četvrtak, 15. veljače 2018.

Musaka od pečenih paprika idealne kao prilog a super su i same !



Potrebno :

15 očišćenih i pečenih crvenih paprika,
400 g milerama,
200 g feta sira,

2 čehna bijelog luka
4 jaja,
200 g brašna,
so,
suhi biljni začin

Priprema:

Pomešajte jedno jaje, 200 g milerama i feta sir i sitno sjeckani bijeli luk , pa ovom filom premazujte polovine paprika. Sklopite ih, uvaljajte u brašno, te slažite u vatrostalnu posudu. Ulupajte jaja i pomešajte ih sa preostalim mileramom. Prelijte paprike dobijenom smesom, posolite i pospite suhim biljnim začinom. Pecite na 180 stepeni 15 minuta.Poslužite tople može kao prilog mesu ili samo svakako su super .

Prijatno!

Idealne kremaste kocke bez pečenja sa sirom i bananama !


Potrebno
Za podlogu :
150 g zobenih pahuljica
100 g prženih lješnjaka
3 kašike  kokosovog ulja
1 kašika meda
1 zrelija banana

Za kremu:
500 g svježeg sira
5 kašika  meda
1 kašika arome vanilije
3 zrelije banane
200 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Pržene lješnjake i zobene pahuljice ustinite u blenderu. Bananu i med izmiksajte pa umiješajte otopljeno kokosovo ulje te usitnjene lješnjake i zobene pahuljice.
Pripremljenu smjesu utisnite u dno kalupa za pečenje (20×30 cm) prekrivenog masnim papirom.
Za pripremu kreme banane izmiksajte s medom, aromom vanilije i svježim sirom pa pomiješajte s tučenim vrhnjem za šlag.
Kremu premažite preko podloge od lješnjaka i zobenih pahuljica pa spremite kolač u hladnjak. Prije posluživanja kolač posipajte kakaom u prahu i usitnjenim lješnakom.
Prijatno !

Savršena poslastica sa bananom i čokoladom !



Potrebno:

Za biskvit:
3 jaja,
4 kašike šećera,
50 g putera,
6 kašika brašna,
50 g crne čokolade za kolače

I još:
2 banane,
160 g maskarpone sira,
250 g šlaga,
200 ml mleka,
60 g crne čokolade za kolače

Priprema:


Umutiti biskvit od jaja i šećera, dodati brašna, putera i otopljene čokolade. Peći na 200' stepeni 15-20 minuta. Za to vreme umutiti šlag, sa 200ml mlijeka, u njega dodati 150 g sira (mascarpone). Promiješati da se dobro spoje i podeliti na dva dela, jedan ostaje bjel, a u drugi dodati otopljenu čokoladu (60 g), i staviti u modle sledećim postupkom.

Staviti smjesu od čokolade, bananu isječenu na krugove, pa bijeli dio. Drugi oblik modle, uraditi suprotno i tako dok se masa ne potroši. Staviti u zamrzivač da se dobro stegne. Kada se stegne, iseci krugove od biskvita, veličine kolača, i postaviti ih na njima, tako da formiraju, donju koricu.Ohladen kolač možete poslužiti 

Prijatno!

Još jedan brzinsiki i jednostavan recept a tako ukusan :Banana u kokosu !


Za pripremu ove  brzinske poslastice netreba vam ni 5 minuta toliko je brzo i jednostavno a može zamijenit kolač u nekim situacijama kad nemate vremena za pripremati nešto komplikovanije koje oduzima vrijeme ili vam nije dan za spremanje kolača .
Potrebno :
banana po želji 
slatko vrhnje ili šlag krema 
kokosovo brašno za uvaljat bananu 

Priprema :
Umutite slatko vrhnje i premažite bananu zatim je uvaljajte u kokos .Malo ohladite u frižideru i sijecite na kolutiće i poslužite .
Napomena :
Ovu poslasticu pravite samo kada ćete odmah konzumirat pošto znamo da banana nemože da stoji .
Prijatno!

Domaći ukusni keksići od samo tri sastojka !


Jednostavna i brza priprema za domaće keksiće od jeftinih sastojaka koje sigurno već imate .

Potrebno :

250 grama brašna
170 grama malsaca/putera (na sobnoj temperaturi)
100 grama šećera u prahu

Priprema:

Mikserom umutite maslac, dodajte šećer, a potom i brašno. Zatim  izvadite i rukama umijesite smjesu. Formirajte tanku veknu i stavite u frižider na 30 minuta. Kada je izvadite, isijecite je na kriške, poredajte na pleh  obložen  pek papirom i pecite 20 minuta na 170 stepeni.Ako vam je pećnica jaka onda smanjite na 150  bitno je da ostanu svijetli .

Pečene keksiće ohladite pa poslužite .Još su bolji ako ostoje u zatvorenoj posudi jedan dan .
Prijatno!

Jednostavna poslastica :Mus od bijele čokolade



Potrebno :

2 žumanjka
45 g šećera
30 ml vode
450 ml slatke pavlake
250 g bijele čokolade

Priprema:


Iseckati na kockice 250 g čokolade. Na pari umutiti žumanca sa šećerom. Dodati vodu i  čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Uliti slatku pavlaku, , svu masu miješati da se sjedini  i razliti u čaše. Mus prohladiti pa dekorisati po želji možete sa malinama i umućenim šlagom ili samo posuti sitno isjeckanim pistacima,orasima ,lješnjakom narendanom čokoladom ili po vašoj želji šta imate  .

Poslužiti hladno .
Prijatno!

Idealan i zdrav obrok za doručak :Banana smuti sa ovsenim pahuljicama !



Potrebno :
1 banana
3 kašike ovsenih pahuljica
 malo jogurta
 1 kašičica cimeta
 nekoliko  indiskih oraha
 suncokretove semenke
 lanene semenke

Priprema:

Bananu iseckati na kolutove i pomešati sa ovsenim pahuljicama,indiskim orahom , jogurtom i cimetom.
Sve to ubaciti u blender i izmiksati dok ne dobijete glatku smesu. Preko pripremljenog smutija pospite lanene i suncokretove semenke . Po želji mozete dodat i bademe i razne sjemenke koje su zdrave .

Ovaj smuti je idealan za doručak nisko je kaloričan a jako zdrav a ima hraniljive vrijednosti koje će vas držati sitim sovim nećete pogrijšiti .
Prijatno!

Čisto oduševljenje iznenate svoje najmilje:Pica rolat !



Potrebno:

1 pakovanje 500 gr   kora za pite

4 jaja
1 kisela pavlaka
malo mlijeka
kačkavalj
parizer po želji
šunka po želji
kecap, origano

Priprema:

Pakovanje kora podeliti na dva dela i praviti oba rolata u isto vreme. Ja izbrojim kore i tako dobijem dva jednaka rolata.

Umutiti jaja, pavlaku i dodati malo mleka po želji i posoliti po ukusu.

Tim filom premazati prve dve kore.Treću koru premazati kečapom, pa posuti rendanim parizerom .sunkom i origanom. četvrtu koru premazati samo filom, a na petu posle fila narendati kačkavalj.
U zavisnosti koliko u pakovanju ima kora filovati dok se ne potrose kore.
Urolati i staviti u podmazan ili papirom obložen pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni .

Poslužiti toplu naravno uz masline i vjerujte bićete oduševljeni ovom pica pitom .

Prijatno !

srijeda, 14. veljače 2018.

Kolko god da napravim uvijek je malo nestanu za tren :Čoko Macaronsi !



Potrebno : 2 belanjka
 50g čokolade sa sitnim lješnjacima
 125gr šećera u prahu
 1 kašika kakaa
 100g mlevenih badema
 2 kašičice mlijeka


Priprema:


Zagrejte rernu na 180 ° C. Spremite veliki pleh sa papirom za pečenje.
Sipajte šećer i kakao u posudu, a zatim umešajte mlevene bademe. Umutite belanjke dok ne postanu gusti snijeg , a zatim ih dodajte u mešavinu šećera, kakaa i badema..sve sjedinite kuhačom .
U pleh sipajte po malo smese, oko 3 cm u promeru, ostavljajući malo prostora između svakog. Zagladite površinu mokrim prstom, a zatim ostavite 15-ak minuta da se osuši. Pecite 15-20 minuta dok macaroons ne postanu tvrdi na dodir i dok se lako ne uklanjaju sa papira za pečenje. Ohladite ih na papiru, a zatim odvojite od papira.
Za fil lagano otopite čokoladu na pari. Umešajte zatim u toplo mleko i mešajte dok ne postane kompaktna, glatka masa. Ostavite da se ohladi i malo zgusnue, a zatim premazujte macaroons i pravite male sendviče.Ja bi vam preporučila odmah pravite u duploj mjeri pošto nestanu za tren . Prijatno!

Veoma ukusni bijeli minjoni !



Potrebno:
 50 g šećera
 400 g kvalitetne bijele čokolade (4 čokolade)
 400 g marcipana
 2 kašičice cimeta
 100 g meda
 2 jajeta
 150 g brašna
 2 kašičice praška za pecivo
 75 g mlevenih badema
 maslac
 500 g želea
 pola kesice želatina

Priprema:

Rernu zagrejati na 170 stepeni. Jaja, med, šećer i cimet kremasto umutiti. Pomešati brašno, prašak za pecivo, bademe i maslac. Pleh prekriti masnim papirom, testo usuti, pa peći 15–20 minuta.
Čokoladu rastopiti na pari. Dodati 40 g maslaca u  bijelu čokoladu. Sve dobro pomešati i ohladiti.
Žele zagrejati. Želatin rastopiti, promešati i u tankom mlazu usuti u žele. Hladiti oko 30 minuta.
Zatim testo vodoravno preseći, a ćoškove pravo iseći. Donju koru pričvrstiti prstenom i premazati sa 400 g želea. Marcipan rastanjiti i staviti ga preko želea, pa premazati preostalim želeom. Prekriti drugom korom i ostaviti preko noći u frižideru. Tek tada iseći u manje kocke.
Obe rastopljene čokolade zagrejati. Kolače prvo umakati u bijelu čokoladu,sačekati da se čokolada stegne pa dekorisati po želji .

 Prijatno!

Veoma sočna: Posna šerbet torta!



Potrebno :
200 g margarina, 
6 kašika šećera 

+ 350 g šećera, 
100 g seckanih oraha,
 200 g mljevenih oraha,
 kašika praška za pecivo, 
šolja ulja, 
brašna prema potrebi,
Za preliv ili glazuru  :
 7 štangli posne čokolade
malo margarina  

Priprema:

Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ulje. Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela. U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dvije kore.
Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mljevene orahe, margarini dvije štangle istopljene čokolade  . Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom. Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.
Ohladite tortu pa sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Jako kremasta torta sa višnjama i čokoladom !


Potrebno 
Za biskvit:

5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka

Za krema od vanilije:
600 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
150 g šećera u prahu

Za ganache krem:
220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade

I još za dekoraciju :

350 g  višanja iz kompota
1 preliv za torte
ako volite slade 1 kašika šećera u prahu 
istopljena čokolada
Priprema

Za biskvit:


Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko.
Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite u  kalupu  obika srca moze i okrugli obloženom papirom za pečenje ( promjera 26 cm) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite.

Za krema od vanilije:

Prašak za puding pomiješajte sa vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte mu smjesu mlijeka i pudinga.
Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite.
U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.
Prvi biskvit položite na tasnu  i premažite ga polovicom kreme od vanilije. Na kremu složite ocijeđene  višnje(ostavite malo za dekoraciju torte) i malo ih prstima utisnite u kremu. Zatim na višnje rasporedite ostatkak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom.
Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom kremom

Za ganache krema:

Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade.
Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.
Pa premažite cijelu tortu  .
Preliv za torte po uputi na vrećici pripremite sa sokom tj komotom višanja  ostatak višanja poredajte na ssredinu srca pa izlite preliv rasporedite jednako .Krajeve torte prelite sa istopljenom čokoladom (samo neka je prohladena i malo je tad gušća ako bude vruća samo ce vam se sve saliti niz tortu dekorišite sa ostatatkom kreme .Ovo sa čokoladom i nije toliko bitno ako neželite nemorate ni stavljat.
Ostavite tortu u frizider 3-4 do posluženja .
Torta je jako bogata i kremasta, a nije preslatka. Ja sam je pravila dragome za rođendan i svi su bili oduševljeni.
Prijatno !

Neodoljiva kombinacija :Čoko malina torta!



Potrebno
Za biskvit :

3 jajeta, 
 100 g maslaca, 
200 g brašna,
 3 ravne kašičice praška za pecivo,
 125 g šećera, 
1 pakovanje vanilin šećera,  
100 ml slatke pavlake

Za fil :
 300 g svežih malina,
1 kesica želea za tortu,
 50 g šećera, 
250 ml soka od malina

Za peliv :
 150 g čokolade za kuvanje, 
300 ml slatke pavlake, 
1 šlag fix

Priprema
Za biskvit :

 Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte, pa izmešajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jaja, masnoću i slatku pavlaku, te dobro mutite da se sjedini. Testo sipajte u podmazan kalup, poravnajte ga i pecite oko pola sata na 160 stepeni. Ispečenu koru ohladite i presecite po sredini. Donji deo kore stavite na tanjir za tortu. Odvojte maline za ukrašavanje.
Za fil :
Prema uputstvu na kesici pripremite želatin, dodajte šećer i sok od malina i pažljivo umešajte maline. Smesu odmah rasporedite po donjem delu torte, preko stavite gornji deo i blago pritisnite. Ostavite tortu na 20 minuta da se ohladi. 
Za preliv :
Zagrejte slatku pavlaku i u njoj rastopite čokoladu. Ostavite da se ohladi, pa dodajte učvršćivač za šlag, umutite mikserom i premažite tortu. Ukrasite je malinama.
držite je u frižideru bar 3 sata do posluženja zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno !