ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Punjeni vanililn polumjeseci !



Potrebno :
400 g glatkog brašna (plus malo za obradu)
4 v ž šećera
200 g maslaca
1 jaje
1 prašak za pecivo
2  vanilin šećera
Za nadjev:
150 do 200 g mljevenih orasa
3 kašike  šećera
1 vanili šećer
1 listić maslaca
Za posip:
šećera u prahu
Priprema
U posudu staviti brašno i omekšali maslac izmrviti Dodati jaje i ostale sastojke umijesiti tijesto.Staviti u fližider da malo odmori.Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi.Vaditi većom čašom kolute na sredinu staviti fil. Preklopiti na pola i okolo pritisnuti vilicom kao na slici.   U tepsiju staviti papir za pečenje složiti polumjecece .Peći na 180 stupnjeva oko 15 do 20 minuta.Pazite moraju vam ostati svijetle boje.Pustiti da se malo ohlade.Ja sam malo posula šećerom u prahu.
Za nadjev:
U posudu uliti mlijeko dodati listić maslaca da zakuha. izmiješati sve suhe sastojke sa mlijekom  miješati da se sjedini fil.Pustiti da se ohladi puniti polumjesece .
Keksice je lijepo napraviti bar dan prije služenja potrebno je da malo ostoje sve budu ljepši spremiti ih u limenu kutiju za suhe kekse ili neku zdjelu sa poklopcem .
Prijatno !

Fine prhke štrudlice sa đemom !


Potrebno:
1 kg brašna
1 margarin sobne temperature
1 jaje
1 čaša od 200 ml šećera
1 čaša pavlake (kiselog vrhnja)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za premazivanje: marmelada po želji
Priprema:
Od sastojaka napraviti glatko tijesto. Podijeliti na 2 lopte. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, pa premazati marmeladom.Zatim preklopiti 2 puta, da se dobije oblik štrudle, pa rezati na komade. Postupak ponoviti i sa drugom polovinom tijesta.Poredati u pleh, premazan sa malo ulja ili obložen papirom za pečenje. Peći na 200 C oko 10 minuta. Pečene posuti prah šećerom.Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Fantastičan kolač sa bananama koji će vas oduševiti !


Potrebno
Za kore :
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
2 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
Za kremu:
1 litra mlijeka
2 pudinga sa okusom vanilije
4 kašike brašna/ vrhom pune
2 vrećice vanila šećera
250 grama maslaca
2 kašika šećera u prahu
Za  glazuru/preliv :
120 gr čokolade za kuhanje
80 gr maslaca
8 kašika slatkog vrhnja
I još:
6 banana
400 ml slatkog vrhnja
sok iz jednog limuna

Priprema
Za koru :
 Odvojiti bjelajnke od žumanjaka. Izlupati bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, jedan po jedan žumanjak, miksati da dobijete gustu smjesu. Pomješajte orahe, brašno i prašak te pažljivo dodajte smjesi od jaja miješajući kuhačom. Peći u plehu iz rerne . Pečenu hladnu koru presjeći  na dva jednaka dijela.
Za kremu:
 Pomiješati brašno, puding i vaniliju sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa šećerom (količina po želji) i u kipuće dodati puding. Kremu ohladiti, ponekad promiješati da se ne stvori korica. Pjenasto izraditi maslac sa šećerom u prahu. Postepeno dodavati puding koji bi trebao biti sobne temperature.
Za glazuru/preliv  :Istopiti čokoladu i maslac sa vrhnjem na laganoj vatri pa ohladiti 
Završni radovi: Na tacnu staviti prvu koru , na njega podijeliti polovinu kreme. Na kremu dolazi druga kora  te druga polovina kreme. Banane oguliti i vodoravno razrezati na pola, te ih provući kroz limunov sok. Poslagati ih po gornjem sloju kreme. Banane malo rukom ispraviti da budu ravnije. Kad ste stavili banane, bogato ih zalijte sa čokoladnim preljevom. Gornji dio kolača (kremu i banane) omotati sa aluminijskom folijom, da vam se čokolada ne bi previše slijevala sa kolača. Banane moraju biti dobro zalivene čokoladom da ne pocrne. Ohladiti i ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.
Prijatno!

Jako zdrava a tako jeftina domaća (Proha ,proja ,kukuruza )zavisi kako ko je zove !


Potrebno:
600 gr domaćeg  kukuruznog brašna(ne hibridno sjeme kukuruza)
500 ml vrele vode (proključala i odstojala 2-3 min)
1/4 kafene kašikice šećera
3-4 kašike ulja

Priprema:
Drvenom kašikom zakuhajte tijesto u dubokoj zdjeli. Prebacite ga u manju, namašćenu sa malo ulja.
Prekrijte krpom i ostavite na toplo mjesto, najbolje na sunce, na primjer pored prozora. Mora stajati najmanje 2 sata najbolje je naveče zakuhati i peći ujutro tako je moja nana pravila onda bude najslađa .
Ako imate glinenu tepsiju za kukuruzu najbolje da nju koristite. Ako nemate, možete koristiti bilo koju tepsiju. Odstajalu kukuruzu prevrnite na tepsiju koju ste pomastili i  obilno posuli kukuruznim brašnom  .
Mokrom rukom još malo oblikujte površinu i pecite na 180 °C oko 1 sat.(a još je bolje peći na šporetu na drva ako imate )
Konzumirajte kada se dobro ohladi.
Prijatno !

Još jedna veoma ukusna i brza :Oblatna sa lješnjakom!


Potrebno:
20 kašika mlijeka
250 gr šećera
200 gr margarina ili maslaca
100 gr crne čokolade
100 gr  mljevenih i 100  gr sjeckanih lješnjaka
350 gr mljevenog keksa 
3 velika lista oblatne
Priprema:
Pomešati mlijeko i šećer i staviti na vatru da provri.
Kada je provrilo dodati iseckan margarin pa mešati dok se ne otopi.
Zatim dodati i čokoladu pa i nju mešati.
Skloniti sa vatre i umešati lešnike i keks.
Promešati pa videti koliko je masa gusta.
Ako je redje dodati još malo keksa i opet promešati.
Filovati na list oblatne pola fila, ali ne skroz do ivica, poklopiti drugim listom oblatne , naneti ostatak fila i preklopiti trećim listom oblatne .Zatim prekriti cijelu oblatnu sa prozirnim celofanom preko oblatne staviti tepsiju ili pleh veličine oblatne i da se tako stegne i ohladi .
Ohlađenu oblatnu sjeći po želji najbolje u šanglice i poslužiti .
Prijatno !

Ukusna a jeftina Čokoladna torta!


Potrebno
Za kore  :
5 celih jaja
5  kašika šećera
5  kašika  brašna
2 kašike kakaoa
3 supene kašike ulja
1 prašak za pecivo 

Za čokoladni fil:
1 litar mlijeka
6 kašika  brašna
2  kašike kakaa
6  kašika šećera
100 gr čokolade
100 gr margarina

Za bijeli dio:
300 gr šlaga ulupano sa 300 ml kisele ili obične vode , da bude čvrsto  ili ako imate slatka pavlaka.
Odgore šta se nadje, kod mene je bio jedan šlag krem od vanile, može šlag, od čokolade, narendana čokolada, keks, orasi..
Priprema
Za kore :
U jaku penu ulupati belanca pa dodavati šećer, žumanca i ulje postepeno sve dok mutite.
Umešati brašno kakao i prašak za pecivo žicom ili varjačom pa istresti u podmazan pleh prečnika 23 cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i smanjiti tad na 180.
Za čokoladni fil:
Dok se kora peče pomešati brašno, kakao i šećer, sa malo mlijeka a ostatak mleka staviti da provri.
Zakuvati razmućeno brašno u mlijeko i mešati dok se ne zgusne.
Zgusnuto skloniti sa vatre pa dodati izlomljenu čokoladi i opet mešati dok se čokolada ne otopi, pa ostaviti da se skroz ohladi.
Pečenu koru ohladiti i preseći vodoravno na tri jednake tanke korice.
Svaku koricu isprskati sa malo mlijeka
Ulupati penasto omekšali margarin pa mu dodati ohladjen fil.
Za bijeli dio :
Ulupati i šlag ili slatku pavlaku, koje od ta dva imate i  malo dodati filu ukoliko je pregust 2 – 3 kašike i opet umutiti.
Na koru naneti fil, pa šlag, opet kora, fil, šlag, kora, fil i odgore šlag krem ili šta ste već odlučili.Ukrasite po želji .
Ostaviti tortu nekoliko sati u frižider sa se ukusi sjedine i kore omekane pa seći i služiti.
Prijatno!

nedjelja, 24. prosinca 2017.

Super kiflice uz namaz po želji!


Potrebno:
400 g integralno brašno
1 kom prašak za pecivo
1 žličica sol
150 g maslac, neslani
1 kom jaje 
250 g svježi kravlji sir
100 ml mlijeko , punomasno
pekmez ili namaz po želji  može i slani neki krem sir
Priprema
Možete uzeti integralno ili obično glatko brašno i pomiješajte ga s praškom za pecivo i žličicom soli. Dodajte rastrgani maslac, jaje i svježi sir koji ste pomiješali s mlijekom.Umijesite tijesto od svih sastojaka i ostavite ga da odleži u hladnjaku oko sat vremena.Tijesto razvaljajte na krug i izrežite na trokute. (ili tijesto iskidajte na manje loptice razvaljajte oklagijom namažite pekmezom ili namazom po želji, smotajte  u kiflice poredajte u pleh obložen pek papirom ,premažite razmućenim žumanjkom.Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite kiflice 20 minuta.

Napomena ja kad raadim sa pekmezom razvaljam u krug pa na trokute i premazem a kad radim sa premazom od sira onda ih u male loptice  pa razvaljam i premazem sirom a kada premažem žumanjkom pospem sa krupnom soli )vi možete kako hoćete tijesto je savršeno .
Prijatno !


Napravite jednostavno i brzo bez pečenja :Super tortu sa tri vrste čokolade !


Potrebno:

600 ml slatkog vrhnja
150 g tamne čokolade
200 g bijele čokolade
200 g mliječne čokolade
1 šoljica zdrobljenih keksa
3 kašike maslaca

Priprema:
Rastopite tamnu čokoladu i umiješajte 200 ml slatkog vrhnja. Stavite u frižider na cca 1 sat da se hladi. U drugoj posudi rastopite bijelu čokoladu s 200 ml slatkog vrhnja i stavite u frižider. U trećoj posudi rastopite mliječnu čokoladu s 200 ml slatkog vrhnja i također ohladite. Podlogu za tortu pripremite tako što ste pomiješali zdrobljene kekse s maslacem. Složite na dno kalupa. Kada su se smjese s čokoladom ohladile izmiksajte ih te redom slažite u kalup. U smjese možete staviti malo mascarponea da budu kremastije. Prema želji završite sa šlagom i pospite orasima, keksima… Ohladite i uživajte.
Prijatno!

Jednostavan i brzi sočni kolač s grizom !


Potrebno:
4 jaja
1 šolja šećera ( 200 ml )
1 kesica vanilin šećera
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
1 šolja griza
2 šolje brašna
1 kesica praška za pecivo
kora od 1 limuna
Za Sirup:
4 šolje vode
3 šolje šećera
sok od 1 limuna

Priprema:
Prvo praviti sirup. Šećer i vodu staviti u šerpu i staviti na vatru da se kuva. Ostaviti da se kuva 6 – 7 minuta pa skloniti da se hladi. Kada sklonite sipati sok od limuna.
Ulupati jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Nije potrebno odvajati belanca od žumanaca.
Dodati ulje u mlazu, pa jogurt, griz i na kraju umešati brašno i prašak za pecivo.
Sjediniti i dodati koru od limuna.
Istresti sve u pleh 35 x 25 cm dobro nauljiti i pobrašniti  i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 40 minuta.
Testirati čačkalicom da li je pečeno.
Zatim pečen kolač ostaviti da se prohladi.
Nožem iseći na kocke, trouglove, romboide ili kako želite.
Kolač lagano prelivati sirupom, da sve lepo i svuda ravnomerno upije.
Ostaviti da se ohladi i ceo kolač se natopi pa poslužiti.
Prijatno!

Monte torta sa keksom !


Potrebno
Za koru:
5 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike brašna
150 gr lešnika
300 gr eurokema

Za kremu:
800 ml mleka
4 kašike šećera
5 žumanaca
2 pudinga od vanile
100 gr čokolade za kuvanje
200 gr margarina 
 100 gr šećera u prahu 
150 gr plazma keksa 
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Lešnike propeći pa izmedju dlanova poskidati ljuskice, ili kupiti pečene.
Staviti u deblju kesu pa čekićem za meso izlupati.
Treba da bude i krupnije i stinije izlupanih, ko ima blender najbolje je u njemu.
Umutiti jako belanca sa šećerom, pa dodati brašno i promešati.
U pleh staviti papir za pečenje a na njega rasporediti lešnike i onda stavljati po kašiku smese za koru u krug, jednu do druge, posle samo poravnati.
Tako je lakše jer se lešnici pomeraju kada razvlačimo koru a trebali bi da ostanu gde jesu.
Staviti koru da se peče na 180 stepeni. U receptima koje sam čitala piše 10 minuta ja sam sigurno pekla 20 ako ne i 25 minuta.
Pečenu koru odmah okrenuti u kalupu i polako skinuti papir sa lešnika.
Odmah na vrelu koru namazati eurokrem.
Dok se kora peče vi skuvajte puding.
Umutiti žumanca sa pudingom od vanile i šećerom pa dodati 200 ml mleka, a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuvati pa mešati dok se ne zgusne.
U jednu činiju izlomiti čokoladu pa preliti preko nje pola vrelog fila, a drugi deo ostaje kakv jeste.
Ohladiti.
Ulupati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa podeliti na dva dela i izmutiti sa filovima.
Ja ne dodajem margarin, masno mi je, ja dobro ulupam slatku pavlaku i podelim u oba fila.
U žuti mi ode kašika više nego u čokoladni.
Na eurokrem poslagati red keksa.
Svaki keks izlomiti pa tako slagati.
Na keks naneti koji fil hoćete ili koji vam je čvršći neka bude dole, preko namazati drugi fil.
Dekorisati po želji i dobro ohladiti.
Prijatno!

