petak, 26. siječnja 2018.

Super recept:Jednostavno i lako brza zeljanica!



Potrebno:

4 jaja
1 časa kiselog mlijeka ili jogurta
1 dl ulja
300 gr zgnječenog domaćeg kravijeg sira
3 šolje za bijelu kafu brašna
1 kašičica soli
1  prašak za pecivo
500 gr krupno sečenog špinata ili blitve/bareno/

Priprema:

Umutiti sve sastojke redom dodati nasječeni špinat ili blitvu sve sjediniti može i kašikom ,sipati u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Možete jednu količinu brašna zameniti kukuruznim ili palentom
i pita će biti rastresitija.

Posluziti toplu uz jogurt ili kiselo vrhnje kao večeru ili doručak.

Prijatno!

Prijedlog za savršen ručak :Ćufte sa krompirom u fantastičnom umaku !



Potrebno :
Za ćufte:

1 jaje
500 gr mlevenog mesa
100 gr ovsenih pahuljica
2-3 čena belog luka
1 veza mladog luka
1 kašika seckanog peršuna
so
mljeveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
1,5 dcl bijelog vina


Za preliv:
2 kašike kisele pavlake
1 kašika paradajz pirea
1 dcl pavlake za kuvanje
1 dcl vode
so
mljeveni biber
seckani peršun
2 prstohvata tucane paprike

I još:

800 gr  krompira

Priprema:
U posudu staviti mleveno meso, mljevene ovsene pahuljice, seckani zeleni i beli luk, 1 jaje, seckani peršun, kurkumu, so, mleveni biber i 1,5 dcl belog vina. Sve dobro izmešati rukom i ostaviti da stane 30 minuta, pa napraviti 28- 30 komada ćuftica.
Uzeti mladi krompir manje veličina, oguliti i kuvati u vodi od kad provri 3 minuta. Ocediti krompir od vode, dodati 1 kašiku ulja, so, mleveni biber i izmešati.
U pouljenu posudu za pečenje redjati u krug red ćuftica , red krompira, sečena strana da je dole.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Napraviti preliv.. Izmešati 2 kašike kisele pavlake, 1 kašiku paradajz pirea, 1 dcl pavlake za kuvanje, 1 dcl vode, so, mljeveni biber, seckanog peršuna i 2 prstohvata tucane paprike.
Posle pečenja od 30 minuta preliti ćuftice i krompir sosom i peći još 15 minuta. Pečene posuti seckanim peršunom.
Uživajte u zaista ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Obradujte svoje mališane sa :Medo pecivo koje će sa oduševljenjem da jedu !


Svi ponekad imamo problem sa našim mališanima da odbijaju da jedu zato im prpremamo ono što vole i šo će ih privući da bi jeli tako su nastala i ova peciva .

Potrebno
Za tijesto:

2 jaja
600-700gr brasna
1 instant suvi kvasac
200ml mlijeka
200ml vode
60gr maslaca
15gr soli
25gr secera


Za dekoraciju:
suvo grozdze za nosic
biber u zrnu za okice

Priprema:
Najprije mlijeko, vodu i secer zagrejte da bude toplo i dodajte maslac da se rastopi u mleku.
U drugoj posudi promesajte prosijano brasno, kvasac i sol, pa u ovoj smesi dodajte toplo mlijeko(sa drugim sastojcima) i jaja(koja ste malo umutili).
Umijesite meko tijesto i ostavite ga na toplom da udvostruci masu.
Onda ga samo prebacite na nauljen sto i oklagijom razvucite na 1, 5cm debljine.
Okruglom modlom (8cm-precnik) vadite glave medvedica i poredajte ih u maslacem namazan pleh.
Od ostatka testa napravite manje kuglice za njusku(zasecite je nozem po sredini) i usi.
Postavite nosice od zrna suvog grozdza i premazite kiflice jogurtom(mozete i zumancetom).
Pecite ih na 180C oko 15-20min.zavisno od rerne t.e dok ne dobiju zlatnu boju odozgo
Na kraju im postavite okice od zrna bibera.
Poslužite tople uz razne namaze koje vole vaši mališani .
Prijatno!

četvrtak, 25. siječnja 2018.

Torta Neodoljivi spoj čokolade i kokosa !



Potrebno
Za kokos biskvit:

3 bjelanjka
50g šećera
50g glatkog brašna
30g kokosovog brašna

Za čokoladni biskvit:

2 kom. jajeta
50g šećera
50g glatko brašno
20g gorki kakao praha

Za čokoladnu kremu:
1,5dc sladko vrhnje
125g čokolada za kuhanje
3 žumanjka
o,5dc mlijeka
2 lista želatine

Za kosovu kremu:
5dc slatko vrhnje
50g šećera
60g kokosova brašna
4 lista želatine

Priprema:
 Za kokosov biskvit:

 Umutimo bjelanca sa prstohvatom soli u čvrst snijeg. U par navrata
dodamo šečer i dalje mješajuči. Dodamo brašno sa kokosovim brašnom i ručno
promješamo. Masu prebacimo u dresitnu vrečicu i damo na stranu.
 Za čokoladni biskvit: 
Umutimo bjelanca sa prstohvatom soli u čvrst snijeg. U par navrata
dodamo šečer i dalje mješajuči. Dodamo žumanjke, dobro promješamo. Na kraju
dodamo brašno sa kakao prahom, promješamo da nema grudvica i masu prebacimo u
dresirnu vrečicu.
Uklopimo pećicu na 200 stepeni. Tortni model 24 cm. obložimo papirom za pečenje.
Unutranjost modela napunimo sa polovicom mase za biskvit izmjenično, krug bijelog pa
krug tamnog biskvita. Pečemo oko 10 minuta. Kada je prvi biskvit pečen, ponovimo sa
preostankom mase i ispečemo i drugi biskvit.
 Za čokoladnu kremu: 
Umutimo žumenjake, mlijeko i kuhamo na pari da se malo
zgusne. Dodamo želatinu, koju smo predhodno namočili u vodu. Mješamo da se želatina
istopi. Dodamo istopljenu čokoladu, promješamo da se masa ujednači i ostavimo da se
ohladi. U ohlađeno dodamo sladko vrhnje koje smo umutili u snijeg i sve promješamo.
 Za kokosovu kremu: 
Na niskoj temperaturi kuhamo 2dc sladkog vrhnja, kokosovo brašno
i šećer. da se masa počne zgušnjavat. Umaknemo sa šredilnika i dodamo želatinu, koju
smo predhodno namočili u hladnu vodu. Mješamo da se želatina otopi i damo masu na
hlađenje. U ohlađenu masu dodamo preostalo sladko vrhnje, koje smo umutili u čvrst
snijeg.
 Na tasnu  za tortu damo obruč od tortnog modela obloženog papirom za pečenje i
unutra položimo prvi biskvit. Na njega istresemo čokoladnu kremu, preko kreme
položimo drugi biskvit, kojeg okrenemo naopako, da nam ravna strana dođe na vrh.
Preko izlijemo još kokosovu kremu i damo tortu u frižider na hlađenje. Ohlađenu tortu ukrasute po želji. Ja sam istopila 100g bijele čokolade sa 4 žlice sladkog
vrhnja i prelila preko torte.
 Tortu sam posula još sa tostiranim kokosom.
Prijatno !

Brza Torta ukusom podsjeća na havanu !



Potrebno

Za koru:

3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
malo praška za pecivo
Za kremu:
1/2 l mlijeka
1/2 l slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
15 dkg šećera
1 kesica želatine u prahu od 10gr
15 dkg poprženih lješnjaka
15 dkg napolitanki sa lješnjacima 

Za dekoraciju :
po želji šlag ,rendana čokolada ,kandirane višnje
Priprema:
ugrijat peć na 160°stepeni
Umutit jaja sa šećerom, dodat brašno i prašak za pecivo., stavit u kalup 26 cm i peć oko 15-ak min.

Umutiti slatko vrhnje u čvrsti šlag.

Ugrijat mlijeko sa šećerom dok se šećer ne rastopi, ohladit i dodat u to samljeveni keks i samljevene lješnjake (lješnjake obavezno popržit na tavi ili stavit malo u pećnicu), 
ulupano slatko vrhnje.Kad smo to sve dobro izmješali, želatinu rastopi prema uputama na pakiranju i dodamo u kremu, dobro promiješat mikserom.
Na pečeni hladni biskvit namazat cijelu kremu i ohladit u kalupu.

Ukrasite po želji,… ova na slici je ukrašena šlagom iz kesice trebala su mi 3 šlaga, jedno 2 reda naribane čokolade i kandirane višnje .

Prijatno !

Dekorativan i ukusan :Šah rolat!


Potrebno:

mjera  solja = 1.5 dcl

Za biskvit:
5 jaja
3 solje secera
1 vrecica vanili secera
1 solja ulja
1 solja mleka
5 solja brasna
1 vrecica praska za pecivo
potreban je jos jedan isti ovakav biskvit uz dodatak 2 kasike kakaa
Za fil:
1/2 kg secera
10 kasika brasna
1 l mleka
2 vrecice vanili secera
250 g margarina
Jos potrebno:
5 listova oblatni(paket )

Priprema
Za biskvit:

Dobro umutiti jaja i secer, dodati vanili secer. Kad je smesa cvrsta lagano uliti ulje i mleko. Mutiti mikserom nekoliko sekundi toliko da se sve izjednaci. Postepeno dodavati brasno sa praskom za pecivo i sjediniti sa zicom.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C, 25-30 minuta u najvecem plehu (koji smo oblozili papirom za pecenje) od rerne.
Potreban je jos jedan ovakav biskvit uz dodatak kakaa.
Kad su peceni i ohladjeni iseci ih po duzini na 10 jednakih traka.


E sad pre nego pocnete sa filom … uzmite dve ciste kuhinjske krpe namocite ih vodom i ocedite. Na radnu povrsinu rasirite jednu na nju stavite list oblatne pa prekrijte drugom mokrom krpom.

Za fil :
U vecu serpu staviti secer da se topi na laganoj vatri. Od potrebne litre mleka odvojiti 4dcl i razmutiti brasno. Kad se secer istopi i dobije svetlo-zutu boju “OPREZNO” uliti preostalo mleko(6dcl). Kuvati na laganoj vatri da se sav karamel istopi. A kada se to dogodi ukuvati brasno uz stalno, energicno mesanje na lagano-laganoj vatri…nakon samo nekoliko minuta fil pocinje da se zgusnjava. Dodati vanili secer. E sad mu je potreban margarin, samo ga ubacite u vrruc fil i mesajte, brzo ce da nestane da se sjedini sa filom…
Oblatna treba da je omeksala, probajte je sa krpom u kojoj je lagano motati u rolat ako ne sapuce tj. ne puca spremna je za filovanje…a ako se cuje pucketanje jos je malo navlazite …
Staviti list oblatne na radnu povrsinu, premazati ga vrucim filom, na jedan kraj (po duzini) staviti
jednu tamnu i do nje jednu svetlu biskvitnu traku, premazati filom, sada na tamnu staviti svetlu traku i tako redom da se dobija sah, opet premazati filom, umotati u rolat. 
Ponoviti postupak sa preostale 4 oblatne (koje su takodjer bile u mokrim krpama).
Rolati kad se ohlade i oblatna ce da omeksa… i spremni su kao ste ste i Vi za kaficu…

Sah rolat moze da ostane svez do nedelju dana a i odlican je za zamrzavanje. Iseci ga na zeljene snite i staviti u vrecice za zamrzavanje.
Pre filovanja na radnu povrsinu stavim jedan list papira za pecenje pa na njega oblatnu jer ako mi je oblatna malkice vise mokra lepice se, bice je tesko uviti u rolat a ovako na papiru je mnogo efikasnije i urednije.
Prijatno!

Pileći bataci u bešamel sosu !



Ovo jelo je veoma jednostavno za napravit a tako ukusno vjerujem da će se često naći na vašem stolu .

Potrebno:
1kg pilećih bataka sa karabatkom(ili po želji moze i manje i više )
5 kašika senfa
450ml kisele pavlake

Po želji koje čehno bijelog luka
1 kašika ulja

Priprema:
U posudi pomešati pavlaku, senf, ulje, beli luk(sitno nasjeckan). Dodati vegetu i so i dobro pomešati.
Batake i karabatake umočiti u smesu i redati u nauljenu tepsijili ili vatrostalnu zdjelu (bitno je samo da bude malo dublja).
 Preostalom smesom preliti batake. Tepsiju pokriti folijom i meso peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 5o minuta.
Skinuti foliju i vratiti tepsiju u pećnicu još 10 minuta.
Napomena :
Ako želite uz ove batkove kad skinete foliju možete po želji dodati skuhanu tjesteninu po želji promiješati malo u sos i peći sve još 10 min da malo porudi tako ujedno dobijete i prilog  .
Jako jednostavno a ukusno  .Uživajte u svakom zalogaju .
Prijatno!

Brza keks rolada sa bijelom čokoladom !



Potrebno:
200g mljevenog keksa
100g kokosovog brašna
150g maslaca
150g šećera
 1 vanilin šećer
 1 dl kokosovog mlijeka
 1 kašika nes kafe
 50g mlijeka u prahu
I još:
 bijelo čokoladna glazura

Priprema:
Pomješati u zdjeli kokos, mljeveni keks i mlijeko u prahu.
Kokosovo mlijeko i šećer malo špinovati kao sirup. Dodati maslac narezan na listiće i vanilin šećer. Na kraju umješati kafu i kad se otopi polagano sipati suhe sastojke.
Smjesa mora biti slična kao za bajaderu, ako se mrvi dodati još malo toplog mlijeka, a ako je rijetka keksa ili kokosa.
Smjesu ostaviti da se prohladi obložena u prozirnoj foliji da se ne presuši. Kada se prohladi oblikovati jednu veću ili dvije manje roladice i ostaviti ih par sati u frižideru  ili preko noći da se dobro stegnu.
Ohlađenu preliti bijeločokoladnom glazurom po vašem omiljenom receptu, ja radim tako da na svakih 100g čokolade dodam 2 kašike  ulja.
Prijatno!

Stari dobri recept za odličan kolač !


Potrebno
Za 1 koru:
1 jaje
9 kašika šećera
9 kašika mleka
9 kašika brašna
2 kašike mlevenih oraha
1 kašikica praška za pecivo
napraviti 3 ovakve kore


Za fil:
 1 l. mleka 
 2 pudinga od čokolade
 4 kašike brašna
 5 kašika šećera 
 250 g. maslaca ili margarina 
 200 g. šećera u prahu
  4 kašike mlevenih oraha

 Priprema 
Za koru :

Dobro umutiti mikserom 1 jaje i 9 kašika šećera. Mutiti oko 4, 5 minuta. Dodati mleko, brašno, orahe i prašak za pecivo i ručno izmešati.U tepsiju staviti papir za pečenje i blago ga premazati uljem pa sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta. Koru ostaviti sa papirom da se ohladi. Kasnije, kod filovanja, samo stavite koru zajedno sa papirom tako da papir bude gore i onda ga odvojite.

Za fil:

Od litre mleka odvojiti 2 dcl., ostalo staviti da prokuva. Izmešati puding, brašno i šećer i skuvati. Ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac i šećer u prahu, sjediniti sa hladnim pudingom, dobro umutiti mikserom, dodati i orahe i filovati kolač. Deo fila ostaviti da se kolač i od gore premaže i posuti mlevenim orasima.

Pre služenja ostaviti preko noći u frižider.

Prijatno !

Jednostavni expres kolač gotov za tren !



Potrebno:
 2 velika jajeta
 50 g šećera
 50 ml slatke pavlake
 3 kašike maslaca
 110 g brašna
 1 kašičica praška za pecivo
 1 vanilin šećer
 3-4 kašike Kraš expressa
 po ukusu Nutelle
 šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutiti jaja i šećer, pa dodati otopljeni puter, vrhnje i vanilin šećer, pa umutiti. Zatim dodati prosijano brašno i prašak za pecivo.
Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela.
U manji četvrtasti pleh, obložen papirom za pečenje, sipati prvi dio smjese. Kratko zapeći na 180°C, pa posuti Kraš expressom. Preko sipati drugi dio smjese.
Vratiti u pećnicu i peći još 15-tak minuta.
Gotov biskvit prerezati na tri jednaka dijela. Prvi dio premazati Nutellom, poklopiti drugim dijelom. I drugi dio premazati Nutellom, pa poklopiti trećim.
Još samo izrezati i posuti šećerom u prahu.

Ohladite pa posližite .
Prijatno!

Savršeno kremasta i nadasve jako ukusna :Interkontinental Torta !



Potrebno:
Za koru :


8 bjelanaca
4 kašike šećera
2 žumanca
4 kašike oraha
1 kašika brašna


Za fil:

6 žumanaca
1 jaje
250 ml + 80 ml mlijeka
1 puding od vanile
4 kašike šećera
325 g putera
100 g čokolade
100 g mljevenih lješnika
I još:
Slatko vrhnje za dekoraciju


Priprema
Za koru :

Umutiti sastojke za koru, razliti u  pleh  iz rerne i peći u rerni zagrijanoj na 180*C oko 20 minuta. Koru ohladiti i presjeći na četiri jednaka dijela. 

Za fil:
U šerpu staviti žumanca i jaje, doliti 80 ml mlijeka i kuhati na pari dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi. Razmutiti puding sa malo mlijeka, a preostalo mlijeko kuhati sa šećerom dok ne provrije. Dodati razmućen puding i kuhati uz stalno mješanje dok se ne zgusne. Puding ostaviti da se ohladi. Sjediniti ohlađen puding i žumanca, umutiti, a zatim dodati i pjenasto umućen puter.
Fil sjediniti i podjeliti na tri jednaka dijela. U prvi dio dodati rastopljenu i prohlađenu čokoladu, u drugi mljevene lješnike a treći dio ostaviti takav kakav jeste.

Prvu koru premazati  filom sa lješnjakom , preklopiti drugom korom, premazati filom od čokolade, zatim staviti treću koru i premazati prostalim bijelim filom. Preklopiti tortu preostalom korom, premazati umućenim slatkim vrhnjem ili šlagom po želji  i do posluženja ostaviti u fržideru .
Ohlađenu tortu  sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno !

srijeda, 24. siječnja 2018.

Brazilski rolat !


Potrebno:
5 jaja
250 gr margarina
250 gr secera
250 gr brasna
250 gr ,pekmeza od sipka ili kajsije
1 kašika vanil secera
šećer u prahu za posipanje
Priprema:

Umutiti pjenasto margarin sa secerom, vanil secerom i zumanjcima.
Umutiti bjelanjca u cvrsti saum.
Dodavati u zumanjca sa margarinom naizmjenice kašiku brasna i kašiku sauma i polako mjesati.
Pripremiti tri tepsije (26×40), svaku tepsiju podmazati i posuti brasnom.
Tijesto podijeliti u tri dijela i tanko namazati na pripremljene tepsije.
Peci prvi rolat oko 5 minuta u predhodno zagrijanoj pecnici na 180ºC.
Kako znamo da je tijesto peceno? Kada se pipne prstom tijesto ne smije da se lijepi za prst.
Pecen rolat Odmah namazati tankim slojem namaza po želji  i zarolati u tepsiji, motajuci poprecno, da bi se dobilo vise “godova”.
Peci drugi rolat oko 5 minuta, izvaditi i namazati tankim slojem pekmeza, staviti na njega prvi rolat i zajedno urolati u tepsiji. Ponoviti postupak sa trecim rolatom.
Posuti prah secerom, ostaviti da odstoji najmanje dva sata, sjeci na tanke snjite (5 mm) i servirati. Jos je bolje ostaviti u frizideru do sutradan i onda sjeci.
Ako hocete debeli rolat sa puno “godova” treba napraviti 4-5 rolatica, i materijal prilagoditi kolicini.
U svakom slucaju po jednom jajetu ide 50 grama margarina, 50 grama secera, 50 grama brasna i 50 grama pekmeza, pa mozete povecati broj rolatica.

Uživajte prijatno!

Fantastična torta sa musom od bijele čokolade i aromom narandze !



Potrebno

Za biskvit:
 200 g tamne čokolade,
 160 g šećera,
 100 g maslaca,
 malo soli,
 1 žlica mljevenih badema,
 3 jaja,
 1/2 žličice ekstrakta narandže ili narendana kora narandže,
 1/2 žličice cimeta,
 malo muškatnog oraščića

Za mus od bijele čokolade:
 200 g bijele čokolade,
 2 listića želatine,
 300 ml slatke pavlake,
 3 žumanjca,
 100 g šećera u prahu,
 1 žličice đumbira u prahu,
 2 žlice mlijeka

Priprema:

Uključite pečnicu da se grije na 180 °C, a okrugli kalup promjera 18 cm obložite masnim papirom.

Biskvit:
Čokoladu, maslac i šećer otopite u posudi na niskoj temperaturu, dodajte malo soli pa ostavite sa strane da se malo ohladi.
U posebnoj posudi žicom za mućenje mutite bademe i jaja. Ekstrakt narandže i začine (ako ih želite staviti, pogledajte napomenu na kraju recepta) umiješajte u otopljenu čokoladu pa sjedinite sa jajima i bademima.
Smjesu sipajte u kalup i pecite otprilike 20 minuta, nakon 18 provjerite.
Izvadite iz pečnice i ostavite da se potpuno ohladi. Ako vam se biskvit nije digao, ne brinite, upravo takav treba da bude.

Mus od bijele čokolade:
Stavite čokoladu u posudu i topite je na pari. U drugoj posudi lagano ugrijte 4 kašike slatkog vrhnja i u njemu onda otopite želatin.
Na pari mutite žumanjca, šećer i đumbir dok ne dobijete gustu i svilenkastu smjesu, zatim dodajte želatin otopljen u slatkom vrhnju, bijelu čokoladu i mlijeko.
Sve dobro zamutite i ostavite da se prohladi.
Ostatak vrhnja umutite u šlag i pomiješajte sa smjesom od bijele čokolade i jaja.

Mus prelijte preko čokoladne kore i ostavite da se hladi, najbolje preko noći. Ukrasite tortu komadićima čokolade.

Napomena:
Začini poput kore narandže, cimeta i muškatnog oraščića u principu se stavljaju po ukusu, a omogu i da se izostave.