Potrebno
Za biskvit :
5 bjelanjaka
150 g šećera
150 g maslaca
150 g mljevenih oraha
130 g oštrog brašna
vanilin šećer
Za premaz :
3 kašike šećera
5 žumanjaka
2 kašike brašna
I još:
6 kašika mlijeka
5 kašika đema od marelica ili breskvi (najbolje ako imate domaće)
šaka mljevenih oraha
Priprema
Za biskvit:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjci idu u biskvit, a žumanjci u premaz. Pjenasto umutite bjelanjke, vanili šećer i šećer, te u smjesu lagano miksajući dodajte orahe, omekšani maslac i brašno.
Smjesu istresite u pleh za kolače kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje (u suprotnome se zna zalijepiti).Smjesu istresti kalupu za torte promjer 26 cm.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko dvadesetak minuta.
Za premaz:
Dok se kolač peče pripremite premaz. Dobro umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, i u tu smjesu dodajte još 2 kašike brašna.
Nakon što vam se kolač pekao u pećnici 20 minuta izvadite ga iz pećnice i preko njega premažite premaz od žumanjaka, te sve zajedno vratite u pećnicu da se peče još desetak minuta.
Kad je kolač gotov i ohlađen prelijte ga sa mlijekom da dobije na sočnosti. Otopite marmeladu na štednjaku da postane rjeđa i premažite ju preko kolača. Dovršite svoj kolač tako da preko marmelade pospete kolač mljevenim orasima.
Po želji kolač dodatno ukrasite – budući je meni glumio tortu ja sam ga uljepšala s malo tučenog slatkog vrhnja.
5 bjelanjaka
150 g šećera
150 g maslaca
150 g mljevenih oraha
130 g oštrog brašna
vanilin šećer
Za premaz :
3 kašike šećera
5 žumanjaka
2 kašike brašna
I još:
6 kašika mlijeka
5 kašika đema od marelica ili breskvi (najbolje ako imate domaće)
šaka mljevenih oraha
Priprema
Za biskvit:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjci idu u biskvit, a žumanjci u premaz. Pjenasto umutite bjelanjke, vanili šećer i šećer, te u smjesu lagano miksajući dodajte orahe, omekšani maslac i brašno.
Smjesu istresite u pleh za kolače kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje (u suprotnome se zna zalijepiti).Smjesu istresti kalupu za torte promjer 26 cm.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko dvadesetak minuta.
Za premaz:
Dok se kolač peče pripremite premaz. Dobro umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, i u tu smjesu dodajte još 2 kašike brašna.
Nakon što vam se kolač pekao u pećnici 20 minuta izvadite ga iz pećnice i preko njega premažite premaz od žumanjaka, te sve zajedno vratite u pećnicu da se peče još desetak minuta.
Kad je kolač gotov i ohlađen prelijte ga sa mlijekom da dobije na sočnosti. Otopite marmeladu na štednjaku da postane rjeđa i premažite ju preko kolača. Dovršite svoj kolač tako da preko marmelade pospete kolač mljevenim orasima.
Po želji kolač dodatno ukrasite – budući je meni glumio tortu ja sam ga uljepšala s malo tučenog slatkog vrhnja.
Ohladite kolač u frižideru pa siecite na željena parčad i poslužite ,
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar