nedjelja, 11. ožujka 2018.

Torta poput sladoleda sa šumskim voćem!


Probajte jednu prelijepu tortu sa šumskim voćem i maskarpone kremom .Kad je dobro ohladite posjeća na sladoled meni je savršena probajte i vi nećete se pokajati .
Potrebno

Za biskvit: 

3 jaja,
 100 g šećera,
 vanilin šećer,
 2 žlice vruće vode,
 80 g oštrog brašna, 
40 g gustina, prašak za pecivo,
 20 g kakaa

Za kremu: 
350 g šumskog voća,
 70 g šećera, 
12 g želatine, 
4 žlice hladne vode, 
3 dl slatkog vrhnja,
 250 g mascarponea

Za dekoraciju: 
20 dag šumskog voća, 
preljev za torte, 
3 dl slatkog vrhnja,
 listići badema

Priprema
Za biskvit :
Jaja, šećer, vanilin šećer i vodu miksajte dok ne dobijete gustu kremu. Dodajte brašno pomiješano s gustinom, praškom za pecivo i kakaom. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte (ø 24 cm) te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečeni biskvit ohladite i vodoravno prerežite na dva dijela.

Za kremu :
Šumsko voće pomiješajte sa šećerom u prahu. Želatinu prelijte s četiri žlice hladne vode i ostavite stajati 10 minuta da nabubri. Lagano zagrijte želatinu da se otopi (ne smije zakuhati) uz miješanje. Dodajte šumsko voće i sve zajedno lagano zagrijte, a zatim ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag, umiješajte sir, a zatim umiješajte ohlađeno voće. Pola biskvita položite na tanjur, stavite obruč od kalupa za tortu i nanesite pola kreme. Prekrijte drugim biskvitom i zatim premažite preostalom kremom. Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati. Pospite je šumskim voćem i prelijte preljevom za torte. Dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem i prženim listićima
badema.Ponovo vratite u frižider 2 sata .Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Jednostavan kolač sa jabukama gotov za tren -Nezna se jel bolji topao ili hladan !


Još jedan od onih jednostavnih kolača a koji su odlični ukusni mirisni i neodoljivi .
Potrebno

Za biskvit:

200 g šećera
2 vanilin šećera
250 g maslaca sobne temperature
5 jaja
220 g glatkog brašna
100 g gustina

Za nadjev od jabuka:
6 većih jabuka (cca 1,2 kg)
sok od 1/2 limuna
2 žlice smeđeg šećera
50 g bademovih listića
Priprema :

Jabuke ogulite, očistite pa izrežite na četvrtine. Svaku četvrtinu jabuke narežite na tanke ploške. Ploške jabuka stavljajte u zdjelu pa svako malo dodajte malo limunovog soka i promiješajte ih kako nebi pocrnile.
Šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte s maslacem sobne temperature. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i svaki put dobro izmiksajte smjesu.
Na kraju dodajte brašno, gustin i prašak za pecivo pa kuhačom sjedinite sve sastojke.
Veći kalup za pečenje (25×35 cm) lagano namastite i pobrašnite. Izlijte pripremljnu smjesu pa ju žlicom rasporedite po kalupu i poravnajte.
Preko tijesto ravnomjerno rasporedite ploške jabuke. Ploške slažite okomito u odnosu na tijesto, odnosno svaku plošku lagano “uronite” tako da stoji u tijestu.
Kada rasporedite sve jabuke, kolač ravnomjerno posipajte smeđim šećerom i listićima badema.
Kolač pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjeravajte je li pečen.
Kolač malo ohladite, a zatim ga posipajte šećerom u prahu.

Ovaj kolač od jabuka jednako je ukusan hladan kao i topao . Ukoliko ga poslužujete toplog svakako ga servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije!

Brzo i ukusno -odlični keksi :Domači Knoppers!


Svi znamo kolko su dobri ovi keksi zato vam donosimo recept .Nije zahtjevan brzo se napravi .Obavezno maslac mora da bude sobne temperature da se bolje umuti .
Potrebno

Za bijelu kremu:
175 g maslaca sobne temperature ,
1/4 šoljice šećera u prahu ,
1/4 šoljice mlijeka,
1 šoljica mlijeka u prahu (150 g).

Za čokoladnu kremu:
100g maslaca sobne temperature
3 kašike krema Nutella (160g),
1 kašika kakaa,
2 vrhom pune kašike sitno sjeckanih oraha,
100 grama  sitno sjeckanog kikirikija,
2 smrvljena petit keksa.

još :
3lista oblatne 
1 istopljena  mliječna čokolada  za glazuru 

Priprema
Za  bijelu kremu:
 Pjenasto umutiti maslac, a zatim dodajte šećer i mlijeko  dobro umutite pa dodajte mlijeko u prahu .Polako dodati da se nediže prah dobro sjediniti smjesu  i ostaviti .

Za čokoladnu kremu :
Nutelu i maslac također pjenasto umutiti, dodati preostale sastojke i ponovo promiješati.
Na prvi list oblatne staviti čokoladnu  kremu, pa opet list oblatne pa bijelu  kremu pa list oblatne okrenute  tako da krupnije kockice idu unutra .Poklopite nečim teškim neka tako ostoji bar dva sata .
Zatim istopite čokoladu na pari  pa premažite cijelu oblatnu .Kad se čokolada ohladi i stisne sijecite na željene kocke i poslužite .
Prijatno !

subota, 10. ožujka 2018.

Predivan ledeni kolač sa malinama !


Kolač je odličnan bilo da ga konzumirate zaleđen kao sladoled ili pak kao kolač  koji je jako kremast po vašoj volji kako želite .Po kozna koji put ponavljam kako obožavam ove voćne kolače na sve načine  pa sam možda i dosadna snjima ali znam da ima i onih koji ih obožavaju kao i ja pa eto zato još jedan odličan kolač.Samo da napomenm u mjesto malina možete koristiti i drugo voće  koje imate kao šumsku mješavinu ,višnje ,borovnice itd .
Potrebno
Za koru:
5 kom bjelanaca
10 kašika šećera
1 kašika gustina
Za kremu :
5 kom žumanaca
4 kašike šećera
500 ml mlijeka
50 ml vrhnja za kuhanje
50 gr putera
200 ml vrhnja za šlag
4 kašike gustina
1 kom vanilija štapić 
300 gr malina
Priprema 
Za koru :
Rernu zagrijte na 170 °C. Tepsiju prečnika 23×33 cm obložite papirom za pečenje.
Bjelanca umutite sa šećerom u čvrst šaum. Dodajte 1 kašiku gustina i polako izmiješajte varjačom ili špatulom. Istresite u tepsiju i poravnajte. pecite na 170 °C oko 45 minuta, ako mislite i prije da je gotovo izvadite koru.
Kora nije hrskava na dodir kao kada je pečete za neke druge kolače, mekana je i na dodir gumenasta, takva treba da bude. Toplu je presijecite po dužini na dva jednaka dijela i ostavite da se hladi.
Za kremu :
 U šerpu sipajte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer i stavite da se grije, ne treba da proključa.U zdjelici pomiješajte žumanca, gustin i vrhnje za kuhanje, ne morate se striktno držati onih 50 ml iz recepta, sipajte i manje ako treba, dovoljno je da se žumanca i gustin razmute. Možete vi staviti i mlijeko ali mu vrhnje da malo ljepši ukus.
U vrelo mlijeko dodajte razmućena žumanca i miješajte svo vrijeme dok se ne zgusne. Čim dođe do tačke ključanja postat će gusto, tada isključite vatru i kuhajte još oko 1 minut neprekidno miješajući. Krema neće biti gusta kao kada je pravite za kolač, više liči na malo gušći puding.
U vrelu kremu dodajte puter, nasječen na komade i miješajte dok se ne otopi. Kada se puter otopio zdjelu sa kremom pokrijte  prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Slatko vrhnje umutite u čvrst šlag. U zdjelu stavite ohlađen krem i mutite mikserom dok ne postane potpuno gladak, oko 2 minuta. Dodajte i umućeni šlag, ovo uradite u dva navrata, prvo stavite pola, sjedinite pa opet pola i završite mućenje.

U tepsiju ili kalup u kojem ćete slagati kolač stavite komad celofana, neka visi sa dvije strane. To će vam poslije pomoći da lakše izvadite kolač. Izrezanu koru, jednu lentu, pažljivo prstima odvojite od papira i stavite u tepsiju, preko nje stavite 1/3 fila, prstima izmrvite smrznute maline i dodajte u debelom sloju preko kreme. Ostavite oko 100 gr za završni dio. Preko malina sipajte drugu trećinu kreme, stavite koru, premažite je ostatkom kreme ( od kreme sačuvajte par kašika za dekoraciju) i pospite ostatkom malina ( onih 100 gr).
Stavite u zamrzivač najmanje na 4 sata a najbolje preko noći. Kada ga izvadite neka stoji 10 minuta tako, pa onda polako povucite one krajeve celofana prema sebi, tako ćete izvući i kolač ili prevrnite na tacnu pa sačekajte da sam ispadne Neka strana sa malinama dođe dole, kora je mnogo ljepljiva i ako nju stavite na tacnu poslije je nećete moći odvojiti od tanjira. Skinite celofan i premažite ga ostatkom od 5 kašika kreme. Kolač dekorisati po želji sa voćem koje ste koristili za kolač ,rendanom bijelom čokoladom .
Uživajte u ledeno malinastom kolaču .
Prijatno !

Kremasto savršenstvo :Čokoladna kraljica sa malinama !


Savršeno kremasta čokoladno malinasta tota savršenog ukusa koja će vas oduševiti i koju ćete rado ponovo praviti
Potrebno :

Za koru:
8 bjelanaca
10 kašika šećera
10 velikih kašika mljevenih oraha ( oko 100 gr)
1 kašika brašna
100 gr narendane čokolade

Za fil od vanilije:
600 ml mlijeka
8 žumanaca
100 gr šećera
3 kašike gustina
2 kašike brašna
250 gr putera
štapić vanilije

Za fil od malina:
500 gr malina
2 pudinga od malina
150 gr šećera
200 ml vode ili soka od malina

Za čokoladni preliv  :
150 gr čokolade
50 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:
Rernu zagrijte na 200 ° C.
Pleh veliki od rerne obložite papirom za pečenje
Za koru :
U zdjeli umutite bjelanca dok ne pobijele i ne napušu se. Dodajite jednu po jednu kašiku šećera dok ne dobijete čvrst šaum. U šaum lagano umiješajte, ručno, mljevene orahe, narendanu čokoladu i 1 kašiku brašna.
Smjesu istresite u pleh i poravnajte.
Pecite 15 minuta, dok kora na dodir ne postane čvrsta, možda će vam trebati i manje vremena ako vam je rerna jaka.
Pečenu koru ostavite još 5 minuta u isključenoj rerni.

Za fil od malina :
Maline, svježe ili zaleđene, stavite u šerpu zajedno sa šećerom i vodom i dovedite do ključanja.
Neka kuhaju oko 5 minuta.
Sa malo vode razmutite 2 pudinga i dodajte ih u ključale maline.
Isključite ringlu i miješajte tek toliko dok se ne fil ne ugusti, to će se desiti vrlo brzo, najviše 3 minuta treba.
Skinite sa vatre i pokrijte poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Za fil od vanilije :
U zdjeli sjedinite žumanca, gustin i brašno sa malo mlijeka, oko 100 ml.
Ostatak mlijeka sa šećerom i vanilom stavite na šporet da proključa.
U ključalo mlijeko istresite smjesu sa žumancima i miješajte dok ne dobijete jako gustu kremu.
Skinite sa šporeta i potpuno ohladite.
U ohlađenu kremu dodajte prethodno umućeni puter i sjediite u glatku kremu.

Za čokoladni preliv :
Čokoladu i vrhnje stavite u šerpicu i otopite. Ohladite.

Slaganje kolača:

Koru isijecite po dužini na 3 jednake trake .

Ide korica, malina fil, vanila fil i sve poprskajte čokoladnim prelivom , druga kora, malina fil- vanila fil- čokoladni preliv. Završite sa vanila  filom .Dekorišite po želji sa glazurom od čokolade ,šlag kremom ,rendanom čokoladom i td .
Tortu dobro ohladite prije posluživanja .
Prijatno!

Savršeno ukusan hrskavi krompir odličan kao sam ili kao prilog !



Jako hrskav i ukusan krompir odličan sam ili kao prilog bilo kojem mesu .

Potrebno:
3-4 velika krompira
50 ml maslinovog ulja
1 kašika češnjaka u prahu
1 kašika talijanske mješavine začina
50 g naribanog parmezana
biber
So

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Operite krompir dobro ne gulite , narežite ga kriške i rasporedite na papir za pečenje. Prelijte ga maslinovim uljem, češnjakom i mješavinom začina, posolite i pobiberite . Pospite parmezanom i pecite dok ne pozlate i ne postanu hrskavi. Uživajte.

Prijatno!

Prijedlog za ručak : Preukusne Janjeće kofte !


Nemoramo čekati ljeto i lijepe dane da napravimo ukusan ručak kao sa roštilja .Evo sjajnog recepta da to napravite i u stanu -kući .
Potrebno :
500 g mljevene masnije janjetine
1 kašika  kima
1 kašika  korijandra
maslinovo ulje
1 glavica ljubičastog luka
2 češnja češnjaka
1 tikvica
prstohvat dimljene mljevene paprike
sok pola limuna
kašika sjeckanih listića svježe metvice


Priprema:

Na tavici bez ulja tostirajte sjemenke pa ih izmrvite u mužaru. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih stavite u tavicu u kojoj su se pržile sjemenke. Dodajte naribanu tikvicu i kuhajte još 5 - 10 minuta dok voda ne ispari, a tikvica postane mekana. Stavite sa strane da se hladi. Dobivenu smjesu umiješajte u janjetinu, dodajte papriku i sjemenke iz mužara i dobro promiješajte. Dodajte limunov sok i sjeckanu metvicu. Oko štapića oblikujte kofte i stavite ih na jedan sat u hladnjak. Pecite ih na srednje jakoj vatri na  električnoj tepsiji ili roštilju otprilike deset minuta.
Poslužiti toplo uz prilog po želji .Prijaju uz jogurt u koji ste umiješali malo sjeckane metvice ili ajvar .
Prijatno!

Brza i jednostavna kremasta puding čokoladna torta !

Jednostavna za pripremit kremasta i jako ,jako ukusna torta a prelijepa za oko nećete se postidjeti kome god da ponudite .
Potrebno:
    1 l mlijeka
    10 kašika šećera
    3 pudinga od vanilije
    300 g mliječne milka čokolade
    100 g bijele milka čokolade
    500 ml slatkog vrhnja
    Plazma keksa koliko je dno kalupa za torte
Priprema:
U 200 ml mlijeka razmutite pudinge i šećer. Ostatak uspite u šerpu srednje veličine te na srednjoj temperaturi sačekajte da prokuha.
Dodajte razmućene pudinge i šećer te miješajte dok ne dobijete puding smjesu.
Sačekajte da se puding ohladi, a zatim ga podijelite na dva jednaka dijela te u jedan stavite otopljenu mliječnu, a u drugi otopljenu bijelu čokoladu. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Izmiksajte slatko vrhnje te po četvrtinu dobijene smjese ubacite u svaku od dvije smjese s čokoladama, a polovinu ostavite sa strane.
Plazma keks namočite u mlijeko i redajte po dnu kalupa za torte.
Preko keksa rasporedite kremu s bijelom čokoladom, zatim kremu s mliječnom čokoladom, a na kraju izmiksano slatko vrhnje (šlag).Po želji odozgo možete dekorisati istopljenom čokoladom .Tortu dobro ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!


utorak, 6. ožujka 2018.

Još jedan prekrasan starinski kolač :Damen kapric!


Ovo je još jedan od onih starinskih recepata .Jeftino i ukusno i od sastojaka od kojih sigurno sve već imate u kući zato krenite u izradu ovog kolača .
Potrebno
Za koru:

4 žumanceta
4 kašike šećera
80 gr (pola šolje) masti
1 dl (pola šolje) mleka
200 gr brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
1 puna kašičica rendane limunove korice

Za šam:

4 belanceta
1 kašika limunovog soka
8 kašika šećera

I još:

400 gr džema od kajsija
80 gr mlevenih oraha

Priprema:

Brašno prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u dublju činiju. U drugu dublju činiju staviti žumanca, mast, šećer, mleko, rendanu limunovu koricu i par kašika brašna i izmiksirati. Dodati ostatak brašna i izmiksirati. Dobićete gusto, pomalo lepljivo testo i nikako ne treba da se dodaje više brašna da kora posle ne bi bila tvrda.

Kalup za pečenje obložiti pek papirom. Moj kalup je veličine 26 cm, može i veći, nikako manji da kora ne bi bila debela jer će prilikom pečenja još malo da naraste. Usuti testo u kalup, na pek papir, pa ga vlažnom kašikom rasporediti i lepo utapkati. Staviti u rernu na gornju rešetku da se peče 10 minuta na 180 stepeni, samo da uhvati koricu.

Za to vreme, pekmez od kajsija ugrejati ukoliko je gust, kako bi se lakše rasporedio po kori. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući sok od limuna i šećer. Mutiti oko 5 minuta na najjačoj brzini.

Izvaditi polupečenu koru, preko nje naneti pekmez, posuti ga sa sa više od polovine mlevenih oraha i onda preko toga naneti šne tako što se stavlja u gomilicama a ne sve odjednom jer bi u protivnom prilikom razmazivanja “podigao” mlevene orahe sa pekmeza. Dakle, ravnomerno naneti šne a onda ga kašikom tapkati da se dobije razbarušen izgled. Pa posuti ostatkom mlevenih oraha.

Temperaturu pečenja smanjiti na 120 stepeni (moja rerna je prilično jaka, sa ventilatorom) i vratiti kolač da se dopeče, odnosno da se šam polako osuši, još 20-30 minuta. Gotov je kada šne i orasi dobiju rumenu boju.

Kolač ostaviti da se ohladi u otvorenoj rerni. Može se servirati i topao, čak je tako i ukusniji ili sačekajte da se ohladi, lepše se seče .

Prijatno!

Čudan naziv za odličan slatki hljeb :Monkey bread -Majmunski hljeb !


Neznam zašto majmunski hljeb ali eto i ja sam recept dobila pod tim nazivom pa ga prenosim i vama uglavnom hljeb je odličan a zašto je dobio naziv majmunski prepustićemo drugima da odlučuju .Ja bi rekla da je zbog toga što je predviđeno da se jede rukama tj čupka pomalo .Ima dosta nagađanja u vezi tog naziva ali nebitno je to .
Potrebno
Za tijesto
1 jaje
400-450 g brašna
1 kašičica soli
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
200 ml mlijeka
80 ml vode
50 g šećera
50 ml ulja

Za umakanje:

150 g maslaca
200 g žutog šećera
2 kašičice cimeta
1 kašika vanila ekstrakta
3-4 kašike mlijeka
Ijoš :
oko 30 g seckanih oraha
suho grožde po želji 


Priprema :

Umesite meko testo od navedenih sastojaka. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, na jedan sat.
Od naraslog testa otkinete komade večine oraha, oblikujte u loptice. Potopite svaku lopticu, prvo u  rastopljen maslac  pomešan sa  šećerom  i cimet.(za ljepšu aromu ako imate domaći med jednu kašiku stavite u maslac)nije obavezno .
U kalup za kuglof, namazan maslacem, poredajte polovinu loptica i pospite orasima i suhim grožđem i malo polite maslac smjesom al vodite računa da i ostale loptice morate potopit) završite preostalim lopticama.i smjesom od maslaca ako vam je ostalo .
Stavite kalup u hladnu rernu i uključite na 170 stepeni, pecite oko 40 minuta.

Gotov hljeb, odmah nakon vađenja izvrnite  na odgovarajuću tasnu i polako skinite kalup .Služiti toplo mada je i hladan odličan .Po želji dodatno ga možete preliti sa istopljenom čokoladom .

Prijatno!

Brzi sočni zaliveni kolač!


Brzo i jednostavno napravite ovaj sočni  i ukusni  kolač koji će vas oraspoložiti kad god ga probate .

Potrebno:
4 jaja,
10 žlica šećera,
10 žlica ulja,
10 žlica mlijeka,
1 prašak za pecivo,
10 žlica mljevenih lješnjaka,
10 žlica brašna

Za preliv:
400 g šećera,
300 ml vode

Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto umutiti mikserom, zatim dodati ulje i mlijeko.
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake pa dodati u smjesu.
Bjelanjke s prstohvatom soli umutiti u čvrst snijeg, a potom ih lagano žlicom stavljati u prethodno pripremljenu smjesu od žumanjaka, šećera i ostalih sastojaka.
Na kraju smjesu prebaciti u lim za pečenje srednje veličine i peći u zagrijanoj pećnici na 220 °C otprilike 20 minuta.

Preliv:
400 gr šećera i 300 ml vode staviti da prokuha. Kad prokuha smanjiti vatru i pustiti da kuha još 10 minuta.
Kolač preliti ohlađenim sirupom, a na kraju još posuti sjeckanim lješnjacima.

Kolač ohladiti moze i na sobnoj temperaturi pa poslužiti .
Prijatno!

Posna oblatna sa makom i orasima!


Jednostavno i brzo za napravit oblatnu sa makom i orasima za posne dane uvijek dobro dođe .
Potrebno:
1 list velike oblatne
200 g mljevenog maka
150 g mljevenih oraha
1 vanilin-šećer
200 ml meda
30 ml orahovače

Priprema:
List oblatne preseći na dva jednaka dela i staviti između dve mokre krpe da omekšaju.
Odgovarajuću posudu premazati uljem (da lakše i potpuno sklizne) i izmeriti med. Zatim, med staviti u šerpicu i rastopiti ga na tihoj vatri. Dodati mak i orahe, pa dobro promešati sastojke. Skloniti sa vatre, dodati vanilin-šećer i orahovaču, pa dobro sjediniti i ostaviti sa strane.
Na omekšale polovine oblatne (krupnija šara gore) naneti po polovinu fila. Gornji deo (početak motanja) premazati s malo više fila, a sam kraj (spoj rolata) premazati samo malo. Pažljivo uviti rolate i posebno umotati u prianjajuću foliju. Odložiti na hladno mesto da odstoji najmanje 24 časa. Seći na kolutove željene veličine i poslužiti.

Prijatno!

ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

Šareni kolač ili Dalmatiner kocke !


Šren mekan kremast i izdašan kolač koji privlači svoim izgledom i ukusom .
Potrebno
Za svijetli biskvit:


7 bjelanjaka
7  kasika šećera
7  kašika brašna
7 kašika ulja
pola praška za pecivo


Za tamni biskvit:
7 žumanjaka
3 kašike šećera
3 kašike  brašna
3 kašike kakaa
pola praška za pecivo

Za kremu :
1 l mlijeka
7 kašika šećera
3 kašike brašna
2 pudinga od čokolade ili vanilije
25 dag margarin ili maslac sobne temperature 

Završni dio :
0,5 l vrhnja za šlag

Za preliv :

1 dcl mlijeka
2 kašike šećera
1 vanilin šećer

Priprema
Za biskvite:
Umutiti obje biskvitne smjese, posebno jednu, posebno drugu pa stavljati u lim kašikombtamnu pa bijelu smjesu naizmjence i pažljivo.
Ne miješati. Peći oko pola sata na 200 C. Biskvit ohladiti.
Hladan biskvit preliti toplim preljevom od 2 žlice šećera i vanilin šećera prokuhanih u 1 dcl mlijeka.

Za kremu:


Prašak za puding, brašno i šećer pomiješati sa malo mlijeka. Zatim to ukuhati u preostalo mlijeko.Kad se krema ohladi, dodati izrađen margarin.

Na kraju premazati  umućemim šlagom i ukrasiti po želji  topljenom čokoladom.
Kolač ohladiti u frižideru do posluženja .
Prijatno!