utorak, 13. veljače 2018.

Brzi kolač od banana !



Potrebno:
1i 1/4 šolje brašna
4/5 šolje šećera
100 gr maslaca
1 jaje
1 banana 

Po želji za dekoraciju bijela čokolada ili samo sećer u prahu
4-5 kašika šećer u prahu 

Priprema:
Maslac umutite sa šećerom i jajima, dok se dobijete kremastu smesu. Banane oljuštite i ispasirajte.
Dodajte smesi, pa na kraju dodajte brašno i smesu dobro umutite mikserom.
Dobijenu smesu za kolač isipajte u duguljasti kalup a dno premazatmaslacem i dezert pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.Po želji pečen kolač prelijte sa istopljenom čokoladom ili samo pospite šećerom u prahu .Poslužite uz čaj ili vaš omiljeni topli napitak .
Prijatno!

ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Brzi i jednostavni kolač sa kokosom i grožđicama !



Potrebno:

3 jaja
150g šećer u prahu
100 maslac sobne temperature
170 g brašna
5 kašika mlijeka
1 pršak za pecivo
1 vanilin šećer
200 g kokosovog brašna
suvo grožđe po želji

Priprema :
Umutite maslac sa šećerom dok ne dobijete mekan krem. Uz neprestano mešanje dodajte jendo po jedno žumance, a nakon njih sveže mleko i vanilu. Nakraju dodajte brašno, prašak za pecivo i suvo grožđe i dobro promešajte.
Posebno umutit bjelanjke u čvrst snijeg ipomiješajte kokosovim brasnom  Smesu od belanaca i kokosa pažljivo dodajte u drugu smesu i mešajte dok se dobije glatko kokosovo tijesto .

Namažite i pospite brašnom kalup za kuglof ili neki odgovarajući pleh. Sipajte smesu i poravnajte. Stavite kolač da se peče u umereno ugrejanojrerni na 180-200 stepeni zavisno od vase rerne peci nekih 20 -25 minuta .Pečen kolač prohladiti i posut šećerom u prahu .Poslužiti uz čaj ili kafu .
Prijatno!

Torta na drugačiji način :Kolibri torta veoma sočna i ukusna !



Potrebno
Za kore :
4 zrele banane srednje veličine
250 ml maslinovog ulja
1 prašak za pecivo
1 kašičica mlevenog cimeta
350 gr žutog šečera
400 gr ananasa
1 kašičica ekstrakta vanile
50 grama pekan oraha
350 gr brašna
Za fil:
400 gr prah šećera
150 gr putera (na sobnoj temperaturi)
200 gr krem sira
2 limete


Za posipanje:
100 gr kristal-šećera
50 gr pekan oraha

Priprema:
Za kore 

Prosejte brašno i cimet, dodajte prašak za pecivo, šećer i malo morske soli. Izmrvite banane kašikom, dodajte oceđene kockice ananasa, ulje, jaja i vanilu. Umutite dobro, dodajte iseckane orahe pa podelite smesu u tri okrugla  mana pleha i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni , dok ne dobijete zlatnožuti, elastični biskvit. Izvadite iz kalupa i ohladite na žici.

Za fil:
Umutite puter i prosejani prah-šećer, dodajte krem-sir, narendanu koru i sok jedne limete, pazite da ne premutite krem. Ohladite u frižideru dok spremate smesu za posipanje torte.

Za grilijaš:
Smjesu kojom ćete dekorisati tortu, u tiganj sipajte šećer, dodajte malo vode i malo soli, pa spustite orahe i polako okrećite tiganj da smesa dobije ravnomernu smeđu boju. Izručite na pleh prekriven pek-papirom, sačekajte da se ohladi, pa izlomite i sameljite.
Svaku koru nafilujte kremom
Pospite samlevenim grilijašem i ukrasite dodatno po želji.
Tortu ohladite u fržideru bar 4 sata da se ukusi sjedine pa poslužite .
Prijatno!

Dugo nisam probala bolju tortu: Jedna od najboljih kremastih torti!



Potrebno

Za Prvu koru:
5 bjelanjka
100gr secera
100gr mlevenih oraha
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo


Za drugu koru:
5 belanjka
100gr secera
100gr kokosovog brasna
1 kesica praska za pecivo

Za treću koru:
4 jajeta
100gr secera
100gr cokolade
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo

Za fil:
10 žumanjka
300gr secera
1kesica vanilin secer
8 kasika brasna
1l mlijeka
500gr maslaca
250gr secera u prahu
2 kesice slag krema od  čokolade
100gr crne čokolade
100gr mliječne  čokolade

Za dekorciju i premaz :
3 kesice slag krema od čokolade
2dl mleka

Priprema
Za prvu koru :

Umutite belanca sa secerom,dodajte mlevene orane,brasno pomesano sa praskom za pecivo.Izlijte u predhodno oblozen kalup(28) i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni,15-20 minuta.zavisno od rerne .

Za drugu koru
Umutite bjelanjke sa secerom,dodajte kokosovo brasno i prasak za pecivo.I ovu koru pecite na 200 stepeni,15-20 minuta.

Za trecu koru 
Umutite jaja sa secerom i dodajte rendanu cokoladu i brasno pomesano sa praskom za pecivo.pecite na 200stepeni,15-20 minuta.

Za fil :
Umutite zumanca sa secerom,vanilinim secerom i brasnom.Pomesajte i ulijte polovinu mlijeka.Pazite da nema grudvica,tek onda ulijte u ostatak mlijeka pa fil kuvajte dok ne zgusne.Sklonite sa vatre pa ohladite.U ohladjeni fil dodajte predhodno umuceni maslac sa secerom u prahu,pa sipajte prah slag krem(direktno,ne trebate mutit slag kremu) pa podelite na dva dela.(Fil treba da je skroz hladan kad dodajete cokoladu)U jedan deo dodajte rendanu crnu cokoladu,a u drugi deo dodajte mliječnu  rendanu cokoladu.

Tortu filujte na sledeci nacin: Prva kora,1/2 fila sa mliječnom  cokoladom,druga kora,1/2 fila sa crnom cokoladom,pa 1/2 fila mliječnom cokoladom,treca kora,pa 1/2 fila sa crnom cokoladom.Celu tortu premažite  sa umucenim slagom i dekorišite po želji .Dobro ohladite u frizideru bar 3-4 sata .Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Španska poslastica sa lisnatim tijestom i super kremom :Miguelitos!



Potrebno
500g lisnatog tijesta
brašno – za razvlačenje
šećer u prahu – za posipanje
Za kremu 
600ml  mlijeko
180g šećer
 vanilin aroma 
3 kašike, kukuruzni skrob
4 žumanjka
 1 štapić cimeta
limun – kora od 1 limuna

Priprema:
Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi. Odvojite žumanjke od belanjaka. Koriste se samo žumanca.Lisnato testo razvijte na brašnom posutoj površini na tanku koru.
Od tijesta isecite kvadrate veličine oko 4 puta 4 cm. Izmerite testo, obeležite krajeve i isecite nožem na jednake kvadrate. Možete iskoristiti i nož sa ukrasnom šarom.
U pleh postavite papir za pečenje i resporedite kvadrate na malom rastojanju jedan od drugog. Kvadrati će malo narasti tokom pečenja. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 190 stepeni sa uključenim ventilatorom oko 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade.
Za kremu :
Sipajte mlijeko u šerpu zajedno sa šećerom. Šećer treba da se rastvori. promešajte. Žumanjke umutite  i dodajte skrob promešajte sa malo hladne vode u posudi i umutite. U njih dolijte malo toplog mlijeka.
Posle toga sve sipajte u ostalo mlijeko i kuhajte a se na umerenoj vatri dok se ne zgusne. Kada je krem gotov sklonite ga sa vatre.
Dodajte cimet i vanilu za aromu. Izrendajte koru od limuna i dodajte i nju. Dobro promešajte. Ostavite da se ohladi. Mešajte često. Kada su kvadrati ohlađeni presecite ih na pola. Veoma je lako da se preseku, jer su tokom pečenja postali veoma krhki.
Kašikom nanesite krem na donji deo (deo koji je bio na papiru za pečenje) i preklopite gornjim delom. Redajte kolače u odgovarajući tanjir na kraju ih pospite šećerom u prahu.
Poslužite uz kafu.

Prijatno !

Još jedan stari dobri recept :Kolač od oraha sa premazom !



Potrebno

Za biskvit :
5 bjelanjaka
150 g šećera
150 g maslaca
150 g mljevenih oraha
130 g oštrog brašna
vanilin šećer


Za premaz :
3 kašike  šećera
5 žumanjaka
2 kašike  brašna
I još:
6 kašika mlijeka
5 kašika  đema  od marelica ili breskvi (najbolje ako imate domaće)
šaka mljevenih oraha

Priprema
Za biskvit:


Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjci idu u biskvit, a žumanjci u premaz. Pjenasto umutite bjelanjke, vanili šećer i šećer, te u smjesu lagano miksajući dodajte orahe, omekšani maslac i brašno.
Smjesu istresite u pleh za kolače kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje (u suprotnome se zna zalijepiti).Smjesu istresti kalupu za torte promjer 26 cm.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko dvadesetak minuta.

Za premaz:

Dok se kolač peče pripremite premaz. Dobro umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, i u tu smjesu dodajte još 2 kašike brašna.
Nakon što vam se kolač pekao u pećnici 20 minuta izvadite ga iz pećnice i preko njega premažite premaz od žumanjaka, te sve zajedno vratite u pećnicu da se peče još desetak minuta.

Kad je kolač gotov i ohlađen prelijte ga sa mlijekom da dobije na sočnosti. Otopite marmeladu na štednjaku da postane rjeđa i premažite ju preko kolača. Dovršite svoj kolač tako da preko marmelade pospete kolač  mljevenim orasima.

Po želji kolač dodatno ukrasite – budući je meni glumio tortu ja sam ga uljepšala s malo tučenog slatkog vrhnja.
Ohladite kolač u frižideru pa siecite na željena parčad  i poslužite ,
Prijatno!

Gotove za 20 minuta :Jagodice !



Potrebno:

Mjera šoljica po vašoj želji samo  sve radite sa istom
1 šoljica mljevenih oraha
2 šoljice mljevenog keksa
1 šoljica istopljenog margarina ili maslaca
1 šoljica šećer prah
1 ekstrakt od jagode
 sok od pola limuna
1 vanilin šećer 
šećer za uvaljati


Priprema:

Prvo pomiješati suhe sastojke, pa dodati istopljeni margarin aromu jagode i limunov sok . Dobro sve to izmijesiti da se smjesa sjedini  , pa odvajati  komadiće  velicinom oraha oblikujemo u oblik jagodice.Uvaljamo u kristal šećer ili što sitnje kokosovo brašno .
Ukrasimo ih necem zelenim , kao neki list ,zeleni žele,fondan ili možda  nađete ove male plasticne dekoracije …
Ako zelite raditi za veće prigode, trebat će vam dupla doza.
Ostaviti malo da odstoje tj da se ohlade i margarin stisne pa poslužiti .
Prijatno!

Brzi mexički kolač za nenajavljene goste !



Potrebno
Za tijesto:

250 ml vode
100 g maslaca
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
150 g brašna
2 prstohvata soli
3 jaja
ulje za prženje

Za posip:
šećer u prahu
cimet

Za umak:
200 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
50 g šećera
par kapi ekstrakta vanilije



Priprema:

U posudu stavite vodu, maslac, šećer i vanilin šećer i kad uzavre, neka kuha dok se maslac ne otopi.
Maknite sa vatre, pa umiješajte brašno pomiješano sa solju sve odjednom , ne malo po malo. Energično miješajte drvenom kašikom dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Prohladite 2-3 minute stalno miješajući da se po vrhu ne uhvati korica.

U toplo tijesto dodajite 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro umiješajte i kad se potpuno upije u tijesto, dodajte sljedeće. Tijesto će na kraju biti glatko i gusto. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa mlaznicom (štrcaljkom) promjera 1-2 cm, po želji.
Prvi način:
Istiskujte tijesto direktno u duboko, zagrijano, ali ne pregrijano ulje, 10 cm dužine…prerežite ga oštrim nožićem ili škarama, ili jednostavno otkinite prstima.
Pržite ne više od 3-4 trakice odjednom dok ne budu zlatno smeđe boje i hrskave, brzo su gotove, max. 1 minutu.
Šupljikavom žlicom vadite na papirnati ručnik.
Pospite posipom i po želji poslužite uz umak od čokolade.

Drugi način:
Na papir za pečenje istisnite trakice, posprejajte uljem ili pažljivo premažite silikonskim kistom i pecite u pećnici na 200″C, 20 minuta.

Posip:
šećer u prahu ili
šećer u prahu pomiješan sa malo cimeta
Umak:
Stavite sve sastojke za umak u posudu i topite na laganoj vatri povremeno miješajući dok ne dobijete gladak, sjajan umak.

Prijatno!

nedjelja, 11. veljače 2018.

Brza pita od crnog grožđa!



Potrebno:

 250 g brašna
 6 kašika šećera
 malo soli
 vanilin šećer
 4 jaja
 60 g putera
 svježe crno grožđe

Priprema:
Umijesite tiesto od 250 g  brašna, četiri kašike šećera i malo soli. Dodajte celo jaje, dva žumanca i 60 g putera. Tijesto dobro umijesite, potom ga rastanjite oklagijom i stavite u podmazan pleh. Po tijestu pospite zrna svežeg grožđa, pospite ih šećerom, pa pitu pecite u rerni zagrijanoj na 200stepeni . Zasebno umutite čvrst snijeg od tri bjelanca, dodajte jedno žumance i dvije kašike šećera sa malo vanilinog šećera, malo brašna, pa zajedno sve dobro zamutite. Ovaj fil sipajte preko tijesta, vratite pitu u rernu, još malo je zapecite i izvadite. Kad se ohladi, kolač isijecite na kocke i pospite šećerom u prahu pa poslužite .
Prijatno!


Voćni kolač bez pečenja sa breskvama i kaisijama !



Potrebno
Za podlogu:

180 g mljevenog keksa
2 kašike meda
4 kašike rastopljenog putera

Za kremu:
350 ml gustog jogurta
250 ml slatke pavlake
1 puding ukus slatka pavlaka 

 500 ml mlijeka 
4 kašike šećera
1 kesica želatina
300 g breskvi
300 g kajsija
Za dekoraciju :
istopljena čokolada ili karamel ako imate 
Priprema:
Sjedinite mleveni keks, med i istopljen puter pa rasporedite na dno četvrtastog kalupa dimenzija 20 x 20 cm pa stavite u frižider da se stegne.
Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Puding skuvajte po upustvu sa kesice (500 ml mleka+ 4 kašike šećera). Kada želatin nabubri, nakon 10 minuta, otopite ga i sipajte u skuvani puding. Ostavite da se ohladi.
Polovinu voća izblendajte i sjedinite sa jogurtom i skuvanim pudingom. Preostalo voće iseckajte pa polovinu dodajte u krem, a drugu polovinu ostavite za dekoraciju kolača.
Slatku pavlaku izmiksajte i dodajte u krem. Smjesu sipajte u kalup preko podloge od keksa i poravnajte. Ostavite u frižider da se ohladi i stegne.
Isecite na kocke i na svaku kocku stavite iseckano voće prelijte po želji karamel prelivom ili istopljenom čokoladom.
Prijatno !

Šta reći samo preukusna uvjerite se sami :Torta sa kirikijem i karamelom !


Potrebno
Za koru :
3 bjelanca
3 kašike šećera
100 gr krupno mlevenog ili blendiranog kikirikija
1/2 kesice praška za pecivo ( 5 gr )
1 kašika kakaa
1 kašika brašna
Sastojci za jednu a peku se 4

Za bijeli fil – karamel:
200 gr kristal šećera
150 ml vode
30 gr margarina
200 + 100 ml slatke pavlake
100 gr mlevenog keksa

Za tamni fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
200 gr čokolade
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
150 gr krupno mlevenog ili blandiranog kikirikija
100 gr mlevenog keksa

Priprema:
Za koru:

Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Odvojiti žumanca od belanaca pa belanca umutiti mikserom da zapene pa dodavati šećer uz mućenje dok se ne dobije jaka i čvrsta pena.
Zatim dodati kikiriki, brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Obložiti papirom za pečenje pleh prečnika 26 cm pa istresti masu i lepo rasporediti.
Peći nekih 15 minuta.Pečenu koru izvaditi pa hladiti pleh dok umutimo drugu koru.
Tako uraditi sa sve 4 kore.Dok se kore peku možete pripremati prvo svetli fil.
Za bijeli fil:
Šećeru dodati vodu i staviti na vatru da vri sve dok šećer ne počne da se karamelizuje.
Ovaj način je mnogo bolji nego kada se sam šećer otapa. Ovako nema grudvica i svuda jednako se karamelizuje.
Pored zagrevati slatku pavlaku, 200 ml, da bude topla.Kada se dobije svetlo braon boja dodati iseckan margarin ( dobro piše 30 gr ).Zapeniće pa malo izmaknite ruke, a zatim uliti i slatku pavlaku.Ostaviti da vri minut – dva pa skloniti sa vatre.
Odmah procediti kroz žičanu cediljku i ostaviti da se hladi.
Kada dodje do sobne temperature staviti u zamrzivač sat vremena.
U početku će biti retko i prozirno ali će se kako se hladi, posebno u zamrzivaču da se steže.
Kada se izvadi iz zamrzivača dolije se preostala slatka pavlaka 100 ml i umuti mikserom, a zatim doda keks is ve umuti. Trebalo bi da je dovoljne gustine, ne sme biti premekano baš da curi a ni pretvrdo, kremasto.

Za tamni  fil:
Umutiti u manjoj šerpi žumanca sa šećerom i staviti na paru da se kuva.
Na paru – manja šerpa na veću šerpu u kojoj je voda koja vri.
Kuvati oko 10 – 12 minuta pa dodati izlomljenu čokoladu. i mešati dok se ne otopi.
Izmaknuti da se hladi.Omekšali margarin ulupati sa šećerom u prahu pa mu dodati mlak krem od žumanaca.Fil će biti nešto ređi pa dodati krupno mleveni ili blendiran kikiriki, odmah i mleveni keks i sve izmešati.
Ja sam redala tortu u pleh u kojem sam pekla korice, a od dole sam stavila kesu.
Kora, beli krem, tamni, kora, beli krem, tamni, kora, beli krem, tamni pa kora. Držala sam u zamrzivaču 2h pa sam okrenula na tacnu, zato mi je beli krem dole.

Dekorisati po želji.

Prijatno.

Predivan kolač:Lešnik štangle!



Potrebno
Za koru:

12 belanaca
12 kašika šećera
3 kašike prezle
1 kašika brašna
150 g pečenog mlevenog lešnika

Za fil I
12 žumanaca
12 kašika šećera
6 kašika gustina
5 dl mleka
250 g margarina
100 g bele čokolade

Za fil II
350 g šlaga
kisele vode po potrebi
250 g pečenog mlevenog lešnika
100 g čokolade za kuvanje

Za dekoraciju
50 g čokolade za kuvanje
50 g bele čokolade

Priprema

Za koru:


 Belanca umutiti u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se šećer ne otopi.
 Dodati prezle, brašno, mlevene lešnike i polako promešati.
Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Za fil I:

 U manju šerpu sipati mleko i kuvati dok ne proključa.
 Posebno umutiti žumanca, šećer i gustin. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
 U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom. Potom dodati rendanu belu čokoladu i polako promešati.

Za fil II:

Umutiti čvrst šlag sa odgovarajućom količinom kisele vode. Dodati mlevene lešnike, rendanu crnu čokoladu i polako promešati

 Slaganje:
 Pečenu koru premazati filom I, zatim naneti fil II i ravnomerno rasporediti.
 Posuti rendanom belom i crnom čokoladom, ostaviti da se ohladi i iseći na štangle pa poslužiti.

Prijatno!

Ledene kokos kocke sa višnjama !



Potrebno
Za tamno tijesto:

150 g mlevenih lešnika
200 g brašna
240 g putera
120 g šećera
4 kašike kakao praha
2 kašike šlaga


Za kokos tijesto:
400 g kokosa
200 g kandiranih trešanja
50 g suvih višanja
400 ml šlaga sa ukusom kokosa
3 kašike gustina
30 ml belog ruma
200 g slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera
2 kesice šlag fiksa

Za glazuru:

300 g crne čokolade
nekoliko kapi ulja

Priprema
Ztamno tijesto :Sve sastojke za tamno testo izmiksajte, napravite jufku, umotajte u foliju i ostavite u frižideru. Posle 30 minuta testo razvijte oklagijom, stavite u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
U međuvremenu, zagrejte kokos šlag, dodajte gustin, 50 ml vode, sitno seckane višnje i kuvajte minut, uz stalno mešanje. Sipajte rum i kokos, još kratko prokuvajte, sklonite s ringle, ohladite i dodajte seckane trešnje.
Slatku pavlaku umutite sa vanilom i šlag fiksom, umešajte u kokos krem, nafilujte koru i ohladite dva sata u frižideru.
Čokoladu otopite na pari sa malo ulja, prelijte ohlađen kolač.Sačekajte da se glazura ohladi  isecite na kocke  ili šnite i servirajte.
Prijatno !