Potrebno
Za kolačiće :
1 margarin
2 jajeta
2 čaše ulja
2 čaše griza
2 kašike sirća
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
po potrebi brašna
za dekoraciju lješnjaci, orasi, grožđice, pistaći
Za sirup:
5 šolja šećera
6 šolja vode
Priprema:
Omekšali margarin umutiti sa jajima, dodati ulje, griz, sirće, vanilin šećer i prašak za pecivo.
Brašna dodati po potrebi, da se dobije meko i podatno tijesto.
Ostaviti tijesto u frižideru oko pola sata.
Od tijesta praviti kuglice i redati u pleh; ostaviti razmaka.
U sredinu svake kuglice lagano utisnuti grožđicu, komad oraha, lješnjak, badem (po želji).
Peći na 200°C oko 20 minuta.
Pečene malo prohladiti, pa preliti vrućim sirupom.
1 margarin
2 jajeta
2 čaše ulja
2 čaše griza
2 kašike sirća
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
po potrebi brašna
za dekoraciju lješnjaci, orasi, grožđice, pistaći
Za sirup:
5 šolja šećera
6 šolja vode
Priprema:
Omekšali margarin umutiti sa jajima, dodati ulje, griz, sirće, vanilin šećer i prašak za pecivo.
Brašna dodati po potrebi, da se dobije meko i podatno tijesto.
Ostaviti tijesto u frižideru oko pola sata.
Od tijesta praviti kuglice i redati u pleh; ostaviti razmaka.
U sredinu svake kuglice lagano utisnuti grožđicu, komad oraha, lješnjak, badem (po želji).
Peći na 200°C oko 20 minuta.
Pečene malo prohladiti, pa preliti vrućim sirupom.
Prokuhati vodu i šećer na jakoj vatri, pa smanjiti temperaturu i pustiti da se krčka 10-tak minuta.
Dobro ohladiti i pustiti da kolačići upiju sirup, prije posluživanja.
Dobro ohladiti i pustiti da kolačići upiju sirup, prije posluživanja.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar