subota, 24. veljače 2018.

Na jednostavan i lak način do zravog obroka :Riba !


Svi znamo kolko je riba zdrava i da bi je trebalo što češće konzumirat zato vam donosimo jedan vema lak recept.Jednostavno i lako do dobrog i zdravog  obroka .
Potrebno:
4-5 Ribe po želji ili šta imate (u mom slučaju fileti oslića ali nemoraju bit fileti )
3-4 kašike limunovog soka
so
ulje za pečenje
Paniranje:
2 kašike mešanog mediteranskog začinskog bilja
malo soli
1/2 kašičice crvene paprike 
Priprema:

Ribu očistite, operite dobro presušiti papirnim urbusom  i poprskajte limunovim sokom spolja i iznutra, a iznutra malo i posolite. Mešano mediteransko začinsko bilje, so i  crvenu paprika promešajte, pa u tu smesu uvaljajte ribu i prstima lagano pritisnite kako bi bolje prianjalo. Pržite na zagrejanom ulju sa svake strane oko 5-1o min  minuta. Nemojte okretati stalno da vam se riba izmrvi slobodno je pustite da se zapeče sjedne pa sa druge strane stalnim okretanjem dolazi do rasoadanja .Služite uz kuvano povrće  po želji ili krompir salatu.
Napomena Pored oslića, na isti način možete da spremite i sardele, lignje, repiće račića ili bilo koju rečnu ribu.
Prijatno!

Turski pilav!

Potrebno:

500 g na kockice isečenog crvenog mesa
2 veće mrkve isječena na kocke 
2 veće glavice crnog luka isečenog na rebarca
1 glavica belog luka
pola činije ljuštenog badema
2,5 čaše basmati pirinča
3 čaše vrele vode
½ čaše ulja,
 3 kašike maslaca,
 kašičica soli, 
kašičica kumine
seckani peršun (po želji)



Priprema:


Pirinač naliti mlakom vodom i ostaviti 20 do 30 minuta da odstoji, potom ga dobro oprati.U šerpi zagrejati ulje, u njega spustiti isečeno meso pa pržiti na jakoj vatri dok ne porumeni. Potom poklopiti, smanjiti vatru i na tihoj vatri pržiti dok ne uvri sav sok.Nakon toga dodati bademe, luk i malo maslaca pa pržiti dok luk ne dobije boju. Potom dodati mrkvu, so i začine, još malo propržiti, promešati i usuti pirinač. Sve naliti vrelom vodom, u sredinu šerpe staviti dobro opranu glavicu belog luka, poklopiti i na tihoj vatri kuvati oko 15-20 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost. Na kraju šerpu skinuti sa šporeta, pokriti je papirnim ubrusom, poklopiti i ostaviti četvrt sata da se pilav odmori. Pilav sipati u činijice, pa svaku prevrnuti na tanjir da se dobije lepo oblikovana zarubljena kupa. Po želji jelo ukrasiti seckanim peršunovim listom.
Prijatno!

petak, 23. veljače 2018.

Prijedlog za večeru :Pileća prsa sa mozzarelom i rajčicama !


Napravite jako sočan ručak uz malo truda rajčica da mesu mekocu a sir se stopi sa rajčicom i fdobijemo prekrasnu aromu meni se ovo jako sviđa nadam se i vama .

Potrebno:

500 g pilećih prsa
200 g mozzerelle
šaka bosiljka
sol
biber
bijeli luk u prahu
maslinovo ulje
2 rajčice
500 g pilećih prsa

Priprema :
Pileća prsa prerežite tako da dobijete džep u koji ćete staviti punjenje. Posolite ih i dodajte češnjak u prahu. Mozzarellu i rajčicu izrežite na ploške. Piletinu napunite bosiljkom, mozzerellom i rajčicom. Protvan namastite maslinovim uljem i stavite u njega napunjena pileća prsa. Prelijte ih s još malo maslinova ulja. Stavite na vrh još mozzarelle i zapecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta. da dobije finu boju i sir da se istopi .Uživaćete u svakom zalogaju .
Prijatno !

Jednostavna krem supa od brokolija koja je jako zdrava !


Brza i jednostavna krem supa od brokule koja je jako zdrava .

Potrebno:

 500 g brokule
 100 g koraba
 1 kašika maslinovo ulje
 1 kašika biljno ulje
 1 glavica luka
 1 prstohvat muškantni oraščić
200 ml vrhnje za kuhanje
so
biber bijeli

Priprema :
Brokulu i korabu operemo i očistimo. Brokulu narežemo na cvjetiće, a korabu na kockice.
U vrući lonac ulijemo maslinovo i obično ulje, dodamo sjeckani luk i kockice korabe, posolimo i pržimo dok povrće ne omekša.
Zatim dodamo brokulu, naribani muškatni oraščić, začinimo bijelim paprom, ulijemo vodu da prekrije namirnice i kada zavrije kuhamo na laganoj vatri 20 minuta.
Potom iz juhe izvadimo nekoliko kuhanih glavica brokule za ukras, a ostatak povrća izmiksamo štapnim mikserom.
Na kraju umiješamo vrhnje za kuhanje, ostavimo da još jednom zavrije i ugasimo vatru.
Poslužimo u duboke tanjure ili zdjelice i ukrasimo s nekoliko cijelih kuhanih cvjetova brokule.
Prijatno !

Hrskave i ukusne pohovane kuglice od brokule i sira !


Veoma hrskave i jako jako ukusne pohovane kuglice koima ćete teško odoliti ja volim malo više začinjene a vi prilagodite svom ukusu imajte u vidu da brokulu morate malo više posoliti pa zato smjesu obavezno probajte prije prženja kuglica .

Potrebno:
300g svježe brokule
200g sira (Gauda ili po želji)
5 jaja
1 luk
Brašno
 mrvice


Priprema :

Svježu brokulu usitnite u blenderu u mrvice. Predlažem da isto napravite i s lukom.  lakše  biti rolati kuglice
Smjesu dobro začinite sa soli, paprom i chilijem ako želite da budu pikant. Dodajte naribani sir, izlupana jaja i sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu i ostavite u hladnjaku da odstoji barem 1 sat.
Nakon sat vremena ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice željene veličine te ih uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i krušne mrvice.
Kuglice pržite u dubokom vrućem ulju oko 1,5-2 minute dok same isplivaju na vrh kada su gotove pa ih tempirajte po tome umjesto da stalno pazite na vrijeme.

 Ako vam se ne da zafrkavat s mekanim i nepredvidivim kuglicama dodajte u smjesu malo krušnih mrvica ili brašna da se sve još više poveže.

Poslužite ih tople ili hlade (super su na oba načina) uz neki tartar umak.

Prijatno!

Jednostavna za napravit :Posna pita sa pirinčem i keljom !


Svi znamo kolko je kelj zdrav i da ga treba sto više koristiti u prehrani zato vam donosimo recept za jednostavno i jako brzo za napravit ovu pitu koja je zdrava i ukusna 
Potrebno:
500 g gotovih kora za pitu,
100 g crnog luka,
150 g pirinča,
500 g kelja,
100 ml ulja,
so,
biber,
suhi začin,
seckani peršun.


Priprema :
Obarite kelj i krupno ga isecite, seckani crni luk propržite, a pirinač obarite.
Sve pomešajte i začinite i ubacite peršun.
U podmazan pleh redajte naizmenično kore i fil, a završite korama.
Pitu isecite na trokute ili kocke , premažite je uljem i vodom, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni da naraste i porumeni.
Poslužiti toplo .
Ako nije post u pitanju možete je preliti kiselim vrhnjem biće još ukusnija .
Prijatno!

Fantasični ukusni zalogaji :Rustikalne pitice sa smokvama i sirom !


Fantastične pitice od smokava koje će vas očarati svojim ukusom  nisu puno zahtjevne al su jako ukusne i vrijedi se malo potrudit .Možete poslužit uz najdraži topli napitak .
Potrebno
Za tijesto:

250 g glatkog brašna
pola čajne žličice ribane korice limuna
1 čajna žličica šećera
malo soli
180 g hladnog maslaca
do 120 ml hladne sirutke ili mlaćenice

Za nadjev od sira:
60 g (otprilike 3 jušne žlice) svježeg kravljeg sira
40 g (otprilike 2 jušne žlice) šećera
pola čajne žličice ribane korice limuna
1 čajna žličica limunova soka
1 manji žumanjak

Za nadjev od smokava
200 g smokava
40 g šećera
sok pola limuna

I još:
1 jaje za premazivanje
kristalni šećer za posipanje

Priprema
Za tijesto:

Pomiješajte brašno, šećer, sol i koricu limuna. Dodajte maslac narezan na listiće ili manje komade, pa ga prstima utrljajte u brašno da dobijete nešto poput krupnih mrvica.
Polako dodajte dvije trećine sirutke i miješajući rukama, dva do tri puta, spojite sve u glatko tijesto. Po potrebi dodajte i ostatak sirutke, ali radite to postepeno, jer nisu sva brašna jednako vlažna, da vam se ne dogodi da se tijesto razvodni, pa morate dodavati još brašna i promijenite omjer sastojaka. Nemojte ni previše miješati, dovoljno je par puta prevrtiti tijesto, toliko da se spoji u cjelinu, a da se maslac ne počne topiti od topline vaših ruku. Podijelite tijesto na dva dijela i spremite na sat vremena u hladnjak


Za nadjev od sira:

Pomiješajte sir i šećer, nježno miješajući da ne postane previše tekuće, dodajte koricu limuna, pa ostavite u hladnjaku da čeka spajanje.


Za nadjev od smokava:

Smokve sitno narezati, pomiješati sa šećerom i staviti kuhati na umjerenu vatru. Povremeno promiješajte i kuhajte na umjerenoj temperaturi da se sav šećer otopi.
Dodajte limunov sok i nastavite kuhati na laganoj vatri, povremeno miješajući, idućih 15-ak minuta da dobijete konzistenciju džema. Nadjev od smokava stavite sa strane neka se ohladi na sobnu temperaturu.

Slaganje :


Pećnicu zagrijati na 200°C. Polovicu tijesta lagano razvaljati na dimenzije 21×28 cm. Nožem ili rezačem za tijesto ili pizzu, narezati četverokute 7×7 cm.
Staviti na lim za pečenje obložen papirom. Premazati svaki četverokut istučenim jajetom. Na svaki staviti veću čajnu žličicu nadjeva od sira, a na sir isto takvu žličicu nadjeva od smokava. Razvaljati na isti način i drugu polovicu tijesta, pa svakom dobivenom četverokutu u sredini nožem zarežite mali otvor.
Tako dobivenim četverokutima preklopite četverokute sa sirom i smokvama. Pritisnite rubove da se spoje, najbolje vilicom, čime ćete istovremeno dobiti ukrasne rubove. Premažite tako dobivene pite istučenim jajetom i obilato pospite kristal šećerom.

Napomena: Ako se tijesto uslijed rukovanja i slaganja, previše ugrijalo i počelo topiti, stavite sve zajedno 10-15 minuta u hladnjak da se ponovo stisne.
Peći 20-ak minuta.

Pečene pitice ohladiti pa poslužiti uz najdraži toli napitak .
Prijatno!

Brzo i jednostavno ,zdrava i ukusna :Torta od Badema i palente !


Ukusna i zdrava torta od badema i palente je jako jednostavna za napravit .
Potrebno:
6 jaja
275 g maslaca sobne temperature
225 g finog šećera
50 g mljevenih badema
75 g rižinog ili običnog brašna
150 g kukuruzne krupice(palente)
4 limuna, sok i naribana korica
1 žličica praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje

Priprema :
Zagrijati pećnicu na 180°C. Lim za kolač premazati maslacem.
Naribati sva 4 limuna, iscijediti iz njih sok i ostaviti sa strane.
Pjenasto umiješati maslac i šećer. Dodavati jedno po jedno jaje i dobro miješati mikserom  Dodati bademe, brašno, prašak za pecivo, palentu, limunovu koricu i limunov sok i dalje dobro miješati.
Uliti smjesu u lim i peći 45 minuta. Ugasiti pećnicu i kolač u njoj ostaviti još 5-10 minuta i tek tada otvoriti i još kratko ostaviti u otvorenoj pećnici kako se ne bi spustio. Kolač ostaviti da se hladi u limu i tek kad se potpuno ohladio izvaditi i posuti šećeromu prahu .Ohladen kolač sjći na željene komade pa poslužiti .Nemora biti u frižideru samo neka je na hladnom .
Prijatno!

Ukusni mini zalogaji :Mini lazanje


Jednostavno i ukusno mali zalogaići sa smjesom za lazanje samo malo dekorativniji a  ukus je fantastičan .
Potrebno :

kore za lazanje
mljeveno meso po želji
luk
bijeli luk
mrkva
celer
umak od rajčice
bosiljak
mozzarella
parmezan
brašno
mlijeko
muškatni oraščić
peršun
so, biber


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Na ulju prodinstajte luk, a zatim mu dodajte sitno sjeckanu mrkvu, celer i bijeli luk.
Dinstaajte  dok ne omekša pa dodajte mljeveno meso.
Pustite da se meso zapeče sa svih strana, a zatim dodajte umak od rajčice, sol i biber po želji .
Kad je meso gotovo, u umak ubacite bosiljak i maknite s vatre.
Ukoliko koristite svježe kore za lazanje, narežite ih na manje kockice, a ako ste se odlučili za suhe, prokuhajte ih u vodi pa ih zatim narežite na manje djelove.
Bešamel pripremite od maslaca, brašna i mlijeka s dodatkom malo muškatnog oraščića.
Pripremite kalup za muffine pa svaki dio premažite s malo maslaca, na dno stavite žličicu umaka i dio kore.
Na koru stavite umak od rajčice i mesa, bešamel umak i pospite mozzarellom i parmezanom.
Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka, a na vrhu još dodatno obilno pospite sirom.
Pecite dok se sir s gornje strane ne zapeče i postane zlatne boje.
Ostavite da se lazanja zalogaji lagano ohlade i poslužite.
Prijatno!







četvrtak, 22. veljače 2018.

Savršena varijanta Sacher kuglofi !


Ovo je svakako varijanta svima nam poznate poslastice Sacher torte .Ovi kuglofi odišu tadicijom Saher torte a svojom jednostavnošću i ukusom nas očaraju .
Potrebno
Za smjesu za kuglof  :

50 g čokolade
75 ml mlijeka
125 g maslaca
125 g šećera
2 jaja
50 g škrobnog brašna
125 g brašna
20 g kakao praha
pola paketića praška za pecivo


100 g džema od marelica

Za preliv:
20 g maslaca
150 g čokolade
50 g džem od marelica
50 ml vode
sok pola limuna
I još :
100 g džema od marelica

Priprema 
Za kuglofe/mafne :
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Sitno narezati čokoladu, mlijeko zagrijati i u njemu otopiti čokoladu. Ostaviti sa strane.
Umiksati šećer i  maslac sobne temperature  Dodati jedno po jedno jaje i 25 g škrobnog brašna.
Spojiti kakao, brašno, ostatak škrobnog brašna i prašak za pecivo i promiješati. Dodavati u smjesu maslaca naizmjence sa mješavinom mlijeka i čokolade. Miksati da se spoji, ne predugo. Puniti kalupe za muffine ili kuglofe 3/4 i peći cca 25 minuta.
Provjeriti čačkalicom je li pečeno, izvaditi iz pećnice i pustiti da se malo ohlade. Kad se ohlade izvaditi iz kalupa.

Za preliv :
 50 ml vode + 50 g džema zagrijati na laganoj vatri da se otopi i dodati sok od pola limuna. Sve izmiješati dobro i svaki kuglof/muffin umočiti na kratko da upije tekućinu.
Nakon toga ih punite džemom od marelice. Ukoliko radite muffine, svaki malo zarežite i napunite.
Za čokoladni preljev na pari otopiti čokoladu i maslac te svaki kuglof premazati i ukrasiti šećernim zvjezdicama.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Dekorativna kremasta torta koja plijeni svoim izgledom i ukusom !


Još jedna jako dekorativna kremasta torta sa mekanim izdašnim korama topi se u ustima .Vjerujem da ćete biti zadovoljni ovom  kockica tortom i da ce postati vaša omiljena .

Potrebno 

Za koru :
2  jaja
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
80 g glatkog brašna
15 g kakaa
1 prašak za pecivo
50 g naribane tamne čokolade

Za svijetlu kremu :
300 g bijele čokolade
125 ml vrhnja za šlag
500 g svježeg sira
375 m vrhnja za šlag
1 šlagfix

Za tamnu kremu :
200 g tamne čokolade
125 ml vrhnja za šlag
120 g svježeg sira
180 ml vrhnja za šlag
1 šlagfix

Priprema
Za koru :
Umutite pjenasto maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.Umiješajte jedan po jedan žumanjak.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i čokoladu.Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg.
Snijeg i mješavinu brašna, kakaa i čokolade naizmjence dodavati u tijesto.
Smjesu izliti u kalup za torte te pecite oo 25 minuta na 180 stupnjeva.
Kada se biskvit ispekao ostavite ga da se ohladi te ga onda prerežite na pola.
Za svijetlu kremu :
Natrgajte bijelu čokoladu i s vrhnjem za šlag ju otopite na pari i ohladite.
Sir umiješajte u otopljenu čokoladu.
Ostatak šlaga čvrsto izmiksati sa šlagfixom i dodajte smjesi od sira i stavite na hlađenje.

Sve isto ponovite i za  tamnu kremu .

Slaganje :
Polovinu bijele kreme i crnu cijelu stavite u vrećice za ukrašavanje.Biskvit stavite u kalup za torte.
Tamnom kremom napravite krug uz rub obruča.Zatim uz taj krug napraviti krug svjetlom kremom.
Naizmjence raditi krugove tamnom i svjetlom kremom dok se ne pokrije kompletan biskvit.
Za drugi sloj kreme ponoviti postupak, početi s vanjske strane prema centru biskvita i iznad tamne kreme raditi krug svijetle kreme, a iznad svijetle kreme raditi krug tamnom kremom dok se ne napravi drugi sloj kreme.
Prekriti drugom polovicom biskvita.
Ostatkom svijete kreme dekorirajte tortu.
Ostaviti u frižider na hlađenje bar 3 sata do služenja .Ohlađenu tortu rezati na parčad i poslužiti.Kome god da poslužite biće oduševljen i izgedom i ukusom a vjerujem i vi .
Prijatno!

Tradicionalni recept Hrvatskog Zagorja :Zagorski štrukli !



Jedan tradicionalni recept iz Hrvatskog Zagorja  koji nije puno zahtjevan a ukus mu je neprocjenjiv zato se vrijedi malo potrudit .Potrebno
Za tijesto :
300 g brašna tip 500
malo soli
1 jaje
1  kašika ulja
100 ml mlake vode

Za nadjev /punjenje :

500 g svježeg kravljeg sira
100 ml kiselog vrhnja
soli prema ukusu
2 jaja
malo ulja 

Za preliv :

Vrnje za kuhanje  ili slatko vrhnje

Priprema:


Od brašna, soli, jaja, ulja i vode zamijesite mekano, pomalo žilavo tijesto, premažite uljem i ostavite otprilike 30 minuta da odstoji.
Stolnjak rastegnut preko stola, pospite oštrim brašnom, stavite tijesto u sredinu, lagano ga razvaljajte valjkom, a onda ga rukama oprezno razvlačite što tanje možete.

Na donju stranu tijesta u širini od 20-30 cm rasporedite nadjev koji ste napravili od jaja sira,kiselog vrhnja i soli, ostatak tijesta poškropite uljem i tijesto pomoću stolnjaka savijte kao savijaču ..
Rubom tanjurića na razmaku od nekih 7-7,5 cm režite na komade .
Tako dobivene komade  možete raditi na dva načina :Po orginalnom receptu treba ih malo prohuhati u slanoj vodi
Zavrijte vodu kojoj ste dodali sol. Spustite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu pa ih nakon što isplivaju, kuhajte 2-3 minute.Vodite računa da vam moraju biti zatvorene  da neiscuri nadjev pa onda krajeve ako se nisu zatvorili malo pritisnite  prstima ili nečim što nema oštre ivice da presječe  .
 Nakon kuhanja poslagati u tepsiju ili vartostalnu zdjelu  zaliti slatkim ili kiselim vrhnjem po želji i peći 30-40 minuta na 200° C dok ne poprime zlatnožutu boju.
Poslužiti tople .Ako neželite peći stukle malo duže kuhati pa servirati u juhici kojoj su se kuhale dodatoj malo kiselog vrhnja , ja ipak više volim malo u reni zapeći da dobiju finu boju i jako fantastičan  ukus koji vrijedi svakog truda .

Drugi način  isječene komade odmah redati na tepsiju ili pleh i preliti vrhnjem i peći dok ne zarude i dobiju finu boju .
Prijatno!

srijeda, 21. veljače 2018.

Prijedlog za izvrstan ručak :Pileći fileti sa mozzarela sirom i špinatom !

Toliko puno ima recepata sa piletinom a stvarno su prekrasni evo još jednog odličnog recepta sa mozzarela sirom i špinatom .
Potrebno:
pileći file po želji
špinat
sušeni paradajz
mozzarella
so
biber
začin po želji
maslinovo ulje


Priprema :

Pileći file izrezati na deblje komade  pa  zarezati tako da se napravi džep. Posoliti i biberiti ,začiniti  ih pa u džep staviti sušene rajčice, krišku, dvije mozzarelle i listove špinata. Tijekom pečenja nadjev će možda malo iscuriti van, ali pomiješat će se sa sokovima od pečenja i bit će ga slatko pokupiti komadom hljeba . No, ako želite to izbjeći, možete džep zatvorit kuhinjskim koncem ili pričvrstite čačkalicom. Meso zapecite na tavi na laganijoj vatri dok ne dobije lijepu boju ili nauljite posudu za pečenje i pokapajte malo maslinova ulja i po mesu. Prekrijte posudu za pečenje folijom i pecite oko pola sata na 170 stupnjeva da ostane sočno.Poslužiti toplo uz zelenu salatu ili po želji .
Prijatno!