srijeda, 24. siječnja 2018.

Fantastična torta sa musom od bijele čokolade i aromom narandze !



Potrebno

Za biskvit:
 200 g tamne čokolade,
 160 g šećera,
 100 g maslaca,
 malo soli,
 1 žlica mljevenih badema,
 3 jaja,
 1/2 žličice ekstrakta narandže ili narendana kora narandže,
 1/2 žličice cimeta,
 malo muškatnog oraščića

Za mus od bijele čokolade:
 200 g bijele čokolade,
 2 listića želatine,
 300 ml slatke pavlake,
 3 žumanjca,
 100 g šećera u prahu,
 1 žličice đumbira u prahu,
 2 žlice mlijeka

Priprema:

Uključite pečnicu da se grije na 180 °C, a okrugli kalup promjera 18 cm obložite masnim papirom.

Biskvit:
Čokoladu, maslac i šećer otopite u posudi na niskoj temperaturu, dodajte malo soli pa ostavite sa strane da se malo ohladi.
U posebnoj posudi žicom za mućenje mutite bademe i jaja. Ekstrakt narandže i začine (ako ih želite staviti, pogledajte napomenu na kraju recepta) umiješajte u otopljenu čokoladu pa sjedinite sa jajima i bademima.
Smjesu sipajte u kalup i pecite otprilike 20 minuta, nakon 18 provjerite.
Izvadite iz pečnice i ostavite da se potpuno ohladi. Ako vam se biskvit nije digao, ne brinite, upravo takav treba da bude.

Mus od bijele čokolade:
Stavite čokoladu u posudu i topite je na pari. U drugoj posudi lagano ugrijte 4 kašike slatkog vrhnja i u njemu onda otopite želatin.
Na pari mutite žumanjca, šećer i đumbir dok ne dobijete gustu i svilenkastu smjesu, zatim dodajte želatin otopljen u slatkom vrhnju, bijelu čokoladu i mlijeko.
Sve dobro zamutite i ostavite da se prohladi.
Ostatak vrhnja umutite u šlag i pomiješajte sa smjesom od bijele čokolade i jaja.

Mus prelijte preko čokoladne kore i ostavite da se hladi, najbolje preko noći. Ukrasite tortu komadićima čokolade.

Napomena:
Začini poput kore narandže, cimeta i muškatnog oraščića u principu se stavljaju po ukusu, a omogu i da se izostave.

Nema komentara:

Objavi komentar