nedjelja, 21. siječnja 2018.

Doručak za 10 minuta :Najukusniji Topli sendvić!



Potrebno:
Stari hljeb 
2 dcl mlijeka

Za nadjev:
15 dkg ribanog sira
15 dkg šunke na kockice
2 trokutića topljenog sira
2 kašike majoneze
1 jaje
prstohvat origana
1 jogurt


Priprema:

Hljeb kriške  malo umočimo sa obje strane u mljeko.Istavljamo u nauljen pleh .

Za nadjev:
 Promješamo dobro jaja sa jogurtom i majonezom i dodajemo ostale sastojke,.sa tim nadjevom namažemo obilno hljeb  i stavimo u pećnicu na 220 stepeni .Pečemo nekih 10 min zavisno od pećnice .Samoće vam se reći kad je gotovo kad fino dobije zlatno rumenu boju .Poslužiti tople sta reći smo super doručak vjerujte a može i za večeru.
Prijatno .

Dragi kolač iz mog djetinstva :Štrudla sa makom koju danas rado pravim!



Potrebno
Za tijesto :

5oog brašna,
1 jaje,
2oog putera,
15o ml mleka,
5og šećera,
pola kockice kvasca ili kesica suvog kvasca,
prstohvat soli.

Za fil :
4oog mlevenog maka,
2oog šećera,
narendana korica limuna,
1 vanilin šećer,
3oo ml mlijeka,
5og prezli


Za premaz :
1 žumance,
1 bjelance.

Priprema 
Za tijesto:
U vangli prosejati brašno i dodati iseckan puter. Dobro sjediniti puter i brašno.
Dodati kvasac koji je prethodno odstojao u mlakom mleku sa šećerom.
Ubaciti jaje i so.
Umesiti glatko, kompraktno testo.
Tijesto podeliti na dve, tri, jednake jufke i ostaviti ga prekrivenog prijanjajućom folijom u frižideru oko 3o minuta.
Izvaditi tijesto iz frižidera i rastanjiti ga u pravougaoni oblik, oko pola cm debljine.
Za fil:
Mleko staviti da se kuva sa šećerom pa kada provri dodati mak, prezle, vanilin šećer i koricu limuna.
Kuvati dva, tri minuta uz neprestano mešanje.
Skloniti sa šporeta i ostaviti fil da se potpuno ohladi.
Ohlađeni fil podeliti na toliko delova koliko imate jufki (u mom slučaju uvek tri).
Premazati svaki deo razvijenog testa ravnomerno, ostavljajući po 1 cm od kraja prazan.
Uvijati rolat gusto pazeći da se fil ne istiska.
Poredajte štrudle u nauljen pleh i ostavite ih da odstoje oko 2o minuta.
Premažite ih razmućenim žumancetom i ostavite ih još 15 minuta.
Zatim premažite razmućenim bjelancetom.
Ostavite štrudlu još 15 minuta, taman dok se rerna zagreje na 18o C.
Pecite štrudlu od maka oko pola sata.
Sačekajte da se potpuno oladi pa je isecite na šnite i poslužite.
Prijatno!

Dječije zadovoljstvo koje im nikad ne dosadi:Pohovani palačinci sa šunkom i sirom !



Potrebno
Za 22 palačinke:
2-3 jaja
malo soli,šećera
1 l mlijeka
1 dcl kisele  vode
glatko brašno po potrebi

Za punjenje:
1/2 kg šunke  tanko narezane
30 dag sira gaude malo deblje narezan
1 čaša  kiseloga vrhnja


Za pohovanje:
3 jaja
sol
15 dag glatkog brašna
oko 20-30 dag krušnih mrvica

Priprema:

Smjesu za palačinke možete napraviti i po svom receptu;ja stavljam jaja,mlijeko,kiselu ,sol i šećer te brašno po potrebi.Ispecite ih i ohladite.Na sredinu palačinke staviti  šunku,pa je premažite kašikom kiseloga vrhnja,gore stavite deblji komad sira(ja stavljam širine palačinke kad se zarola,tako je lakše zarolati,a deblja kriška daje sočnost i kod rezanja se baš sir lijepo vuče i ne bude ga premalo(kad je kriška tanka sir se rastopi i niti se ne osjeti,a palačinka je suha).
Kod rolanja prvo uvijemo krajeve sa strane,pa onda zarolamo.Tako nam nadjev prilikom pečenja ne izlazi,a nisu potrebne ni čačkalice.Kad ih zarolamo,pohamo ih na uobičajen način-brašno,jaja pa u mrvice.
Napomena :
Možete ih zamrznuti i vaditi po potrebi ,kad vam zatreba nešto na brzinu.Tacna se posipa s  mrvicama i gore se redaju palačinke,prekriju se plastičnom folijom i zamrznu.Za par sati,mogu se izvaditi i spremiti u vrečicu i natrag u škrinju,pa ih vadite kad poželite a neće vam zauzimati puno mjesta.
Pržiti ih na vrućem ulju,ne prevrućem da ne izgore izvana.Ne treba im dugo ,tek toliko da se sir unutra rastopi,a palačinke izvana dobiju hrskavu pohanu koricu.Poslužiti uz salatu,tartar,kečap ili majonezu.

Poslužiti možete tole i hladne svako su dobre .
Prijatno!

Čisto oduševljenje :Suncokret pogača sa špinatom !



Potrebno
Za tijesto:

50 dag brašna (glatko)
90 ml maslinovog ulja
200 ml suhog bijelog vina
2 kašike soli


Za nadjev:


35 dag kuhanog špinata
35 dag ricotta sira
1 jaje
10 dag ribanog sira
1 kašika mrvica
sol, biber
1 razmućeno jaje (za premazivanje)

Priprema
Za nadjev:
Pomiješati sitno nasjeckani špinat sa ricotta sirom. U ovom receptu koristila sam domaći ricotta sir koji sam radila po ovom receptu.
Špinatu i siru dodati jaje, sol i biber a zatim i naribani sir pa dobro promiješati sve sastojke u finu masu.
Za tijesto:

Izmiješati sol i brašno pa nastaviti miješati dodajući polako ulje. Nakon ulja dodavati vino sve dok se ne dobije fino tijesto. Podijeliti ga na dva dijela i pokrivenog ostaviti da odstoji .
Razvaljati obje polovine tijesta u kružne oblike promjera oko 30 cm.
Na lim za pečenje staviti papir za pečenje a na njega prvo tijesto. Posipati ga  mrvicama, označiti prikladnim posudama krugove i u sredinu staviti prvi dio nadjeva (oblikovati malom zdjelicom).

Po označenom krugu početi slagati ostatak nadjeva.sve dok se ne zatvori krug a tada rubove premazati razmućenim jajetom
Zatim sve prekriti drugim tijestom kružnog oblika. Sredinu pritisnuti priklanom posudom, obrezati višak tijesta na vanjskom rubi te rub po cijelom
obodu pritisnuti vilicom.
Maknuti posudu iz sredine pa kuhinjskim kotačićem (radlerom) napraviti krug s unutarnje strane vanjskog nadjeva. Zatim oštrim nožem od tog kruga prema van razrezati nadjeveno tijesto širine 3 cm.
Sada ponovno u sredinu staviti prikladnu (nešto manju) posudu pa okretati svaki razrezani dio za 90 stupnjeva.
Središnji dio premazati razmućenim jajetom i posipati košticama od suncokreta pa staviti u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 180°C i peči 30 minuta odnosno dok se tijesto lagano zarumeni.Pečenu pogaču prnijeti na odgovarajucu tasnu za posluživane.Zatim uživajte u ukusnom zalogaju .
Prijatno!





Super torta od Sira i keksa !


Potrebno
Za podlogu:

200 g čokoladnog keksa (ja sam koristila čokoladne čajne kolutiće)
100 g maslaca

Za kremu:
400 g krem sira
300 ml slatkog vrhnja
1 šoljica šećera u prahu
1 kašika vanilije – po želji
50 g čokoladnog keksa

Za preliv:
100 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade
50 g čokoladnog keksa


Priprema

Za podlogu:

Kekse usitnite u multipraktiku. Maslac otopite pa pomiješajte s keksima. Tu smjesu natisnite po dnu kalupa za torte promjera 24 cm. Stavite u frižider dok pripremate kremu.
Za kremu :
Mikserom tucite krem sir, vaniliju i šećer. Kad se izjednači, dodajte slatko vrhnje. Tucite dok ne dobijete čvrstu smjesu.
Kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ih valjkom za tijesto razdrobite na komadiće. (Bit će krupniji nego da ih usitnjavate u multipraktiku.) Lopaticom kekse umiješajte u kremu.
Kremu rasporedite po pripremljenom podlozi od keksa . Poravnajte i vratite u frižider .
Za preliv :
Nasjeckajte čokoladu. Vrhnje zagrijte do vrenja pa mu dodajte čokoladu. Ostavite 1 minutu da počiva, a zatim dobro promiješajte. Nek se ohladi 5 minuta, a zatim ganache prelijte po torti. Vratite u frižider bar  na bar 2 sata.
Prije serviranja preostale kekse usitnite u multipraktiku i posipajte po torti.
Sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Ko može da odoli ovom spoju :Kolač od narandze i čokolade !


Potrebno
Za koru /biskvit:

4 jaja,
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 kašika praška za pecivo
2 kašike kakaa
1 narandža
prstohvat soli

Za kremu:
200 ml slatkog vrhnja + 100 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
50 ml mlijeka
200 g čokolade
80 g maslaca
3 – 4 kašika šećera
naribana korica 1 narandže



Za glazuru :
Čokolada istopljena  sa malo ulja 

Priprema

Za koru/biskvit :
Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Kalup za torte promjera 24 cm namastite i pobrašnite.
Narandžinu koru naribajte, a narandžu usitnite u blenderu.
Brašno prosijte s kakaom i praškom za pecivo.
Bjelanjke sa solju istucite mikserom u čvrst snijeg, polako dodajući šećer. Smanjite brzinu, dodajte jedan po jedan žumanjak, pa kašiku po kašiku brašna. Na kraju lagano umiješajte usitnjenu narandžu. Smjesu ulijte u kalup i pecite 20-ak minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Biskvit ohladite 10 minuta dok pripremate kremu.
Za kremu:
Pomiješajte mlijeko s 200 ml slatkog vrhnja, dodajte mu šećer, nasjeckanu čokoladu, naribanu koricu narandže i maslac. Kuhajte na vatri, miješajući dok se čokolada i maslac ne otope i ne dobijete jednoličnu kremu.Ako volite slađe možete kremi dodati i kašiku dvije nutele .
Još topli biskvit pažljivo prerežite na pola. Gornji dio vratite u kalup. Gornju (vanjsku) stranu kore okrenite prema dolje. Tako će vam ta strana, kad preokrenete tortu, ponovno biti na vrhu.
Koru zalijte s ½ količine kreme pa prekrijte drugom korom. Stavite u frižider  da se dobro ohladi .
Ostatak kreme ohladite u frižideru . Prije premazivanja dobro je izmiksajte s preostalim slatkim vrhnjem (100 ml) .
Ohlađenu tortu pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i premažite kremom
pa glazurom.Još malo prohladite pa sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Brzi osvježavajući desert u čaši sa Kruškama!


Potrebno:

100 g piškota
1 konzerva kompota od kruške(moze i dr voće koje volite )
200 ml slatkog vrhnja
200 g mascarpone sira
2 – 3 kašike  šećera u prahu
1 kašika  vanilija arome
1 kašika cimeta može i vše ako volite

Priprema  :
Kruške ocijedite, a tekućinu sačuvajte.
Piškote prepolovite, umačite u kompot i slažite na dno čaša za posluživanje.
Kruške narežite na kockice i rasporedite po piškotama.
Mascarpone tucite sa šećerom u prahu, vanilijom i cimetom. Dodajte 100 ml slatko vrhnja i tucite mikserom dok ne dobijete čvrstu kremu.
Kremom napunite  čaše do vrha.Ukrasite sa ostatkom slatkog vrhnja .
Do posluživanja držite  u fržideru .

Prijatno!

Ovo je najbolji recept za :Rusku salatu !



Potrebno :
3 kom krompira
3 kom mrkve
3 kom kuvana jaja
300 gr graška
6-7 kom krastavčića
300 gr šunke ili
1 kom pileći file
so ,biber
300 gr majoneza
200 gr pavalake

Priprema:

Povrće skuhati posebno u slanoj vodi.
Ja nekad stavim šunku a nekad skuvam pileći file,može i oboje ali bi bilo prejako pošto se svakako ova salata uglavnom priprema i služi u svečanim prilikama,znači uz još dosta kalorične hrane.Ovaj put ja sam radila sa šunkom.
Povrće ohladiti i sitno isjeckati na kockice  ne pretjerano sitno da se ne raspadne .Skuhati i jaja  očistiti i isjeći na kockice i kisele krastavčiće isjeći na kockice i šunku .Sve pomiješati dodati začina po želji .
U majonez dodati pavlake po svom ukusu,lagano umutiti.
Povrće dobro obogatite majonezom,e,tu nemojte štedjeti.Kad je kupujete uvijek je to pozamašna investicija i onda vam ruska salata dodje nevjerovatno skupa.
Zato ja kad radim rusku salatu, radim i majonez,i ne štedim na njemu.

Rusku salatu služite kao predjelo u posudicama ili kako vi volite .

Prijatno!

Ovaj jednostavni kolač od kokosa postace vaš omiljeni kad ga probate !


Potrebno
Za koru/biskvit:
2,5dcl  vode
50 ml ulja
150 g šećera
200 g brašna

1 šoljica kokosovog brašna
1 vanilin šećer
1 kašika  ruma
prstohvat soli
1 prašak za pecivo


Za preliv ili kremu :

150 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade, nasjeckane
1 kašika ruma
3 piškote, razlomljene
komadić maslaca veličine lješnjaka


Priprema
Za koru /biskvit:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva .Okrugli kalup za kolač prekrijte papirom.
Prosijte brašno, sol i prašak.
Vodu, vanilin šećer , rum i šećer izmiješajte žičanom metlicom. Lagano umiješajte prosijano brašno. Na kraju dodajte i kokos. Tom smjesom napunite pripremljeni kalup, poravnajte površinu i pecite 25-30 minuta. Ohladite.

Za preliv ili kremu  :
Dok se kolač peče, napravite preliv . Vrhnje i čokoladu pomiješajte pa stavite na laganu vatru. Miješajte da se čokolada otopi. Dodajte piškote i rum i miješajte da se piškote skroz raspadnu. Maknite s vatre, umiješajte i maslac. Ohladite 10-ak minuta.
Kad se krema počne stiskati, premažite je preko kolača. Pospite kokosom.

Ostaviti u frižider da se ohladi .Ohlađenu tortu ili kolač kako hoćete isijecite na parčad i poslužite.Ako volite mekše kolače koru možete malo zaliti mlijekom .
Prijatno ! 

Italijanski specijalitet koji je vema jednostavan a tako ukusan : Tjestenina alla Carbonara!



Potrebno:
500 g  tjestenine (spagetti ili sl.)
2 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
200 g suhog mesa ili slanine
150 g ribanog parmezana
sol, biber , vegeta, prstohvat češnjaka u granulama
Priprema:
Tjesteninu skuhati al dente. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjeckano suho meso ili slaninu . U posebnoj zdjelici umutiti jaja sa parmezanom. Kuhanu tjesteninu istresti na prženo meso, dodati vrhnje za  kuhanje, dobro promiješati pa kada postane ravnomjerno vruće i kada tjestenina nakon 2-3 minute upije tekućinu iz vrhnja, dodati jaja sa parmezanom.
Po želji začiniti solju, biberom  ili vegetom. Dobro promiješati kako bi se jaja ravnomjerno rasporedila i sir otopio. Poslužiti uz  zelenu salatu  ili po želji.

Prijatno!

Prekrasna poslastica -Jastučići od nutele !



Potrebno :
1 šoljica brašna
1 i po kašikica šećera
pola kašikice praška za pecivo

četvrtina kašikice soli
2 jaja (odvojite bjelanjke od žumanaca)
1 šoljica mlijeka
2 kašike slanog maslaca (omekšanog)
malo ulja za podmazivanje tave i
Nutella

Priprema:
Sastavite sve suhe sastojke, a u drugu posudu posebno žumanjke,maslac i mlijeko . Zatim izmiješajte zajedno pa dodajte snijeg od bjelanjaka. Za pripremu vam treba tava sa udubinama (kao za sufle) . Nauljite je sa malo ulja pa kašikom stavljajte smjesu.

Nutellu stavite u vrećicu, pa je itisnite u svaki jastučić. Na kraju opet stavite ostatak smjese. Pecite dok lijepo ne porumene. Kada su pečeni izvadite u tanjir i poslužite uz šlag ili kuglu sladoleda. Postupak pripreme je veoma sličan kao za palačinke a užitak je sasvim drugačiji i veći. Ovo su male promjene u načinu pripreme koje mnogo znače jer ćete dobiti potpuno drugačiji desert.Poslužiti možete uz čaj ili neki omiljeni topli napitak .

Prijatno !

subota, 20. siječnja 2018.

Nježnog ukusa koji se topi u ustima :Prhke Rafaelo kiflice !


Potrebno
Za tijesto:
250 g margarina ili maslaca
200 ml jogurta
1 šolja (2dl) šećera
1 prstohvat soli
600 g brašna
50 g kokosa
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer


Za fil:
600ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
100g kokosa
4kasike secera
1kasika arome vanilije



Za posipanje:
secer u prahu
kokos

Priprema:
Prvo pripremite fil
U serpu sipate 500 ml. mlijeka ,stavite na sporet da prokuha zajedno sa aromom vanile i secerom.
U ostatak mlijeka razmutite puding.
Kada mlijeko prokuha sklonite sa vatre,dodajte puding,mesajte zicom da se ne stvore grudvice,vratite na vatru i mesajte dok se ne zgusne.
Dodajte kokos i promesajte.Ostavite da ohladi .

Za tijesto :

Omekšajte puter,dodajte secer i mutite mikserom,dodajte vanil secer,prstohvat soli i 1 jaje sve zajedno umutite pa dodajte jogurt,umutite pa dodajte kokos 50g i brasno,ali ne svu kolicinu nego oko 500g i prasak za pecivo.Miješajte kuhačom i pomalo dodajte ostatak brašna uz stalno miješanje
Tijesto treba da bude mekano,ali ne sme da se lijepi.

Podelite na 2 jufkice i razvijte oklagijom u krug.
Tijesto razvijajte po pobrasnjenoj povrsini i po njemu posipate brasno.
Neka vam bude debljine 3mm ni debelo ni jako tanko .
Secite nozem na trouglove na 16 delova,ako zelite manj ekiflice mozete i na 32 dela.

Fil sa kokosom podelite na 2 dela.
Pravite kuglice velicine manjeg oraha i pravite valjcice tako da vam stanu na testo ,ukupno 16 valjaka(ako pravite manje kiflice ,ako ste sekli testo na 32 dela,onda 32 valjka).
Zamotajte kiflice,nije potrebno da krajeve savijate kad filujete ,jer fil nece curiti prilikom pecena,upravo i treba da se vidi kao na slici,kiflice budu dekorativnije.
Kiflice redjati u pleh koji ste oblozili pek papirom.
Peci na 200 stepeni 15 minuta,treba fino da pocinju da rumene i onda ih vadite iz rerne treba vise da ostanu bele,videcete kad otvorite rernu pa ako su dole pecene i gore malko rumene,gotove su.
U cinijicu promesate kokos i secer u prahu i tako vruce,pecene kiflice uvaljate i redjate na tacnu za posluzenje

Uživajte u njihovom divnom i nežnom ukusu.
Prijatno!

Buhtle mekane ko duša ovakve dosad nisam probala!



Potrebno
Za tijesto :

1 dcl toplog mlijeka
1/2 svježeg kvasca
1 velika žlica šećera
1/2 kg brašna
100 g šećera
100g otopljenog maslaca
1,5 do2 dcl toplog mlijeka
1 jaje
1 vanil šećer
malo limunove korice
malo soli

Za nadjev
marmelada ili
nutela ili
pekmez po želji 

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:

U1dcl toplog mlijeka dodajte šećer, kvasac i  malo brašna . Pustite da se digne.

Zagrijte  ostalo mlijeko . Otopite maslac i malo ga prohladite. U toplo mlijeko dodajte jaje, malo to promutite. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, koricu od limuna , vanil šećer, nadošli  kvasac, mlijeko sa jajem i otopljeno maslo
Dobro izradite dok ne dobijete kuglu koja se odvaja od stijenki posude
Tijesto poklopite ili pokrijte čistom krpom i pustite da se diže na toplome. Neka se udvostruči obujam.
Kada se udvostručilo, malo ga izradite rukama i napravite 15 loptica. Loptice stavljajte na dlan i malo ih spljoštite, svaku punite omiljenim pekmezom  ili nutellom..
 Zavrnite dno da nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja. Zvrnuti dio ide na dno.
Ostavite ih da se na toplome još jednom dižu.
Dignute buhtle stavite u hladnu  rernu koju uključite na 180 °C neka se peku jedno 30-ak minuta , zavisno od vaše rerne ili dok lijepo ne porumene.
Prije pečenja ih je dobro namazati otopljenim maslacem  i posuti šećerom u prahu onda imaju savršeno hrskavu i slatku koricu.
Pečene buhtle malo prohladite pa pospite šećerom u prahu i poslužite .
Prijatno!