nedjelja, 28. siječnja 2018.

Najsočniji i najbolji muffini koje sam dosad probala !



Potrebno:
90 gr brašna
250 gr putera
200 gr čokolade za kuhanje
140 gr šećera
1 vanilin šećer
4 jaja

Priprema :
Puter otopite sa čokoladom na laganoj vatri.
Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte prosijano brašno i otopljenu čokoladu sa puterom.
Uspite u kalupe za muffine i pecite u rerni zagrijanoj na 250 stepeni 5 do 10 minuta.

Ohladidite pa dekorišite po želji .(umućenim slatkim vrhnjem ili napravite ganaš od slatkog vrhnja i čokolade ohladite pa dekorišite ili kako želite )
Za ganaš nadam se da svi znamo kako se pravi stavimo slatko vrhnje na vatru do tačke ključanja zatim dodamo
Prijatno !

subota, 27. siječnja 2018.

Najlakša za napravit svega ide po 11 :Sarajevska Šampita !



Potrebno

Za kore:

11 žumanaca,
11 kašika šećera,
11 kašika ulja,
11 kašika mleka
11 kašika brašna
malo praška za pecivo
kora limuna


Za šaum:

11 belanaca
11 kašika šećera


Za preliv (agda)
2×11 (tj. 22) kašika šećera
11 kašika vode
kriška limuna


Priprema:

Na početku izmeriti sastojke za preliv (agdu) i staviti na laganu vatru da se kuvaju!

Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom korom.
Izliti smesu u namazanu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 °C (više ili manje, zavisno od vaše pećnice).

U preliv (agdu) dodati limun.

Zatim napraviti šaum, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minuta, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
Umućenim belancima dodati preliv (agdu) i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodate preliv (agdu).
Preko kore izliti šaum, poravnajte i vratite u pećnicu na 4-5 minuta, tako da se formira korica.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista povelik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti cca 40×30 cm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.

Izdašni mekani i ukusni :Mak polumjeseci!



Potrebno
Za biskvit :
4 jaja
400g brašna
400ml mlijeka
360g kristal šećera
150g mljevenog maka
150ml ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilija šećer
1 korica limuna

Za preliv 
3 velike žlice limunovog soka
3 žlice vruće vode
400g šećera u prahu

Priprema :
Izmiksajte pjenasto jaja i šećer.Brašno ,mak i parašak povežite zajedno,i sve skupa izmiksajte.
Pecite u najvećoj tepsiji od pećnicena 180 stupnjeva 25 minuta
Za preliv:
U šećer u prahu pomalo doljevajte vodu i sok od limuna,ja sam to odokativno,uglavnom vam mora biti gusta smjesa podatna za razmazivanje
Kada se kolač skroz ohladio razmažite ga preljevom od šećera i limuna

Čim se počne stiskati preliv odmah izrezujte polumjesece modlom ili oštrom čašom,povremeno je umočite u hladnu vodu.
Prijatno!

Za mene je ovaj kolač voćno oduševljenje :Jedan od boljih kolača koji sam probala u posljednje vrijeme !




Potrebno

Za biskvit:


3 jaja
100g. šećera
50g. čokolade za kuhanje
50g. margarina
2 rum šećera
50g. brašna
1 puding od čokolade(prah)
2 pune žlice kakaa
1/2 praška za pecivo
2 žlice vode

Za preliv bisvita :
100ml. soka od višnje
50ml. mlijeka
2 žlice šećera
1 van. šećer
50g. čokolade za kuhanje

Za kremu :
550ml. mlijeka
200ml. slatkog vrhnja
120g. šećera
2 pudinga vanilija
20g. gustina
2 vanilin šećera
50g. margarina
300ml. slatkog vrhnja
1/2 vrećice želatine u prahu+2žlice vode

Za preliv kolača:
višnje iz kompota, 200g. može i vše po vašoj želji
1 vrećica preljeva za tortu
2 žlice šećera
250ml. soka od višnje(iz kompota)

Priprema:

Prvo skuhajte kremu,i ostavite je da se skroz ohladi dok vi ispečete biskvit.
Za Kremu
Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje,odvojite 1,5dl.tekućine u koji umiješajte šećer,puding,gustin i vanilin šećer,a drugi dio zagrijte do vrenja,ulijte prvu smjesu i skuhajte kao puding.
Prebacite kremu u posudu za hlađenje,dodajte 50g.margarina,i miješajte dok se ne otopi. kremu možete pokriti folijom,ili ostaviti otkriveno s tim da često promiješate da se ne uhvati korica .
Za biskvit:
Otopite čokoladu s margarinom na pari,i malo prohladite. Istucite žumanjke sa šećerom i rum šećerom najvećom brzinom dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
Dodajte smjesu čokolade i margarina,vodu i rum šećer. promiješajte pjenjačom. direktno u tu smjesu prosijte skupa brašno s pudingom,kakaom i praškom za pecivo.
Izmiješajte ručno da se svi sastojci fino spoje.
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg,pridružite ih prvoj smjesi,promiješajte ručno kuhačom ,i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje(dim.22x35cm.) poravnajte i pecite na 200°C 10-ak min.
Kad se biskvit malo prohladi,odlijepite papir,vratite biskvit u pleh, pripremite preljev i usput stavite višnje da se cijede s posudom ispod u kojoj ćete skupiti sok.

Za preliv:

Mlijeko,sok od višnje,van.šećer i obični šećer zagrijte do vrenja,maknite s vatre,dodajte čokoladu,i miješajte da se brže otopi.
kad se čokolada otopila,žlicom rasporedite preljev preko biskvita.

Sada dovršite kremu koja bi već trebala biti hladna.
Želatinu (samo pola vrećice) pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. slatko vrhnje istucite u šlag,a kremu dobro izradite mikserom.
Dodajte šlag u kremu,i malo promiješajte,a želatinu otopite,pa ulijte u kremu.
Sada sve skupa dobro promiješajte žlicom .

Nanesite kremu na biskvit,poravnajte,i stavite na nju višnje.poredajte višnje po cijelom kolaču, kolač stavite 15-ak min.u frižider da se krema malo stegne.
Kad se krema na kolaču stegla,pripremite preljev prema uputi na vrećici,samo umijesto vode stavite 250ml.soka od višnje.
preljev malo prohladite,nanesite na kolač,spremite u frižider ,i zaboravite na njega do sutra ili ako ste ga spremali kroz juto naveče se može poslužiti .



Bitno je da se okusi prožmu,i kolač dobro stegne,poslužite i uživajte.

Prijatno!

Sigurno i vas podsjećaju na djetinstvo:Susam štanglice !Gotove za 15 min .



Potrebno:

140 g susama
150 g šećera
65 ml meda
1 kašika- 15 ml vode
prstohvat soli
2 – 3 g muškatnog oraha
30 g putera
1 kašika vaniline ekstrata
2 g sode bikarbone


Priprema:

U manju šerpicu staviti šećer,med,prstohvat soli,kašiku vode i naribani muškatni orah i sve to pustiti da se otopi na tihoj vatri,povremeno mešajući.

U otopljenu smesu dodati susam i pržiti na tihoj vatri,mešajući dok ne dobijete, lepu, zlaćanu bojicu,to traje oko 5 do 10 minuta, u zavisnosti od temperature na kojoj kuvate.Ja sam kuvala na osrednjoj temperaturi.

Skloniti sa ringle,dodati vanilu i puter i mešati sve dok se puter ne otopi i kad se puter otopio i sjedinio sa smesom, dodati sodu bikarbonu i sve dobro promešati ( soda joj daje mehuriće da budu laganije za grickanje )

Silikonsku podlogu za pečenje ili ako je nemate običanu alu-foliju premazatui sa malo ulja ili sprejom za pečenje, isipati veoma pažljivo ( pazite da se ne opečete jer je veoma vruće ) podlogu  ako želite sto tanje onda i odozgo stavite foliju pa izravnajte masu valjkom za tijesto .
 Treba ih  i zaseći dok je smjesa još topla ,kasnije će se lakše kidati po tim razrezima.

Svaki put kad ih napravim vratim se u djedinstvo jer su mi tada bile omiljene pošto nismo baš nekog velikog izbora imali i aja ih i danas rado spremam .
Prijatno .

Napravite sami lisnato tijesto bolje od kupovnog !



Potrebno:
 150 g hladnog putera
 1 šolja (2,5dcl)brašna
 1/4 kasicice soli
 1/3 solje (80 ml) hladne vode

Priprema:

Pomesajte brasno i sol, pa u tu smesu narendajte hladan puter – ideja je da sto manje baratate tijestom rukama, da se puter sto manje greje.

U smesu uspite hladnu vodu. Drskom varjace sve sjedinite – na kraju malo i rukama, da se svo brasno pokupi, pa istresite na pobrasnjenu povrsinu i formirajte pravougaonik debeo oko 1 cm.
Ispreklapajte ga na trecine (gornju, pa donju), a zatim okrenite tijesto za 1/4 kruznice, i tako jedno 6-7 puta, svaki put razvaljajte oklagijom izmedju. Umotajte u wrap foliju, i ostavite makar 1 sat u frizideru, a moze i preko noci.
Kad ste spremni da ga koristite, izvadite ga iz frizidera, i razvaljajte sto tanje, najbolje na pek papiru malo pobrasnjeniom (da se ne lepi, a i lako cete ga sa papirom preneti na tepsiju za pecenje). Izbockajte ga viljuskom, i ispecite – oko 20 minuta na 180 stepeni C , da lagano zazlatni.
Spremno – za krempitu
Okolo isecite okrajke (prema velicini tepsije koju cete koristiti), ostatke izmrvite pa pospite po kolacu, ili umesajte u fil i sl…
Mozete ga i zamrznuti, pa koristiti neki drugi put, kako god zelite – bilo u slanoj, ili slatkoj verziji.
Tijesto je super, ja ne vidim razliku – isto mi je kao i kupovno – cak i bolje, ukusnije, jer sam koristila pravi puter, a ne ne-znam-sta ili  sto koriste u kupovnom…Listovi se se osete kad jedete – rasipa se kao i kupovno lisnato testo.

Za mene je ovaj recept super otkrice, i ne verujem da cu da kupujem lisnato vise ikada. Ne razlikuje se uopste od ovoga koje kupim u prodavnici…Isprobajte i vi !

Fantastična poslastica bez pečenja gotova za 10 min !



Potrebno:

250 g margarina
250 g šećera
5  kašika meda
100 g čokolade
150 g seckanih oraha
250 g kornfleks

Priprema:

Margarin ,šećer,med i čokoladu otopiti na srednje jakoj vatri.
Skloniti sa vatre, pa umešati orahe i korn fleks.
Dobro promešati pa izliti u nauljen pleh .Ravnomerno rasporediti i pritisnuti do željene visine .
Kada se ohladi i stegne ,rezati  na kocke ili druge oblike po želji .

Prijatno!

Savršeno mekana ,ukusna ,hrskava ma super peciva jogurtice probajte!



Aromatična peciva koja osvajaju svojim ukusom idealna  za doručak.
Potrebno:

300ml čvrstog jogurta
80ml ulja
1 jaje
1,5 žlica šećera
1/2 žličice soli/manje više po ukusu
1/2 kesice kvasca instant
oko 500g glatkog brašna
Ostalo:
50g maslaca+ mlaz ulja
2 češanja češnjaka
1 žličica nasjeckanog peršuna
Priprema:
U šerpi stavite svukoličinu jogurta, dodati, sol,šećer i ulje pa sve skupa staviti na vatru lagano zagrijati da postane mlako.Maknuti sa vatre, dodati jaje i polovicu količine brašna a potomom
kvasac, izmiješati.Uz miješanje dodavati ostatak brašna, dok ne tijesto ne postane
glatko i ne lijepi, možete ga dodatno istresti na radnu plohu , miješati da se tijesto
izradi i postane glatko i podatno.Staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom ili običnom
kuhinjskom kesom.Staviti na toplo mjesto/ja sam stavila u zagrijanu pećnicu na 50C/
na nakih 30-45 min dok ne naraste.
 Nadošlo tijesto podijelite na 16 dijelova.Svaki dio lagano raširite, zarolati pa dodatno
izraditi na radnom stolu da se formiraju šiljci na vrhovima.Prebaciti na lim za
pečenje.Ponavljate postupak dok ne izradite sva peciva.Pokrite kuhinjskom krpom
ostavite još pola sata na toplom mjestu.Otopite maslac sa mlazom ulja dodati sitno
nasjeckanog peršuna i češnjaka, izmiješati.
Nadošla peciva zarežite uzdužno.Lagano žlicom stavite pripremljen mješavinu
češnjaka i peršina, možete lagano dok stavljate žlicom proširiti otvor.Peciva premažete
žumanjkom.
 Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/20-tak min.(dok fino ne porumene )

Poslužite tople .
Uživajte i prijatno !

petak, 26. siječnja 2018.

Savršeno hrskave i ukusne kiflice :Babini Kiferi!



Potrebno

Za kvasac:

1/2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
1 dcl mlijeka
malo brašna


Za tijesto:
2 jaja
250 g margarina za tijesta
1/2 kg brašna
prst soli
korica od jednog limuna

Za nadjev:
marmelada, pekmez, nutella..

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:

Ugrijati malo 1 dcl mlijeka, dodati žličicu šećera i pola kocke sv. kvasca sa malo brašna. Pustite da se diže.

Za to vrijeme u zdjeli umutiti  250g margarina i dva jaja. U to prosijati 1/2 kg brašna, dodati prst soli , limunovu koricu i uzdigli kvasac. Batiti spiralnim nastavcima dok ne dobijete kuglu.

Nema čekanja da se tijesto ponovo diže

Tijesto podijeliti na 8 kuglica, razvaljati ih na krugove (oko 10-ak cm).


Krugove rezati na 8 trokutića.
Na svaki staviti po malo marmelade, pekmeza, nutelle Zarolati…

Staviti na pleh sa masnim papirom i peći na 160 oko 1/2 sata dok porumene.

Gotove kiflice uvaljati u šećer u prahu .Ohladiti pa poslužiti .

Prijatno !


Bakin recept za :Slatka salama !


Potrebno:
4 lista  oblatne
800 g keksa
5-6 dl mlijeka
200 g čokolade ili čokolade u prahu
250 g margarina
6 kašika šećera
Dodatak osnovnom receptu
čaša  mljevenih oraha ili po želji
čaša  krupnije narezanih oraha

Priprema:
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.

Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.

Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
Ostaviti slatke salame pokrivene sa prozirnom folijom i suhom krpom  da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.

Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u zamrzivač .Zamotati u aluminisku foliju i zalediti po potrebi izvaditi kad vam se gosti najave ,a zahvalne su sto ih ima puno kada imamo neku slavu ili veću feštu .
Da napomenem možete smjesu za punjenje i podijeliti pa dodati u jednu suhe  grožđice natopljene u rum  ili brunice u drugu žele bombone  u treću limunovu koricu i kandiranu narandzu ili po vašoj želji puste mašti na volju .
Prijatno !

Najbolji kolač od sira!


Potrebno:
10 jaja sobne temperature
1 kg svježeg kravljeg sira
2 vrećice pudinga od vanilije (prašak)
100 g grožđica
300 g maslaca sobne temperature
40 g vanilin šećera
250 g šećera

Priprema :
Vrlo je bitno da su svi sastojci sobne temperature, izvadite sve sastojke iz frižidera barem dva-tri sata prije same izrade.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom (oko 8-10min), nakon toga dodati maslac narezan na listiće i još jednom sve dobro izmiksati. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg
Smjesi od žumanjaka dodati kravlji sir, vanilin šećer, prašak pudinga od vanilije i sve dobro izmiksati.
Kašikom lagano umiješati bjelanjke, dodati grožđice i sve dobro promiješati. Po želji možete dodati naribanu koricu limuna.
Pleh namazati maslacem te izliti smjesu i poravnati. Peći na 180 stupnjeva, sat vremena!
Nakon što se peklo sat vremena, isključite pećnicu i bez otvaranja pećnice pustite da odmara još sat vremena te onda djelomično otvorite vrata pećnice da se kolač potpuno ohladi.

Zatim ga ohladite na sobnoj temperaturi po želji dodatno možete posuti šećerom u prahu .Isijecite ga na kocke i poslužite .
Prijatno!

Odlična zamjena za hljeb ili kao odlično pecivo za doručak :Bavarsko pecivo!


Potrebno:
1 kg brašna
5 dl. vode
1 dl. ulja
1 sveži kvasac
1 kaš. soli
1 l. ključale vode
4 kašike sode bikarbone
mak, susam lan, kim, seme suncokreta i dr. za posipanje

Priprema:

Kvasac umešati u brasno, dodati so i vodu i dobro mesiti tijesto dok ne počne da se odvaja od posude. zatim dodati ulje da bi tijesto bilo glatko.

Po potrebi dodati jos brasna. Tijesto treba da je glatko i da se ne lepi.

Pokriti tijesto i ostaviti na toplom da naraste.Kad udvostruči volumen, otkidati parcice, praviti dugačke valjke i foformiti kiflice, pogačice, perece…
U pliću posudu sipati vodu, so i sodu bikarbonu i pustiti da lagano kljuca. Oformljene oblike tijesta uz pomoć dve kasike – lopatice spustati u vodu, kratko kuvati (odmah ce da isplivaju) i stavljati u pleh, koji ste prethodno obložili pek papirom (premažite ga uljem jer hoće da se zalepi papir za pecivo). Meni se to desilo u prvoj turi, pa sam sa mukom skidala papiriće.

Peci pecivo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porastu i ne dobiju zlatno  braon boju.Poslužiti možete kao zamjenu za hljeb  ili odlično pecivo uz neki namaz za doručak .

Prijatno !

Jednostavan ručak na kašiku -Svima potreban u ovim hladnim danima!



Potrebno:
 500 gr junetine bez kosti  isječeno  na malo veće kocke
350 gr šampinjona
1 glavica luka
5 krompira
2 mrkve
po ukusu so,biber,vegeta
i još:
malo ulja
1 kašika brašna
1 kašika mljevene crvene paprike

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno sjeckan luk, pa kad postane staklast dodati junetinu isječenu na kockice. Začiniti, po ukusu, pa preliti vodom i kuhati oko 45 minuta.
Zatim dodati narezane krompir i mrkve. Začiniti vegetom i kuhati oko 20 minuta. Po potrebi doliti vode.
Na malo ulja propržiti šampinjone narezane na listiće, pa dodati mesu.
Na malo ulja propržiti kašiku brašna i kašiku mljevene crvene paprike(papriku dodati tek kad je brašno uprženo jer će izgoriti ako stavite prije ), pa dodati u meso sa povrćem. Pobiberiti. Ostaviti da se krčka na laganoj vatri još 5 minuta, pa poslužiti.

Prijatno!