nedjelja, 11. veljače 2018.

Šta reći samo preukusna uvjerite se sami :Torta sa kirikijem i karamelom !


Potrebno
Za koru :
3 bjelanca
3 kašike šećera
100 gr krupno mlevenog ili blendiranog kikirikija
1/2 kesice praška za pecivo ( 5 gr )
1 kašika kakaa
1 kašika brašna
Sastojci za jednu a peku se 4

Za bijeli fil – karamel:
200 gr kristal šećera
150 ml vode
30 gr margarina
200 + 100 ml slatke pavlake
100 gr mlevenog keksa

Za tamni fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
200 gr čokolade
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
150 gr krupno mlevenog ili blandiranog kikirikija
100 gr mlevenog keksa

Priprema:
Za koru:

Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Odvojiti žumanca od belanaca pa belanca umutiti mikserom da zapene pa dodavati šećer uz mućenje dok se ne dobije jaka i čvrsta pena.
Zatim dodati kikiriki, brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Obložiti papirom za pečenje pleh prečnika 26 cm pa istresti masu i lepo rasporediti.
Peći nekih 15 minuta.Pečenu koru izvaditi pa hladiti pleh dok umutimo drugu koru.
Tako uraditi sa sve 4 kore.Dok se kore peku možete pripremati prvo svetli fil.
Za bijeli fil:
Šećeru dodati vodu i staviti na vatru da vri sve dok šećer ne počne da se karamelizuje.
Ovaj način je mnogo bolji nego kada se sam šećer otapa. Ovako nema grudvica i svuda jednako se karamelizuje.
Pored zagrevati slatku pavlaku, 200 ml, da bude topla.Kada se dobije svetlo braon boja dodati iseckan margarin ( dobro piše 30 gr ).Zapeniće pa malo izmaknite ruke, a zatim uliti i slatku pavlaku.Ostaviti da vri minut – dva pa skloniti sa vatre.
Odmah procediti kroz žičanu cediljku i ostaviti da se hladi.
Kada dodje do sobne temperature staviti u zamrzivač sat vremena.
U početku će biti retko i prozirno ali će se kako se hladi, posebno u zamrzivaču da se steže.
Kada se izvadi iz zamrzivača dolije se preostala slatka pavlaka 100 ml i umuti mikserom, a zatim doda keks is ve umuti. Trebalo bi da je dovoljne gustine, ne sme biti premekano baš da curi a ni pretvrdo, kremasto.

Za tamni  fil:
Umutiti u manjoj šerpi žumanca sa šećerom i staviti na paru da se kuva.
Na paru – manja šerpa na veću šerpu u kojoj je voda koja vri.
Kuvati oko 10 – 12 minuta pa dodati izlomljenu čokoladu. i mešati dok se ne otopi.
Izmaknuti da se hladi.Omekšali margarin ulupati sa šećerom u prahu pa mu dodati mlak krem od žumanaca.Fil će biti nešto ređi pa dodati krupno mleveni ili blendiran kikiriki, odmah i mleveni keks i sve izmešati.
Ja sam redala tortu u pleh u kojem sam pekla korice, a od dole sam stavila kesu.
Kora, beli krem, tamni, kora, beli krem, tamni, kora, beli krem, tamni pa kora. Držala sam u zamrzivaču 2h pa sam okrenula na tacnu, zato mi je beli krem dole.

Dekorisati po želji.

Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar