Potrebno :
krompir po želji komada srednje veličine
slanina
ribani topivi sir
ulje
so suhi začini po želji
sitno sjeckani prešun
Priprema :
Srednje velike krompire podjednake veličine .
Koru ne gulite već operite dobro pod vodom.
Tanki sloj površine krompira odrežite kako bi stajao ravno na podlozi.
Stavite ga na dasku, između dvije kuhače (one služe da krompir ne zarežete nožem do kraja) i režite ga na tanke šnitice.
Prelijte ga s malo ulja ili masti tako da u svaki prorez uđe dio. Posolite i dodajte začin po želji
Stavite ga peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena (ovisno o veličini).
pred kraj pečenja između šnitica krumpira stavite malo prepečene slanine i na kraju preko cijelog krompira posipajte ribani sir (npr. gaudu). Pecite još malo dok sir ne porumeni.(možete slaninu staviti i odma u proreze koje ste zarezali na krompiru a sir tek pred kraj a nevolite sir nemorate ga ni stavljati krompir će jednako biti ukusan i hrskav )
Poslužite toplo može i samo ili kao predivan prilog uz neko pečeno meso i čašu bijelog dobrog vina .
Vjerujte koga god da poslužite biće oduševljen .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar