nedjelja, 14. siječnja 2018.

Brzo i jednostavno:Domaća bosanska halva!



Potrebno:

110 gr. maslaca
110 gr. brasna
110 gr. šećera
220 ml. vode
mljevenije oraha po želji (može i bez njih a naravno da je bolje ako ima  )
I još :
 mljeveni orasi za posipanje

Priprema:

Prije nego sto počnete praviti prvo izmjerite sve sastojke. Šećer i vodu sastavite i ostavite na stranu. U šerpu rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu, dodajte brašno. Sa drvenom kašikom pecite brašno oko 10-ak minuta uz stalno miješanje , dok ne dobijete njezno smedju boju. Kad je brašno u pola pečeno stavite da Vam prokuha šećer i voda, i kuhajte par minuta ne više. Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra.

U lijevoj ruci drzite poklopac od serpe a u desnoj zaljev. Brašno zalite sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pri tom ruke. Nakon par sekundi kad se masa smiri brzo drvenom kašikom promiješajte halvu da ne bude grudvica.Dodajte mljevene orahe . Ovako izgleda. Halva treba da se odvaja od kašike. Halvu  jušnom kašikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenim orasima.

Za halvu uvijek ide jedna mjera brašna, masnoće i šećera a dvije mjere vode. Od ove mjere izadje jedan tanjir halve a Vi ukoliko želite više povećajte mjere. 

Možete poslužiti i toplu i hladnu  .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar