nedjelja, 21. siječnja 2018.

Super torta od Sira i keksa !


Potrebno
Za podlogu:

200 g čokoladnog keksa (ja sam koristila čokoladne čajne kolutiće)
100 g maslaca

Za kremu:
400 g krem sira
300 ml slatkog vrhnja
1 šoljica šećera u prahu
1 kašika vanilije – po želji
50 g čokoladnog keksa

Za preliv:
100 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade
50 g čokoladnog keksa


Priprema

Za podlogu:

Kekse usitnite u multipraktiku. Maslac otopite pa pomiješajte s keksima. Tu smjesu natisnite po dnu kalupa za torte promjera 24 cm. Stavite u frižider dok pripremate kremu.
Za kremu :
Mikserom tucite krem sir, vaniliju i šećer. Kad se izjednači, dodajte slatko vrhnje. Tucite dok ne dobijete čvrstu smjesu.
Kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ih valjkom za tijesto razdrobite na komadiće. (Bit će krupniji nego da ih usitnjavate u multipraktiku.) Lopaticom kekse umiješajte u kremu.
Kremu rasporedite po pripremljenom podlozi od keksa . Poravnajte i vratite u frižider .
Za preliv :
Nasjeckajte čokoladu. Vrhnje zagrijte do vrenja pa mu dodajte čokoladu. Ostavite 1 minutu da počiva, a zatim dobro promiješajte. Nek se ohladi 5 minuta, a zatim ganache prelijte po torti. Vratite u frižider bar  na bar 2 sata.
Prije serviranja preostale kekse usitnite u multipraktiku i posipajte po torti.
Sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Ko može da odoli ovom spoju :Kolač od narandze i čokolade !


Potrebno
Za koru /biskvit:

4 jaja,
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 kašika praška za pecivo
2 kašike kakaa
1 narandža
prstohvat soli

Za kremu:
200 ml slatkog vrhnja + 100 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
50 ml mlijeka
200 g čokolade
80 g maslaca
3 – 4 kašika šećera
naribana korica 1 narandže



Za glazuru :
Čokolada istopljena  sa malo ulja 

Priprema

Za koru/biskvit :
Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Kalup za torte promjera 24 cm namastite i pobrašnite.
Narandžinu koru naribajte, a narandžu usitnite u blenderu.
Brašno prosijte s kakaom i praškom za pecivo.
Bjelanjke sa solju istucite mikserom u čvrst snijeg, polako dodajući šećer. Smanjite brzinu, dodajte jedan po jedan žumanjak, pa kašiku po kašiku brašna. Na kraju lagano umiješajte usitnjenu narandžu. Smjesu ulijte u kalup i pecite 20-ak minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Biskvit ohladite 10 minuta dok pripremate kremu.
Za kremu:
Pomiješajte mlijeko s 200 ml slatkog vrhnja, dodajte mu šećer, nasjeckanu čokoladu, naribanu koricu narandže i maslac. Kuhajte na vatri, miješajući dok se čokolada i maslac ne otope i ne dobijete jednoličnu kremu.Ako volite slađe možete kremi dodati i kašiku dvije nutele .
Još topli biskvit pažljivo prerežite na pola. Gornji dio vratite u kalup. Gornju (vanjsku) stranu kore okrenite prema dolje. Tako će vam ta strana, kad preokrenete tortu, ponovno biti na vrhu.
Koru zalijte s ½ količine kreme pa prekrijte drugom korom. Stavite u frižider  da se dobro ohladi .
Ostatak kreme ohladite u frižideru . Prije premazivanja dobro je izmiksajte s preostalim slatkim vrhnjem (100 ml) .
Ohlađenu tortu pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i premažite kremom
pa glazurom.Još malo prohladite pa sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Brzi osvježavajući desert u čaši sa Kruškama!


Potrebno:

100 g piškota
1 konzerva kompota od kruške(moze i dr voće koje volite )
200 ml slatkog vrhnja
200 g mascarpone sira
2 – 3 kašike  šećera u prahu
1 kašika  vanilija arome
1 kašika cimeta može i vše ako volite

Priprema  :
Kruške ocijedite, a tekućinu sačuvajte.
Piškote prepolovite, umačite u kompot i slažite na dno čaša za posluživanje.
Kruške narežite na kockice i rasporedite po piškotama.
Mascarpone tucite sa šećerom u prahu, vanilijom i cimetom. Dodajte 100 ml slatko vrhnja i tucite mikserom dok ne dobijete čvrstu kremu.
Kremom napunite  čaše do vrha.Ukrasite sa ostatkom slatkog vrhnja .
Do posluživanja držite  u fržideru .

Prijatno!

Ovo je najbolji recept za :Rusku salatu !



Potrebno :
3 kom krompira
3 kom mrkve
3 kom kuvana jaja
300 gr graška
6-7 kom krastavčića
300 gr šunke ili
1 kom pileći file
so ,biber
300 gr majoneza
200 gr pavalake

Priprema:

Povrće skuhati posebno u slanoj vodi.
Ja nekad stavim šunku a nekad skuvam pileći file,može i oboje ali bi bilo prejako pošto se svakako ova salata uglavnom priprema i služi u svečanim prilikama,znači uz još dosta kalorične hrane.Ovaj put ja sam radila sa šunkom.
Povrće ohladiti i sitno isjeckati na kockice  ne pretjerano sitno da se ne raspadne .Skuhati i jaja  očistiti i isjeći na kockice i kisele krastavčiće isjeći na kockice i šunku .Sve pomiješati dodati začina po želji .
U majonez dodati pavlake po svom ukusu,lagano umutiti.
Povrće dobro obogatite majonezom,e,tu nemojte štedjeti.Kad je kupujete uvijek je to pozamašna investicija i onda vam ruska salata dodje nevjerovatno skupa.
Zato ja kad radim rusku salatu, radim i majonez,i ne štedim na njemu.

Rusku salatu služite kao predjelo u posudicama ili kako vi volite .

Prijatno!

Ovaj jednostavni kolač od kokosa postace vaš omiljeni kad ga probate !


Potrebno
Za koru/biskvit:
2,5dcl  vode
50 ml ulja
150 g šećera
200 g brašna

1 šoljica kokosovog brašna
1 vanilin šećer
1 kašika  ruma
prstohvat soli
1 prašak za pecivo


Za preliv ili kremu :

150 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade, nasjeckane
1 kašika ruma
3 piškote, razlomljene
komadić maslaca veličine lješnjaka


Priprema
Za koru /biskvit:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva .Okrugli kalup za kolač prekrijte papirom.
Prosijte brašno, sol i prašak.
Vodu, vanilin šećer , rum i šećer izmiješajte žičanom metlicom. Lagano umiješajte prosijano brašno. Na kraju dodajte i kokos. Tom smjesom napunite pripremljeni kalup, poravnajte površinu i pecite 25-30 minuta. Ohladite.

Za preliv ili kremu  :
Dok se kolač peče, napravite preliv . Vrhnje i čokoladu pomiješajte pa stavite na laganu vatru. Miješajte da se čokolada otopi. Dodajte piškote i rum i miješajte da se piškote skroz raspadnu. Maknite s vatre, umiješajte i maslac. Ohladite 10-ak minuta.
Kad se krema počne stiskati, premažite je preko kolača. Pospite kokosom.

Ostaviti u frižider da se ohladi .Ohlađenu tortu ili kolač kako hoćete isijecite na parčad i poslužite.Ako volite mekše kolače koru možete malo zaliti mlijekom .
Prijatno ! 

Italijanski specijalitet koji je vema jednostavan a tako ukusan : Tjestenina alla Carbonara!



Potrebno:
500 g  tjestenine (spagetti ili sl.)
2 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
200 g suhog mesa ili slanine
150 g ribanog parmezana
sol, biber , vegeta, prstohvat češnjaka u granulama
Priprema:
Tjesteninu skuhati al dente. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjeckano suho meso ili slaninu . U posebnoj zdjelici umutiti jaja sa parmezanom. Kuhanu tjesteninu istresti na prženo meso, dodati vrhnje za  kuhanje, dobro promiješati pa kada postane ravnomjerno vruće i kada tjestenina nakon 2-3 minute upije tekućinu iz vrhnja, dodati jaja sa parmezanom.
Po želji začiniti solju, biberom  ili vegetom. Dobro promiješati kako bi se jaja ravnomjerno rasporedila i sir otopio. Poslužiti uz  zelenu salatu  ili po želji.

Prijatno!

Prekrasna poslastica -Jastučići od nutele !



Potrebno :
1 šoljica brašna
1 i po kašikica šećera
pola kašikice praška za pecivo

četvrtina kašikice soli
2 jaja (odvojite bjelanjke od žumanaca)
1 šoljica mlijeka
2 kašike slanog maslaca (omekšanog)
malo ulja za podmazivanje tave i
Nutella

Priprema:
Sastavite sve suhe sastojke, a u drugu posudu posebno žumanjke,maslac i mlijeko . Zatim izmiješajte zajedno pa dodajte snijeg od bjelanjaka. Za pripremu vam treba tava sa udubinama (kao za sufle) . Nauljite je sa malo ulja pa kašikom stavljajte smjesu.

Nutellu stavite u vrećicu, pa je itisnite u svaki jastučić. Na kraju opet stavite ostatak smjese. Pecite dok lijepo ne porumene. Kada su pečeni izvadite u tanjir i poslužite uz šlag ili kuglu sladoleda. Postupak pripreme je veoma sličan kao za palačinke a užitak je sasvim drugačiji i veći. Ovo su male promjene u načinu pripreme koje mnogo znače jer ćete dobiti potpuno drugačiji desert.Poslužiti možete uz čaj ili neki omiljeni topli napitak .

Prijatno !

subota, 20. siječnja 2018.

Nježnog ukusa koji se topi u ustima :Prhke Rafaelo kiflice !


Potrebno
Za tijesto:
250 g margarina ili maslaca
200 ml jogurta
1 šolja (2dl) šećera
1 prstohvat soli
600 g brašna
50 g kokosa
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer


Za fil:
600ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
100g kokosa
4kasike secera
1kasika arome vanilije



Za posipanje:
secer u prahu
kokos

Priprema:
Prvo pripremite fil
U serpu sipate 500 ml. mlijeka ,stavite na sporet da prokuha zajedno sa aromom vanile i secerom.
U ostatak mlijeka razmutite puding.
Kada mlijeko prokuha sklonite sa vatre,dodajte puding,mesajte zicom da se ne stvore grudvice,vratite na vatru i mesajte dok se ne zgusne.
Dodajte kokos i promesajte.Ostavite da ohladi .

Za tijesto :

Omekšajte puter,dodajte secer i mutite mikserom,dodajte vanil secer,prstohvat soli i 1 jaje sve zajedno umutite pa dodajte jogurt,umutite pa dodajte kokos 50g i brasno,ali ne svu kolicinu nego oko 500g i prasak za pecivo.Miješajte kuhačom i pomalo dodajte ostatak brašna uz stalno miješanje
Tijesto treba da bude mekano,ali ne sme da se lijepi.

Podelite na 2 jufkice i razvijte oklagijom u krug.
Tijesto razvijajte po pobrasnjenoj povrsini i po njemu posipate brasno.
Neka vam bude debljine 3mm ni debelo ni jako tanko .
Secite nozem na trouglove na 16 delova,ako zelite manj ekiflice mozete i na 32 dela.

Fil sa kokosom podelite na 2 dela.
Pravite kuglice velicine manjeg oraha i pravite valjcice tako da vam stanu na testo ,ukupno 16 valjaka(ako pravite manje kiflice ,ako ste sekli testo na 32 dela,onda 32 valjka).
Zamotajte kiflice,nije potrebno da krajeve savijate kad filujete ,jer fil nece curiti prilikom pecena,upravo i treba da se vidi kao na slici,kiflice budu dekorativnije.
Kiflice redjati u pleh koji ste oblozili pek papirom.
Peci na 200 stepeni 15 minuta,treba fino da pocinju da rumene i onda ih vadite iz rerne treba vise da ostanu bele,videcete kad otvorite rernu pa ako su dole pecene i gore malko rumene,gotove su.
U cinijicu promesate kokos i secer u prahu i tako vruce,pecene kiflice uvaljate i redjate na tacnu za posluzenje

Uživajte u njihovom divnom i nežnom ukusu.
Prijatno!

Buhtle mekane ko duša ovakve dosad nisam probala!



Potrebno
Za tijesto :

1 dcl toplog mlijeka
1/2 svježeg kvasca
1 velika žlica šećera
1/2 kg brašna
100 g šećera
100g otopljenog maslaca
1,5 do2 dcl toplog mlijeka
1 jaje
1 vanil šećer
malo limunove korice
malo soli

Za nadjev
marmelada ili
nutela ili
pekmez po želji 

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:

U1dcl toplog mlijeka dodajte šećer, kvasac i  malo brašna . Pustite da se digne.

Zagrijte  ostalo mlijeko . Otopite maslac i malo ga prohladite. U toplo mlijeko dodajte jaje, malo to promutite. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, koricu od limuna , vanil šećer, nadošli  kvasac, mlijeko sa jajem i otopljeno maslo
Dobro izradite dok ne dobijete kuglu koja se odvaja od stijenki posude
Tijesto poklopite ili pokrijte čistom krpom i pustite da se diže na toplome. Neka se udvostruči obujam.
Kada se udvostručilo, malo ga izradite rukama i napravite 15 loptica. Loptice stavljajte na dlan i malo ih spljoštite, svaku punite omiljenim pekmezom  ili nutellom..
 Zavrnite dno da nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja. Zvrnuti dio ide na dno.
Ostavite ih da se na toplome još jednom dižu.
Dignute buhtle stavite u hladnu  rernu koju uključite na 180 °C neka se peku jedno 30-ak minuta , zavisno od vaše rerne ili dok lijepo ne porumene.
Prije pečenja ih je dobro namazati otopljenim maslacem  i posuti šećerom u prahu onda imaju savršeno hrskavu i slatku koricu.
Pečene buhtle malo prohladite pa pospite šećerom u prahu i poslužite .
Prijatno!

Savršeni krosani sa Nutelom !



Potrebno: 
1 jaje
900 gr brašna
1 kvasac 50gr
2 dc mlijeka
2 dc jogurta
2 kašikice šećera
1 kašikica soli
Još: Nutella krem
250 gr margarina
Za preliv :
100 gr čokolade, 
2 kašike ulja
ili samo šećer u prahu

Priprema
Za Tijesto: 
Odvojiti malo mleka, ugrejati ga, pa dodati kvasac i šećer. Ostaviti da nadođe.
U posudu usuti prosejano brašno, dodati mleko, jogurt, jaje, so i nadošli kvasac. Zamijesiti tijesto. Ostaviti ga 10 minuta da odmori.
Napraviti 2 puta po 6 loptica od tijesta.
Svaku razviti i izrendati margarin (margarin podeliti na deset delova) na svaku, osim na gornju.
Slagati jednu na drugu tako da se dobiju dve gomile od šest kora. Ostaviti da se malo odmore.
Razvući tijesto i iseći ga. Na svaki kraj staviti krem, pa motati u kroasane.
Ostaviti da se odmore 1 sat, pa ih peći u zagrejanoj rerni na 200C.
Istopiti čokoladu i dodati ulje. Dobro promešati i prelivati na ohlađene kroasane.
Ili ih samo pospite šećerom u prahu ostaje na vama kako volite .
Uživajte u super krosanima .
Prijatno !

Kolač koji je izdašan i jako uksan a dobijemo mnogo :Prhke orahnjače !



Potrebno
Za prhko tijesto:

2 žumanjka
60 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca
1 limun
180 g kiselog vrhnja
450 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo 


Za nadjev:
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka
Za premaz:
20 g maslaca

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema
Za prhko tijesto:


Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.
Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35×30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.
Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.
Za nadjev:
U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.
Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite uz čaj ili vaš omiljeni napitak .

Kolač je vrlo izdašan, i ima ga  puno za narezati uživajte u ovom poznatom okusu.
Prijatno!

Uštipci moje prijateljice brzi i ukusni gotovi za tren !



Potrebno:
1 jaje
1/2 čaše kiselog vrhnja
1 čaša tople vode
1 vrećica praška za pecivo
malo soli
brašna po potrebi

Priprema:
 Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, dodati brašna tako da tijesto bude mekano, kao za kore za pitu ili za pizzu.
Razviti valjkom na debljinu prsta, isjeći na pravokutnike malo zarezati u sredini svaki pravokutnik  i pržiti na vrućem ulju.

Na kraju se dobiju uštipci s džepom: za vrijeme prženja narastu, a unutra ostane prazni prostor (na slici se vidi) u koji možete staviti vrhnje, majonezu, ajvar, ili jednostavno napraviti sendvič od uštipka sa salamom, sirom… Nisu uopće masni.

Prijatno!

Meze uz utakmicu ili savršen doručak uz umak ili namaz :Kroketi od krompira !

Nećete vjerovati kako brzo nestanu .Dobićete oko 80 kom za moju porodicu dovoljno .

Potrebno:
850-900 gr krompira
45 gr maslaca
150 gr griza
100 gr brašna
1 kašičica soli
mrvice – za uvaljati
1 jaje


Priprema :
Pripremite krompir kao kada pripremate pire krompir.Propasirajte i dodajte maslac,pa ostavite da se prohladi.U ohlađeno dodajte i preostale sastojke pa zamijesite smjesu.
Valjati smjesu na mrvicama i praviti duguljasti oblik.
Režite ga kao za njoke 5 cm dužine i promjera oko 2 cm (možete i veće po vašoj želji).
Kroketi će se dodatno napuhati tokom pečenja.
Tijesto je savršeno i lagano se valja.
Kada ih nasiječete dodatno ih malo oblikujte rukama.
Pecite ih u šerpi u dubokom ulju.
Poslužite ih po želji sa namazom ili umakom po želji .
Od ove mjere dobićete  oko 80  kroketa ako smatrate da je previše a vjerujte da neznate kad nestane kolko su dobri .Pripremljene krokete možete i zaledit i izvadit kad vam zatrebaju kao sto radite i njoke .
Prijatno!