nedjelja, 7. siječnja 2018.

Domaće perece kao iz pekare !


Potrebno
Ta tijesto :
 4 ½ šolje brašna
 1 ½ šolje vode
 50 gr otopljenog putera
 1 kesica kvasca
 2 kašičice soli
 1 kašika šećera
 1 žumance
 1 kašika vode
Za kuhanje :
 2l vode
 5 kašika sode bikarbone
  Priprema:
Brašno pomiješajte sa kvascem pa dodajte so, šećer i otopljeni puter.Umiješajte mlaku vodu i umijesite tijesto.Ostavite da odstoji sat vremena.Tijesto premijesite i podijelite na 8 dijelova.Svaki razvucite u traku i oblikujte perece.Kuhajte ih u ključaloj vodi sa sodom oko 30-ak sekundi.Premažite žumancetom pomiješanim sa vodom pa pospite morskom soli.
Pecite u rerni zagrijanoj na 230 stepeni 15 minuta.
Prijatno!

Fenomenalan užitak za nepce :Snickers Torta !


Potrebno
Za koru  :
 5 bjelanaca
 15 kašika šećera
 300 g pečenog, mljevenog kikirikija
 3 kašike brašna
 1 kesica praška za pecivo
Za Fil:
 5 žumanaca
 10 kašika šećera
 1l mlijeka
 4 pudinga od vanile
 2-3 kašike šećera u prahu
 100g mliječne čokolade
 5 snikers čokoladica
 250g putera
Priprema
Za koru :
Umutite 5 bjelanaca u čvrst šam, dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje. Isključite mikser pa pažljivo umješajte mljeveni kikiriki, brašno i prašak za pecivo.Smjesu sipajte u pleh 20 x 30 cm obloženim papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 10-15 min. Provjerite čačkalicom da li je tijesto pečeno.Pečeno tijesto presjecite uzduž na dvije kore. 
Za fil:
Umutite pjenasto žumanca i šećer, dodajte puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da provri pa ukuvajte fil.Ostavite da se ohladi. Umutite pjenasto puter i šećer u prahu pa dodavajte jednu po jednu kašiku fila, dobro umutite i podjeliti ga na dva dijela. U jedan dio umješajte otopljenu mliječnu čokoladu a u drugi sjeckane snikers čokoladice.
Filujte: kora – prvi fil – drugi fil – kora – prvi fil – drugi fil. Tortu ukrasite po želji, šlagom ili čokoladom.
Dobro ohladitipo  pa poslužiti isječeno poželji .
Prijatno !

Predivna Kokos Torta !



Potrebno

Za kore :

 8 bjelanjaka
 250 g šećera u prahu
 250 g kokosa
 20 g brašna

Za fil:
 50 g pudinga od vanilije
 600 ml mlijeka
 50 g kokosa
 250 g margarina
 200 g šećera u prahu
 1 vanilin šećer

I još:

 6 žlica tamnog eurokrema
 malo kokosa za ukrašavanje
 200 ml slatkog vrhnja
 mlijeko za prskanje kora

Priprema

Za koru:


Umutite bjelanjke u čvrst snijeg.Postepeno dodajte šećer u prahu.
Na kraju dodajte kokos i brašno, te kuhačom sve sjedinite.
Dno kalupa obložite masnim papirom (moj je promijera 26 cm) i salijte smijesu.
Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta, provjerite čačkalicom da li je pečeno.
Ohladite koru i podijelite na dva dijela.Svaku koru malo poprskajte sa mlijekom.


Za fil:

Puding pomiješajte sa malo mlijeka (ako volite slađu tortu možete dodati 3 žlice šećera, mada nije potrebno) ostatak mlijeka stavite kuhati.
Kada mlijeko zakuha ubacite puding i kuhajte dok ne postane gusto.
Ohladite puding.
Pijenasto umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, te sjedinite sa pudingom.
Dodajte kokos.

Slaganje :

Kora – omekšali eurokrem – fil

Kora – omekšali eurokrem – fil

Površinu torte posipati kokosom, okolo premazati sa izrađenim slatkim vrhnjem.
Ohladiti u frižideru pa sjeci na parčad i poslužiti .
Prijatno!

Srneća leđa sa kremom !


Potrebno
Za Biskvit:
8 jaja
150 g šećera
2  vanilin šećera
150 g maslaca
150 g čokolade za kuvanje
200 g badema
90 g mlevenog keksa
20 g kakaa
Za Kremu:
 200 g šećera
 100 g slatke pavlake
 150 g maslaca
 2 kašike kakaa
100 g mlečne čokolade
Za glazuru:
 50 g margarina
 100 g čokolade
 2 kašike kakaoa
Priprema
Za biskvit :
Umutiti  žumanca sa šećerom,vanilin šećerom i maslacem pa dodati omekšalu čokoladu i čvrst sneg od  belanaca. Sve dobro izmešati pa uz lagano mešanje dodadvati mlevene bademe, keks i kakao. Pripremljeno testo priesuti u pouljen i brašnom posut kalup za srneća leđa. Peći u zagrejanoj rerni na 180º C oko 30 minuta. Pečen kolač dobro ohladiti pa izvrnuti iz kalupa. Zatim ga preseći pažljivo na tri dela.
Za krem :
Lagano zagrejati sve sastojke da se otope, ali nikako kuvati,  ohladiti i dobro umutiti mikserom da postane penasto. U krem pašljivo umešati sitno izlomljenu mlečnu čokoladu.Kremom premazati prvi deo biskvita pa na krem staviti drugi deo i njega premazati kremom. Odozgo prekriti trećim delom biskvita.Srneća leđa potom preliti čokoladnom glazurom pripremljenom od navedenih sastojaka, a prema ranije datom uputstvu.
 Na kraju ih  ohladiti u frižideru i pre serviranja iseći na šnite.
Prijatno!

subota, 6. siječnja 2018.

Savršeno kremasta i lagana :Banana torta koja se ne peče !


Potrebno:
 300 gr mljevenog plazma keksa
 200 gr kokosa
 200 gr šećera u prahu
 2 dcl soka od narandže
 1 l mlijeka
 1 puding od vanilije
 1 puding od čokolade
 4 žlice gustina
 2 margarina od po 250 gr
 200 gr petit keksa 
 1/2 l slatkog vrhnja
 4 banane
 10 žlica šećera
 sok od narandže za umakanje keksa
Priprema:
I fil: U 1/2 l mlijeka, skuhati puding od vanilije, 2 žlice gustina i 5 žlica šećera. Hladno pomješati sa pola umućenog margarina.
II fil: U 1/2 l mlijeka skuhati puding od čokolade, 2 žlice gustina i 5 žlica šećera. Hladno pomješati sa pola umućenog margarina. Oba fila ostaviti u frižider oko sat vremena.
Kora: Izmješati plazma keks i kokos ( umjesto kokosa možete staviti orahe), preliti sa 2 dcl soka od narandže, posebno umutiti 1 margarin i 200 gr šećera u prahu, pa sve spojiti. Ostaviti u frižider oko sat vremena. Onda podjeliti na dva dijela.
Slaganje torte:
Koristila sam okrugli kalup promjera 26 cm i obložila prozirnom folijom. U kalup rukom utisnuti polovinu kore od plazma keksa.Zatim premazati polovinom I fila, pa složiti red petit keksa, namočenog u sok od narandže. Onda premazati polovinom II fila, pa banane isječene na kolutove ili po dužini koje smo poprskali limunovim sokom.Opet premazati drugom polovinom II fila, opet petit keks, pa ostatak I fila. Na kraju kora od plazma keksa koju je malo nezgodno utisnuti po vrhu, ja sam je razvaljala izmedju dvije prozirne folije na krugu ( od drugog kalupa) i samo prenijela i lagano utisnula.Ostaviti u zamrzivaču oko 3 sata. Onda tortu okrenuti na tacnu i premazati šlagom ili preliti čokoladom i staviti u frižider.
Ohladenu tortu sijecite na parčat te poslužite .
Prijatno!

Torta koja je zaludila internet a tako je jednostavna !


Potrebno
Za koru:
650 g izmrvljenog čokoladnog keksa
150 g istopljenog putera
šećer u prahu po potrebi
Za karamel:
130 g putera
1,2 dl javorovog sirupa
380 g smeđeg šećera
1,7 dl slatkog kondenzovanog mleka (ukuhano sa šećerom kao gust sirup)
100 g sjeckanog kikirikija

Za fil:
250 g  crne čokolade
2,5 dl slatke pavlake 
60 g putera
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U činiji umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smjesu razvucite u koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Za Karamel: U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomiješajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuhajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle. Umješajte sirup od kondenzovanog mlijeka i kikiriki, kuhajte neprestano muteći dok smjesa ne postane gusta i homogena, ohladite i prelijte preko kore i ravnomjerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta.
U međuvremenu, stavite čokoladu u činiju. U šerpi zagrijte slatku pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle pre nego što provri, sipajte preko čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomjerno razmažite i ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.
Ohladenu tortu sijecite na parčad pa poslužite .
Prijatno!

Pametni kokos kolač!


Potrebno:
 10 jaja
 300 grama šećera
 10 na vrh žlica brašna
 1 l mlijeka
 250 grama maslaca ili margarina
 100 grama bijele čokolade
 100 grama kokosa
Priprema:
Izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte rastopljeni i ohlađeni margarin i bijelu čokoladu, malo po malo brašno i mlijeko te na kraju kokos.Izmiksajte bjelanjke pa ih žlicom dodavajte malo po malo u prvu smjesu
Cjelu smjesu koja je naravno dosta tekuća prebacite u protvan koji ste namastili i posuli brašnom veličine otprilike 20×30 ili malo veći.
Pecite na 165 stupnjeva sat vremena.
Kolač dobro ohladit pa onda režite.
Prijatno !

Jednom kad ga napravite bit će čest gost na vašem stolu :Kremast banana kolač!


Potrebno

Za Prhko tijesto:


300 grama brašna
200 grama maslaca
2 žlice šećera
1/2 čajne žličice soli
2 žlice hladne vode


Za Kremu:

1/2 litre mlijeka
2 jaja
150 grama šećera
100 grama brašna
2 vanili šećera
3 banane
1/2 litre vrhnja za šlag
1 vrećica učvrščivača za šlag


Priprema:

Napravite prhko tijesto i stavite ga na pola sata u frižider da se dobro ohladi. Razvaljajte na veličinu 20×30 pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min. Nek vam tijesto ostane blijedo, kao kore za bijelu pitu.

Izmješajte jaja sa šećerom, brašnom, vanilijom i mlijekom pa zakuhajte dok se ne zgusne. U ohlađeno dodajte pola tučenog šlaga u koji ste dodali učvrščivač za šlag i narezane banane, koje ste nakapali limunovim sokom da ne potamne.
Premažite koru sa kremom odozgo mozete ukrasit sa čokoladom ili  po želji .
Kolač ohladiti pa služiti izrezan na kocke 

Prijatno !

Gibanica !


Potrebno:
 500 gr kora za pitu
Za fil 
 400 gr mladog sira
 100 gr feta sira
 150 ml kisele vode
 150 ml ulja
 5 jaja
 2 kašike milerama
 1 kašičica praška za pecivo
 Priprema
Umutite jaja sa sirom, mileramom i praškom za pecivo.
Dodati kiselu vodu i ulje i dobro promiješajte.
Dublju tepsiju pomastiti pa staviti dvije kore pite da vire sa strane.
Pospite uljem uljem pa uzimajte jednu po jednu koru, gužvajte je i umačite u fil.
Redajte jednu pored druge dok ne potrošite kore.
Ostatak fila prespite preko kora pa preklopite onima koje vise sa strana tepsije.
Zadnju koru stavite na vrh i pomastite.
Pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni oko 40 minuta.
Poslužite toplu .
Prijatno!

Torta Bomba!


Potrebno
Za Biskvit:

6  jaja
6 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
3 žlice brašna
pola praška za pecivo 
Za I fil:
250 g maslaca ili margarina
12 žlica šećera u prahu
6 žumanjaka
15 dag mljvenih oraha
15 dag plazma keksa
2 dcl soka od narandže
10 dag čokolade za kuhanje
Za II fil:
6 bjelanjak
6 žlica šećera (kristal)
2×15 dag šećera
Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom. Polagano dodati mljevene orahe i brašno s malo p.z.p.Staviti peći u dobro zagrijanu pećnicu 10 min a zatim smanjiti i peći na 180°C još oko 15 min. 
Za I fil umutiti maslavc sa sitnim šećerom, dodavati jedno po jedno žumanca. Kada je dobro umućeno dodati mlj. orahe i plazma keks koji smo prethodno namočili u sok. Polovicu ovoga fila razmazati po biskvitu a u drugu polovicu umiješati omekšalu čokoladu te premazati po prvoj polovici fila.

15 dag šećera ukuhati s malo vode a drugih 15 dag šećera karamelizirati (lagano da ne izgori) sve dok ne počne pjeniti. Za to vrijeme umutiti bjelanjke, dodavati jednu po jednu žlicu šećera i kada se dobro učvrsti dodati prvo ukuhani šećer, zatim karamelizirani sve vrijeme miksajući. miksati dok se dobro neohladi a zatim premazati  tortu odozgo i okolo.
Tortu ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

Šarenice :Predivan kolač lak za napraviti !


Potrebno
Za koru:

6 bjelanaca
11 kašika kristal šećera
210 gr margarina
15o gr mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
15o gr brašna
Za žuti fil:
6 žumanaca
12 kašika šećera
Za crni fil:
6 kašika mleka
220 gr. margraina
150 gr šećera
1oo gr čokolade
100 gr mljevenih oraha
100 gr mljevenog keksa

Priprema:
 
Umutiti margarin i šećer, dodati orahe i brašno ,prašak za pecivo, sve kašikom lepo izmešati i dodati sneg od belanaca, masu sjediniti i peći na srednjoj temperaturi, dok se peče umutiti žumanjke sa šećerom u penastu masu, i kad je kora pečena preliti žuti fil preko kore i vratiti u isključenu toplu rernu da se žuti fil suši.
Za crni fil sve prokuvati i preliti preko ohlađenog kolača, posuti mljevenim orasima.
Kad se crni fil stisne sjeći na štanglice i poslužiti .
Prijatno !

Jeftin i brz kolač!



Potrebno:

1,5 l mleka
100 gr gustina
10 kašika šećera ( nije bilo mnogo slatko , možete da stavite po želji )
2 pune kašika brašna
2 pudinga od vanile
200 gr šlaga ( umućen sa hladnom vodom, a ako želite može da se stavi i slatka pavlaka, 250 ml )
jedan red petit keksa, da pokrije dno djuveč tepsije 20 x 30 cm, ili približnih dimenzija

Priprema:

Razmutiti gustin, brašno, šećer, pudinge i 250 ml hladnog mleka.
Ostatak mleka staviti da provri i kad provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Dok čekate da provri mleko umutite šlag sa hladnom vodom, može i mlekom, kiselom vodom, šta imate.
Možete da umutite i 250 ml slatke pavlake.
Skloniti sa vatre vreo puding, pa mu dodati 2 pune kašike šlaga i miksirati.
Dodati još dva pa još dve kašike šlaga i sve dobro mikserom umutiti.
Poslagati red keksa u djuveč tepsiju i istresti preko vreo puding
Ostaviti da se ohladi pa odgore naneti ostatak šlaga ili slatke pavlake.
Sve staviti u frižider i služiti hladno.

Fil će prvobitno biti nešto redji ali ne brinite stegnuće se.

Prijatno!

Posni figaro!


Potrebno:
2 velika lista oblande
500 gr šećera
150 ml vode
300 gr seckanih i mlevenih oraha
200 gr posnog mlevenog keksa
250 gr posnog margarina
Priprema:
Vodu i šećer staviti da provri.
Kad provri i sav šećer se otopi dodati iseckan margarin, pa ostaviti na vatri sve dok se i on ne otopi.
Zatim skloniti sa vatre pa dodati keks i orahe i sve sjediniti.
Biće nešto redje, ali sačekajte malo da se prohladi pa onda namažite oblandu i preklopite sa drugom.
Odgore možete da stavite pleh od rerne da se fino masa za filovanje i oblanda zalepe.
Drugi način je da otopite šećer na laganoj vatri pa nalijete vodu.
Kada se šećer otopi dodati margarin i sačekati da se margarin otopi.
Kada se margarin otopio skloniti sa vatre pa dodati keks i orahe i izmešati.
Takodje malo sačekati da se prohladi pa filovati jednu oblandu i preklopiti drugom, a zatim odgore staviti na primer tepsiju od šporeta.
Ostaviti tako do sutradan pa seći u štanglice i služiti.
Prijatno !