petak, 2. veljače 2018.

Super Kolač sa neodoljivom kremom !



Potrebno

Za tamni biskvit:

5 bjelanjaka,
150 g šećera,
150 g mljevenih prženih lješnjaka,
3 rebra (60 g) tamne čokolade,
3kašike  brašna,
1/2  praška za pecivo

Za bijeli biskvit:
5 bjelanjaka,
150 g šećera,
5 kašika  brašna,
1/2 praška za pecivo,
1 kašika ulja

Za kremu:
10 žumanjaka,
200 g šećera,
1 vrećica pudinga od vanilije,
3 dcl mlijeka,
1 maslac ili margarin,
10 dag krupno mljevenih lješnjaka

Priprema:

Za tamni biskvit:

Bjelanjke dobro izmiksati, dodati šećer i još miksati da bude čvrst snijeg.
U to dodati brašno, pola pecivnog praška, lješnjake i na kraju rastopljenu čokoladu, lagano promiješati.
Staviti u tepsiju ( 25×37 ) na papir za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 min.

Za bijeli biskvit:
Bjelanjke dobro izmiksati, dodati šećer i nastaviti s miksanjem dok ne bude čvrsto.
U to dodati brašno, prašak za pecivo i ulje, te lagano promiješati.
Peći na pek papiru na 180 °C oko 20 min.

Za kremu:
Žumanjke i šećer pjenasto izmiksati, dodati puding i malo mlijeka, te izraditi da ne bude grudica.
Ostatak mlijeka prokuhati, maknuti s vatre i u njega sipati žumanjke s pudingom, lagano miješati na vatri dok ne bude dovoljno gusto.
U tako toplo dodati komadić maslaca ili margarina, promiješati i ohladiti.
U hladno dodati ostatak izrađenog maslaca i krupnije mljevene lješnjake.
Slaganje: Tamni biskvit-krema-bijeli biskvit-krema.Dekorišite po želji zatim 

ohladite dobro pa isijecite na štanglice i poslužite .
Prijatno!

četvrtak, 1. veljače 2018.

Preukusne šnite sa malinama !



Potrebno
Za biskvit :

6 jaja
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
1,5 dcl ulja
1,5 dcl jogurta
15 žlica brašna
1 prašak za pecivo
mlijeko za poprskati


Za kremu od malina:
500 g malina
2 pudinga od maline
3 žlice šećera
vode po potrebi
Za fil:
1 l mlijeka
10 žlica šećera
2 vanilin šećera
10 žlica gustina
200 g margarina

Priprema
Za biskvit :
Pjenasto umutite jaja sa šećerima.
 Dodajte ulje, jogurt i brašno koje ste prethodno pomiješali sa praškom za pecivo, sve sjedinite.
 Salijte smjesu u tepsiju u koju ste prethodno stavili masni papir (moja tepsija je bila promjera 24 x 37 cm).
 Pecite na 180 stupnjeva 20–25 minuta.
Kada se biskvit ohladi, nožem odrezati vrh biskvita, tako da dobijete jedan tanji i jedan duplo deblji dio ( moj je mogao biti i malo tanji).
 Deblji dio stavite na tacnu i poprskajte sa malo mlakog mlijeka.

Za fil od maline:
 Izmiksajte maline u blenderu.Stavite ih u mjericu i dolijte vode da bude sve zajedno 7 dcl.
 Od toga oduzeti 2 dcl koje izmiješate sa pudingom.Preostalih 5 dcl stavite prokuhati zajedno sa šećer.Kada zakuha ubacite puding i pazite da ne zagori, malo smanjite vatru.
 Miješati par minuta dok se ne zgusne. Kada se prohladi, prelijte po biskvitu. Stavite u frižider da se dobro stisne.
Za fil:
 Gustin pomiješate sa šećerima i malo mlijeka, ostalo mlijeko stavite da prokuha.
 Kada mlijeko zakuha ubacite gustin i kuhajte na laganijoj vatri dok sve ne bude gusto. U hladno dodajte izrađen margarin.Na fil maline koje su se ohladile premažete polovinu kreme, prekrijte tankim slojem biskvita i premažite ostatkom kreme.
Po želji dekorišite naribanom čokoladom .
Kolač ohladite u frižideru pa sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!

Kolač naših baka !


Ponekad se zasitimo kolača sa kremama i svima dobro dode ovaj recept na brzinu koji nas vrati u djetinstvo !
Potrebno:
1 jaje
4 velike jabuke
1 šoljica mljevenih oraha
1 šoljica šećera

1 šoljica mlijeka
1 šoljica griza
10 dkg grožđica
1 prašak za pecivo
3 žlice ruma
pola šolice ulja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.Jabuke ogulite i naribajte u veliku zdjelu.
Dodajte orahe, griz, šećer, ulje, grožđice, jaje, mlijeko, prašak za pecivo, rum i sve zajedno pomiješajte.Tepsiju  namažite maslacem i lagano pobrašnite. Izlijte smjesu.Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
Kada je kolač gotov po želji ga možete priliti čokoladnom glazurom ili  premazati mermeladom(ili samo pospite šećerom u prahu ja tako najviše volim ).
Ohladiti i sjeći po želji na kocke ili rombove .
Prijatno!

Jednostavna a tako ukusna :Caprese torta !



Potrebno:
5 jaja
200 g šećera
2 vanilijina šećera
200 g maslaca sobne temperature
200 g čokolade za kuhanje
100 g badema
100 g oraha
100 g lješnjaka
1 žlica ruma
½ žličice cimeta
naribana korica ½ naranče

Priprema:


Lješnjake, bademe i orahe usitnite u blenderu i ostavite sa strane. Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari ili na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijinom šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu. Još jednom kratko sve izmiksajte pa dodajte usitnjene orašaste plodove, cimet, rum i naribanu narančinu koricu naranče. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Božićnu tortu pecite 50 minuta na temperaturi od 170 °C. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja bogato je pospite šećerom u prahu dekorišite istopljenom čokoladom.

Prijatno!

Torta sa čokolanom-mascarpone kremom !


Potrebno
Za  biskvit:

10 jaja
300 g šećera
80 ml mlake vode
80 ml ulja
prstohvat soli
200 g glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
1 prašak za pecivo


Za  kremu:
200 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade
500 ml slatkog vrhnja
500 g Mascarpone sira

Za glazuru :
50 g čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
Priprema
Za biskvit:
Brašnu dodajte prašak za pecivo, kakao u prahu (kako obavezno prosijte) i sol pa ostavite sastrane.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlaku vodu. Pomalo dodajte suhe sastojke i sve lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvitna smjesa malo je rijeđa nego inače pa će biskvitu trebati malo više vremena da se ispeće, otprilike 50 minuta na 180°C. Nakon pola sata biskvit slobdono prekrijte papirom za pečenje (ili alu foljiom) kako nebi potamnio.
Biskvit ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prerežite po sredini tako da dobijete dva jednaka dijela. Biskvit je sam po sebi dosta sočan tako da ga ne treba dodatno vlažiti.
Za kremu :
Obje vrste čokolade zajedno otopite na pari pa ostavite sastrane da se malo ohladi. Mlaku čokoladu izmiksajte s Mascarpone sirom, a slatko vrhnje zasebno izmiksajte u mekani šlag.
Šlag lagano umiješajte u čokoladnu kremu i sve dobro sjedinite. Ukoliko vam se krema čini previše mekana, kratko ju izmiksajte da dobije na čvrstoći.
Na podlogu za torte stavite biskvit i premažite ga polovicom kreme. Zatim stavite drugi biskvit, nanesite ostatak kreme pa premažite i zagladite cijelu tortu.
Tortu spremite u frižider, najbolje preko noći. Idući dan rub torte ukrasite otopljenom čokoladom.
Za glazuru: 
Čokoladu otopite na pari zajedno s uljem i malo ohadite prije nego što ćete ju nanijeti na tortu. Tortu po želji dodatno ukrasite čokoladnim keksima i bombonima.
Prijatno !

Čokoladni brzi kolač !



Potrebno
Za prvi  deo:

200g brašna
100g šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
2 pune kašike kakaa u prahu
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone


Za drugi  deo:

1 jaje
130 ml mlijeka
2 kašike ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
125ml vode


Priprema:

U posudu za mućenje stavite prvi deo sastojaka (brašno, šećer, kakao, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu).
U posebnoj posudi izmešajte sastojke iz drugog dela,(jaje ,mlijeko,ulje i ekstrat vanile)  dodajte ih prvim i sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smesu.
Zagrejte vodu i kada prokuva dodajte je u smesu i sve dobro izmešajte.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, smesu izlijte u kalup i pecite oko 30 do 40 minuta.
Kada se ohladi nasijecite na kriške i poslužite  . Po želji odozgo po kolaču možete premazati glazuru od čokolade .

Prijatno!

Čokoladna torta !


Potrebno
za kore:

3 cela jaja
100 gr bijelog šećera
100 gr smeđeg šećera
200 ml jogurta
100 ml ulja
300 gr brašna
90 gr kakaa
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
200 ml kafe

Za kremu:
400 ml slatke pavlake
200 gr bijele čokolade
200 gr mlečne čokolade
2 jaja

 Priprema:

Prvo skuvati kafu i dok se ona prohladi umutićemo koru, a izmedju kuvanja kafe i mućenja kore uključimo rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Za koru pomešati brašno, kakao prašak za pecivo, sodu bb i so.
Umutiti jaja sa šećerom da posvetle i da se skoro sav šećer otopi.
Dodati ulje i jogurt pa opet umutiti.Zatim dodati smesu suvih sastojaka i sve sjediniti.
Na kraju dodati kafu i opet umutiti.Obložiti pleh 26 cm papirom za pečenje, tako da se papir popne uz ivice kalupa i istresti masu.Masa je nešto redja zato podižemo papir.
Staviti da se peče i smanjiti temperaturu na 170 stepeni.Peći oko 50 minuta.(ako želite možete masu podijeliti na tri dijela i peći svaku zasebno ako tako budete radili koru pečete 15 min )
Ukoliko niste sigurni testirati čačkalicom, ako izadje suva gotovo je.Ohladiti biskvit.
Dok se peče kora praviti krem.



Za kremu :

Slatkoj pavlaci dodati izlomljenu čokoladu obe vrste  pa zagrevati i mešati.
Ne sme da provri, radite sve na srednjoj vatri.
Pošto se sve otopilo i sjedinilo, dobila se masa kao glazura dodati žumanca ( da, u vruće ) i brzo mešati da se sjedini.
Skloniti sa vatre i posebnu umutiti šne od belanaca pa i njega dodati u fil od čokolade i sv eumutiti kratko mikserom, taman toliko da se sjedini.Masa je retka i tako i treba.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature pa staviti u frižider sat, dva.
Kore preseći vodoravno na 3 jednaka dela. Pažljivo mekane su.
Izvaditi fil i umutiti kratko mikserom, ne previše da ne bi otpustio.
Nafilovati svaku koru.

Gornju koru možete isprskati sa malo mleka jer je ona nešto tvrdja, zbog korice koja se uhvatila, ili koricu odsecite, srednja i donja ne treba.
Dekoracija po želji ali pre dekoracije držanje u frižideru da se čokolada stegne.

Prijatno.

Jednostavno i ukusno napravite ručak za tren :Tjestenina sa brokolijem !



Potrebno :
200g tjestenine po izboru
140 g brokolija
3 kašike maslinovog ulja
malo  seckana vlasca
1 čen seckanog bijelog luka
pstohvat aleve paprike
12 iseckanih listova žalfije

Priprema:

Tjesteninu  stavite da se kuha. Kada voda proključa, ostavite tako jedan minut. Zatim dodajte blago kuhani brokoli, isečen na dužinu od oko 5 cm. Kuvajte još 4 minuta.

Dok se tjestenina i brokoli kuhaju, zagrejte ulje na tavi i propržite luk i vlasac dok ne dobije blagu boju. Dodajte alevu papriku i žalfiju i pržite još 2 minuta.
Ocedite kuhanu pastu, po želji posolite i dodajte smesu sa žalfijom. Ako niste vegeterijanac, po želji možete odozgo posuti rendani parmezan.

Prijatno!

Super recept za ručak ili večeru :Krompir punjen špinatom i sirom !



Potrebno:
8 velikih krompira
250 g špinata
mala glavica crnog luka
kašika maslaca
kašika brašna
3 kašike kisele pavlake
biber i so
kašika sveže žalfije
125 g gaude

Priprema:

Oprati krompir i kuvati ga u slanoj vodi, sa ljuskom, oko 20 minuta.
Špinat  oprati i obariti  kipućom slanom vodom. Zatim odliti vodu, dobro ga ocediti i sitno iseckati.
 Očistiti crni luk i sitno ga iseckati. Zatim zagrejati maslac pa na njemu prodinstati luk. Dodati špinat , pa i njega malo prodinstati. Posuti odozgo brašnom, dodati pavlaku, pa ostaviti da malo vri. Po želji možete oljuštiti krompir ja nisam samo dobro oprati ,Svaki krompir presjeći na pola i  malo ga izdubiti, a donju stranu samo malo poravnati . Masu iz izdubljenog krompira izgnječiti viljuškom i pomiješati sa špinatom .
 Zagrejati rernu na 200 stepeni. Spanać začiniti solju, biberom i žalfijom. Staviti krompir u podmazan kalup i puniti ga masom od špinata . Na svaki krompir odozgo staviti list gaude ili narendati na krupno rende , kao poklopac i peći u rerni oko 25-30 min zavisno od pećnice . Ako krompir brzo zarudi , poklopiti ga alu–folijom.

Poslužiti tople može samo ili kao super prilog uz bilo koje meso .
Prijatno!

Baklava sa pistacima !



Potrebno:
500 g jufke za baklavu
ulje za premazivanje

Za fil:
4 jaja
7 ravnih kašika šećera
7 kašika griza
150 g maslaca
1 dl mleka
200 g mlevenih ili sitno istucanih pistacija

Za agdu /sirup:
3 ½ šolje šećera
4 šolje vode
sok od 1 limuna

Priprema :

Umutiti jaja sa šećerom. Dodati griz, maslac i mlijeko, pa nastaviti sa mućenjem. Na kraju umiješati pistacije.

Nauljiti pleh i staviti prvi list jufke . Premazati je uljem i preko nje staviti drugi list . I taj list premazati uljem pa ponovo staviti novi , pa staviti tanki sloj fila. Nastaviti sa slaganjem dok se ne utroši materijal.Od prilike negdje kad bude polovina obilnije treba premazati filom . Na kraju ostaviti 4 lista bez posipanja filom samo premazati uljem. Oštrim nožem iseći baklavu na kocke ili trouglove po želji. Peći u zagrijanoj rerni  200 stepeni dok ne porumeni.

Za agdu/sirup :

Skuvati sirup od šećera i soka od jednog limuna. Vrućim sirupom preliti baklavu.Po želi odozgo možete dekorisati sa mljevenim pistacima .

Ohladiti pa poslužiti .

Ako volite hrskaviju baklavu umjesto ulja posipaje istopljenim maslacem .

Prijatno!

Brzi posni kolač sa bundevom !



Potrebno :
2 šolje narendane bundeve
1 šolja šećera
2dl ulja
2 šolje brašna
100g seckanih oraha
2 kašike suvog grožđa
1 kašičica sode bikabone

Za dekoraciju :
 džem  po izboru (šta imate )
 mljevenih oraha

Priprema:

Narendanu bundevu izmešati sa šećerom i sodom bikarbonom i ostaviti da odstoji pola sata.U smesu zatim dodati ulje, brašno, orahe i grožđice.
Sve dobro izmiješati i nasuti u podmazan pleh. Peći na 180 stepeni oko pola sata.
 Pečen kolač premazati džemom  i posuti mlevenim orasima.
Prohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti.

Prijatno!

Idealno za doručak na brzinu :Slani mafini !



Potrebno:

 3 jaja
 2 čaše brašna
 1 čaša jogurta
 ½ čaše ulja
 1 kašičica soli
 200 gr feta sira
 šunke ili parizera po želji
1 prašak za pecivo

Priprema:
Jaja umutite sa uljem i jogurtom.
Dodajte so i prosijano brašno pa umutite viljuškom smjesu.
Fetu izmrvite pa dodajte u tijesto i dobro promiješajte,Dodajte i šunku i parizer .
Uspite u kalupe za muffine i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.
Poslužiti tople uz jogurt .
Napomena umjesto feta sira možete koristiti i domaći kraviji sir  .
Prijatno!

srijeda, 31. siječnja 2018.

Lazanje sa šampinjonima!


Potrebno za 4 porcije:

 500 g tijesta za lazanje
 350 g šampinjona
 200 g bukovača
 150 g shitake gljiva
 100 g vrganj
 1 vezica peršuna, list
 1 kom ljubičasti luk
 4 glavice luka
 250 g gaude sira-punomasni
 200 g kiselog mlijeka
 3 kašike brašna
1 l mlijeka, punomasno

2 kašike maslaca
muškatni oraščić
ulje maslinovo
 so
 mleveni biber

Priprema:
Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mleko uz stalno mešanje mikserom. Začinite sa solju, biberom i muškatnim oraščićem i kuvajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se sos delimično ohladi umešajte kiselo mlijeko. Ljubičasti luk, peršun i 4 glavice crnog luka naseckajte na sitno. Ako imate suvih vrganja, prelijte ih sa vrućom vodom, a pre upotrbe ih ocedite od suvišne vode. Narendajte gaudu.
 Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i dinstajte 10 min. Ugasite vatru i umešajte luk i peršun.
Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem i prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve tijesta, bešamela, distanih gljiva i narendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i narendanom gaudom.
 Pecite u zagrejanoj rerni 20 min na 200 °C.

Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa ih poslužite uz salatu po želji.

Prijatno!