subota, 27. siječnja 2018.

Sigurno i vas podsjećaju na djetinstvo:Susam štanglice !Gotove za 15 min .



Potrebno:

140 g susama
150 g šećera
65 ml meda
1 kašika- 15 ml vode
prstohvat soli
2 – 3 g muškatnog oraha
30 g putera
1 kašika vaniline ekstrata
2 g sode bikarbone


Priprema:

U manju šerpicu staviti šećer,med,prstohvat soli,kašiku vode i naribani muškatni orah i sve to pustiti da se otopi na tihoj vatri,povremeno mešajući.

U otopljenu smesu dodati susam i pržiti na tihoj vatri,mešajući dok ne dobijete, lepu, zlaćanu bojicu,to traje oko 5 do 10 minuta, u zavisnosti od temperature na kojoj kuvate.Ja sam kuvala na osrednjoj temperaturi.

Skloniti sa ringle,dodati vanilu i puter i mešati sve dok se puter ne otopi i kad se puter otopio i sjedinio sa smesom, dodati sodu bikarbonu i sve dobro promešati ( soda joj daje mehuriće da budu laganije za grickanje )

Silikonsku podlogu za pečenje ili ako je nemate običanu alu-foliju premazatui sa malo ulja ili sprejom za pečenje, isipati veoma pažljivo ( pazite da se ne opečete jer je veoma vruće ) podlogu  ako želite sto tanje onda i odozgo stavite foliju pa izravnajte masu valjkom za tijesto .
 Treba ih  i zaseći dok je smjesa još topla ,kasnije će se lakše kidati po tim razrezima.

Svaki put kad ih napravim vratim se u djedinstvo jer su mi tada bile omiljene pošto nismo baš nekog velikog izbora imali i aja ih i danas rado spremam .
Prijatno .

Nema komentara:

Objavi komentar