Jako fina torta :Šumska Belisima!



Potrebno 

Za koru :

4 bjelanjka

4 kašike  šećera

1 vrećica burbon vanilija

2 kašike  brašna

1 vrećica praška za pecivo

2 kašike  pečenih mljevenih lješnjaka

Za fil od vanilije :

320 gr kiselog vrhnja

160 gr vrhnja za šlag

10 gr želatina u prahu

3 kašike  meda

50 gr bijele čokolade

10 kapi ekstrata od vanilije

Za fil od šumskog voća :

150 gr smrznutog šumskog voća

200 ml vode

1 vrećica pudinga jagoda

4 kašike šećera

1/4 kašike gustina

Za muss od bijele čokolade :

200 gr bijele čokolade

320 ml vrhnja za šlag

50 gr šećera

Priprema

Za koru :


Bjelanjke je potrebno izraditi u čvrsti snijeg, a onda postepeno dodavati šećer i burbon vanilin šećer.
U brašno pomiješajte prašak za pecivo i dodajte bjelanjcima, kao i lješnjake, umješajte sve pjenjačom. U tepsiju postavite masni papir na koji stavite obruč obima 24 cm.
Ulijte smijesu i rasporedite Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 min.
Kada je pečeno neka se ohladi.Zatim odvojite masni papir od dna i prebacite zajedno sa obručem sve na tacnu. Kora se ne odvaja od obruča da se ne skupi, tako će ostati u ravnini sa filovima.

Za fil od vanilije :
Želatinu pomiješajte sa 3 žlice vode i ostavite da nabubri u lončiću.
Za to vrijeme pomiješajte kiselo vrhnje, vrnje za šlag i ekstrat od vanilije izradite mikserom.
Dodajte bijelu čokoladu koju ste predhodno istopili i prohladili, dodajte i med, te sve zajedno sjedinite.
Lončić sa želatinom držite u zraku i miješajte iznad najmanje vatre dok se ne istopi. Tako će se želatina istopiti, a neće biti vruća.
Želatinu polako dodavajte pripremljenoj smijesi i miksajte.
Kremu rasporedite preko biskvita u kalupu.
Stavite u frižider da se hladi dok pripremate fil od šumskog voća.

Za fil od šumskog voća :
Vodu i šećer stavite kuhati. Za to vrijeme odmrznuto voće usitnite štapnim mikserom.
U voće dodajte vode da dobijete sve zajedno 250 ml. Dodajte puding i gustin, sjedinite.
U prokuhanu vodu dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati.Ostavite da se ohladi.
Fil od voća premažite preko kreme. Stavite u frižider dok pripremate muss.

Za muss od bijele čokolade :

 Vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati na laganiju vatru, po malo miješajte.
 Kada prokuha dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
Ostavite da se ohladi. Ohlađenu smijesu malo izmiksajte.
 Rasporedite preko fila od voća.Ostavite tortu u frižideru da prenoći.
Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Najbrže i najbolje Kiflice !


Potrebno
Za 36 kiflica
1 kg mekog brasna
1 paketic kvasca
2 kasicice soli
1/2 l mlijeka
200 g masti ili margarina
0,5 dl ulja
1 jaje
2 dl kiselog mlijeka
3 kasike secera
Za premazivanje i dekoraciju
1 jaje
sezam ili kim
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mlijeka, dodati po kasicicu secera i brasna i ostaviti da ispuni solju.
Od brasna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka zamijesiti srednje meko tijesto, ako je potrebno dodati jos malo brasna. Ostaviti da odmara 30 minuta.
Tijesto podijeliti na 36 loptica, pa svaku razviti u obliku elipse i zaviti kiflicu. Redati u podmazan pleh, premazati umucenim jajem i posuti sezamom ili kimom po zelji. Neka odmaraju jos 10-15 minuta dok se pecnica ne zagrije. 


Peci na 200 C dok lijepo ne porumene.Nemojte pretjerati stvaro su dobre .
Prijatno!

Fenomenalni ukusni keksići Twix!



Potrebno

Za keksiće :

300 g mekog brašna
250 g maslaca ili margarina
100g šećera u prahu

Za preliv :
vrećica karamel bombona
3-4 kašike  slatkog vrhnja
250 g čokolade po izboru

Priprema:
Od sastojaka umijesiti tijesto i staviti ga na sat-dva u frizider. Ako vam je tijesto pre suho dodajte malo mlijeka po potrebi.Tijesto razviti  Izrezivati željeni oblik i peći 10 ak min na 170 C.Otopiti karamele s slatkim vrhnjem i prekriti povrsinu keksića Na to otopljenu čokoladu.I to je to.Ohladite pa poslužite .
Prijatno !