Za tijesto :
300 g brašna tip 500
malo soli
1 jaje
1 kašika ulja
100 ml mlake vode
malo soli
1 jaje
1 kašika ulja
100 ml mlake vode
Za nadjev /punjenje :
500 g svježeg kravljeg sira
100 ml kiselog vrhnja
soli prema ukusu
2 jaja
malo ulja
Za preliv :
Vrnje za kuhanje ili slatko vrhnje
Vrnje za kuhanje ili slatko vrhnje
Priprema:
Od brašna, soli, jaja, ulja i vode zamijesite mekano, pomalo žilavo tijesto, premažite uljem i ostavite otprilike 30 minuta da odstoji.
Stolnjak rastegnut preko stola, pospite oštrim brašnom, stavite tijesto u sredinu, lagano ga razvaljajte valjkom, a onda ga rukama oprezno razvlačite što tanje možete.
Na donju stranu tijesta u širini od 20-30 cm rasporedite nadjev koji ste napravili od jaja sira,kiselog vrhnja i soli, ostatak tijesta poškropite uljem i tijesto pomoću stolnjaka savijte kao savijaču ..
Rubom tanjurića na razmaku od nekih 7-7,5 cm režite na komade .
Tako dobivene komade možete raditi na dva načina :Po orginalnom receptu treba ih malo prohuhati u slanoj vodi
Zavrijte vodu kojoj ste dodali sol. Spustite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu pa ih nakon što isplivaju, kuhajte 2-3 minute.Vodite računa da vam moraju biti zatvorene da neiscuri nadjev pa onda krajeve ako se nisu zatvorili malo pritisnite prstima ili nečim što nema oštre ivice da presječe .
Nakon kuhanja poslagati u tepsiju ili vartostalnu zdjelu zaliti slatkim ili kiselim vrhnjem po želji i peći 30-40 minuta na 200° C dok ne poprime zlatnožutu boju.
Zavrijte vodu kojoj ste dodali sol. Spustite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu pa ih nakon što isplivaju, kuhajte 2-3 minute.Vodite računa da vam moraju biti zatvorene da neiscuri nadjev pa onda krajeve ako se nisu zatvorili malo pritisnite prstima ili nečim što nema oštre ivice da presječe .
Nakon kuhanja poslagati u tepsiju ili vartostalnu zdjelu zaliti slatkim ili kiselim vrhnjem po želji i peći 30-40 minuta na 200° C dok ne poprime zlatnožutu boju.
Poslužiti tople .Ako neželite peći stukle malo duže kuhati pa servirati u juhici kojoj su se kuhale dodatoj malo kiselog vrhnja , ja ipak više volim malo u reni zapeći da dobiju finu boju i jako fantastičan ukus koji vrijedi svakog truda .
Drugi način isječene komade odmah redati na tepsiju ili pleh i preliti vrhnjem i peći dok ne zarude i dobiju finu boju .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar