Kolač je jako ukusan sa prelijepom kremom od vanilije a posebnu aromu daju karamelizirani orasi .
Potrebno
Za koru:
6 jaja
250 g šećera
125 ml mlijeka
250 g brašna
3 kašike tamnog kakaka
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
vanilin šećer
Za kremu:
12 žumanaca
16 kašika šećera
120 gr gustina
600 ml mlijeka
200 ml slatke pavlake
1 kašičicu arome vanilije
Za karamel:
šećera 200 gr
oraha 300 gr
Za sirup:
100 g šećera
250 ml vode
sok od pola limuna
Prirpema
Za koru :
Umutite bjelanca sa šećerom pa dodajte umućena žumanca sa vanilin šećerom. Pomešajte brašno, prašak za pecivo ,so i kakao pa dodavajte smesi naizmenično sa mlijekom.
Istresite smesu u podmazan pleh od rerne, pa pecite oko 30 minuta na 170 stepeni.Ohladite koru i presijecite na dva jednaka dijela bilo po dužini ili širini (kako volite bitno je da vam moze stat u frižider).
Za kremu :
Pomešajte žumanca sa šećerom, aromom vanile i gustinom i 100ml mlijeka a ostalo mlijeko stavite da prokuha. Kad prokuha zakuhajte smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Kad se zgusne sklonite sa vatre da se ohladi. Kad se skroz ohladilo i steglo ulupajte slatku pavlaku pa je dodajte kremu i dobro izmutite.
Za karamel :
Otopite šećer, da dobije bakarnu boju, dodajte orahe, izmešajte, pa podmažite pleh i istresite i ostavite da se ohladi.
U kesu stavite stvrdnut šećer sa orasima i sve zajedno izlupajte čekićem za meso.
Za sirup:
Pomešajte šećer vodu i sok od limuna pa prokuvajte.
Obe kore isprskajte sirupom.
Slaganje:
Nanesite na prvu koru pola kreme pa preko nje pospite karamel i orahe, poklopite drugom korom pa nanesite ostatak kreme i pospite karamelom i orasima.
Ostavite kolač da odstoji bar 4 sata u frižideru do služenja .
Potrebno
Za koru:
6 jaja
250 g šećera
125 ml mlijeka
250 g brašna
3 kašike tamnog kakaka
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
vanilin šećer
Za kremu:
12 žumanaca
16 kašika šećera
120 gr gustina
600 ml mlijeka
200 ml slatke pavlake
1 kašičicu arome vanilije
Za karamel:
šećera 200 gr
oraha 300 gr
Za sirup:
100 g šećera
250 ml vode
sok od pola limuna
Prirpema
Za koru :
Umutite bjelanca sa šećerom pa dodajte umućena žumanca sa vanilin šećerom. Pomešajte brašno, prašak za pecivo ,so i kakao pa dodavajte smesi naizmenično sa mlijekom.
Istresite smesu u podmazan pleh od rerne, pa pecite oko 30 minuta na 170 stepeni.Ohladite koru i presijecite na dva jednaka dijela bilo po dužini ili širini (kako volite bitno je da vam moze stat u frižider).
Za kremu :
Pomešajte žumanca sa šećerom, aromom vanile i gustinom i 100ml mlijeka a ostalo mlijeko stavite da prokuha. Kad prokuha zakuhajte smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Kad se zgusne sklonite sa vatre da se ohladi. Kad se skroz ohladilo i steglo ulupajte slatku pavlaku pa je dodajte kremu i dobro izmutite.
Za karamel :
Otopite šećer, da dobije bakarnu boju, dodajte orahe, izmešajte, pa podmažite pleh i istresite i ostavite da se ohladi.
U kesu stavite stvrdnut šećer sa orasima i sve zajedno izlupajte čekićem za meso.
Za sirup:
Pomešajte šećer vodu i sok od limuna pa prokuvajte.
Obe kore isprskajte sirupom.
Slaganje:
Nanesite na prvu koru pola kreme pa preko nje pospite karamel i orahe, poklopite drugom korom pa nanesite ostatak kreme i pospite karamelom i orasima.
Ostavite kolač da odstoji bar 4 sata u frižideru do služenja .
Ohlađen kolač po želji sijecite na kocke ili šnite pa poslužite .
Napomena :Umjesto oraha mozete koristiti lješnjake ili bademe šta imate .
Prijatno!