četvrtak, 25. siječnja 2018.

Savršeno kremasta i nadasve jako ukusna :Interkontinental Torta !



Potrebno:
Za koru :


8 bjelanaca
4 kašike šećera
2 žumanca
4 kašike oraha
1 kašika brašna


Za fil:

6 žumanaca
1 jaje
250 ml + 80 ml mlijeka
1 puding od vanile
4 kašike šećera
325 g putera
100 g čokolade
100 g mljevenih lješnika
I još:
Slatko vrhnje za dekoraciju


Priprema
Za koru :

Umutiti sastojke za koru, razliti u  pleh  iz rerne i peći u rerni zagrijanoj na 180*C oko 20 minuta. Koru ohladiti i presjeći na četiri jednaka dijela. 

Za fil:
U šerpu staviti žumanca i jaje, doliti 80 ml mlijeka i kuhati na pari dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi. Razmutiti puding sa malo mlijeka, a preostalo mlijeko kuhati sa šećerom dok ne provrije. Dodati razmućen puding i kuhati uz stalno mješanje dok se ne zgusne. Puding ostaviti da se ohladi. Sjediniti ohlađen puding i žumanca, umutiti, a zatim dodati i pjenasto umućen puter.
Fil sjediniti i podjeliti na tri jednaka dijela. U prvi dio dodati rastopljenu i prohlađenu čokoladu, u drugi mljevene lješnike a treći dio ostaviti takav kakav jeste.

Prvu koru premazati  filom sa lješnjakom , preklopiti drugom korom, premazati filom od čokolade, zatim staviti treću koru i premazati prostalim bijelim filom. Preklopiti tortu preostalom korom, premazati umućenim slatkim vrhnjem ili šlagom po želji  i do posluženja ostaviti u fržideru .
Ohlađenu tortu  sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar