subota, 24. veljače 2018.

Turski pilav!

Potrebno:

500 g na kockice isečenog crvenog mesa
2 veće mrkve isječena na kocke 
2 veće glavice crnog luka isečenog na rebarca
1 glavica belog luka
pola činije ljuštenog badema
2,5 čaše basmati pirinča
3 čaše vrele vode
½ čaše ulja,
 3 kašike maslaca,
 kašičica soli, 
kašičica kumine
seckani peršun (po želji)



Priprema:


Pirinač naliti mlakom vodom i ostaviti 20 do 30 minuta da odstoji, potom ga dobro oprati.U šerpi zagrejati ulje, u njega spustiti isečeno meso pa pržiti na jakoj vatri dok ne porumeni. Potom poklopiti, smanjiti vatru i na tihoj vatri pržiti dok ne uvri sav sok.Nakon toga dodati bademe, luk i malo maslaca pa pržiti dok luk ne dobije boju. Potom dodati mrkvu, so i začine, još malo propržiti, promešati i usuti pirinač. Sve naliti vrelom vodom, u sredinu šerpe staviti dobro opranu glavicu belog luka, poklopiti i na tihoj vatri kuvati oko 15-20 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost. Na kraju šerpu skinuti sa šporeta, pokriti je papirnim ubrusom, poklopiti i ostaviti četvrt sata da se pilav odmori. Pilav sipati u činijice, pa svaku prevrnuti na tanjir da se dobije lepo oblikovana zarubljena kupa. Po želji jelo ukrasiti seckanim peršunovim listom.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar