Svi ste dosad probali obične princes krofne ali ove prelivom od višanja su božanstvene ili što sam ja ljubitelj voćnih kolača meni su stvarno fantazija a probajte i vi pa sami osudite .
Potrebno
Za krofne :
3 – 4 jaja, zavisi koliko su krupna
100 ml ulja
200 ml vode
6 kašika oštrog brašna
Za kremu:
3 žumanca
300ml mleka
5 kašika kristal šećera
3 kašike brašna
1 kašika ekstrakta od vanile
Ili:
300 ml mleka
1 puding od vanile – 40 gr
5 kašika kristal šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
Za preliv :
300 gr višanja
200 gr kristal šećera
50 ml vode
1 kašika brašna
Za krem i filovanje od gore:
500 ml slatke pavlake
Priprema:
Pomešati vodu i ulje is taviti na vatru.
Kad provri dodati 6 punih kašika brašna i sjediniti, ne sme da ima suvih delova.
Kad se smesa ujednači i postane gusta ostavite da se hladi.
U mlaku smesu dodajte 3 jaja pa izmutite, ako je pregusto dodajte i četvrto. Masa ne sme da bude pregusta, nego kao krem za tortu, gusta da ne pada, ali maziva. Ako su baš krupna jaja, onda je dosta i tri.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa špricem u plehu obloženom pek papirom oblikujte krofnice. Nastavak zvezda, pa špricem vrtite u krug i popunite sredinu.
Vrtite špricem od sredine prema napolje u krug prvo pa u vis.
Stavite da se peku dok ne porumene. 15 minuta nikako ne otvarati rernu. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne. Ko ima ventilator minut – dva neka posle 15 minuta uključi, čisto gore malo da porumene, a ko nema, posle 15 minuta još 5 minuta ih peći.
Ostaviti da se skroz ohlade. Kada se ohlade hoće malo da se spuste, ne moraju one biti kao krofne šuplje, dovoljno je da malo narastu da možete nožem da razdvojite, presečete je.
Za kremu:
Stavite mleko da provri oduzevši malo da se umute žumanca, šećer i brašno, pa kad mleko provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne, sklonite sa vatre, dodajte vanilu, promešate, a zatim ostavite da se skroz ohladi.Meni je ova krema bolja.
Isti postupak je i sa pudingom.
Ulupajte slatku pavlaku, pa malo manje od pola mere dodajte ohladjenom kremu uz miksiranje.
Dok vam se prvi fil hladi napraviti preliv od višanja.
Za fil :
Višnjama dodati šećer i vodu i staviti na vatru.Kuvati dok voda ne ispari a šećer i višnje se povežu.
Tad dodati brašno, izmešati brzo žicom, a onda ispasirati sa štapnim mikserom i skloniti sa vatre da se ohladi.
Masa treba da liči na slatko ili pekmez.
Presecite krofne na pola, trebalo bi da su šuplje iznutra.
Napunite špric kremom pa u krug šarajte u svaku korpicu.
Na vanilu stavite kašiku preliva na sredinu.
Zatim napunite sa slatkom pavlakom pa isto ponovite, u krug.
Na kraju stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.
Prijatno.
100 ml ulja
200 ml vode
6 kašika oštrog brašna
Za kremu:
3 žumanca
300ml mleka
5 kašika kristal šećera
3 kašike brašna
1 kašika ekstrakta od vanile
Ili:
300 ml mleka
1 puding od vanile – 40 gr
5 kašika kristal šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
Za preliv :
300 gr višanja
200 gr kristal šećera
50 ml vode
1 kašika brašna
Za krem i filovanje od gore:
500 ml slatke pavlake
Priprema:
Pomešati vodu i ulje is taviti na vatru.
Kad provri dodati 6 punih kašika brašna i sjediniti, ne sme da ima suvih delova.
Kad se smesa ujednači i postane gusta ostavite da se hladi.
U mlaku smesu dodajte 3 jaja pa izmutite, ako je pregusto dodajte i četvrto. Masa ne sme da bude pregusta, nego kao krem za tortu, gusta da ne pada, ali maziva. Ako su baš krupna jaja, onda je dosta i tri.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa špricem u plehu obloženom pek papirom oblikujte krofnice. Nastavak zvezda, pa špricem vrtite u krug i popunite sredinu.
Vrtite špricem od sredine prema napolje u krug prvo pa u vis.
Stavite da se peku dok ne porumene. 15 minuta nikako ne otvarati rernu. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne. Ko ima ventilator minut – dva neka posle 15 minuta uključi, čisto gore malo da porumene, a ko nema, posle 15 minuta još 5 minuta ih peći.
Ostaviti da se skroz ohlade. Kada se ohlade hoće malo da se spuste, ne moraju one biti kao krofne šuplje, dovoljno je da malo narastu da možete nožem da razdvojite, presečete je.
Za kremu:
Stavite mleko da provri oduzevši malo da se umute žumanca, šećer i brašno, pa kad mleko provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne, sklonite sa vatre, dodajte vanilu, promešate, a zatim ostavite da se skroz ohladi.Meni je ova krema bolja.
Isti postupak je i sa pudingom.
Ulupajte slatku pavlaku, pa malo manje od pola mere dodajte ohladjenom kremu uz miksiranje.
Dok vam se prvi fil hladi napraviti preliv od višanja.
Za fil :
Višnjama dodati šećer i vodu i staviti na vatru.Kuvati dok voda ne ispari a šećer i višnje se povežu.
Tad dodati brašno, izmešati brzo žicom, a onda ispasirati sa štapnim mikserom i skloniti sa vatre da se ohladi.
Masa treba da liči na slatko ili pekmez.
Presecite krofne na pola, trebalo bi da su šuplje iznutra.
Napunite špric kremom pa u krug šarajte u svaku korpicu.
Na vanilu stavite kašiku preliva na sredinu.
Zatim napunite sa slatkom pavlakom pa isto ponovite, u krug.
Na kraju stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.
Prijatno.