četvrtak, 15. veljače 2018.

Jednostavna poslastica :Mus od bijele čokolade



Potrebno :

2 žumanjka
45 g šećera
30 ml vode
450 ml slatke pavlake
250 g bijele čokolade

Priprema:


Iseckati na kockice 250 g čokolade. Na pari umutiti žumanca sa šećerom. Dodati vodu i  čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Uliti slatku pavlaku, , svu masu miješati da se sjedini  i razliti u čaše. Mus prohladiti pa dekorisati po želji možete sa malinama i umućenim šlagom ili samo posuti sitno isjeckanim pistacima,orasima ,lješnjakom narendanom čokoladom ili po vašoj želji šta imate  .

Poslužiti hladno .
Prijatno!

Idealan i zdrav obrok za doručak :Banana smuti sa ovsenim pahuljicama !



Potrebno :
1 banana
3 kašike ovsenih pahuljica
 malo jogurta
 1 kašičica cimeta
 nekoliko  indiskih oraha
 suncokretove semenke
 lanene semenke

Priprema:

Bananu iseckati na kolutove i pomešati sa ovsenim pahuljicama,indiskim orahom , jogurtom i cimetom.
Sve to ubaciti u blender i izmiksati dok ne dobijete glatku smesu. Preko pripremljenog smutija pospite lanene i suncokretove semenke . Po želji mozete dodat i bademe i razne sjemenke koje su zdrave .

Ovaj smuti je idealan za doručak nisko je kaloričan a jako zdrav a ima hraniljive vrijednosti koje će vas držati sitim sovim nećete pogrijšiti .
Prijatno!

Čisto oduševljenje iznenate svoje najmilje:Pica rolat !



Potrebno:

1 pakovanje 500 gr   kora za pite

4 jaja
1 kisela pavlaka
malo mlijeka
kačkavalj
parizer po želji
šunka po želji
kecap, origano

Priprema:

Pakovanje kora podeliti na dva dela i praviti oba rolata u isto vreme. Ja izbrojim kore i tako dobijem dva jednaka rolata.

Umutiti jaja, pavlaku i dodati malo mleka po želji i posoliti po ukusu.

Tim filom premazati prve dve kore.Treću koru premazati kečapom, pa posuti rendanim parizerom .sunkom i origanom. četvrtu koru premazati samo filom, a na petu posle fila narendati kačkavalj.
U zavisnosti koliko u pakovanju ima kora filovati dok se ne potrose kore.
Urolati i staviti u podmazan ili papirom obložen pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni .

Poslužiti toplu naravno uz masline i vjerujte bićete oduševljeni ovom pica pitom .

Prijatno !

srijeda, 14. veljače 2018.

Kolko god da napravim uvijek je malo nestanu za tren :Čoko Macaronsi !



Potrebno : 2 belanjka
 50g čokolade sa sitnim lješnjacima
 125gr šećera u prahu
 1 kašika kakaa
 100g mlevenih badema
 2 kašičice mlijeka


Priprema:


Zagrejte rernu na 180 ° C. Spremite veliki pleh sa papirom za pečenje.
Sipajte šećer i kakao u posudu, a zatim umešajte mlevene bademe. Umutite belanjke dok ne postanu gusti snijeg , a zatim ih dodajte u mešavinu šećera, kakaa i badema..sve sjedinite kuhačom .
U pleh sipajte po malo smese, oko 3 cm u promeru, ostavljajući malo prostora između svakog. Zagladite površinu mokrim prstom, a zatim ostavite 15-ak minuta da se osuši. Pecite 15-20 minuta dok macaroons ne postanu tvrdi na dodir i dok se lako ne uklanjaju sa papira za pečenje. Ohladite ih na papiru, a zatim odvojite od papira.
Za fil lagano otopite čokoladu na pari. Umešajte zatim u toplo mleko i mešajte dok ne postane kompaktna, glatka masa. Ostavite da se ohladi i malo zgusnue, a zatim premazujte macaroons i pravite male sendviče.Ja bi vam preporučila odmah pravite u duploj mjeri pošto nestanu za tren . Prijatno!

Veoma ukusni bijeli minjoni !



Potrebno:
 50 g šećera
 400 g kvalitetne bijele čokolade (4 čokolade)
 400 g marcipana
 2 kašičice cimeta
 100 g meda
 2 jajeta
 150 g brašna
 2 kašičice praška za pecivo
 75 g mlevenih badema
 maslac
 500 g želea
 pola kesice želatina

Priprema:

Rernu zagrejati na 170 stepeni. Jaja, med, šećer i cimet kremasto umutiti. Pomešati brašno, prašak za pecivo, bademe i maslac. Pleh prekriti masnim papirom, testo usuti, pa peći 15–20 minuta.
Čokoladu rastopiti na pari. Dodati 40 g maslaca u  bijelu čokoladu. Sve dobro pomešati i ohladiti.
Žele zagrejati. Želatin rastopiti, promešati i u tankom mlazu usuti u žele. Hladiti oko 30 minuta.
Zatim testo vodoravno preseći, a ćoškove pravo iseći. Donju koru pričvrstiti prstenom i premazati sa 400 g želea. Marcipan rastanjiti i staviti ga preko želea, pa premazati preostalim želeom. Prekriti drugom korom i ostaviti preko noći u frižideru. Tek tada iseći u manje kocke.
Obe rastopljene čokolade zagrejati. Kolače prvo umakati u bijelu čokoladu,sačekati da se čokolada stegne pa dekorisati po želji .

 Prijatno!

Veoma sočna: Posna šerbet torta!



Potrebno :
200 g margarina, 
6 kašika šećera 

+ 350 g šećera, 
100 g seckanih oraha,
 200 g mljevenih oraha,
 kašika praška za pecivo, 
šolja ulja, 
brašna prema potrebi,
Za preliv ili glazuru  :
 7 štangli posne čokolade
malo margarina  

Priprema:

Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ulje. Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela. U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dvije kore.
Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mljevene orahe, margarini dvije štangle istopljene čokolade  . Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom. Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.
Ohladite tortu pa sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Jako kremasta torta sa višnjama i čokoladom !


Potrebno 
Za biskvit:

5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka

Za krema od vanilije:
600 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
150 g šećera u prahu

Za ganache krem:
220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade

I još za dekoraciju :

350 g  višanja iz kompota
1 preliv za torte
ako volite slade 1 kašika šećera u prahu 
istopljena čokolada
Priprema

Za biskvit:


Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko.
Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite u  kalupu  obika srca moze i okrugli obloženom papirom za pečenje ( promjera 26 cm) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite.

Za krema od vanilije:

Prašak za puding pomiješajte sa vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte mu smjesu mlijeka i pudinga.
Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite.
U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.
Prvi biskvit položite na tasnu  i premažite ga polovicom kreme od vanilije. Na kremu složite ocijeđene  višnje(ostavite malo za dekoraciju torte) i malo ih prstima utisnite u kremu. Zatim na višnje rasporedite ostatkak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom.
Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom kremom

Za ganache krema:

Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade.
Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.
Pa premažite cijelu tortu  .
Preliv za torte po uputi na vrećici pripremite sa sokom tj komotom višanja  ostatak višanja poredajte na ssredinu srca pa izlite preliv rasporedite jednako .Krajeve torte prelite sa istopljenom čokoladom (samo neka je prohladena i malo je tad gušća ako bude vruća samo ce vam se sve saliti niz tortu dekorišite sa ostatatkom kreme .Ovo sa čokoladom i nije toliko bitno ako neželite nemorate ni stavljat.
Ostavite tortu u frizider 3-4 do posluženja .
Torta je jako bogata i kremasta, a nije preslatka. Ja sam je pravila dragome za rođendan i svi su bili oduševljeni.
Prijatno !

Neodoljiva kombinacija :Čoko malina torta!



Potrebno
Za biskvit :

3 jajeta, 
 100 g maslaca, 
200 g brašna,
 3 ravne kašičice praška za pecivo,
 125 g šećera, 
1 pakovanje vanilin šećera,  
100 ml slatke pavlake

Za fil :
 300 g svežih malina,
1 kesica želea za tortu,
 50 g šećera, 
250 ml soka od malina

Za peliv :
 150 g čokolade za kuvanje, 
300 ml slatke pavlake, 
1 šlag fix

Priprema
Za biskvit :

 Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte, pa izmešajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jaja, masnoću i slatku pavlaku, te dobro mutite da se sjedini. Testo sipajte u podmazan kalup, poravnajte ga i pecite oko pola sata na 160 stepeni. Ispečenu koru ohladite i presecite po sredini. Donji deo kore stavite na tanjir za tortu. Odvojte maline za ukrašavanje.
Za fil :
Prema uputstvu na kesici pripremite želatin, dodajte šećer i sok od malina i pažljivo umešajte maline. Smesu odmah rasporedite po donjem delu torte, preko stavite gornji deo i blago pritisnite. Ostavite tortu na 20 minuta da se ohladi. 
Za preliv :
Zagrejte slatku pavlaku i u njoj rastopite čokoladu. Ostavite da se ohladi, pa dodajte učvršćivač za šlag, umutite mikserom i premažite tortu. Ukrasite je malinama.
držite je u frižideru bar 3 sata do posluženja zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno !

Prijedlog za ručak :Šnicle u specijalnom sosu sočne i ukusne !



Potrebno:
6 komada šnicli po želji svinjske ,juneće ,pureće ...
6 listova sira gaude
1 glavica crnog luka
1 ravna kašika vegete
1 puna kašika kečapa
2 dcl vode
na vrh male kašike mljevenog bibera
3-4 kašike ulja

Priprema:
Šnicle istući i poredati po nauljanoj vatrostalnoj zdjeli . Svaku šniclu prekriti sirom.
Usitniti luk, dodati mu kašiku vegete, kašiku kečapa, vodu , biber i sve to sjediniti.
Ovu smjesu ravnomjerno preliti preko šnicli.
Zagrijati pećnicu na 200ºC, ubaciti pleh sa šniclama i smanjiti temperaturu na 180 ºC.
Nakon 25-30 minuta provjeriti da li je voda isparila i ako je potrebno dodati još pola šoljice od kafe vode (kašikom preko svake šnicle posebno). Zatim pleh malo protresti da se sos, voda i istopljeni sir sjedine. Ostaviti još 10-15 minuta da se jelo zapeče vodeći računa da se šnicle ne isuše.
Gotove šnicle rasporediti po tanjirima, a preostali sos u plehu promješati i njime preliti šnicle i prilog po želji može riža ,pire ,palenta ....

Poslužiti toplo .
Prijatno!

utorak, 13. veljače 2018.

Prijedlog za ručak:Zapečeni grah iz rerne sa ćuftama !



Potrebno:
600g bijelog graha/pasulja
4 glavice crvenog luka
3 kom pečene crvene paprike
4 čehna bijelog luka
ulje ,so ,biber ,lovorov list
pire od pečene paprike
ili kašikica tucane ljute paprike


Za ćufte:
300g mljevenog mesa
1 jaje
2 čehna bijelog luka
1-2 kašike brašna
1-2 kašike ulja
so ,biber

i još kao zaprška
1 kašika mljevene crvene paprike

Priprema :
 Grah oprati i potopiti noć prije kuhanja . Sutra ga doliti vodom i staviti da prokuha ,a zatim tu vodu baciti i grah ponovo oprati i naliti vode ,posoliti ,dodati 1-2 kašike ulja i neka se kuha.Treba paziti da zrna ostanu cijela.
 Luk isjeći na trakice i dinstati na jačoj vatri ,kada se dobro zažuti dodati mu bijeli luk isječen na listiće i pečene paprike ,isto isječene na trake.Sve to raditi na jakoj vatri pa umiješati i kašiku pirea od paprika ili ljutu tucanu papriku.Kratko prodinstati pa skinuti sa vatre.
 U duboku zemljanuili vatrostalnu  posudu staviti pola skuhanog graha ,bez vode ,pa poredati udinstane paprike i luk i ostatak graha .Povegetiti i pobiberiti ,staviti lovorov list, nasuti vode u kojoj se kuhao grah da se pokrije sadržaj u posudi i staviti peći u rernu koju sada upalimo na 200 stepeni.
 Čim smo grah stavili da se peče ,pravimo ćufte. 

Mesu dodamo jaje ,usitnjen bijeli luk ,začine i brašno pa zamijesimo sve zajedno da se masa lijepo poveže.Pravimo ćufte ,uvaljamo ih u brašno i pržimo da porumene .Ćufte zapržimo jednom kašikom crvene paprike izvadimo posudu sa grahom iz rerne i istresemo ih preko graha .Poklopimo i vratimo nazad u rernu .
 Smanjimo temp na 180 stepeni i pečemo sve još jedno 30 do 40 minuta .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Prijatno!

Ukusni raspuknuti keksi !


Potrebno:

2 jaja
290 g smeđeg šećera
1 kašika ekstrakta vanilije
225 g čokolade za kuhanje
165 g glatkog brašna
1/2 šoljice kakaa u prahu(5 kašika)

115 gr maslaca
malo soli
2 kašike praška za pecivo
80 ml mlijeka
po potrebi šećer u prahu

Priprema:

U posudi mikserom obradite komade maslaca.
Redom umiksajte smeđi šećer, jaja i ekstrakt vanilije.
Ulijte rastopljenu čokoladu za kuhanje ohlađenu na sobnu temperaturu i sve zajedno izmiksajte.
U drugoj posudi vilicom pomiješajte glatko brašno, kakao u prahu, sol i prašak za pecivo.
Sadžaj posude sa suhim sastojcima naizmjence sa mlijekom umiksavajte u posudu sa izmiksanim mokrim sastojcima.
Kada ste sve zajedno povezali mikserom, smjesu rasporedite u nekoliko hrpica na raširenu plastičnu foliju.
Formirajte paketiće na način da hrpice umotate u plastičnu foliju i stavite ih u frižider na dva sata.
Od smjese odvojite komadiće veličine oraha i dlanovima formirajte kuglice koje zatim dobro  uvaljajte u šećer u prahu.
Tako pripremljene kuglice rasporedite na lim za pečenje, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, na način da ostavite prostor od otprilike 5 cm između njih kako se prilikom pečenja ne bi dodirivale.
Pecite ih u pećnici 10 do 15 minuta na 180 stupnjeva zavisno od pecnice .Zatim ohladite i poslužite .

Prijatno!

Orijentalni slatkiš:Turski zaliveni kolačići!



Potrebno

Za kolačiće :
1 margarin
2 jajeta
2 čaše ulja
2 čaše griza
2 kašike sirća
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
po potrebi brašna
za dekoraciju lješnjaci, orasi, grožđice, pistaći

Za sirup:
5 šolja šećera
6 šolja vode


Priprema:

Omekšali margarin umutiti sa jajima, dodati ulje, griz, sirće, vanilin šećer i prašak za pecivo.
Brašna dodati po potrebi, da se dobije meko i podatno tijesto.
Ostaviti tijesto u frižideru oko pola sata.
Od tijesta praviti kuglice i redati u pleh; ostaviti razmaka.
U sredinu svake kuglice lagano utisnuti grožđicu, komad oraha, lješnjak, badem (po želji).
Peći na 200°C oko 20 minuta.
Pečene malo prohladiti, pa preliti vrućim sirupom.
Prokuhati vodu i šećer na jakoj vatri, pa smanjiti temperaturu i pustiti da se krčka 10-tak minuta.
Dobro ohladiti i pustiti da kolačići upiju sirup, prije posluživanja.
Prijatno!

Grčki zaliveni kolač(pita) sa narandzom !


Potrebno Za kolač:
450-500g kora za pitu
4 jaja
125g šećera
350g grčkog jogurta
280ml  ulja
3 kašike narandžine kore (3-4 voćke)
1.5 kašičica ekstrakta vanile ili sjemenke iz 1 mahune vanile
20g praška za pecivo (oko 2 kašike)
Za sirup
400g šećera
200ml soka od cijeđene narandže (3-4)
600ml vode
1 štapić cimeta (proizvoljno)*
1 manja narandža, narezana na kolutove



Priprema
Za kolač:
Zagrijte pećnicu na 190°C, a dublji pleh ili vatrostalnu činiju  premažite uljem. Koristila sam činiju veličine 20x30cm, ali bolje da odaberete neku malo veću da kolač ne bi bio ovako visok i da biste mogli lako da prelijete čitav sirup odjednom.
Najprije prepremite kore za pitu tako što ćete ih prstima iscjepkati na sitne komadiće (recimo 1-2cm) i ostavite ih u nekoj većoj posudi da se malo prosuše dok ne umutite ostale sastojke. To traje dobrih 10-ak minuta. :)
U velikoj činiji mutite mikserom jaja i šećer oko 5 minuta. Dodajte jogurt, izmutite na kratko, a zatim dok mutite dodajte ulje i nastavite još minut. Ubacite zatim i koru pomorandže i vanilu, a zatim prašak za pecivo i samo na čas umutite (pazite da ne uspete prašak direktno tamo gdje su mutilice da se ne bi podigao oblak prašine).
U tu smjesu, malo po malo dodavajte iscjepkane kore i dobro ih "utopite". Prespite sve u posudu koju ste pripremili i pecite oko 40-45 minuta, dok ne počne jako da miriše i dok ne porumeni, a možete izvesti i test čačkalicom (ako je izvučete suvu, kolač je ispečen).
Ostaviti da se skoro sasvim ili sasvim ohladi, a zatim pitu čačkalicom izbockajte na dosta mjesta, da bi kasnije bolje upila sirup.
Za sirup:
U šerpu ubacite šećer, procijeđen narandžin sok i vodu. Pustite da proključa na malo jačoj vatri, a zatim smanjite na srednje-tihu i pustite da ključa 4-5 minuta. Dodajte štapić cimeta (po želji) i jednu narandžu koju ste isjekli na tanje kolutove. Pustite da ključa još 15-ak minuta.
Sklonite sa ringle i pažljivo kutlačom sipajte preko ohlađenog kolača. Potrebno je da čitav sirup prelijete, iako će izgledati previše i kao da neće upiti, vjerujte mi da hoće! Kolač je potrebno napraviti najmanje jedan dan unaprijed, ali što duže stoji, biće sočniji i ukusniji.
Nasjeći na kocke i služiti na sobnoj temperaturi. Pita je, iako slatka i ima jačinu sirupastih kolača, ipak veoma osvježavajuća, a pošto svi znamo da je kombinacija narandže i čokolade savršena, možete samo otopiti malo čokolade prije služenja i išarati .
Prijatno!