Potrebno:
500 g jufke za baklavu
ulje za premazivanje
Za fil:
4 jaja
7 ravnih kašika šećera
7 kašika griza
150 g maslaca
1 dl mleka
200 g mlevenih ili sitno istucanih pistacija
Za agdu /sirup:
3 ½ šolje šećera
4 šolje vode
sok od 1 limuna
Priprema :
Umutiti jaja sa šećerom. Dodati griz, maslac i mlijeko, pa nastaviti sa mućenjem. Na kraju umiješati pistacije.
Nauljiti pleh i staviti prvi list jufke . Premazati je uljem i preko nje staviti drugi list . I taj list premazati uljem pa ponovo staviti novi , pa staviti tanki sloj fila. Nastaviti sa slaganjem dok se ne utroši materijal.Od prilike negdje kad bude polovina obilnije treba premazati filom . Na kraju ostaviti 4 lista bez posipanja filom samo premazati uljem. Oštrim nožem iseći baklavu na kocke ili trouglove po želji. Peći u zagrijanoj rerni 200 stepeni dok ne porumeni.
Za agdu/sirup :
Skuvati sirup od šećera i soka od jednog limuna. Vrućim sirupom preliti baklavu.Po želi odozgo možete dekorisati sa mljevenim pistacima .
Ohladiti pa poslužiti .
Ako volite hrskaviju baklavu umjesto ulja posipaje istopljenim maslacem .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar