nedjelja, 14. siječnja 2018.

Nove pijesak kocke koje su očarale sve one koji su ih probali !



Potrebno:

1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
250 gr šećera
3 vanilijin šećera
1 čokolade za kuhanje
200 gr mljevenih lješnjaka
200 gr kokosa
200 gr mljevenog keksa
250 gr margarina

Priprema:

Puding razmutiti s malo mlijeka, a preostalo mlijeko staviti sa šećerom da prokuha pa mu dodati razmućeni puding. Kuhati dok se ne zgusne. Kad se fil ohladi dodati mu vanilijin šećer i margarin, pa podijeliti smjesu na 3 jednaka dijela.

U prvi dio dodati istopljenu čokoladu i lješnjake, u drugi kokos, a u treći mljeveni keks.

Slagati dio  sa keksom  ,  dio  sa kokosom  ,dio sa čokoladom i lješnjacima.

Dobro ohladite pa poslužite isječene na kocke .
Prijatno !

Jednostavne prelijepe eurokrem rolnice -Bićete oduševljeni svakim zalogajem !



Potrebno:
800 gr oštrog brašna
1 svež kvasac (ko želi može zameniti suvim)
4 dcl jogurta 3,2% mm
2 kašikice šećera
1 kašika brašna
1 jaje
1 žumance
60 gr margarina
4 kašike šećera
1 kašikica soli

Za fil :

oko 450 gr mekog lakog za mazanje eurokrema
150 gr mlevenih oraha

I još:

60 gr otopljenog margarina za premazivanje
prah šećer za posipanje gotovih rolni
malo ulja za dizanje testa
Priprema:

Jogurt ugrejte da bude mlak, ne previše topao, ne hladan. Malo će izgledati kao da se usirio …nema veze.. Izmrvite u njega kvasac, dodajte šećer  2 kašike i pospite brašnom 1 kašika. Ostavite da kvasac nadodje.

Brašno sipajte u veću posudu, pa dodajte preostali šećer, so, izmešajte. Dodajte jaje, žumance, otopljeni puter i nadošao kvasac sa jogurtom. Sve dobro umutite mikserom sa dodacima za testo, dotle dok se ne odvaja od posude, pa onda još malo, da bude glatko testo.

U čistu posudu sipajte ulja da prekrije dno. Pripremljeno testo uvaljajte sa svih strana u ulje, prekrijte streč folijom i stavite na toplo da naraste na duplu veličinu. Ja ovaj deo sa uljem u zadnje vreme praktikujem, jer se pokazalo da mi je tako mnogo lakše raditi sa testom, čak i ako je mekše, nakon dizanja. Takodje, i ako je tvrdje, elastičnije bude i lepše se razvija. Vi kako želite Kada je testo naraslo, izvadite ga na lagano pobrašnavljenu podlogu, oblikujte u pravougaonik, pa razvijte što više možete, a da bude kako – tako pravilno. Nemojte da bude pretanko, nekih 1/2 cm bi bilo ok. Dakle, razvijenu testo, a neisečeno namažite od ivice do ivice eurokremom, nakon toga pospite mlevenim orasima. Malo ih možete utisnuti u eurokrem (što sam takodje zaboravila).Tako namazano testo isecite po dužini u 4 trake, pa popreko na 5 traka, da dobijete 20 pravougaonika.

Tepsiju malo navlažite, pa stavite papir za pečenje da je i sa strane prekrije (ovo u slučaju da eurokrem curi, no meni se to nije desilo). Urolajte svaki pravougaonik po dužoj stranici, da dobijete duže rolne, ne debele.

Tako poslagane rolne premažite sa otopljenih preostalih 60 gr margarina. Ostavite ih da narastu na toplom.
Stavite ih da se peku na 200°C dok ne porumene, kada porumene, pokrijte ih sa papirom za pečenje ili folijom, pa pecite još 5 minuta. Izvadite, ostavite 15-tak minuta da se prohlade. Nakon toga, pospite ih šećerom u prahu. Ostaje da uživate.



Prijatno!

Kremisimo kolač sa keksom !


Potrebno
Za kremu :
1 l mlijeka,
2  pudinga od vanilije,
2 kašike pšeničnog oštrog brašna tip 400,
2 kašike  gussnela
100 g šećera,
250 g maslaca,
200 g čoko namaza
5 krem bananica,
100 g čokolade,
I još :
700 g petit keksa,
sok od 2 naranče,
2  šlag pjene,
250 ml mlijeka

Priprema
Za kremu :

Dva pudinga od vanilije, brašno, gussnel te šećer umutiti u malo mlijeka. Ostatak mlijeka (od 1 l) zakuhati te u njega isuti prethodno sjedinjenu smjesu te kuhati 2-3 minute.
U ohlađeno dodati maslac te sjediniti kremu električnim mikserom.
Kremu ravnomjerno raspodijeliti na tri dijela. U prvi dio umiješati čoko namaz/Nutellu, u drugi dio banabice, a u treći dio naribanu čokoladu.

Slaganje:
Petit keks namočiti u sok od naranče te slagati na pripremljenu podlogu. Nakon toga redom slagati: prvu kremu, red petit keksa namočen u sok, drugu kremu, red petit keksa namočen u sok te treću kremu. Na kraju električnim mikserom umutiti 2 vrećice šlaga s 250 ml mlijeka te premazati kolač. Dobro ga ohladiti, narezati na kocke i poslužiti.
Prijatno!

Brzo i jednostavno:Domaća bosanska halva!



Potrebno:

110 gr. maslaca
110 gr. brasna
110 gr. šećera
220 ml. vode
mljevenije oraha po želji (može i bez njih a naravno da je bolje ako ima  )
I još :
 mljeveni orasi za posipanje

Priprema:

Prije nego sto počnete praviti prvo izmjerite sve sastojke. Šećer i vodu sastavite i ostavite na stranu. U šerpu rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu, dodajte brašno. Sa drvenom kašikom pecite brašno oko 10-ak minuta uz stalno miješanje , dok ne dobijete njezno smedju boju. Kad je brašno u pola pečeno stavite da Vam prokuha šećer i voda, i kuhajte par minuta ne više. Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra.

U lijevoj ruci drzite poklopac od serpe a u desnoj zaljev. Brašno zalite sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pri tom ruke. Nakon par sekundi kad se masa smiri brzo drvenom kašikom promiješajte halvu da ne bude grudvica.Dodajte mljevene orahe . Ovako izgleda. Halva treba da se odvaja od kašike. Halvu  jušnom kašikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenim orasima.

Za halvu uvijek ide jedna mjera brašna, masnoće i šećera a dvije mjere vode. Od ove mjere izadje jedan tanjir halve a Vi ukoliko želite više povećajte mjere. 

Možete poslužiti i toplu i hladnu  .
Prijatno!

Kolač koji se nepeče brzo i jednostavno a usto jako ukusno :Vanili Bajadera!



Potrebno

Za podlogu :

100 g margarina/maslaca
50 g šećera
2 kašike  kakaa
250 g mljevenog keksa
100 g isjeckanih i preprženih lješnjaka ili oraha
50 ml soka od naranče

Za kremu:
400 ml mlijeka
1 puding od vanilije
3 kašike  šećera
50 g margarina/maslaca

Za glazuru:
100 g čokolade
30 g margarina/maslaca
malo mlijeka

Priprema:
Za podlogu :

Pjenasto umutiti margarin/maslac sa šećerom. U to dodati keks, lješnjake, kakao i sok od naranče te lagano miješati. Kalup obložiti s papirom za pečenje te uliti pripremljenu keks smjesu.Lijepo resporediti .Staviti u frižider dok pripremite kremu .

Za kremu :
U malo mlijeka dodati jedan puding od vanilije, umutiti ga te skuhati u ostatku zagrijanog mlijeka sa šećerom. U ohlađen puding dodati margarin/maslac i dobro izraditi. Kremu istresti preko keks podloge  te preliti glazurom od čokolade.
Za glazuru :
Čokoladu i maslac istopiti sa malo mlijeka na laganoj vatri .  Kolač ohladiti te isjeći na željene kocke i poslužiti.
Prijatno!

subota, 13. siječnja 2018.

Za nepovjerovati kolko je jednostavno:Ferero Rocher kuglice !



 Potrebno:

 300 g napolitanki
 300 g pečenih lješnika
 200 g mliječne čokolade
 300 g putera
 150 g eurokrema


Za ukrašavanje po želji lješnka i čokolade 

Priprema:
Najpre u šerpici rastopite na tihoj vatri puter i čokoladu, zatim dodajte eurokrem, promešajte i ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj činiji pomešajte šečene seckane lešnike i izmrvljene napolitanke(stavite u vrećicu i oklagijom izmrvite kekse). Sjedinite obe mase i ostavite da se stegnu u frižideru.

Od ohlađene mase pravite kuglice koje možete ukoliko želite da dodatno ukrasite.

U sitno sjeckani lješnjak pa otopljenu čokoladu .
Prijatno!

Štrudla od jabuka!


Potrebno:

10 tanjih kora ili 6 debljih
3, 4 kisele jabuke isečene na što tanje kriške
pola šolje suvog grožđa
pola šolje seckanih oraha ili badema
pola kašičice cimeta
pola kašičice ekstrakta vanile
6 kašika istopljenog puter
pola šolje prezli
jedna ili dve kašike džema od kajsije
šećer u prahu


Priprema:

Suvo grožđe potopite u toplu vodu, da odstoji sat vremena.
U većoj činiji, pomešajte tanko isečene jabuke, suvo grožđe, seckane orahe (ili bademe), cimet, ekstrakt vanike i dve kašike istopljenog putera.
U šerpici istopite još dve kašike putera, dodajte prezle i malo mešajte dok ne potamni.
Džem od kajsije ugrejte malo, tako da može lako da se razmazuje.
Odvojite kore (5+5 ili 3+3), a zatim ih premazujte istopljenim puterom i slažite jednu na drugu. Poslednju koru premažite polovinom ugrejanog džema od kajsija, polovinom istopljenog putera s prezlama, a zatim stavite polovinu fila od jabuka i suvog grožđa. Zamotajte kao rolat, a zatim ponovite postupak koristeći preostale kore.
Pecite u 40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad se ispeče, malo prohladite i pospite šećerom u prahu, a možete je služiti i sa kuglom sladoleda od vanile.

Prijatno!

Brze čoko rum kuglice !


Potrebno:
250 g margarina
250 g šećera u prahu
250 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
2 kašike ruma
100 g suvog grožđa
100 g čokolade
Priprema:
Priprema je veoma jednostavna i brza .
Umutite margarin i šećer u prahu pa dodajte keks, orahe i rum.Od dobijene smjese  pravite bombice i u svaku stavite zrno suvog grožđa(koje je bilo potopljeno u rum ili toplu vodu prije pripremanja).Svaku  kuglicu umočite u rastopljenu čokoladu pa stavite u papirne korpice .Ostavite da se čokolada stegne pa poslužite .
Prijatno!

Fenomenalno pecivo :Turske pogačice punjene mljevenim mesom !


Potrebno

Za tijesto:

2 čaše integralnog pšeničnog brašna
3 čaše običnog brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 šoljica mlijeka i do pune čaše mlake vode
1 kačičica sitnog šećera
1 kašičica soli

Za nadjev:
350 g mlevene junetine
2 paradajza srednje veličine
2 glavice crnog luka (srednje)
2 svježe zelene paprike
2 svježe crvene paprike
1 kašika paradajz pirea
1 kašika pirea od paprike (umesto njega može kašika pirea od paradajza)
1 veza peršuna
1 čehnn bijelog luka (po želji)
malo bibera, soli, mlevenog kima i aleve paprike
1 čaša ulja

Priprema

Za tijesto:

Kvasac staviti u činiju, preliti mlekom, promešati, dodati šećer i so pa sačekati dva-tri minuta. Potom postepeno dodavati pomešano integralno i belo brašno te zamijesiti tijesto.
Tijesto pokriti i ostaviti da naraste. Od tijesta uzimati komade veličine pesnice, od njih praviti loptice i ostaviti da malo odstoje.

Za nadjev:

Luk, paradajz, papriku, beli luk i peršun usitniti u blenderu, dodati paradajz pire, začine i ulje i promešati. Na kraju dodati  mljeveno meso i dobro sjediniti.

Narasle loptice testa tanko razvući oklagijom na brašnom posutoj podlozikrajeve malo saviti krajeve da izleda ko čamčić, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Razvučeno tijesto premazati nadjevom i peć15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečeno tijesto odložiti jedno preko drugog, i to tako da filovana strana dođe unutra. Tijesto pokriti da se ne suši. Na lahmadžun se može staviti sitno isečen paradajz, mladi luk, peršun.
Poslužiti  tople .
Prijatno!

Nećete vjerovati kolko je ovo dobro:Slane osmice !


Potrebno :
2 jajeta
10 listova kora za pitu
180 g (1 čaša) kisele pavlake
1/3 kašičice praška za pecivo

100 ml ulja
malo soli
20 krški šunke tanko narezane
susam
80 g putera

Priprema:

Jaja izmiksajte, pa dodajte kiselu pavlaku, so, prašak za pecivo i ulje. Sve zajedno izmiksajte.
Koru stavite na radni pult. Poprskajte sa po dve kašike fila, a onda pri dnu složite 4 polovine šunke (znazi dvije kriške prerežete  napola i stavljate na kraći dio kore)
Urolajte, sastavite krajeve i jednu stranu uvrnite tako da dobijete osmicu.  Tako radite za svaki list .Tako pripremljene osmice složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Prelijte ostatkom fila, pospite susamom i narendajte puter.Pecite u zagrijanoj  rernu na 200 °C oko 25 minuta.

Poslužiti možete toplo i hlado svakako je odlično .
Uživajte  i prijatno !

Recept starih poslastičara :Šamponeze torta!


Potrebno
Za kore:

9 bjelanjaka
200 g šećera
2 kašike prezli
1 kašika brašna, 1 kašičica praška za pecivo
200 g pečenih i mlevenih lješnika


Za Fil:
9 žumanjaka
250 g putera
150 g šećera u prahu
150 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Za koru

Umutiti čvrst sneg od belanjaka , pa postepeno dodati šećer i dobro izmiksati. Zatim dodati postpeno brašno, prezle, mutiti kuhačom i na kraju dodati lješnik. Promešati lagano i peći 3 kore u podmazanom plehu na 180 C.nekih 10-15 min zavisno od rerne.

Za Fil: 
Pjenasto umutiti puter. Žumanca skuhati na pari sa šećerom i čokoladom, kada se prohladi, dodati puter. Izmiksati masu i filovati ohlađene kore iznutra i spolja.  Ukrasiti seckanim lešnicima ili orasima Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Krompir sa slaninom za prste polizat !


Potrebno :


krompir po želji komada  srednje veličine 
slanina 
ribani topivi  sir 
ulje 
so  suhi začini po želji 
sitno sjeckani prešun 

Priprema :

 Srednje velike krompire  podjednake veličine .
 Koru ne gulite već operite dobro pod vodom.
 Tanki sloj površine krompira odrežite kako bi stajao ravno na podlozi.
 Stavite ga na dasku, između dvije kuhače (one služe da krompir ne zarežete nožem do   kraja) i režite   ga na tanke šnitice.
 Prelijte ga s malo ulja ili masti tako da u svaki prorez uđe dio. Posolite i dodajte začin po   želji
 Stavite ga peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena (ovisno o veličini).
 pred kraj pečenja između šnitica krumpira stavite malo prepečene slanine i na kraju   preko cijelog   krompira posipajte ribani sir (npr. gaudu). Pecite još malo dok sir ne   porumeni.(možete slaninu staviti i odma u proreze koje ste zarezali na krompiru a sir tek   pred kraj  a nevolite sir nemorate ga ni stavljati krompir će jednako biti ukusan i hrskav )
 Poslužite toplo može i samo ili kao predivan prilog uz neko pečeno meso  i čašu bijelog   dobrog vina .
 Vjerujte koga god da poslužite biće oduševljen .
 Prijatno !

Za vas i vaše najmlađe :Oreo krofne bićete oduševljeni ovom poslaticom !



 Za pripremu ovih krofni potreban vam je kalup za donutse kojeg možete naći u gotovo svakoj većeoj trgovini . 


Potrebno:

Za Krofne:


 1 jaje
 80 ml mlijeka
 60 ml ulja
 2 kašike ocata
 1 kašika arome vanilije
 1 kašika  soda bikarbone
 ½  praška za pecivo
 prstohvat soli
 4 oreo keksa
 100 g glatkog brašna
 70 g šećera
 20 g kakaa u prahu

Za glazuru:

 100 g bijele čokolade
 1 kašika  arome vanilije
 2 oreo keksa za posipavanje

Priprema:

 U većoj zdjeli jaje izmutite pjenjačom pa dodajte mlijeko, ulje, ocat i aromu vanilije.
 Zatim dodajte sodu, prašak za pecivo i sol pa promiješajte smjesu.
 Na kraju dodajte šećer, brašno i kakao.
 Kuhačom izmiješajte sve sastojke pa ubacite oreo kekse koje ste prethodno usitnili u blenderu.
Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu za jednokratnu upotrebu (dobro će doći i obična vrećica za zamrzavanje), odrežite malo vrh pa punite kalup za donutse.
Krafne pecite 8-10 minuta na temperaturi od 180 °C. Ostavite ih u kalupu nekoliko minuta da se malo ohlade, a zatim ih izvadite i ostavite da se do kraja ohlade na sobnoj temperaturi.

 Za to vrijeme na pari otopite bijelu čokoladu i dodajte joj malo arome vanilije.
Ohlađene krafne umačite u bijelu čokoladu, posipajte s grubo mrvljenim oreo keksima i uživajte.
Prijatno!