utorak, 20. veljače 2018.

Čokoladne kocke sa višnjama- neodoljiva kombinacija!


Kombinacija všanja i čokolade uvijek me oduševljava to je nesporno fantastična kombinacija .Kolač je kemast i sočan koji dominira sa svoim ukusom koji će vas oduševiti .

Potrebno
Za koru :

10 jaja,
10 kašika šećera
5 kašika brašna
100ml rastopljenog margarina
4 kašike kakaa,
10 kašika mljevenih oraha,
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 prašakza pecivo

 Za fil:

4 žumanca,
250g šećera,
4 kašike kakaa,
50ml mleka,
1margarin
sveže višnje ili kompot,
200 g čokolade


Priprema
Za koru :

Pomešati žumanca sa malo soli i rastopljenim margarinom. Mutiti belanca pa kad se dobije šne dodati šećer pa nastaviti mućenje. Dodati žumanca i margarin, mlevene orahe, prašak za pecivo, vanilin šećer, brašno i kakao.Smjesu istresti u pleh iz rerne obložen pek papirom   Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti biskvit da se ispeče nekih 15-20 min  zavisno od rerne .Ispečenu koru presjeći na tri jednaka dijela da dobijete tri  trake kore .bilo uzduzno ili po širini bitno je da vam poslje može stat u frizider .

Za fil:

Šećeri  žumanca umutiti na pari dodati  mlijeko i kakao   stalno mešajući. Ostaviti da se skroz ohladi pa dodajte izmiksiran margarin.(margarin mora bit sobne temperature da bi vam se fino umutio) Pola čokolade otopite pa dodajte a ostatak ostavite za dekoraciju.
Kore poprskajte sa sokom od višanja  
Slagati kora krema višnje svaki koru malo rukom prtisnite odozgo da se zalijepi za višnje  zadnjuu  koru  prelijte glazurom.
Kolač ostavite u frižider da se ohladi pa poslužite.Vjerujem da ćete uživati u svakom zalogaju 
Prijatno !

ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Neodoljivo kremaste i ukusne ness kocke !


Ukusne  mekane savršeno kremaste kocke sa nes kafom .


Priprema:
Za kore 
10 jaja
5 kašika meda
5 kašika brašna
5 kašika prezle
5 kašika šećera
prstohvat soli
250ml mleka
50ml ulja
prašak za pecivo
3 kašike kakaoa

Za kremu:
5 jaja
150gr šećera
500ml mleka
6 kesica nes kafe
5 kašika brašna
250ml slatke pavlake
100gr mlečne čokolade

Priprema: 
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli pa dodajte šećer i nastavite mućenje. Dodajte brašno, prašak za pecivo, prezle i kakao i sve sjedinite. Ulupajte zumanca sa medom, mlekom i uljem i dodajte belancima pa sve sjedinite. Od ove smese pecite dve kore ili jednu pa presecite. Koru pecite u zagrijanoj rerni 180 stepeni nekih 15-20 min.
Za kremu :
Jaja, brašno i šećer razmutite sa malo mleka pa zakuvajte u ostatak mleka koje smo stavili da provri i ostavite da se hladi. Nes kafu razmutite sa nekoliko kašika vrele vode pa dodajte kremu. Na kraju umutite slatku pavlaku pa nekoliko kašika dodajte u ohladjen krem. 
Slaganje :
Kora I, nes krem, slatka pavlaka, kora II,nes krem pa slatka pavlaka, odgore narendana čokolada.
Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti.
Prijatno!

Lagana torta od Ananasa!


Lagana i osvježavajuća torta od ananasa i fine vanila kreme nikog ne ostavlja ravnodušnim

Potrebno:
300 g piškota
1 manja konzerva kompot  ananasa
6 dl mleka
150 g šećera
2 vanil-šećera
2 pudinga od vanile
100 g bele čokoade
125 g putera
4 dl slatke pavlake

Priprema:
U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti preostalo mleko s pudingom od vanile, pa sipati u ključalo mleko i nastaviti kuvanje neprekidno mešajući dok se puding ne zgunse. U topao puding dodati kockice bele čokolade i mešati dok se ne rastope. Ostaviti da se ohladi.
Puter penasto umutiti, dodati u ohlađeni puding i izmiksati.
Dno i stranice okruglog kalupa za torte prečnika 22 cm obložiti piškotama prethodno natopljenim u sok od ananasa.(iz kompota )
Preko piškota naneti 1/2 fila od vanile, premazati ga s 1/2 šlaga od slatke pavlake i posuti s 1/2 oceđenog i iseckanog ananasa. Postupak filovanja ponoviti još jednom. Tortu ostaviti na hladnom da se stegne i na kraju dekorisati po želji.

Ohladiti tortu dobro u frizideru pa poslužti .
Prijatno!

Super Torta sa Toto keksom !



Potrebno:
2 pakovanja ili 500 gr toto keksa
170 gr margarina
200 gr šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
200 gr krem sira
200 gr kisele pavlake

Priprema
Za podlogu :

Samleti 300 gr toto keksa i dodati mu istopljen margarin, izmešati.
Biće dosta gnjecava i mekana smesa ali tako treba, stegnuće se u frižideru i biće kao keks.
Uzeti obruč od torte ( ja sam merila moj u cm, 23 cm ) staviti na tacnu pa istresti smesu i utapkati rukom.
Staviti u frižider dok napravimo fil.
Za fil:
Umutiti slatku pavlaku, pazite da ne bude previše, nešto kao šlag kada mutite, jer ako premutite dobićete masu kao umućen margarin, takva nam ne treba :)
Dodati šećer u prahu, krem sir i pavlaku i opet sve zajedno umutiti, taman toliko da se sve sjedini. Ni to nemojte mutiti previše.
Keks koji vam je preostao sitno izlomiti i dodati prethodno umućenoj masi.
Sve sjediniti varjačom pa istresti preko sad već ohladjene kore.
Poravnati, dobro utisnuti da nam ne bi ostalo vazduha izmedju kore i obruča.
Ostaviti da se dobro  hladi pa dekorisati po želji.

Možete od preostalog keksa ostaviti 2 pa ga smleti i posuti odgore, isprskati topingom od čokolade ili kako želite.

Prijatno!

Najbolji recept za cheescake sa voćem (jagode ,višnje ,šumsko voće)!


Ima dosta recepata na ovu varijantu ako niste do sada pravili evo vam  recept na ovaj  jednostavan način .Kolač je doista fantastičan kremast sočan i osvježavajući ja ga često pravim .

Potrebno 

Za podlogu :

300 gr mlevene plazme
100 gr maslaca sobne temperature 
2 -3 kašike šećera u prahu
100 ml mlijeka

Za kremu:

500 gr krem sira
200 gr šećera
2 čaše kisele pavlake
30 gr želatina
30 gr vanilin šećera

Za odgore fil :

1 kg voća(jagode ,šumsko voće ,višnje šta imate  )
200 gr šećera
30 gr želatina

Priprema 
Za podlogu :
Umutiti maslac pjenasto sa šećerom u prahu dodati keks i mlijeko (masa nebi trebala da bude rijetka nešto kao tijesto da je možete u komadu prenijet u kalup ali pazite da nebude ni pretvrdo imajte u vidu da ce se maslac stvrdnut   . Dobijenu smesu staviti u kalup obložen folijom lijepo izravnati ostaviti malo u frižider dok pripremite kremu  .
Za kremu : 
Umutiti sir, pavlaku, šećer, vanilu . Želatin razmutiti u 1 dl. vode, a nakon što se stvrdne zagrejati dok ne postane tečan i pomešati sa prethodno napravljenim kremom. Krem sipati preko podloge od keksa. 
Za fil odgore :
U šerpu sipati voće i šećer i grejati dok se ne rastopi šećer. U toku pripreme dodati želatin prethodno pripremljen po istom postupku.. Nakon što se fil ohladi preliti ga preko krema. Staviti tortu u frižider da se ohladi bar 4 sata do služenja .Dodatno ako želite možete dekorisati sa šlagom .
Prijatno!

Jednostavne energetske kocke sa zobenim pahuljicama , kiriki maslacem i bananom !


Nešto  zdravije   što svakako može zamijeniti 
svaki  kolač  kad nam se jede nešto slatko energetske kocke jednostavno za napravit .
Potrebno:
mjera šolja od 2,5dcl
3 šolje zobenih pahuljica
2 veće zrele banane
3 kašike  rižinog sirupa ili meda
4 kašike kikiriki maslaca
2 kašike arome  vanilije

Za glazuru :
150 gr  kvalitetne čokolade sa većim udjelom kakaa

Priprema :

U veću posudu stavite zobene pahuljice. Pola mjere kratko izmeljite u multipraktiku da se zobene pahuljice malo usitne. Vratite u posudu i izmiješajte.
U odvojenoj posudi vilicom zgnječite bananu. Dodajte sirup (ili med) i aromu vanilije i dobro pomiješajte dok ne dobijete finu glatku smjesu. Umiješajte kikiriki maslac. Smjesu pomiješajte sa zobenim pahuljicama.
Vartostalnu zdjelu 22x22cm obložite papirom za pečenje. Smjesu zobenih pahuljica ravnomjerno rasporedite na dno protvana i dobro utisnite. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.
U međuvremenu rastopite tamnu čokoladu na pari ili na laganoj vatri . Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko smjese zobenih pahuljica.
Stavite u zamrzivač da se dobro ohladi i stvrdne. Izvadite iz zamrzivača, narežite na kocke  i uživajte!
Ako ne želite da se čokolada stvrdne možete dodat malo mlijeka ili slatkog vrhnja  ja pravim bez a vi po želji .
Prijatno!

Brzi kolač za zaposlene mame !


Ja mislim da nemože brže i jednostavnije ovaj kolač je jako ukusan a brz za napravit a svi smo danas nekako u nedostatku vremena za pripremanje zahtjevnijih kolača pa evo jednog vrlo laganog i brzog .

Potrebno :

1,5 l mlijeka
100 g čokolade sa većim udjelom kaka
4 pudinga od čokolade
10 kašika šećera
300 g petit keksa

Za preliv :
Malo istopljene čokolade ili šlag od čokolade

Priprema:
Umalo mlijeka umutiti pudinge a ostalo mlijeko staviti da zakuha  sa šećerom .Uzakuhalo mlijeko istresti umućeni puding  i skuhati u gustu smjesu .
Kada se puding skuha, skloniti sa vatre odmah dodati čokoladu izlomljenu na kockice pa izmiješati da se čokolada rastopi  zatim ubaciti lomljeni keks  i izmiješati kašikom.Pripremljenu smjesu izliti u kalup po žellji može za srneća leđa dobićete kolač u obliku rolata ili jednostavno u tepsiju po želji (kalup malo pouljiti ili staviti prozirnu foliju). Kada se dobro ohladi   kolač ako je u kalapu istresti na odgovarajuću tasnu ako je u tepsiji nista ne dirajte ,zatim ga dekorisati sa istopljenom čokoladom ili   umućenim šlagom  .

Uživajte prijatno .
Prijatno!

Prijedlog za ručak:Pileći baci iz rerne sa šampinjonima i fantastičnim umakom!


Jednostavan i brz ručak a jako ukusan neznam dali ste probali dosad al meni se stvarno sviđa a naravno i moima u kući .Svi budemo zadovoljni što nam je i krajnji cilj .

Potrebno :

1kg pilećih batka
4 kašike ulja
so, biber,vegeta po ukusu
4 čehna bijelog luka
300 g šampinjona
1  krem supa sa šampinonima
2dcl vode
malo nasjeckanog peršuna

Priprema :
Pileće batake operite pod mlazom hladne vode i osušite. Propržite ih  na vrelom ulju da uhvate koricu . Posolite i začinite po ukusu. . Očistite šampinjone i isijecite ih na listiće ne peviše sitno . Izvadite batake iz tave  i na preostalom ulju dinstajte šampinjone  5minuta dodajte bijeli luk kad su šampinjoni već proprženi . Dolijte 2dl  vode, ostavite da se kuha, pa umešajte krem supu iz kesice (umutite je sa malo vode i izmiješajte da nema grudvica ).  Batake stavite u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu prelite sa supom i šampinjonima i stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni . nekih 15 -20 min . Pred služenje pospite isjeckanim peršunom. Poslužiti toplo  može samo ili uz prilog pire krompir ,kuhana tjestenina ,rižu ... 
Napomena :Ako želite da imajte više umaka stavite 3 dcl vode a u supu dodajte kašiku dve gustina pa dobro umutite ako bude gusto razblžite sa vrhnjem za kuhanje ja isto znam bez i dodavanja  vode i gustina pred sam kraj dodati vrhnje za kuhanje kad imam pošto moji vole više sočnije .
Prijatno !

Veoma ukusne šnite sa karameliziranim orasima!

Kolač je jako ukusan sa prelijepom kremom od vanilije a posebnu  aromu  daju karamelizirani orasi .
Potrebno
Za koru:

6 jaja
250 g šećera
125 ml mlijeka
250 g brašna
3 kašike  tamnog kakaka
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
vanilin šećer

Za kremu:
12 žumanaca
16 kašika šećera
120 gr gustina
600 ml mlijeka
200 ml slatke pavlake
1 kašičicu arome vanilije

Za karamel:
šećera 200 gr
oraha 300 gr


Za sirup:
100 g šećera
250 ml vode
sok od pola limuna

Prirpema
Za koru :

Umutite  bjelanca sa šećerom pa dodajte  umućena žumanca  sa vanilin šećerom. Pomešajte brašno, prašak za pecivo ,so i kakao  pa dodavajte smesi naizmenično sa mlijekom.
Istresite smesu u podmazan pleh od rerne, pa pecite oko 30 minuta na 170 stepeni.Ohladite koru i presijecite  na dva  jednaka dijela bilo po dužini ili širini (kako volite bitno je da vam moze stat u frižider).
Za kremu :
Pomešajte žumanca sa šećerom, aromom vanile i gustinom i 100ml mlijeka a ostalo mlijeko stavite da prokuha. Kad prokuha zakuhajte smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Kad se zgusne sklonite sa vatre da se ohladi. Kad se skroz ohladilo i steglo ulupajte slatku pavlaku pa je dodajte kremu i dobro izmutite.
Za karamel :
Otopite šećer, da dobije bakarnu boju, dodajte orahe, izmešajte, pa podmažite pleh i istresite i ostavite da se ohladi.
U kesu stavite stvrdnut šećer sa orasima i sve zajedno izlupajte čekićem za meso.
Za sirup:
Pomešajte šećer vodu i sok od limuna pa prokuvajte.
Obe kore isprskajte sirupom.
Slaganje:
Nanesite na prvu koru pola kreme pa preko nje pospite karamel i orahe, poklopite drugom korom pa nanesite ostatak kreme i pospite karamelom i orasima.
Ostavite kolač da odstoji bar 4 sata  u frižideru do služenja .

Ohlađen kolač po želji sijecite na kocke ili šnite pa poslužite .
Napomena :Umjesto oraha mozete koristiti lješnjake ili bademe šta imate .
Prijatno!

nedjelja, 18. veljače 2018.

Fine čokoladne šnite !



Za tijesto:
 2 jaja
 250 gr margarina
 200 gr šećera
 2 kašike  meda
 450 gr brašna
 1/2 praška za pecivo
 2 kašike  kakaa
 malo mlijeka

Za nadjev:
 5 kašika šećera u prahu
 2 kašike  ribane čokolade
 0,5 dl ruma
 4 kašike  jake crne kafe
 2 kašike  đema
 sjeckane grožđice po želji
 sjeckani orasi po želji
 sok od naranče

Za glazuru:

 100gr čokolade
 0,5 dl vode
 20 gr šećera
 50 gr maslaca
 nekoliko kapi limunova soka

Priprema
Za tijesto: 
U brašnu prosijanom s praškom za pecivo i kakaom razmrviti margarin i umijesiti dodajući malo mlijeka sa šećerom, otopljenim medom i jajima. Ispeći 4 kore na obrnutoj strani lima. Dvije pečene kore ostaviti cijele, a dvije razmrviti.

Za  nadjev:
 Razmrvljenim korama dodati šećer u prahu, ribanu čokoladu, rum, jaku crnu kavu, džem, malo sjeckanih grožđica, sjeckanih oraha i malo soka. Nadjev mora biti dosta mekan.

Za glazuru :
 Čokoladu, vodu i šećer skuhati na laganoj vatri, te na kraju dodati maslac i sok od limuna. Postupak: Položiti na tasnu za posluzivane jednu pečenu koru i na nju razmazati pripremljeni nadjev. Prekriti drugom korom, malo pritisnuti koru rukama ili staviti nešto odozgo ne preteško da se kora spoji sa nadjevom . Kolač ostaviti do idućeg dana, te ga preliti čokoladnom glazurom.
Zatim ga isjći na šnite i poslužiti .
Prijatno!

Još jedan jako kremasti kolač sa nutelom !


Kremasti kolač sa nutelom i sirom bez kuhanja krema ispecite korice i umutite kremu i to je to Kolač je jako ukusan posebno je odličan za one koji obožavaju nutelu još jedna idealna poslastica za njih.
Potrebno:
1 pakovanje  lisnatog tijesta 500gr 
Za fil:
250 gr krem sira po želji 
750 ml slatkog vrhnja 
100 gr šećera 
100 gr istopljene nougat čokolade 
150 gr nutele ili nekog dr krema 
Priprema :
Lisnato tijesto pretežno dode iz dva dijela taman za dvije korice 
Lisnato tijesto  odmrznuti i razviti na malo brašna veličini vašeg pleha iz rerne .Ispeći dvije korice  na obrnutoj m plehu u rerni na 180 stepeni oko 10 min ako vam je pećnica jaka smanite temperaturu na 160 korice treba da ostanu svijetle .Korice obavezno izbockat vilicom prije pečenja pošto se zna dignuti nepravilno .
Pečene kore ostaviti da se ohlade i presjeći na pola da dobijete 4 jednake kore bilo po dužini ili širini .
Za fil:
Prvo istopite čokoladu ako nemate čokolade onda dodajte gorki kakao u kremu .
Umutiti slatku pavlaku ,šećer i sir na kraju dodati istopljenu čokoladu i nutelu- masu sjediniti 
Slaganje :
Na tasnu za posluživanje stavite  prvu koricu namažite filom vodite računa da imate fila za sve četiri kore i za dekoraciju .Nafilovanu tortu ostaviti u frižider da se ohladi i korice da se otuste bar 4 sata do posluživanja .Zatim sjeći na šnite ili kocke i poslužiti .Dodatno možete dekorisati sa malo naribane čokolade .
Prijatno!

Jednostavna rođendanska torta za vaše mališane !


Jednostavna torta koja će sigurno oduševiti vaše najmlađe nije zahtjevna i brzo se napravi samo pripremite sve potrebne namjernicei torta je brzo gotova .

Potrebno :
400 gr keksa po želji
250gr margariina 2 dcl cijeđenog soka od narandže 
žele bomboni ,
listići badema .
orašasti plodovi po želji sitno nasjeckani ,
krupno narendana čokolada 
suhe smokve i još suhog voća po želji 

Za dekoraciju :
400ml slatkog vrhnja 
aroma po želji da obojite šlag 
Razne žele bombone za dekoraciju
jestive perlice 

Priprema:

Sameljite pettit kekse i natopite ih sa sokom, izmješajte margarin sa šećerom u prahu! sve zajedno pomješajte i sad dodajte po želji, orahe, bademe,žele bombone, kandirano voće,čokoladu, može i višnje iz kompota!! Ako vam ispadne prerijetko dodajte keksa, ako je pregusto sok!

Obložite 5 malih zdjelica prozirnom folijom, u svaku ravnomjerno podijelite kremu, meni je u svaku došlo malo više od polovice! stavite u hladnjak na pola sata da se stvrdne! izvadite i okrenite zdjelice naopako, odstranite foliju i imate malu polopticu!

Umutite  šlag i podijelite ga po tim zdjelicama, u svaku stavite par kapi arome i premažite po kuglicama, ukrasite po želji bombonima perlicama čokoladnim dražejima stvarno puno izbora ima za dekoracije .

Tortu ponovo vratite u frižider da se dobro ohladi  prije posluženja .Vjerujte toliko je dekorativna ali  i ukusna da su djeca presretna .

Idealni za doručak :Hrskavi šapići sa slaninom !



Potrebno :

1 pakovanje lisnatog tijesta 500 g
slanine po potrebi 

kačkavalj za premaz 
2 žumanjka + malo soli 
susam za posip


Priprema :
Lisnato tijesto razvaljati tanko na malo brašna  zatim izmrvite sitno  kačkavalj(ili tanko premažite ) po tijestu. Lisnato tijesto isijecite  na trake širine oko 3cm a sami odredite  dužinu može da bude za dužinu šnite slanine treba da su iste dužine .
 Isecite  slaninu na tanke šnite tolike da prekrijete takice lisnatog tijesta
 Svaku trakicu zavrnite u šapić i redajte na pleh oblžen pek papirom  Premažite umućenim žumanjcima i   pospite susamom
6. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni nekih 15 min zavisno od rerne dok ne porumene i postanu hrskavi .Poslužite  tole ili hladne uz  jogurt .Ukusni su hrskavi tope se u ustima uživajte .

Napomena :Nemorate ako ne želite iskoristit čitavo lisnato tijesto možete i preoploviti ali vjerujte kolko su dobri da ćete se pokajati sto ste napravili manje moji svi vole ove štapiće rado ih jedemo i hladne .
Prijatno!