petak, 23. veljače 2018.

Hrskave i ukusne pohovane kuglice od brokule i sira !


Veoma hrskave i jako jako ukusne pohovane kuglice koima ćete teško odoliti ja volim malo više začinjene a vi prilagodite svom ukusu imajte u vidu da brokulu morate malo više posoliti pa zato smjesu obavezno probajte prije prženja kuglica .

Potrebno:
300g svježe brokule
200g sira (Gauda ili po želji)
5 jaja
1 luk
Brašno
 mrvice


Priprema :

Svježu brokulu usitnite u blenderu u mrvice. Predlažem da isto napravite i s lukom.  lakše  biti rolati kuglice
Smjesu dobro začinite sa soli, paprom i chilijem ako želite da budu pikant. Dodajte naribani sir, izlupana jaja i sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu i ostavite u hladnjaku da odstoji barem 1 sat.
Nakon sat vremena ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice željene veličine te ih uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i krušne mrvice.
Kuglice pržite u dubokom vrućem ulju oko 1,5-2 minute dok same isplivaju na vrh kada su gotove pa ih tempirajte po tome umjesto da stalno pazite na vrijeme.

 Ako vam se ne da zafrkavat s mekanim i nepredvidivim kuglicama dodajte u smjesu malo krušnih mrvica ili brašna da se sve još više poveže.

Poslužite ih tople ili hlade (super su na oba načina) uz neki tartar umak.

Prijatno!

Jednostavna za napravit :Posna pita sa pirinčem i keljom !


Svi znamo kolko je kelj zdrav i da ga treba sto više koristiti u prehrani zato vam donosimo recept za jednostavno i jako brzo za napravit ovu pitu koja je zdrava i ukusna 
Potrebno:
500 g gotovih kora za pitu,
100 g crnog luka,
150 g pirinča,
500 g kelja,
100 ml ulja,
so,
biber,
suhi začin,
seckani peršun.


Priprema :
Obarite kelj i krupno ga isecite, seckani crni luk propržite, a pirinač obarite.
Sve pomešajte i začinite i ubacite peršun.
U podmazan pleh redajte naizmenično kore i fil, a završite korama.
Pitu isecite na trokute ili kocke , premažite je uljem i vodom, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni da naraste i porumeni.
Poslužiti toplo .
Ako nije post u pitanju možete je preliti kiselim vrhnjem biće još ukusnija .
Prijatno!

Fantasični ukusni zalogaji :Rustikalne pitice sa smokvama i sirom !


Fantastične pitice od smokava koje će vas očarati svojim ukusom  nisu puno zahtjevne al su jako ukusne i vrijedi se malo potrudit .Možete poslužit uz najdraži topli napitak .
Potrebno
Za tijesto:

250 g glatkog brašna
pola čajne žličice ribane korice limuna
1 čajna žličica šećera
malo soli
180 g hladnog maslaca
do 120 ml hladne sirutke ili mlaćenice

Za nadjev od sira:
60 g (otprilike 3 jušne žlice) svježeg kravljeg sira
40 g (otprilike 2 jušne žlice) šećera
pola čajne žličice ribane korice limuna
1 čajna žličica limunova soka
1 manji žumanjak

Za nadjev od smokava
200 g smokava
40 g šećera
sok pola limuna

I još:
1 jaje za premazivanje
kristalni šećer za posipanje

Priprema
Za tijesto:

Pomiješajte brašno, šećer, sol i koricu limuna. Dodajte maslac narezan na listiće ili manje komade, pa ga prstima utrljajte u brašno da dobijete nešto poput krupnih mrvica.
Polako dodajte dvije trećine sirutke i miješajući rukama, dva do tri puta, spojite sve u glatko tijesto. Po potrebi dodajte i ostatak sirutke, ali radite to postepeno, jer nisu sva brašna jednako vlažna, da vam se ne dogodi da se tijesto razvodni, pa morate dodavati još brašna i promijenite omjer sastojaka. Nemojte ni previše miješati, dovoljno je par puta prevrtiti tijesto, toliko da se spoji u cjelinu, a da se maslac ne počne topiti od topline vaših ruku. Podijelite tijesto na dva dijela i spremite na sat vremena u hladnjak


Za nadjev od sira:

Pomiješajte sir i šećer, nježno miješajući da ne postane previše tekuće, dodajte koricu limuna, pa ostavite u hladnjaku da čeka spajanje.


Za nadjev od smokava:

Smokve sitno narezati, pomiješati sa šećerom i staviti kuhati na umjerenu vatru. Povremeno promiješajte i kuhajte na umjerenoj temperaturi da se sav šećer otopi.
Dodajte limunov sok i nastavite kuhati na laganoj vatri, povremeno miješajući, idućih 15-ak minuta da dobijete konzistenciju džema. Nadjev od smokava stavite sa strane neka se ohladi na sobnu temperaturu.

Slaganje :


Pećnicu zagrijati na 200°C. Polovicu tijesta lagano razvaljati na dimenzije 21×28 cm. Nožem ili rezačem za tijesto ili pizzu, narezati četverokute 7×7 cm.
Staviti na lim za pečenje obložen papirom. Premazati svaki četverokut istučenim jajetom. Na svaki staviti veću čajnu žličicu nadjeva od sira, a na sir isto takvu žličicu nadjeva od smokava. Razvaljati na isti način i drugu polovicu tijesta, pa svakom dobivenom četverokutu u sredini nožem zarežite mali otvor.
Tako dobivenim četverokutima preklopite četverokute sa sirom i smokvama. Pritisnite rubove da se spoje, najbolje vilicom, čime ćete istovremeno dobiti ukrasne rubove. Premažite tako dobivene pite istučenim jajetom i obilato pospite kristal šećerom.

Napomena: Ako se tijesto uslijed rukovanja i slaganja, previše ugrijalo i počelo topiti, stavite sve zajedno 10-15 minuta u hladnjak da se ponovo stisne.
Peći 20-ak minuta.

Pečene pitice ohladiti pa poslužiti uz najdraži toli napitak .
Prijatno!

Brzo i jednostavno ,zdrava i ukusna :Torta od Badema i palente !


Ukusna i zdrava torta od badema i palente je jako jednostavna za napravit .
Potrebno:
6 jaja
275 g maslaca sobne temperature
225 g finog šećera
50 g mljevenih badema
75 g rižinog ili običnog brašna
150 g kukuruzne krupice(palente)
4 limuna, sok i naribana korica
1 žličica praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje

Priprema :
Zagrijati pećnicu na 180°C. Lim za kolač premazati maslacem.
Naribati sva 4 limuna, iscijediti iz njih sok i ostaviti sa strane.
Pjenasto umiješati maslac i šećer. Dodavati jedno po jedno jaje i dobro miješati mikserom  Dodati bademe, brašno, prašak za pecivo, palentu, limunovu koricu i limunov sok i dalje dobro miješati.
Uliti smjesu u lim i peći 45 minuta. Ugasiti pećnicu i kolač u njoj ostaviti još 5-10 minuta i tek tada otvoriti i još kratko ostaviti u otvorenoj pećnici kako se ne bi spustio. Kolač ostaviti da se hladi u limu i tek kad se potpuno ohladio izvaditi i posuti šećeromu prahu .Ohladen kolač sjći na željene komade pa poslužiti .Nemora biti u frižideru samo neka je na hladnom .
Prijatno!

Ukusni mini zalogaji :Mini lazanje


Jednostavno i ukusno mali zalogaići sa smjesom za lazanje samo malo dekorativniji a  ukus je fantastičan .
Potrebno :

kore za lazanje
mljeveno meso po želji
luk
bijeli luk
mrkva
celer
umak od rajčice
bosiljak
mozzarella
parmezan
brašno
mlijeko
muškatni oraščić
peršun
so, biber


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Na ulju prodinstajte luk, a zatim mu dodajte sitno sjeckanu mrkvu, celer i bijeli luk.
Dinstaajte  dok ne omekša pa dodajte mljeveno meso.
Pustite da se meso zapeče sa svih strana, a zatim dodajte umak od rajčice, sol i biber po želji .
Kad je meso gotovo, u umak ubacite bosiljak i maknite s vatre.
Ukoliko koristite svježe kore za lazanje, narežite ih na manje kockice, a ako ste se odlučili za suhe, prokuhajte ih u vodi pa ih zatim narežite na manje djelove.
Bešamel pripremite od maslaca, brašna i mlijeka s dodatkom malo muškatnog oraščića.
Pripremite kalup za muffine pa svaki dio premažite s malo maslaca, na dno stavite žličicu umaka i dio kore.
Na koru stavite umak od rajčice i mesa, bešamel umak i pospite mozzarellom i parmezanom.
Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka, a na vrhu još dodatno obilno pospite sirom.
Pecite dok se sir s gornje strane ne zapeče i postane zlatne boje.
Ostavite da se lazanja zalogaji lagano ohlade i poslužite.
Prijatno!







četvrtak, 22. veljače 2018.

Savršena varijanta Sacher kuglofi !


Ovo je svakako varijanta svima nam poznate poslastice Sacher torte .Ovi kuglofi odišu tadicijom Saher torte a svojom jednostavnošću i ukusom nas očaraju .
Potrebno
Za smjesu za kuglof  :

50 g čokolade
75 ml mlijeka
125 g maslaca
125 g šećera
2 jaja
50 g škrobnog brašna
125 g brašna
20 g kakao praha
pola paketića praška za pecivo


100 g džema od marelica

Za preliv:
20 g maslaca
150 g čokolade
50 g džem od marelica
50 ml vode
sok pola limuna
I još :
100 g džema od marelica

Priprema 
Za kuglofe/mafne :
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Sitno narezati čokoladu, mlijeko zagrijati i u njemu otopiti čokoladu. Ostaviti sa strane.
Umiksati šećer i  maslac sobne temperature  Dodati jedno po jedno jaje i 25 g škrobnog brašna.
Spojiti kakao, brašno, ostatak škrobnog brašna i prašak za pecivo i promiješati. Dodavati u smjesu maslaca naizmjence sa mješavinom mlijeka i čokolade. Miksati da se spoji, ne predugo. Puniti kalupe za muffine ili kuglofe 3/4 i peći cca 25 minuta.
Provjeriti čačkalicom je li pečeno, izvaditi iz pećnice i pustiti da se malo ohlade. Kad se ohlade izvaditi iz kalupa.

Za preliv :
 50 ml vode + 50 g džema zagrijati na laganoj vatri da se otopi i dodati sok od pola limuna. Sve izmiješati dobro i svaki kuglof/muffin umočiti na kratko da upije tekućinu.
Nakon toga ih punite džemom od marelice. Ukoliko radite muffine, svaki malo zarežite i napunite.
Za čokoladni preljev na pari otopiti čokoladu i maslac te svaki kuglof premazati i ukrasiti šećernim zvjezdicama.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Dekorativna kremasta torta koja plijeni svoim izgledom i ukusom !


Još jedna jako dekorativna kremasta torta sa mekanim izdašnim korama topi se u ustima .Vjerujem da ćete biti zadovoljni ovom  kockica tortom i da ce postati vaša omiljena .

Potrebno 

Za koru :
2  jaja
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
80 g glatkog brašna
15 g kakaa
1 prašak za pecivo
50 g naribane tamne čokolade

Za svijetlu kremu :
300 g bijele čokolade
125 ml vrhnja za šlag
500 g svježeg sira
375 m vrhnja za šlag
1 šlagfix

Za tamnu kremu :
200 g tamne čokolade
125 ml vrhnja za šlag
120 g svježeg sira
180 ml vrhnja za šlag
1 šlagfix

Priprema
Za koru :
Umutite pjenasto maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.Umiješajte jedan po jedan žumanjak.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i čokoladu.Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg.
Snijeg i mješavinu brašna, kakaa i čokolade naizmjence dodavati u tijesto.
Smjesu izliti u kalup za torte te pecite oo 25 minuta na 180 stupnjeva.
Kada se biskvit ispekao ostavite ga da se ohladi te ga onda prerežite na pola.
Za svijetlu kremu :
Natrgajte bijelu čokoladu i s vrhnjem za šlag ju otopite na pari i ohladite.
Sir umiješajte u otopljenu čokoladu.
Ostatak šlaga čvrsto izmiksati sa šlagfixom i dodajte smjesi od sira i stavite na hlađenje.

Sve isto ponovite i za  tamnu kremu .

Slaganje :
Polovinu bijele kreme i crnu cijelu stavite u vrećice za ukrašavanje.Biskvit stavite u kalup za torte.
Tamnom kremom napravite krug uz rub obruča.Zatim uz taj krug napraviti krug svjetlom kremom.
Naizmjence raditi krugove tamnom i svjetlom kremom dok se ne pokrije kompletan biskvit.
Za drugi sloj kreme ponoviti postupak, početi s vanjske strane prema centru biskvita i iznad tamne kreme raditi krug svijetle kreme, a iznad svijetle kreme raditi krug tamnom kremom dok se ne napravi drugi sloj kreme.
Prekriti drugom polovicom biskvita.
Ostatkom svijete kreme dekorirajte tortu.
Ostaviti u frižider na hlađenje bar 3 sata do služenja .Ohlađenu tortu rezati na parčad i poslužiti.Kome god da poslužite biće oduševljen i izgedom i ukusom a vjerujem i vi .
Prijatno!

Tradicionalni recept Hrvatskog Zagorja :Zagorski štrukli !



Jedan tradicionalni recept iz Hrvatskog Zagorja  koji nije puno zahtjevan a ukus mu je neprocjenjiv zato se vrijedi malo potrudit .Potrebno
Za tijesto :
300 g brašna tip 500
malo soli
1 jaje
1  kašika ulja
100 ml mlake vode

Za nadjev /punjenje :

500 g svježeg kravljeg sira
100 ml kiselog vrhnja
soli prema ukusu
2 jaja
malo ulja 

Za preliv :

Vrnje za kuhanje  ili slatko vrhnje

Priprema:


Od brašna, soli, jaja, ulja i vode zamijesite mekano, pomalo žilavo tijesto, premažite uljem i ostavite otprilike 30 minuta da odstoji.
Stolnjak rastegnut preko stola, pospite oštrim brašnom, stavite tijesto u sredinu, lagano ga razvaljajte valjkom, a onda ga rukama oprezno razvlačite što tanje možete.

Na donju stranu tijesta u širini od 20-30 cm rasporedite nadjev koji ste napravili od jaja sira,kiselog vrhnja i soli, ostatak tijesta poškropite uljem i tijesto pomoću stolnjaka savijte kao savijaču ..
Rubom tanjurića na razmaku od nekih 7-7,5 cm režite na komade .
Tako dobivene komade  možete raditi na dva načina :Po orginalnom receptu treba ih malo prohuhati u slanoj vodi
Zavrijte vodu kojoj ste dodali sol. Spustite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu pa ih nakon što isplivaju, kuhajte 2-3 minute.Vodite računa da vam moraju biti zatvorene  da neiscuri nadjev pa onda krajeve ako se nisu zatvorili malo pritisnite  prstima ili nečim što nema oštre ivice da presječe  .
 Nakon kuhanja poslagati u tepsiju ili vartostalnu zdjelu  zaliti slatkim ili kiselim vrhnjem po želji i peći 30-40 minuta na 200° C dok ne poprime zlatnožutu boju.
Poslužiti tople .Ako neželite peći stukle malo duže kuhati pa servirati u juhici kojoj su se kuhale dodatoj malo kiselog vrhnja , ja ipak više volim malo u reni zapeći da dobiju finu boju i jako fantastičan  ukus koji vrijedi svakog truda .

Drugi način  isječene komade odmah redati na tepsiju ili pleh i preliti vrhnjem i peći dok ne zarude i dobiju finu boju .
Prijatno!

srijeda, 21. veljače 2018.

Prijedlog za izvrstan ručak :Pileći fileti sa mozzarela sirom i špinatom !

Toliko puno ima recepata sa piletinom a stvarno su prekrasni evo još jednog odličnog recepta sa mozzarela sirom i špinatom .
Potrebno:
pileći file po želji
špinat
sušeni paradajz
mozzarella
so
biber
začin po želji
maslinovo ulje


Priprema :

Pileći file izrezati na deblje komade  pa  zarezati tako da se napravi džep. Posoliti i biberiti ,začiniti  ih pa u džep staviti sušene rajčice, krišku, dvije mozzarelle i listove špinata. Tijekom pečenja nadjev će možda malo iscuriti van, ali pomiješat će se sa sokovima od pečenja i bit će ga slatko pokupiti komadom hljeba . No, ako želite to izbjeći, možete džep zatvorit kuhinjskim koncem ili pričvrstite čačkalicom. Meso zapecite na tavi na laganijoj vatri dok ne dobije lijepu boju ili nauljite posudu za pečenje i pokapajte malo maslinova ulja i po mesu. Prekrijte posudu za pečenje folijom i pecite oko pola sata na 170 stupnjeva da ostane sočno.Poslužiti toplo uz zelenu salatu ili po želji .
Prijatno!

Prijedlog za ručak:Grilovana piletina u marinadi


 Ukusan  i sočan ručak koji se brzo pripremi samo morate prije marinirat piletinu da odstoji najbolje ako ste zaposleni naveče je marinirate i samo kad dođete pečete to je gotovo za 20 min .
Potrebno:
500 gr pilećih fileta(može i purećih )
150 ml maslinovog ulja
1  kašike chiili praha
1  kašika crvene paprike

1 kašika ruzmarina
1/2  kašike curry praha
1/2  kašike suhog kopra
1  kašika bijelog luka u prahu
so po ukusu 
 i biber

Priprema:
Filete isjeći u šnicle ne previše tanke .Udubljoj zdjeli sa pokopcem dodati začine i maslinovo uljemalo ih promiješati da se ve ujednači zatim dodati piletinu .
Rukama dobro izmješati piletinu (jako je bitno kvalitetno izmješati).
Ostaviti u frižider na minimum 5 sati ,idealno je do 3 dana.Zagrijati  gril tavu bez dodavanja ulja Grilati piletinu sa obje strane ,da dobije lijepu boju.
Bitno je ne previše peći piletinu da ne bi bila suha.Pečene šnicle po želji možete još malo preliti sa gotovom marinadom ako vam je ostalo .Poslužiti toplo uz prilog  i salatu po želji .
Napomena ako nevolite čili možete ga izostaviti  i ako nemate više članova možete raspolovit sastojke  .Ovo je idealan ručak uz neki prilog za 4 člana porodice pošto moji svi vole jesti :) posebno kad je nešto ovako dobro .
Prijatno!

utorak, 20. veljače 2018.

Mirisna pogača bez kvasca od inegralnog brašna !


Ova pogača je odličan izbor za one koi paze na svoju liniju i izbjegavaju bijelo brašno .Jako je ukusna i dok se peče cijela kuća miriše pa probajte neće vam naškodit jako je zdrava .

Potrebno :

100 gr inegralnog pšenišnog brašna
200 gr  integralnog  raženog brašna + malo za posipanje
1/2 čaše pavlake
1 prašak za pecivo

pola kašikice sode bikarbone
120 ml mineralne vode
2 manje kašike maslinovog ulja
malo soli 
sjemenke po želji (lanene ,bundevine ,suncokretove ...)

Priprema :
U  vanglici pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte pavlaku, maslinovo ulje i mineralnu vodu. Zamijesite tijesto dokle možete kašikom poslije rukom .Tijesto izradite dobro i prenesite u tepsiju  pobrašnjenu tepsiju po želji E sad sjemenke možete dodati prije u tijesto ili ih utapkati rukom u tijesto od gore   .Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekikih pola sata zavisno od vaše rerne .Pogača je jako ukusna i mirisna i vjerujem da ce vam se dopasti ako je već niste probali odlična je za one koji izbjegaju bijeli hljeb .
Prijatno !

Odlično za doručak :Pita od starog hljeba !


Još jedan način da iskoristite stari hljeb i napravite sebi ukusan doručak dakako ako ima više čanova mjere podupajte .

Potrebno :
3 kriške starog hljeba (može i zemička lepina samo da je stari da bi upio smjesu)
3 jaja

Malo nasjeckane slanine ili pršuta (može i bez )
1 -2 kašika kiselog vrnja/pavlake
3-4 masline crne masline
1 kašika ajvara
malo nasjeckanog prešuna
so, biber,  i ačini po želji šta volite 


Priprema :

Hljeb usitnite rukom male komadiće. Mali pleh za pečenje obložite pek papirom i sipajte samljeven hleb. Naseckajte masline pa ih pobacajte preko hljeba. U posebnoj činiji umutite jaja sa začinima, dodajte ajvar  sitno sjeckanu slaninu i naseckan peršun.Preliijte smjsu preko hljeba pa stavite peći u zagrijanoj rerni 200-220 zavisno kolko vanam je jaka pećnica .Pecite nekih 10 do 15 min kad se odgore uhvati fina boja to jest kad porudi dobije zlatno rumenu boju
.Iako će ono što ste stavili u posudu pre pečenja biti tanko, u rerni će znatno narasti. Hljeb će upiti jaja, jaja će narasti i zajedno će se stopiti u jednu mekanu pitu prožetu ukusom slaninice  ajvara i peršuna. Možete dodati bilo šta drugo od začina što volite. I eto dobre pite od jaja i starog hljeba.
Poslužiti toplu uz čašu jogurta .
Prijatno!

Prijedlog za ručak :Teleće pečenje !


Jedan veoma bogat i ukusan ručak za koji vam nije potrebno mnogo samo dobar komad mesa i začini .
Potrebno :
Oko 1-1.5 kg teleće plećke
par komada(čehna) bijelog luka 
so ,biber začin po želji
maslinovo ulje 
bijelo vino za preliti meso 
Po želji da imate prilog možete dodati krupno nasječene krompire

Priprema :

Operete komad mesa i stavite ga u nauljenu vatrostalnu tepsiju, ili koju već imate. Nožem napravite rupice pa u njih ubacite beli luk. Meso posolite i pobiberite i dodajte začine po želji ja sam koristila origano . A onda sve malo zalijete belim vinom. Poklopite tepsiju ako ima poklopac ako ne onda stavite alu foliju samo pazite kad budete skidali da vas para ne opeče . Stavite peći
 na 220 stepeni (otprilike, zavisi od rerne oko 45 min do sat vremena  ) dok meso ne počne da se maltene raspada kada ga ubodete viljuškom. Teletina je mekana i greota je izvaditi je iz rerne dok ne dođe u taj stadijum.Povrmeno provjrite da vam ne zagori možete doliti malo vode ili još bolje ako imate telećeg temeljca ali nemojte pretjrati samo pomalo .
Pred kraj pečenja, otkrijte meso da se uhvati blaga korica, ali pazite da ga tako ne pečete predugo, jer bi moglo i da se presuši.
Ako budete dodavali krompir na polovini pečenja ga dodajte al prije toga ga samo malo prokuhajte ne da se skroz skuha samo par minuta od kad prokuha .ocijedite vodu i stavite začine i malo maslinovog ulja pa ga dodajte mesu .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Prijatno!