četvrtak, 22. veljače 2018.

Tradicionalni recept Hrvatskog Zagorja :Zagorski štrukli !



Jedan tradicionalni recept iz Hrvatskog Zagorja  koji nije puno zahtjevan a ukus mu je neprocjenjiv zato se vrijedi malo potrudit .Potrebno
Za tijesto :
300 g brašna tip 500
malo soli
1 jaje
1  kašika ulja
100 ml mlake vode

Za nadjev /punjenje :

500 g svježeg kravljeg sira
100 ml kiselog vrhnja
soli prema ukusu
2 jaja
malo ulja 

Za preliv :

Vrnje za kuhanje  ili slatko vrhnje

Priprema:


Od brašna, soli, jaja, ulja i vode zamijesite mekano, pomalo žilavo tijesto, premažite uljem i ostavite otprilike 30 minuta da odstoji.
Stolnjak rastegnut preko stola, pospite oštrim brašnom, stavite tijesto u sredinu, lagano ga razvaljajte valjkom, a onda ga rukama oprezno razvlačite što tanje možete.

Na donju stranu tijesta u širini od 20-30 cm rasporedite nadjev koji ste napravili od jaja sira,kiselog vrhnja i soli, ostatak tijesta poškropite uljem i tijesto pomoću stolnjaka savijte kao savijaču ..
Rubom tanjurića na razmaku od nekih 7-7,5 cm režite na komade .
Tako dobivene komade  možete raditi na dva načina :Po orginalnom receptu treba ih malo prohuhati u slanoj vodi
Zavrijte vodu kojoj ste dodali sol. Spustite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu pa ih nakon što isplivaju, kuhajte 2-3 minute.Vodite računa da vam moraju biti zatvorene  da neiscuri nadjev pa onda krajeve ako se nisu zatvorili malo pritisnite  prstima ili nečim što nema oštre ivice da presječe  .
 Nakon kuhanja poslagati u tepsiju ili vartostalnu zdjelu  zaliti slatkim ili kiselim vrhnjem po želji i peći 30-40 minuta na 200° C dok ne poprime zlatnožutu boju.
Poslužiti tople .Ako neželite peći stukle malo duže kuhati pa servirati u juhici kojoj su se kuhale dodatoj malo kiselog vrhnja , ja ipak više volim malo u reni zapeći da dobiju finu boju i jako fantastičan  ukus koji vrijedi svakog truda .

Drugi način  isječene komade odmah redati na tepsiju ili pleh i preliti vrhnjem i peći dok ne zarude i dobiju finu boju .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar