subota, 20. siječnja 2018.

Nježnog ukusa koji se topi u ustima :Prhke Rafaelo kiflice !


Potrebno
Za tijesto:
250 g margarina ili maslaca
200 ml jogurta
1 šolja (2dl) šećera
1 prstohvat soli
600 g brašna
50 g kokosa
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer


Za fil:
600ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
100g kokosa
4kasike secera
1kasika arome vanilije



Za posipanje:
secer u prahu
kokos

Priprema:
Prvo pripremite fil
U serpu sipate 500 ml. mlijeka ,stavite na sporet da prokuha zajedno sa aromom vanile i secerom.
U ostatak mlijeka razmutite puding.
Kada mlijeko prokuha sklonite sa vatre,dodajte puding,mesajte zicom da se ne stvore grudvice,vratite na vatru i mesajte dok se ne zgusne.
Dodajte kokos i promesajte.Ostavite da ohladi .

Za tijesto :

Omekšajte puter,dodajte secer i mutite mikserom,dodajte vanil secer,prstohvat soli i 1 jaje sve zajedno umutite pa dodajte jogurt,umutite pa dodajte kokos 50g i brasno,ali ne svu kolicinu nego oko 500g i prasak za pecivo.Miješajte kuhačom i pomalo dodajte ostatak brašna uz stalno miješanje
Tijesto treba da bude mekano,ali ne sme da se lijepi.

Podelite na 2 jufkice i razvijte oklagijom u krug.
Tijesto razvijajte po pobrasnjenoj povrsini i po njemu posipate brasno.
Neka vam bude debljine 3mm ni debelo ni jako tanko .
Secite nozem na trouglove na 16 delova,ako zelite manj ekiflice mozete i na 32 dela.

Fil sa kokosom podelite na 2 dela.
Pravite kuglice velicine manjeg oraha i pravite valjcice tako da vam stanu na testo ,ukupno 16 valjaka(ako pravite manje kiflice ,ako ste sekli testo na 32 dela,onda 32 valjka).
Zamotajte kiflice,nije potrebno da krajeve savijate kad filujete ,jer fil nece curiti prilikom pecena,upravo i treba da se vidi kao na slici,kiflice budu dekorativnije.
Kiflice redjati u pleh koji ste oblozili pek papirom.
Peci na 200 stepeni 15 minuta,treba fino da pocinju da rumene i onda ih vadite iz rerne treba vise da ostanu bele,videcete kad otvorite rernu pa ako su dole pecene i gore malko rumene,gotove su.
U cinijicu promesate kokos i secer u prahu i tako vruce,pecene kiflice uvaljate i redjate na tacnu za posluzenje

Uživajte u njihovom divnom i nežnom ukusu.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar