ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Softi kocke





Potrebno

Za kremu :

800 ml mlijeka
10 kašika šećera
8 žumanaca
2 kesice pudinga karamel

ili
80 g gustina
15 g mlevenog želatina
400 ml slatke pavlake

 Za 1 biskvit
4 bjelanca
6 kašika šećera
4 ravne kašike oštrog brašna
3 ravne kašike gorkog tamnog kakaa
1 kašičica praška za pecivo
4 kašike milerama
50 g crne čokolade
2 kašičice instant kafe
2 kašike vrele vode


Priprema

Za karamel kremu:
Šećer istopiti u šerpici. Skinuti sa vatre i uliti 600 ml mlijeka (pažnja: jako će da prska, vodite računa da se ne ispečete). Zagrevati uz neprestano mešanje do ključanja. Za to vreme će se karamelizirani šećer rastopiti u mlijeku.
Žumanca razmutiti žicom, dodavati 200 ml mleka uz mešanje. Posuti po površini smese prašak za puding ili skrob (gustin) i dobro izmešati žicom da ne bude grudvica. Dodati želatin i promešati.
Skinuti sa vatre ključalo mlijeko i sipati u tankom mlazu smesu od žumanaca i pudinga/skroba uz neprestano mešanje. Vratiti na vatru i kuvati desetak minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje da se smesa zgusne i žumanca skuvaju.Povremeno skidati sa vatre da smesa ne proključa, jer će se žumanca zgrudvati.
Skinuti sa vatre. Uroniti u posudu sa hladnom vodom i neprestano mešati da se prohladi. Prekriti površinu kreme celofanom i ostaviti da se potpuno ohladi u frižideru. Biće potrebno najmanje sat vremena, zavisno koliko ste ohladili kremu pre stavljanja u frižider.
Dok se hladi praviti biskvite.
Kad se krema ohladila, mikserom umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag. Uz neprekidno mućenje mikserom postepeno dodavati ohlađenu karamel kremu umućenoj slatkoj pavlaci.


Za biskvit :
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Dno tepsije obložiti pek papirom, a strane namastiti. Biskvite sam pekla u kvadratnom kalupu za torte 26 x 26 cm, a mogu se peći i u pravougaonoj tepsiji približnih dimenzija.
Otopiti tamnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Instant kafu rastvoriti u vreloj vodi.
Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u šne (ne mora biti previše čvrst).
Dodati prosejano brašno, prosejan prašak za pecivo, prosejan kakao. Mikserom mutiti da se dobije ujednačena masa.
Dodati otopljenu čokoladu i umutiti mikserom .
Dodati mileram i umutiti mikserom.
Umešati rastvorenu kafu.
Smesu izliti u kalup.
Peći na 180 stepeni oko 18 – 20 minuta (proveriti čačkalicom, biskvit će biti mekan, vazdušast, sjajan, a neće ostajati gnjecavi tragovi testa na čačkalici).
Kada je pečen, biskvit izvaditi iz rerne, ostaviti kratko da se prohladi, dok ivice ne počnu da se odvajaju od strana kalupa. Proći nožem ili špatulom između biskvita i strana tepsije. Izvaditi biskvit i odmah ukloniti pek papir. Ponoviti postupak za drugi biskvit. Sa drugog biskvita ne uklanjati pek papir, jer će vam biti potreban da lakše prenesete biskvit na kremu.

Slaganje
Prvi biskvit vratiti u tepsiju. Premazati sa polovinom kreme. Pažljivo preneti drugi biskvit na kremu i ukloniti pek papir. Premazati preostalom kremom.
Napomena: Biskvit će se smanjiti hlađenjem, pa će deo kreme popuniti prostor između biskvita i strana tepsije. Ako želite možete praznine popuniti keksima, mada mislim da nema potrebe. Kreme ima dovoljno. Ja sam ostavila tako kako jeste.
Ostaviti bar tri sata u frižideru da se stegne.
Po želji začešljati kremu pre sečenja. 

Uživajte i prijatno!



Čoko višnja torta!







Potrebno:

Za Koru:

7 jaja
250 g šećera
100 g čokolade
200 g margarina
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Tegla kompota od višanja (bez koštica) ili 400 g svežih višanja

Za bijeli fil:
2 dl slatke pavlake
1,5 dl kisele pavlake
100 g prah šećera

Za braon fil:
3 dl slatke pavlake
200 g čokolade

Priprema

Za koru  :
Umutiti sneg od belanaca. U drugom sudu umutiti žumanca sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu, margarin, brašno sa praškom za pecivo. Potom, lagano mešajući, ovoj smesi dodati sneg od belanaca. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh (26cm prečnik), pobacati višnje po smesi i peći na 180-200 stepeni pola sata, do 40 min.
Pečen kolač preliti sa sokom iz kompota. Ukoliko ste koristili sveže višnje preliti čašom soka od višanja.
Za bijeli fil :
Umutiti kiselu pavlaku sa prah šećerom i dodati umućenu slatku pavlaku. Premazati preko kolača. 
Za braon fil je ustvari ganache napravljen od slatke pavlake i čokolade. Zagrejati slatku pavlaku, ali da ne provri, rastopiti čokoladu u njoj, ohladiti, umutiti mikserom, premazati preko belog fila i ostaviti da prenoći u fridžideru te poslužiti isječenu na komade .Po želji možete dodatno ukrasiti. 
Prijatno!

Fenomenalna torta !



Potrebno:

Za prvu koru

5 bjelanjaca
5 kašika šećera
1 puding od čokolade


Za drugu koru :
5 bjelanaca
5 kašika šećera
1 puding od vanilije

Za treću koru :
5 bjelanaca
5 kašika šećera
3 kašika gustina


Za kremu:
15 žumananaca
10 kašika šećera
10 kašika brana
1 l. mlijeka
2 mliječne čokolade
220 gr. maslaca
300 ml. tečnog slaga
3 kašike šećera


 Priprema:
Umutite bjelanjke pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Dodajte puding (prah ne kuhate ) izmjeajte lagano kašikom i sipajte u kalup obložen masnim pek papirom. Pecite na 180 C nekih 25 minuta.
Ponovite ovaj postupak i sa ostale 2 kore. Gotove kore onda prekrijte i pustite da se ohlade. Dok čekate pripremite kremu.
Prvo umutite šlag sa 3 kašike šećera i ostavite u frizider. Umutite žumanjke i šećer. Dodajte im 200 ml. mlijeka pa još malo mutite. Uspite brašno pa ponovo mutite da dobijete finu kremu bez grudvica.
Na ringlu stavite 800 ml. mlijeka da lagano prokuha. U prokuhalo mlijeko ispite smijesu od žumanjaka ,uz stalno miješanj i skuhajte kao puding. Maknite sa ringle pa dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se čokolade ne istope i sjedine.
Smijesu istresite u plastičnu posudu da se brže ohladi . Možete posudu zamotati u vrećicu i ostavite u frižider. Nekada promješajte kremu.
Maslac izvadite iz frižidera da omekša pa ga umutite, dodajte sasvim hladnoj kremi i ponovo mutite da se fino sijedini. Kada su kore i krema spremni počnite sa filovanjem.
U kalup stavite bijelu koru (sa gustinom) preko te kore šlag pa krema. Onda ide kora sa pudingom od vanilije, šlag pa krema. Na kraju dolazi smeđa kora, šlag i krema. Tom istom kremo premažite tortu okolo i ukrasite po vašoj želji
.Ja sam je malo više ukrasila pošo mi je bila rođendanska vi nemorate ako ne želite .
Prijatno!

Kremasta nutela torta sa bananama!



Potrebno

Za koru  :

5 bjelanaca
100 gr sjeckanih lješnjaka
50 gr mljevenih lješnjaka
1 kašika limunovog soka
150 gr šećera
1 kašika krušnih mrvica
1 kašika oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Za kremu  :
5 žumanaca
100 gr šećera
2 praška za puding (s okusom vanilije)
600 ml mlijeka
125 gr maslaca ili margarina

I još : 
5 kašika Nutelle
3 veće banane
1 mali paket Petit beurre keksa (+ malo mlijeka za namakanje)
500 ml slatkog vrhnja

Priprema:


Prvo umutite kremu. Umutite žumanjke pjenjačom sa šećerom, praškom za puding i malo mlijeka. Ostalo mlijeko zagrijte dok ne prokuha pa dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte kremu na laganoj vatri da se zgusne.
Kremu istresite u zdjelu za mućenje , prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi. Tako ohlađenu kremu umutite sa margarinom sobne temperature.


Za koru:
 Dodajte bjelanjcima malo soli i mutite ih dok se ne zapjene. Onda postepeno dodajte šećer i nastavite mutiti dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanaca. Na kraju uspite limunov sok.
Dok mutite bjelanca , u kalup za torte (26-28 cm) obloženog masnim pek papirom istresite nacjeskane lješnjake i malo ih tostirajte u rerni .
U gotov snijeg od bjelanjaka lagano dodajte suhe sastojke – mljevene lješnjake, krušne mrvice , brašno, prašak za pecivo . Smjesu izlijte preko prženih lješnjaka,sve poravnajte pa vratite nazad u rernu i pecite cca 20 minuta na 170°C.
Ohlađenu koru onda lbogato premažite Nutellom. Preko Nutelle složite Petite beurre kekse koje ćete kratko namočiti u mlijeko. Kekse premažite sa tankim slojem kreme, pa posložite banane (uzdužno prepoloviljene).
Namažite ostatak kreme, da popunite sve praznine između banana pa lijepo zagladite tortu. Tortu na kraju premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.Prije posluživanja neka odstoji u frižideru barem 5 sati.

Zatim sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Čokoladna torta sa sirom!



Potrebno:


Za čokoladni biskvit

10 jaja
300 gr šećera
80 ml ulja
80 ml mlake vode
50 gr kakaa u prahu
prstohvat soli
200 gr glatkog brašna
1 prašak za pecivo


Za čokoladnu kremu 
200 gr tamne čokolade
100 gr mliječne čokolade
500 gr Mascarpone sira
500 ml slatkog vrhnja

Za glazuru: 

100 gr  bijele čokolade
 20ml slatkog vrhnja


Priprema :
Brašno pomješajte sa praškom za pecivo, kakaom u prahu i solju pa ostavite sa strane.
Jaja umutite pjenasto sa šećerom pa dodajte mlaku vodu i ulje . Polako dodajite suhe sastojke pa sve lagano miješajte da dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Biskvitnu smjesu ispite u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili pek papirom. Biskvitna smjesa bit će malo rijeđa pa će biskvitu trebati više vremena da se ispeče, nekih 50 minuta na 180°C. Nakon 30 min. biskvit slobdono prekrijte pek papirom (ili alu foljiom) da ne bi potamnio.
Ohladite biskvit na sobnoj temperaturi, a onda prerežite po sredini , da dobijete 2 jednaka dijela. Otopite na pari obje vrste čokolade zajedno i ostavite sa strane da se malo ohladi. Mlaku čokoladu umutite sa Mascarpone sirom, a slatko vrhnje posebno umutite da dobijete mekani šlag.
Šlag lagano dodajte u čokoladnu kremu i sve sjedinite. Na kalup za torte stavite biskvit pa ga premažite  kremom Onda stavite drugi biskvit
Tortu stavite u frižider da se ohladi . Torte ukrasite sa otopljenom čokoladom. Slatko vrhnje zagrijte do vrnja i slonite svatre dodajte čokoladu i miješajte dok se ne istopi  i malo ohadite prije nego je nanesete na tortu.

Ostavite u fržider da se glazura ohladi ukrasite po želji .Ohladenu tortu sijecite na parčad i poslužite .Ako više volite da vam sva torta bude čokoladna mjesto bijele čokolade možete koristit i čokoladnu .
Prijatno !

nedjelja, 28. siječnja 2018.

Posna verzija trostrukog užitka meni najdraža !


Potrebno

Za koru :

6 kasika kristal secera
50ml ulja
1dcl kisele vode
4 kasike przenih,mlevenih lesnika
150g brasna
1 prasak za pecivo

Za kremu :
6dcl mleka od soje ili pirinca
10 kasika kristal secera
2 pudinga od vanile
malo arome vanile
200g margarina posnog
100g posne cokolade
I još:
oko 200g posnog keksa
malo vode(za umakanje keksa)

Za glazuru:
100g posne cokolade
3 kasikice vode
3 kasikice secera
50g margarina posnog

Priprema:

U posudu za mesanje prosejati brasno sa praskom za pecivo,dodati mlevene
lesnike,secer,ulje i kiselu vodu.Sve promesati sa kasikom i staviti u pleh(28x33cm
velicine) oblozen pek papirom i peci u vec zagrejanoj pecnici na 220 stepeni dok ne
porumeni.
Napraviti mlijeko po uputstvu sa kutije.5 dcl sojinog mleka staviti da provri sa secerom,a
u ostatak razmutiti puding.Kada je mlijeko prokuhalo ,skloniti sa vatre,umesati puding i
vratiti na vatru-kuvati jos 5 minuta dok se ne zgusne. Podeliti na dva dela.U jedan deo
dodati cokoladu izlomljenu na kockice i mesati dok se cokolada ne rastopi. U drugi deo
dodati malo arome vanile i promesati. Ostaviti da se ohladi.
Margarin malo omeksati u mikrotalasnoj pa umutiti penasto.U svaku polovinu krema
dodati pola margarina i umutiti.
Peceno i ohladjeno testo premazati sa zutim filom,na nju redjati keks koji smo
malo umocili u vodu ,na keks nanesemo cokoladni fil,a na njega glazura od
cokolade.
Mozete i obrnuti redosled fila..na biskvit prvo da stavite crni fil,pa keks,pa zuti fil.. Umesto
petit keksa sam stavljala posni keks. Mozete po zelji u koru dodati i jednu kasiku kakaoa da
bi kora bila tamnija .

Ohlađen kolač sjeći na štanglice ili manje kocke pa poslužiti .

Prijatno!

Rolat sa suhim šljivama i žele bombonama !



Potrebno :

200 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
1 kašika istopljena putera ili margarina
150 gr rahatuka sa ukusom vanilije
Za punjenje:

50 gr putera ili margarina
50 ml vode
100 gr suvih šljiva
100 gr žele bonbona
100 gr mlevenog keksa

Priprema:

Ratluk sitno iseckati dodati šećer u prahu, sok od limuna i istopljen puter, dobro rukom izraditi da se masa sjedini i na providnu foliju razvaljati ploču veličine 37 x 15 cm.
Napraviti punjenje. U posudu staviti puter, vodu, kuvati dok se puter ne istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks, seckane suve šljive i seckane žele bonbone. Od ove mase napraviti prutić dužine 37 c, staviti na sredinu razvaljane ploče od ratluka, krajeve ploče spojiti i malo pomoću folije izvaljati u rolat. Ostaviti da se stegne pa seći na kolutiće i poslužiti .

Prijatno!

Crno bijela torta !


Potrebno
Za koru:
3 jaja
3 kasike secera
3 kasike brasna
1/2 praska za pecivo

Za bijeli fil:
1/2 l mleka
250g bijele cokolade
6 kasika secera
20g zelatina u prahu
2dl slatke pavlake

Za crni fil:
1/2 l mlijeka
250g cokolade za kuhanje
6 kasika secera
20g zelatina u prahu
2dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
4dl slatke pavlake


Priprema
Za koru:

Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti ih u cvrst sneg.
Posebno umutiti zumanca sa secerom.
Sjediniti smjese od belanaca i zumanaca,pa dodati mesavinu brasna i praska za pecivo pa polako mesati kuhačom.
Pleh iz rerne  obloziti papirom za pecenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru.Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.Koru ohladiti pa presjeći popriječno na 3 jednake trake .

Za bijeli fil:

U serpu sipati mleko,dodati secer i izlomljenu belu cokoladu te ostaviti da prokljuca kako bi se svi sastojci istopili.
Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag.
Zelatin preliti sa 8 kasika hladne vode i ostaviti da nabubri.
U ohladjeno mleko dodati slag od slatke pavlake i nabubreo zelatin pa polako promesati varjacom.

Za crni fil:
Crni fil pripremiti na isti nacin kao i beli,samo umesto bele cokolade treba ubaciti crnu.
Finalni postupak
prvu i drugu taku premazatii beli fil, a potom tamni fil.treću koru samo slatku pavlaku
Filovanu tortu ostaviti u frizideru najmanje 5 sati da se stegne.Zatim je izvaditi iz kalupa i premazati slagom od slatke pavlake. Po želji ukrasite krupno nastruganom čokoladom .
Ohlađenu tortu sijecite na željene komade  pa poslužite.
Prijatno!

Najsočniji i najbolji muffini koje sam dosad probala !



Potrebno:
90 gr brašna
250 gr putera
200 gr čokolade za kuhanje
140 gr šećera
1 vanilin šećer
4 jaja

Priprema :
Puter otopite sa čokoladom na laganoj vatri.
Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte prosijano brašno i otopljenu čokoladu sa puterom.
Uspite u kalupe za muffine i pecite u rerni zagrijanoj na 250 stepeni 5 do 10 minuta.

Ohladidite pa dekorišite po želji .(umućenim slatkim vrhnjem ili napravite ganaš od slatkog vrhnja i čokolade ohladite pa dekorišite ili kako želite )
Za ganaš nadam se da svi znamo kako se pravi stavimo slatko vrhnje na vatru do tačke ključanja zatim dodamo
Prijatno !

subota, 27. siječnja 2018.

Najlakša za napravit svega ide po 11 :Sarajevska Šampita !



Potrebno

Za kore:

11 žumanaca,
11 kašika šećera,
11 kašika ulja,
11 kašika mleka
11 kašika brašna
malo praška za pecivo
kora limuna


Za šaum:

11 belanaca
11 kašika šećera


Za preliv (agda)
2×11 (tj. 22) kašika šećera
11 kašika vode
kriška limuna


Priprema:

Na početku izmeriti sastojke za preliv (agdu) i staviti na laganu vatru da se kuvaju!

Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom korom.
Izliti smesu u namazanu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 °C (više ili manje, zavisno od vaše pećnice).

U preliv (agdu) dodati limun.

Zatim napraviti šaum, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minuta, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
Umućenim belancima dodati preliv (agdu) i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodate preliv (agdu).
Preko kore izliti šaum, poravnajte i vratite u pećnicu na 4-5 minuta, tako da se formira korica.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista povelik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti cca 40×30 cm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.

Izdašni mekani i ukusni :Mak polumjeseci!



Potrebno
Za biskvit :
4 jaja
400g brašna
400ml mlijeka
360g kristal šećera
150g mljevenog maka
150ml ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilija šećer
1 korica limuna

Za preliv 
3 velike žlice limunovog soka
3 žlice vruće vode
400g šećera u prahu

Priprema :
Izmiksajte pjenasto jaja i šećer.Brašno ,mak i parašak povežite zajedno,i sve skupa izmiksajte.
Pecite u najvećoj tepsiji od pećnicena 180 stupnjeva 25 minuta
Za preliv:
U šećer u prahu pomalo doljevajte vodu i sok od limuna,ja sam to odokativno,uglavnom vam mora biti gusta smjesa podatna za razmazivanje
Kada se kolač skroz ohladio razmažite ga preljevom od šećera i limuna

Čim se počne stiskati preliv odmah izrezujte polumjesece modlom ili oštrom čašom,povremeno je umočite u hladnu vodu.
Prijatno!

Za mene je ovaj kolač voćno oduševljenje :Jedan od boljih kolača koji sam probala u posljednje vrijeme !




Potrebno

Za biskvit:


3 jaja
100g. šećera
50g. čokolade za kuhanje
50g. margarina
2 rum šećera
50g. brašna
1 puding od čokolade(prah)
2 pune žlice kakaa
1/2 praška za pecivo
2 žlice vode

Za preliv bisvita :
100ml. soka od višnje
50ml. mlijeka
2 žlice šećera
1 van. šećer
50g. čokolade za kuhanje

Za kremu :
550ml. mlijeka
200ml. slatkog vrhnja
120g. šećera
2 pudinga vanilija
20g. gustina
2 vanilin šećera
50g. margarina
300ml. slatkog vrhnja
1/2 vrećice želatine u prahu+2žlice vode

Za preliv kolača:
višnje iz kompota, 200g. može i vše po vašoj želji
1 vrećica preljeva za tortu
2 žlice šećera
250ml. soka od višnje(iz kompota)

Priprema:

Prvo skuhajte kremu,i ostavite je da se skroz ohladi dok vi ispečete biskvit.
Za Kremu
Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje,odvojite 1,5dl.tekućine u koji umiješajte šećer,puding,gustin i vanilin šećer,a drugi dio zagrijte do vrenja,ulijte prvu smjesu i skuhajte kao puding.
Prebacite kremu u posudu za hlađenje,dodajte 50g.margarina,i miješajte dok se ne otopi. kremu možete pokriti folijom,ili ostaviti otkriveno s tim da često promiješate da se ne uhvati korica .
Za biskvit:
Otopite čokoladu s margarinom na pari,i malo prohladite. Istucite žumanjke sa šećerom i rum šećerom najvećom brzinom dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
Dodajte smjesu čokolade i margarina,vodu i rum šećer. promiješajte pjenjačom. direktno u tu smjesu prosijte skupa brašno s pudingom,kakaom i praškom za pecivo.
Izmiješajte ručno da se svi sastojci fino spoje.
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg,pridružite ih prvoj smjesi,promiješajte ručno kuhačom ,i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje(dim.22x35cm.) poravnajte i pecite na 200°C 10-ak min.
Kad se biskvit malo prohladi,odlijepite papir,vratite biskvit u pleh, pripremite preljev i usput stavite višnje da se cijede s posudom ispod u kojoj ćete skupiti sok.

Za preliv:

Mlijeko,sok od višnje,van.šećer i obični šećer zagrijte do vrenja,maknite s vatre,dodajte čokoladu,i miješajte da se brže otopi.
kad se čokolada otopila,žlicom rasporedite preljev preko biskvita.

Sada dovršite kremu koja bi već trebala biti hladna.
Želatinu (samo pola vrećice) pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. slatko vrhnje istucite u šlag,a kremu dobro izradite mikserom.
Dodajte šlag u kremu,i malo promiješajte,a želatinu otopite,pa ulijte u kremu.
Sada sve skupa dobro promiješajte žlicom .

Nanesite kremu na biskvit,poravnajte,i stavite na nju višnje.poredajte višnje po cijelom kolaču, kolač stavite 15-ak min.u frižider da se krema malo stegne.
Kad se krema na kolaču stegla,pripremite preljev prema uputi na vrećici,samo umijesto vode stavite 250ml.soka od višnje.
preljev malo prohladite,nanesite na kolač,spremite u frižider ,i zaboravite na njega do sutra ili ako ste ga spremali kroz juto naveče se može poslužiti .



Bitno je da se okusi prožmu,i kolač dobro stegne,poslužite i uživajte.

Prijatno!

Sigurno i vas podsjećaju na djetinstvo:Susam štanglice !Gotove za 15 min .



Potrebno:

140 g susama
150 g šećera
65 ml meda
1 kašika- 15 ml vode
prstohvat soli
2 – 3 g muškatnog oraha
30 g putera
1 kašika vaniline ekstrata
2 g sode bikarbone


Priprema:

U manju šerpicu staviti šećer,med,prstohvat soli,kašiku vode i naribani muškatni orah i sve to pustiti da se otopi na tihoj vatri,povremeno mešajući.

U otopljenu smesu dodati susam i pržiti na tihoj vatri,mešajući dok ne dobijete, lepu, zlaćanu bojicu,to traje oko 5 do 10 minuta, u zavisnosti od temperature na kojoj kuvate.Ja sam kuvala na osrednjoj temperaturi.

Skloniti sa ringle,dodati vanilu i puter i mešati sve dok se puter ne otopi i kad se puter otopio i sjedinio sa smesom, dodati sodu bikarbonu i sve dobro promešati ( soda joj daje mehuriće da budu laganije za grickanje )

Silikonsku podlogu za pečenje ili ako je nemate običanu alu-foliju premazatui sa malo ulja ili sprejom za pečenje, isipati veoma pažljivo ( pazite da se ne opečete jer je veoma vruće ) podlogu  ako želite sto tanje onda i odozgo stavite foliju pa izravnajte masu valjkom za tijesto .
 Treba ih  i zaseći dok je smjesa još topla ,kasnije će se lakše kidati po tim razrezima.

Svaki put kad ih napravim vratim se u djedinstvo jer su mi tada bile omiljene pošto nismo baš nekog velikog izbora imali i aja ih i danas rado spremam .
Prijatno .