Potrebno
Za biskvit:
200 g tamne čokolade,
160 g šećera,
100 g maslaca,
malo soli,
1 žlica mljevenih badema,
3 jaja,
1/2 žličice ekstrakta narandže ili narendana kora narandže,
1/2 žličice cimeta,
malo muškatnog oraščića
Za mus od bijele čokolade:
200 g bijele čokolade,
2 listića želatine,
300 ml slatke pavlake,
3 žumanjca,
100 g šećera u prahu,
1 žličice đumbira u prahu,
2 žlice mlijeka
Priprema:
Uključite pečnicu da se grije na 180 °C, a okrugli kalup promjera 18 cm obložite masnim papirom.
Biskvit:
Čokoladu, maslac i šećer otopite u posudi na niskoj temperaturu, dodajte malo soli pa ostavite sa strane da se malo ohladi.
U posebnoj posudi žicom za mućenje mutite bademe i jaja. Ekstrakt narandže i začine (ako ih želite staviti, pogledajte napomenu na kraju recepta) umiješajte u otopljenu čokoladu pa sjedinite sa jajima i bademima.
Smjesu sipajte u kalup i pecite otprilike 20 minuta, nakon 18 provjerite.
Izvadite iz pečnice i ostavite da se potpuno ohladi. Ako vam se biskvit nije digao, ne brinite, upravo takav treba da bude.
Mus od bijele čokolade:
Stavite čokoladu u posudu i topite je na pari. U drugoj posudi lagano ugrijte 4 kašike slatkog vrhnja i u njemu onda otopite želatin.
Na pari mutite žumanjca, šećer i đumbir dok ne dobijete gustu i svilenkastu smjesu, zatim dodajte želatin otopljen u slatkom vrhnju, bijelu čokoladu i mlijeko.
Sve dobro zamutite i ostavite da se prohladi.
Ostatak vrhnja umutite u šlag i pomiješajte sa smjesom od bijele čokolade i jaja.
Mus prelijte preko čokoladne kore i ostavite da se hladi, najbolje preko noći. Ukrasite tortu komadićima čokolade.
Napomena:
Začini poput kore narandže, cimeta i muškatnog oraščića u principu se stavljaju po ukusu, a omogu i da se izostave.
Nema komentara:
Objavi komentar