ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Brzi mexički kolač za nenajavljene goste !



Potrebno
Za tijesto:

250 ml vode
100 g maslaca
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
150 g brašna
2 prstohvata soli
3 jaja
ulje za prženje

Za posip:
šećer u prahu
cimet

Za umak:
200 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
50 g šećera
par kapi ekstrakta vanilije



Priprema:

U posudu stavite vodu, maslac, šećer i vanilin šećer i kad uzavre, neka kuha dok se maslac ne otopi.
Maknite sa vatre, pa umiješajte brašno pomiješano sa solju sve odjednom , ne malo po malo. Energično miješajte drvenom kašikom dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Prohladite 2-3 minute stalno miješajući da se po vrhu ne uhvati korica.

U toplo tijesto dodajite 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro umiješajte i kad se potpuno upije u tijesto, dodajte sljedeće. Tijesto će na kraju biti glatko i gusto. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa mlaznicom (štrcaljkom) promjera 1-2 cm, po želji.
Prvi način:
Istiskujte tijesto direktno u duboko, zagrijano, ali ne pregrijano ulje, 10 cm dužine…prerežite ga oštrim nožićem ili škarama, ili jednostavno otkinite prstima.
Pržite ne više od 3-4 trakice odjednom dok ne budu zlatno smeđe boje i hrskave, brzo su gotove, max. 1 minutu.
Šupljikavom žlicom vadite na papirnati ručnik.
Pospite posipom i po želji poslužite uz umak od čokolade.

Drugi način:
Na papir za pečenje istisnite trakice, posprejajte uljem ili pažljivo premažite silikonskim kistom i pecite u pećnici na 200″C, 20 minuta.

Posip:
šećer u prahu ili
šećer u prahu pomiješan sa malo cimeta
Umak:
Stavite sve sastojke za umak u posudu i topite na laganoj vatri povremeno miješajući dok ne dobijete gladak, sjajan umak.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar