petak, 23. veljače 2018.

Fantasični ukusni zalogaji :Rustikalne pitice sa smokvama i sirom !


Fantastične pitice od smokava koje će vas očarati svojim ukusom  nisu puno zahtjevne al su jako ukusne i vrijedi se malo potrudit .Možete poslužit uz najdraži topli napitak .
Potrebno
Za tijesto:

250 g glatkog brašna
pola čajne žličice ribane korice limuna
1 čajna žličica šećera
malo soli
180 g hladnog maslaca
do 120 ml hladne sirutke ili mlaćenice

Za nadjev od sira:
60 g (otprilike 3 jušne žlice) svježeg kravljeg sira
40 g (otprilike 2 jušne žlice) šećera
pola čajne žličice ribane korice limuna
1 čajna žličica limunova soka
1 manji žumanjak

Za nadjev od smokava
200 g smokava
40 g šećera
sok pola limuna

I još:
1 jaje za premazivanje
kristalni šećer za posipanje

Priprema
Za tijesto:

Pomiješajte brašno, šećer, sol i koricu limuna. Dodajte maslac narezan na listiće ili manje komade, pa ga prstima utrljajte u brašno da dobijete nešto poput krupnih mrvica.
Polako dodajte dvije trećine sirutke i miješajući rukama, dva do tri puta, spojite sve u glatko tijesto. Po potrebi dodajte i ostatak sirutke, ali radite to postepeno, jer nisu sva brašna jednako vlažna, da vam se ne dogodi da se tijesto razvodni, pa morate dodavati još brašna i promijenite omjer sastojaka. Nemojte ni previše miješati, dovoljno je par puta prevrtiti tijesto, toliko da se spoji u cjelinu, a da se maslac ne počne topiti od topline vaših ruku. Podijelite tijesto na dva dijela i spremite na sat vremena u hladnjak


Za nadjev od sira:

Pomiješajte sir i šećer, nježno miješajući da ne postane previše tekuće, dodajte koricu limuna, pa ostavite u hladnjaku da čeka spajanje.


Za nadjev od smokava:

Smokve sitno narezati, pomiješati sa šećerom i staviti kuhati na umjerenu vatru. Povremeno promiješajte i kuhajte na umjerenoj temperaturi da se sav šećer otopi.
Dodajte limunov sok i nastavite kuhati na laganoj vatri, povremeno miješajući, idućih 15-ak minuta da dobijete konzistenciju džema. Nadjev od smokava stavite sa strane neka se ohladi na sobnu temperaturu.

Slaganje :


Pećnicu zagrijati na 200°C. Polovicu tijesta lagano razvaljati na dimenzije 21×28 cm. Nožem ili rezačem za tijesto ili pizzu, narezati četverokute 7×7 cm.
Staviti na lim za pečenje obložen papirom. Premazati svaki četverokut istučenim jajetom. Na svaki staviti veću čajnu žličicu nadjeva od sira, a na sir isto takvu žličicu nadjeva od smokava. Razvaljati na isti način i drugu polovicu tijesta, pa svakom dobivenom četverokutu u sredini nožem zarežite mali otvor.
Tako dobivenim četverokutima preklopite četverokute sa sirom i smokvama. Pritisnite rubove da se spoje, najbolje vilicom, čime ćete istovremeno dobiti ukrasne rubove. Premažite tako dobivene pite istučenim jajetom i obilato pospite kristal šećerom.

Napomena: Ako se tijesto uslijed rukovanja i slaganja, previše ugrijalo i počelo topiti, stavite sve zajedno 10-15 minuta u hladnjak da se ponovo stisne.
Peći 20-ak minuta.

Pečene pitice ohladiti pa poslužiti uz najdraži toli napitak .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar