srijeda, 24. siječnja 2018.

Brazilski rolat !


Potrebno:
5 jaja
250 gr margarina
250 gr secera
250 gr brasna
250 gr ,pekmeza od sipka ili kajsije
1 kašika vanil secera
šećer u prahu za posipanje
Priprema:

Umutiti pjenasto margarin sa secerom, vanil secerom i zumanjcima.
Umutiti bjelanjca u cvrsti saum.
Dodavati u zumanjca sa margarinom naizmjenice kašiku brasna i kašiku sauma i polako mjesati.
Pripremiti tri tepsije (26×40), svaku tepsiju podmazati i posuti brasnom.
Tijesto podijeliti u tri dijela i tanko namazati na pripremljene tepsije.
Peci prvi rolat oko 5 minuta u predhodno zagrijanoj pecnici na 180ºC.
Kako znamo da je tijesto peceno? Kada se pipne prstom tijesto ne smije da se lijepi za prst.
Pecen rolat Odmah namazati tankim slojem namaza po želji  i zarolati u tepsiji, motajuci poprecno, da bi se dobilo vise “godova”.
Peci drugi rolat oko 5 minuta, izvaditi i namazati tankim slojem pekmeza, staviti na njega prvi rolat i zajedno urolati u tepsiji. Ponoviti postupak sa trecim rolatom.
Posuti prah secerom, ostaviti da odstoji najmanje dva sata, sjeci na tanke snjite (5 mm) i servirati. Jos je bolje ostaviti u frizideru do sutradan i onda sjeci.
Ako hocete debeli rolat sa puno “godova” treba napraviti 4-5 rolatica, i materijal prilagoditi kolicini.
U svakom slucaju po jednom jajetu ide 50 grama margarina, 50 grama secera, 50 grama brasna i 50 grama pekmeza, pa mozete povecati broj rolatica.

Uživajte prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar