!

Prijedlog za ručak:Grilovana piletina u marinadi


 Ukusan  i sočan ručak koji se brzo pripremi samo morate prije marinirat piletinu da odstoji najbolje ako ste zaposleni naveče je marinirate i samo kad dođete pečete to je gotovo za 20 min .
Potrebno:
500 gr pilećih fileta(može i purećih )
150 ml maslinovog ulja
1  kašike chiili praha
1  kašika crvene paprike

1 kašika ruzmarina
1/2  kašike curry praha
1/2  kašike suhog kopra
1  kašika bijelog luka u prahu
so po ukusu 
 i biber

Priprema:
Filete isjeći u šnicle ne previše tanke .Udubljoj zdjeli sa pokopcem dodati začine i maslinovo uljemalo ih promiješati da se ve ujednači zatim dodati piletinu .
Rukama dobro izmješati piletinu (jako je bitno kvalitetno izmješati).
Ostaviti u frižider na minimum 5 sati ,idealno je do 3 dana.Zagrijati  gril tavu bez dodavanja ulja Grilati piletinu sa obje strane ,da dobije lijepu boju.
Bitno je ne previše peći piletinu da ne bi bila suha.Pečene šnicle po želji možete još malo preliti sa gotovom marinadom ako vam je ostalo .Poslužiti toplo uz prilog  i salatu po želji .
Napomena ako nevolite čili možete ga izostaviti  i ako nemate više članova možete raspolovit sastojke  .Ovo je idealan ručak uz neki prilog za 4 člana porodice pošto moji svi vole jesti :) posebno kad je nešto ovako dobro .
Prijatno!

utorak, 20. veljače 2018.

Mirisna pogača bez kvasca od inegralnog brašna !


Ova pogača je odličan izbor za one koi paze na svoju liniju i izbjegavaju bijelo brašno .Jako je ukusna i dok se peče cijela kuća miriše pa probajte neće vam naškodit jako je zdrava .

Potrebno :

100 gr inegralnog pšenišnog brašna
200 gr  integralnog  raženog brašna + malo za posipanje
1/2 čaše pavlake
1 prašak za pecivo

pola kašikice sode bikarbone
120 ml mineralne vode
2 manje kašike maslinovog ulja
malo soli 
sjemenke po želji (lanene ,bundevine ,suncokretove ...)

Priprema :
U  vanglici pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte pavlaku, maslinovo ulje i mineralnu vodu. Zamijesite tijesto dokle možete kašikom poslije rukom .Tijesto izradite dobro i prenesite u tepsiju  pobrašnjenu tepsiju po želji E sad sjemenke možete dodati prije u tijesto ili ih utapkati rukom u tijesto od gore   .Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekikih pola sata zavisno od vaše rerne .Pogača je jako ukusna i mirisna i vjerujem da ce vam se dopasti ako je već niste probali odlična je za one koji izbjegaju bijeli hljeb .
Prijatno !

Odlično za doručak :Pita od starog hljeba !


Još jedan način da iskoristite stari hljeb i napravite sebi ukusan doručak dakako ako ima više čanova mjere podupajte .

Potrebno :
3 kriške starog hljeba (može i zemička lepina samo da je stari da bi upio smjesu)
3 jaja

Malo nasjeckane slanine ili pršuta (može i bez )
1 -2 kašika kiselog vrnja/pavlake
3-4 masline crne masline
1 kašika ajvara
malo nasjeckanog prešuna
so, biber,  i ačini po želji šta volite 


Priprema :

Hljeb usitnite rukom male komadiće. Mali pleh za pečenje obložite pek papirom i sipajte samljeven hleb. Naseckajte masline pa ih pobacajte preko hljeba. U posebnoj činiji umutite jaja sa začinima, dodajte ajvar  sitno sjeckanu slaninu i naseckan peršun.Preliijte smjsu preko hljeba pa stavite peći u zagrijanoj rerni 200-220 zavisno kolko vanam je jaka pećnica .Pecite nekih 10 do 15 min kad se odgore uhvati fina boja to jest kad porudi dobije zlatno rumenu boju
.Iako će ono što ste stavili u posudu pre pečenja biti tanko, u rerni će znatno narasti. Hljeb će upiti jaja, jaja će narasti i zajedno će se stopiti u jednu mekanu pitu prožetu ukusom slaninice  ajvara i peršuna. Možete dodati bilo šta drugo od začina što volite. I eto dobre pite od jaja i starog hljeba.
Poslužiti toplu uz čašu jogurta .
Prijatno!

Prijedlog za ručak :Teleće pečenje !


Jedan veoma bogat i ukusan ručak za koji vam nije potrebno mnogo samo dobar komad mesa i začini .
Potrebno :
Oko 1-1.5 kg teleće plećke
par komada(čehna) bijelog luka 
so ,biber začin po želji
maslinovo ulje 
bijelo vino za preliti meso 
Po želji da imate prilog možete dodati krupno nasječene krompire

Priprema :

Operete komad mesa i stavite ga u nauljenu vatrostalnu tepsiju, ili koju već imate. Nožem napravite rupice pa u njih ubacite beli luk. Meso posolite i pobiberite i dodajte začine po želji ja sam koristila origano . A onda sve malo zalijete belim vinom. Poklopite tepsiju ako ima poklopac ako ne onda stavite alu foliju samo pazite kad budete skidali da vas para ne opeče . Stavite peći
 na 220 stepeni (otprilike, zavisi od rerne oko 45 min do sat vremena  ) dok meso ne počne da se maltene raspada kada ga ubodete viljuškom. Teletina je mekana i greota je izvaditi je iz rerne dok ne dođe u taj stadijum.Povrmeno provjrite da vam ne zagori možete doliti malo vode ili još bolje ako imate telećeg temeljca ali nemojte pretjrati samo pomalo .
Pred kraj pečenja, otkrijte meso da se uhvati blaga korica, ali pazite da ga tako ne pečete predugo, jer bi moglo i da se presuši.
Ako budete dodavali krompir na polovini pečenja ga dodajte al prije toga ga samo malo prokuhajte ne da se skroz skuha samo par minuta od kad prokuha .ocijedite vodu i stavite začine i malo maslinovog ulja pa ga dodajte mesu .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Prijatno!

Čokoladne kocke sa višnjama- neodoljiva kombinacija!


Kombinacija všanja i čokolade uvijek me oduševljava to je nesporno fantastična kombinacija .Kolač je kemast i sočan koji dominira sa svoim ukusom koji će vas oduševiti .

Potrebno
Za koru :

10 jaja,
10 kašika šećera
5 kašika brašna
100ml rastopljenog margarina
4 kašike kakaa,
10 kašika mljevenih oraha,
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 prašakza pecivo

 Za fil:

4 žumanca,
250g šećera,
4 kašike kakaa,
50ml mleka,
1margarin
sveže višnje ili kompot,
200 g čokolade


Priprema
Za koru :

Pomešati žumanca sa malo soli i rastopljenim margarinom. Mutiti belanca pa kad se dobije šne dodati šećer pa nastaviti mućenje. Dodati žumanca i margarin, mlevene orahe, prašak za pecivo, vanilin šećer, brašno i kakao.Smjesu istresti u pleh iz rerne obložen pek papirom   Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti biskvit da se ispeče nekih 15-20 min  zavisno od rerne .Ispečenu koru presjeći na tri jednaka dijela da dobijete tri  trake kore .bilo uzduzno ili po širini bitno je da vam poslje može stat u frizider .

Za fil:

Šećeri  žumanca umutiti na pari dodati  mlijeko i kakao   stalno mešajući. Ostaviti da se skroz ohladi pa dodajte izmiksiran margarin.(margarin mora bit sobne temperature da bi vam se fino umutio) Pola čokolade otopite pa dodajte a ostatak ostavite za dekoraciju.
Kore poprskajte sa sokom od višanja  
Slagati kora krema višnje svaki koru malo rukom prtisnite odozgo da se zalijepi za višnje  zadnjuu  koru  prelijte glazurom.
Kolač ostavite u frižider da se ohladi pa poslužite.Vjerujem da ćete uživati u svakom zalogaju 
Prijatno !

ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Neodoljivo kremaste i ukusne ness kocke !


Ukusne  mekane savršeno kremaste kocke sa nes kafom .


Priprema:
Za kore 
10 jaja
5 kašika meda
5 kašika brašna
5 kašika prezle
5 kašika šećera
prstohvat soli
250ml mleka
50ml ulja
prašak za pecivo
3 kašike kakaoa

Za kremu:
5 jaja
150gr šećera
500ml mleka
6 kesica nes kafe
5 kašika brašna
250ml slatke pavlake
100gr mlečne čokolade

Priprema: 
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli pa dodajte šećer i nastavite mućenje. Dodajte brašno, prašak za pecivo, prezle i kakao i sve sjedinite. Ulupajte zumanca sa medom, mlekom i uljem i dodajte belancima pa sve sjedinite. Od ove smese pecite dve kore ili jednu pa presecite. Koru pecite u zagrijanoj rerni 180 stepeni nekih 15-20 min.
Za kremu :
Jaja, brašno i šećer razmutite sa malo mleka pa zakuvajte u ostatak mleka koje smo stavili da provri i ostavite da se hladi. Nes kafu razmutite sa nekoliko kašika vrele vode pa dodajte kremu. Na kraju umutite slatku pavlaku pa nekoliko kašika dodajte u ohladjen krem. 
Slaganje :
Kora I, nes krem, slatka pavlaka, kora II,nes krem pa slatka pavlaka, odgore narendana čokolada.
Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti.
Prijatno!

Lagana torta od Ananasa!


Lagana i osvježavajuća torta od ananasa i fine vanila kreme nikog ne ostavlja ravnodušnim

Potrebno:
300 g piškota
1 manja konzerva kompot  ananasa
6 dl mleka
150 g šećera
2 vanil-šećera
2 pudinga od vanile
100 g bele čokoade
125 g putera
4 dl slatke pavlake

Priprema:
U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti preostalo mleko s pudingom od vanile, pa sipati u ključalo mleko i nastaviti kuvanje neprekidno mešajući dok se puding ne zgunse. U topao puding dodati kockice bele čokolade i mešati dok se ne rastope. Ostaviti da se ohladi.
Puter penasto umutiti, dodati u ohlađeni puding i izmiksati.
Dno i stranice okruglog kalupa za torte prečnika 22 cm obložiti piškotama prethodno natopljenim u sok od ananasa.(iz kompota )
Preko piškota naneti 1/2 fila od vanile, premazati ga s 1/2 šlaga od slatke pavlake i posuti s 1/2 oceđenog i iseckanog ananasa. Postupak filovanja ponoviti još jednom. Tortu ostaviti na hladnom da se stegne i na kraju dekorisati po želji.

Ohladiti tortu dobro u frizideru pa poslužti .
Prijatno!

Super Torta sa Toto keksom !



Potrebno:
2 pakovanja ili 500 gr toto keksa
170 gr margarina
200 gr šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
200 gr krem sira
200 gr kisele pavlake

Priprema
Za podlogu :

Samleti 300 gr toto keksa i dodati mu istopljen margarin, izmešati.
Biće dosta gnjecava i mekana smesa ali tako treba, stegnuće se u frižideru i biće kao keks.
Uzeti obruč od torte ( ja sam merila moj u cm, 23 cm ) staviti na tacnu pa istresti smesu i utapkati rukom.
Staviti u frižider dok napravimo fil.
Za fil:
Umutiti slatku pavlaku, pazite da ne bude previše, nešto kao šlag kada mutite, jer ako premutite dobićete masu kao umućen margarin, takva nam ne treba :)
Dodati šećer u prahu, krem sir i pavlaku i opet sve zajedno umutiti, taman toliko da se sve sjedini. Ni to nemojte mutiti previše.
Keks koji vam je preostao sitno izlomiti i dodati prethodno umućenoj masi.
Sve sjediniti varjačom pa istresti preko sad već ohladjene kore.
Poravnati, dobro utisnuti da nam ne bi ostalo vazduha izmedju kore i obruča.
Ostaviti da se dobro  hladi pa dekorisati po želji.

Možete od preostalog keksa ostaviti 2 pa ga smleti i posuti odgore, isprskati topingom od čokolade ili kako želite.

Prijatno!

Najbolji recept za cheescake sa voćem (jagode ,višnje ,šumsko voće)!


Ima dosta recepata na ovu varijantu ako niste do sada pravili evo vam  recept na ovaj  jednostavan način .Kolač je doista fantastičan kremast sočan i osvježavajući ja ga često pravim .

Potrebno 

Za podlogu :

300 gr mlevene plazme
100 gr maslaca sobne temperature 
2 -3 kašike šećera u prahu
100 ml mlijeka

Za kremu:

500 gr krem sira
200 gr šećera
2 čaše kisele pavlake
30 gr želatina
30 gr vanilin šećera

Za odgore fil :

1 kg voća(jagode ,šumsko voće ,višnje šta imate  )
200 gr šećera
30 gr želatina

Priprema 
Za podlogu :
Umutiti maslac pjenasto sa šećerom u prahu dodati keks i mlijeko (masa nebi trebala da bude rijetka nešto kao tijesto da je možete u komadu prenijet u kalup ali pazite da nebude ni pretvrdo imajte u vidu da ce se maslac stvrdnut   . Dobijenu smesu staviti u kalup obložen folijom lijepo izravnati ostaviti malo u frižider dok pripremite kremu  .
Za kremu : 
Umutiti sir, pavlaku, šećer, vanilu . Želatin razmutiti u 1 dl. vode, a nakon što se stvrdne zagrejati dok ne postane tečan i pomešati sa prethodno napravljenim kremom. Krem sipati preko podloge od keksa. 
Za fil odgore :
U šerpu sipati voće i šećer i grejati dok se ne rastopi šećer. U toku pripreme dodati želatin prethodno pripremljen po istom postupku.. Nakon što se fil ohladi preliti ga preko krema. Staviti tortu u frižider da se ohladi bar 4 sata do služenja .Dodatno ako želite možete dekorisati sa šlagom .
Prijatno!

Jednostavne energetske kocke sa zobenim pahuljicama , kiriki maslacem i bananom !


Nešto  zdravije   što svakako može zamijeniti 
svaki  kolač  kad nam se jede nešto slatko energetske kocke jednostavno za napravit .
Potrebno:
mjera šolja od 2,5dcl
3 šolje zobenih pahuljica
2 veće zrele banane
3 kašike  rižinog sirupa ili meda
4 kašike kikiriki maslaca
2 kašike arome  vanilije

Za glazuru :
150 gr  kvalitetne čokolade sa većim udjelom kakaa

Priprema :

U veću posudu stavite zobene pahuljice. Pola mjere kratko izmeljite u multipraktiku da se zobene pahuljice malo usitne. Vratite u posudu i izmiješajte.
U odvojenoj posudi vilicom zgnječite bananu. Dodajte sirup (ili med) i aromu vanilije i dobro pomiješajte dok ne dobijete finu glatku smjesu. Umiješajte kikiriki maslac. Smjesu pomiješajte sa zobenim pahuljicama.
Vartostalnu zdjelu 22x22cm obložite papirom za pečenje. Smjesu zobenih pahuljica ravnomjerno rasporedite na dno protvana i dobro utisnite. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.
U međuvremenu rastopite tamnu čokoladu na pari ili na laganoj vatri . Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko smjese zobenih pahuljica.
Stavite u zamrzivač da se dobro ohladi i stvrdne. Izvadite iz zamrzivača, narežite na kocke  i uživajte!
Ako ne želite da se čokolada stvrdne možete dodat malo mlijeka ili slatkog vrhnja  ja pravim bez a vi po želji .
Prijatno!

Brzi kolač za zaposlene mame !


Ja mislim da nemože brže i jednostavnije ovaj kolač je jako ukusan a brz za napravit a svi smo danas nekako u nedostatku vremena za pripremanje zahtjevnijih kolača pa evo jednog vrlo laganog i brzog .

Potrebno :

1,5 l mlijeka
100 g čokolade sa većim udjelom kaka
4 pudinga od čokolade
10 kašika šećera
300 g petit keksa

Za preliv :
Malo istopljene čokolade ili šlag od čokolade

Priprema:
Umalo mlijeka umutiti pudinge a ostalo mlijeko staviti da zakuha  sa šećerom .Uzakuhalo mlijeko istresti umućeni puding  i skuhati u gustu smjesu .
Kada se puding skuha, skloniti sa vatre odmah dodati čokoladu izlomljenu na kockice pa izmiješati da se čokolada rastopi  zatim ubaciti lomljeni keks  i izmiješati kašikom.Pripremljenu smjesu izliti u kalup po žellji može za srneća leđa dobićete kolač u obliku rolata ili jednostavno u tepsiju po želji (kalup malo pouljiti ili staviti prozirnu foliju). Kada se dobro ohladi   kolač ako je u kalapu istresti na odgovarajuću tasnu ako je u tepsiji nista ne dirajte ,zatim ga dekorisati sa istopljenom čokoladom ili   umućenim šlagom  .

Uživajte prijatno .
Prijatno!