Potrebno
Za koru /biskvit:
4 jaja,
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 kašika praška za pecivo
2 kašike kakaa
1 narandža
prstohvat soli
Za kremu:
200 ml slatkog vrhnja + 100 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
50 ml mlijeka
200 g čokolade
80 g maslaca
3 – 4 kašika šećera
naribana korica 1 narandže
Za glazuru :
Čokolada istopljena sa malo ulja
Priprema
Za koru/biskvit :
Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Kalup za torte promjera 24 cm namastite i pobrašnite.
Narandžinu koru naribajte, a narandžu usitnite u blenderu.
Brašno prosijte s kakaom i praškom za pecivo.
Bjelanjke sa solju istucite mikserom u čvrst snijeg, polako dodajući šećer. Smanjite brzinu, dodajte jedan po jedan žumanjak, pa kašiku po kašiku brašna. Na kraju lagano umiješajte usitnjenu narandžu. Smjesu ulijte u kalup i pecite 20-ak minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Biskvit ohladite 10 minuta dok pripremate kremu.
Priprema
Za koru/biskvit :
Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Kalup za torte promjera 24 cm namastite i pobrašnite.
Narandžinu koru naribajte, a narandžu usitnite u blenderu.
Brašno prosijte s kakaom i praškom za pecivo.
Bjelanjke sa solju istucite mikserom u čvrst snijeg, polako dodajući šećer. Smanjite brzinu, dodajte jedan po jedan žumanjak, pa kašiku po kašiku brašna. Na kraju lagano umiješajte usitnjenu narandžu. Smjesu ulijte u kalup i pecite 20-ak minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Biskvit ohladite 10 minuta dok pripremate kremu.
Za kremu:
Pomiješajte mlijeko s 200 ml slatkog vrhnja, dodajte mu šećer, nasjeckanu čokoladu, naribanu koricu narandže i maslac. Kuhajte na vatri, miješajući dok se čokolada i maslac ne otope i ne dobijete jednoličnu kremu.Ako volite slađe možete kremi dodati i kašiku dvije nutele .
Još topli biskvit pažljivo prerežite na pola. Gornji dio vratite u kalup. Gornju (vanjsku) stranu kore okrenite prema dolje. Tako će vam ta strana, kad preokrenete tortu, ponovno biti na vrhu.
Koru zalijte s ½ količine kreme pa prekrijte drugom korom. Stavite u frižider da se dobro ohladi .
Ostatak kreme ohladite u frižideru . Prije premazivanja dobro je izmiksajte s preostalim slatkim vrhnjem (100 ml) .
Ohlađenu tortu pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i premažite kremom
Pomiješajte mlijeko s 200 ml slatkog vrhnja, dodajte mu šećer, nasjeckanu čokoladu, naribanu koricu narandže i maslac. Kuhajte na vatri, miješajući dok se čokolada i maslac ne otope i ne dobijete jednoličnu kremu.Ako volite slađe možete kremi dodati i kašiku dvije nutele .
Još topli biskvit pažljivo prerežite na pola. Gornji dio vratite u kalup. Gornju (vanjsku) stranu kore okrenite prema dolje. Tako će vam ta strana, kad preokrenete tortu, ponovno biti na vrhu.
Koru zalijte s ½ količine kreme pa prekrijte drugom korom. Stavite u frižider da se dobro ohladi .
Ostatak kreme ohladite u frižideru . Prije premazivanja dobro je izmiksajte s preostalim slatkim vrhnjem (100 ml) .
Ohlađenu tortu pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i premažite kremom
pa glazurom.Još malo prohladite pa sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!