nedjelja, 24. prosinca 2017.

Super kiflice uz namaz po želji!


Potrebno:
400 g integralno brašno
1 kom prašak za pecivo
1 žličica sol
150 g maslac, neslani
1 kom jaje 
250 g svježi kravlji sir
100 ml mlijeko , punomasno
pekmez ili namaz po želji  može i slani neki krem sir
Priprema
Možete uzeti integralno ili obično glatko brašno i pomiješajte ga s praškom za pecivo i žličicom soli. Dodajte rastrgani maslac, jaje i svježi sir koji ste pomiješali s mlijekom.Umijesite tijesto od svih sastojaka i ostavite ga da odleži u hladnjaku oko sat vremena.Tijesto razvaljajte na krug i izrežite na trokute. (ili tijesto iskidajte na manje loptice razvaljajte oklagijom namažite pekmezom ili namazom po želji, smotajte  u kiflice poredajte u pleh obložen pek papirom ,premažite razmućenim žumanjkom.Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite kiflice 20 minuta.

Napomena ja kad raadim sa pekmezom razvaljam u krug pa na trokute i premazem a kad radim sa premazom od sira onda ih u male loptice  pa razvaljam i premazem sirom a kada premažem žumanjkom pospem sa krupnom soli )vi možete kako hoćete tijesto je savršeno .
Prijatno !


Napravite jednostavno i brzo bez pečenja :Super tortu sa tri vrste čokolade !


Potrebno:

600 ml slatkog vrhnja
150 g tamne čokolade
200 g bijele čokolade
200 g mliječne čokolade
1 šoljica zdrobljenih keksa
3 kašike maslaca

Priprema:
Rastopite tamnu čokoladu i umiješajte 200 ml slatkog vrhnja. Stavite u frižider na cca 1 sat da se hladi. U drugoj posudi rastopite bijelu čokoladu s 200 ml slatkog vrhnja i stavite u frižider. U trećoj posudi rastopite mliječnu čokoladu s 200 ml slatkog vrhnja i također ohladite. Podlogu za tortu pripremite tako što ste pomiješali zdrobljene kekse s maslacem. Složite na dno kalupa. Kada su se smjese s čokoladom ohladile izmiksajte ih te redom slažite u kalup. U smjese možete staviti malo mascarponea da budu kremastije. Prema želji završite sa šlagom i pospite orasima, keksima… Ohladite i uživajte.
Prijatno!

Jednostavan i brzi sočni kolač s grizom !


Potrebno:
4 jaja
1 šolja šećera ( 200 ml )
1 kesica vanilin šećera
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
1 šolja griza
2 šolje brašna
1 kesica praška za pecivo
kora od 1 limuna
Za Sirup:
4 šolje vode
3 šolje šećera
sok od 1 limuna

Priprema:
Prvo praviti sirup. Šećer i vodu staviti u šerpu i staviti na vatru da se kuva. Ostaviti da se kuva 6 – 7 minuta pa skloniti da se hladi. Kada sklonite sipati sok od limuna.
Ulupati jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Nije potrebno odvajati belanca od žumanaca.
Dodati ulje u mlazu, pa jogurt, griz i na kraju umešati brašno i prašak za pecivo.
Sjediniti i dodati koru od limuna.
Istresti sve u pleh 35 x 25 cm dobro nauljiti i pobrašniti  i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 40 minuta.
Testirati čačkalicom da li je pečeno.
Zatim pečen kolač ostaviti da se prohladi.
Nožem iseći na kocke, trouglove, romboide ili kako želite.
Kolač lagano prelivati sirupom, da sve lepo i svuda ravnomerno upije.
Ostaviti da se ohladi i ceo kolač se natopi pa poslužiti.
Prijatno!

Monte torta sa keksom !


Potrebno
Za koru:
5 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike brašna
150 gr lešnika
300 gr eurokema

Za kremu:
800 ml mleka
4 kašike šećera
5 žumanaca
2 pudinga od vanile
100 gr čokolade za kuvanje
200 gr margarina 
 100 gr šećera u prahu 
150 gr plazma keksa 
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Lešnike propeći pa izmedju dlanova poskidati ljuskice, ili kupiti pečene.
Staviti u deblju kesu pa čekićem za meso izlupati.
Treba da bude i krupnije i stinije izlupanih, ko ima blender najbolje je u njemu.
Umutiti jako belanca sa šećerom, pa dodati brašno i promešati.
U pleh staviti papir za pečenje a na njega rasporediti lešnike i onda stavljati po kašiku smese za koru u krug, jednu do druge, posle samo poravnati.
Tako je lakše jer se lešnici pomeraju kada razvlačimo koru a trebali bi da ostanu gde jesu.
Staviti koru da se peče na 180 stepeni. U receptima koje sam čitala piše 10 minuta ja sam sigurno pekla 20 ako ne i 25 minuta.
Pečenu koru odmah okrenuti u kalupu i polako skinuti papir sa lešnika.
Odmah na vrelu koru namazati eurokrem.
Dok se kora peče vi skuvajte puding.
Umutiti žumanca sa pudingom od vanile i šećerom pa dodati 200 ml mleka, a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuvati pa mešati dok se ne zgusne.
U jednu činiju izlomiti čokoladu pa preliti preko nje pola vrelog fila, a drugi deo ostaje kakv jeste.
Ohladiti.
Ulupati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa podeliti na dva dela i izmutiti sa filovima.
Ja ne dodajem margarin, masno mi je, ja dobro ulupam slatku pavlaku i podelim u oba fila.
U žuti mi ode kašika više nego u čokoladni.
Na eurokrem poslagati red keksa.
Svaki keks izlomiti pa tako slagati.
Na keks naneti koji fil hoćete ili koji vam je čvršći neka bude dole, preko namazati drugi fil.
Dekorisati po želji i dobro ohladiti.
Prijatno!

Jako fina torta :Šumska Belisima!



Potrebno 

Za koru :

4 bjelanjka

4 kašike  šećera

1 vrećica burbon vanilija

2 kašike  brašna

1 vrećica praška za pecivo

2 kašike  pečenih mljevenih lješnjaka

Za fil od vanilije :

320 gr kiselog vrhnja

160 gr vrhnja za šlag

10 gr želatina u prahu

3 kašike  meda

50 gr bijele čokolade

10 kapi ekstrata od vanilije

Za fil od šumskog voća :

150 gr smrznutog šumskog voća

200 ml vode

1 vrećica pudinga jagoda

4 kašike šećera

1/4 kašike gustina

Za muss od bijele čokolade :

200 gr bijele čokolade

320 ml vrhnja za šlag

50 gr šećera

Priprema

Za koru :


Bjelanjke je potrebno izraditi u čvrsti snijeg, a onda postepeno dodavati šećer i burbon vanilin šećer.
U brašno pomiješajte prašak za pecivo i dodajte bjelanjcima, kao i lješnjake, umješajte sve pjenjačom. U tepsiju postavite masni papir na koji stavite obruč obima 24 cm.
Ulijte smijesu i rasporedite Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 min.
Kada je pečeno neka se ohladi.Zatim odvojite masni papir od dna i prebacite zajedno sa obručem sve na tacnu. Kora se ne odvaja od obruča da se ne skupi, tako će ostati u ravnini sa filovima.

Za fil od vanilije :
Želatinu pomiješajte sa 3 žlice vode i ostavite da nabubri u lončiću.
Za to vrijeme pomiješajte kiselo vrhnje, vrnje za šlag i ekstrat od vanilije izradite mikserom.
Dodajte bijelu čokoladu koju ste predhodno istopili i prohladili, dodajte i med, te sve zajedno sjedinite.
Lončić sa želatinom držite u zraku i miješajte iznad najmanje vatre dok se ne istopi. Tako će se želatina istopiti, a neće biti vruća.
Želatinu polako dodavajte pripremljenoj smijesi i miksajte.
Kremu rasporedite preko biskvita u kalupu.
Stavite u frižider da se hladi dok pripremate fil od šumskog voća.

Za fil od šumskog voća :
Vodu i šećer stavite kuhati. Za to vrijeme odmrznuto voće usitnite štapnim mikserom.
U voće dodajte vode da dobijete sve zajedno 250 ml. Dodajte puding i gustin, sjedinite.
U prokuhanu vodu dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati.Ostavite da se ohladi.
Fil od voća premažite preko kreme. Stavite u frižider dok pripremate muss.

Za muss od bijele čokolade :

 Vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati na laganiju vatru, po malo miješajte.
 Kada prokuha dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
Ostavite da se ohladi. Ohlađenu smijesu malo izmiksajte.
 Rasporedite preko fila od voća.Ostavite tortu u frižideru da prenoći.
Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Najbrže i najbolje Kiflice !


Potrebno
Za 36 kiflica
1 kg mekog brasna
1 paketic kvasca
2 kasicice soli
1/2 l mlijeka
200 g masti ili margarina
0,5 dl ulja
1 jaje
2 dl kiselog mlijeka
3 kasike secera
Za premazivanje i dekoraciju
1 jaje
sezam ili kim
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mlijeka, dodati po kasicicu secera i brasna i ostaviti da ispuni solju.
Od brasna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka zamijesiti srednje meko tijesto, ako je potrebno dodati jos malo brasna. Ostaviti da odmara 30 minuta.
Tijesto podijeliti na 36 loptica, pa svaku razviti u obliku elipse i zaviti kiflicu. Redati u podmazan pleh, premazati umucenim jajem i posuti sezamom ili kimom po zelji. Neka odmaraju jos 10-15 minuta dok se pecnica ne zagrije. 


Peci na 200 C dok lijepo ne porumene.Nemojte pretjerati stvaro su dobre .
Prijatno!

Fenomenalni ukusni keksići Twix!



Potrebno

Za keksiće :

300 g mekog brašna
250 g maslaca ili margarina
100g šećera u prahu

Za preliv :
vrećica karamel bombona
3-4 kašike  slatkog vrhnja
250 g čokolade po izboru

Priprema:
Od sastojaka umijesiti tijesto i staviti ga na sat-dva u frizider. Ako vam je tijesto pre suho dodajte malo mlijeka po potrebi.Tijesto razviti  Izrezivati željeni oblik i peći 10 ak min na 170 C.Otopiti karamele s slatkim vrhnjem i prekriti povrsinu keksića Na to otopljenu čokoladu.I to je to.Ohladite pa poslužite .
Prijatno !

Posni minjoni!


Potrebno :
250 g brašna, 
160 g šećera,
 2 kašičice praška za pecivo,
 250 ml vode,
 30 g ulja, 
malo ekstrakta vanile,
 kašika kakaoa u prahu i 
100 g čokolade za kuhanje.
Priprema
U jednoj posudi pomešajte šećer, brašno i prašak za pecivo, a u drugoj vodu, ulje i ekstrakt vanile, pa tečne sastojke sjedinite sa suvima i mešajte da dobijete homogenu smesu. Dobijenu masu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte kakao u prahu i energično promešajte. Korpice od papira za minjone naizmenično punite s malo smjese od vanile. Odozgo nanesite smjesu sa kakaom.
Korpice redajte u pleh i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Minjone ohladite i prelijte čokoladom koju ste otopili na pari. 
Ukrasite po želji. Ostavite da se ohladi u frižideru do posluženja.
Prijatno!

Fine Američke kocke !


    Za  tijesto od oraha:
     6 žumanjaka,
     7 kašika  šećera,
     100 g oraha,
     30 g kokosa,
     40 g brašna,
     1/2 praška za pecivo,
     6 bjelanjaka
    Za tijesto od jagode :
     4 žumanjka,
     3 kašike šećera,
     2 pudinga od jagode(prah ),
     1/2 praška za pecivo,
     3 bjelanjka
    Za kremu:
     5 dl mlijeka,
     200 g šećera,
     5 kašika oštrog brašna,
     250 g margarina
    Za glazuru:
     100 g čokolade,
     3 kašike mlijeka,
     3 kašike  šećera u prahu,
     70 g margarina
Za  tijesto od oraha:
Žumanjke pjenasto miješate sa šećerom i postupno dodavate orahe, kokos, brašno pomiješano s praškom za pecivo, limunovu koricu i snijeg od bjelanjaka. Ispecite koru u većem plitkom limu na namaštenom papiru, tako da bude tanak u zagrijanoj rerni 180 stepeni nekih 15 min zavisno od rerne .
Za  tijesto od jagoda :
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodate žumanjke, šećer i puding u prahu pomiješan s praškom za pecivo. Ispecite koru  na isti način kao i prvu .
Za Kremu:
Šećer i brašno promiješate s 1 dl mlijeka. Preostalo mlijeko stavite da zakuha i ulite u pripremljenu smjesu. U ohlađenu kremu dodate margarin i dobro izradite.
Za glazuru:
Rastopite čokoladu s mlijekom i šećerom na niskoj temperaturi i umiješate margarin da se rastopi.
Slaganje:
Orahovo tijesto premažite polovicom pripremljene kreme, zatim položite ružičasto tijesto i na njega ostatak kreme. Prelijte čokoladnom glazurom.Ostavite da se ohladi zatim  sijecite na kocke pa poslužite .
Prijatno!

Ko može da odoli spoju narandže i čokolade :Čoko narandža torta!


Potrebno 
Za koru:


200 g crne čokolade,
50 g maslaca,
3 jaja,
100 g šećera,
kesica vanilin šećera,
120 g brašna,
2 kašičice praška za pecivo,
kašičica cimeta

Za narandžin krem:
3 narandže,
230 g šećera,
puding od vanile,
100 ml likera od naranče,
200 ml vode,
250 ml slatkog vrhnja,
2 kesice šlag fiksa

Za čokoladni krem:
100 g crne čokolade,
250 ml slatkog vrhnja,
kesica šlag fiksa

Priprema
Za Koru:

Na umjerenoj temperaturi otopite čokoladu i maslac. U drugoj posudi umutite čvrst snijeg od bjelanaca, pa dodajte žumanca, šećer i vanilin šećer.
Brašno izmiješajte s praškom za pecivo i cimetom, pa ga postepeno dodajite u umućena jaja, a zatim sjedinite sa otopljenom čokoladom.
Tijesto sipajte u kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 °C oko 30 minuta.

Za Narandžin krem:

Jednu narandžu operite toplom vodom, ogulite koru, a zatim kuhajte 10 minuta u ključaloj vodi. Dodajte 100 g šećera, još malo kuhajte, prohladite, izvadite koru, uvaljajte je u 30 g šećera i osušite.
Iscijedite sok od tri narandže (300 ml).
Puding skuhajte sa 100 g šećera, iscijeđenim sokom i likerom, i ostavite da se ohladi.
Polovinu kandirane kore isijecite na komade. Umutite slatko vrhnje sa šlag fiksom, dodajte mu kandiranu koru od narandže (ovu polovinu koju ste rezali na komade), pa pomiješajte sa kremom od naranče.

Čokoladni krem:
Čokoladu otopite na pari, jednu kašiku ostavite za ukrašavanje, a ostatak pomiješajte sa umućinim slatkim vrhnjem i šlag fiksom.
Ohlađeni čokoladni krem stavite preko kore, a preko njega premažite narančin krem.
Ohladite u frižideru dva sata, ukrasite čokoladom i kandiranom korom naranče i vaša čokoladna torta s narančom spremna je za serviranje.
Prijatno!

Mirisan i ukusan :Rolat sa kandiranim voćem !


    Potrebno 
    Za koru :
     250 g mljevenih oraha,
     100 g maslaca,
     200 g šećera,
     60 g kakaa u prahu,
     4 kašike  soka od narandže,
     1 kašika  strugane narandžine kore
    Za kremu:
     150 g maslaca,
     80 g šećera u prahu,
     1 vanilin šećer,
     150 g miješanog kandiranog voća,
     kašika  kokosovog brašna
    Za ukrašavanje:
     malo kokosovog brašna,
     malo badema u listićima
Priprema 
Za koru :
U lonac sa debljim dnom naspite šećer, 4kašike  vode i sok od narandže. Stavite na vatru da se kuha, uz stalno miješanje da dobijete gust sirup.
Dodajte struganu narandžinu koru, promiješajte, sačekajte da se ohladi, pa dodajte mljevene orahe, maslac i kakao i energično promiješajte da dobijete gustu masu.
Ovu masu istresite na papir za pečenje, istanjite je u pravokutnik debljine 1 cm. Uz pomoć papira čvrsto urolajte i ostavite sa strane.
Krema:
Za to vrijeme pjenasto umutite maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa dodajte sjeckano kandirano voće i kokosovo brašno.
Ohlađenu koru otvorite i izravnajte, premažite pripremljenom kremom, pospite kokosovim brašnom pa ponovo urolajte uz pomoć papira za pečenje.
Do služenja čuvajte u frižideru, tek neposredno prije služenja rolat izvadite iz papira, izrežite ga na šnite, pospite listićima badema i služite.
Prijatno !

Predivna Čoko -Nes torta !


Potrebno :
Za koru : 
2 dl mleka, 
1 dl ulja, 
1 dl vrele vode, 
2 jajeta, 
1 vanilin šećer,
 2 šolje smeđeg šećera, 
šolja oštrog brašna,
 šolja mekog brašno, 
1,5 kašičica praška za pecivo,
 1,5 kašičica sode bikarbone,
 tri četvrtine šolje kakaoa;
Za fil: 
4 dl mleka, 
1 puding od vanile, 
2 kašike šećera, 
2 kašičice nes kafe,
 100 g mlečne čokolade;
250 gr margarina ili maslaca 
2 kašike šećera uprahu 
Za glazuru : 
200 g čokolade za kuvanje,
 50 g margarina, 
5 kašika ulja

Za dekoraciju :po želji može šlag krema od čokolade 
Priprema
Za koru :
Prvo pomešajte sve mokre sastojke osim vode. Potom stavite i sve suve sastojke. Uz neprestano mešanje sjedinite mokre sastojke sa suvim. Mutite mikserom dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju sipajte vrelu vodu i dobro izmutite. Sipajte smesu u kalup od 26 cm prečnika koji ste prethodno podmazali uljem i posuli prezlama. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Ostavite koru da se ohladi, izvadite je iz kalupa i presecite napola.(ili pecite u plehu iz rerne pa po širini presijecite na 3 jednaka dijela da dobijete 3 kore )
Za fil :
Puding i šećer pomešajte sa mlekom i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite s vatre i dodajte nes kafu i izlomljenu čokoladu, pa mešajte dok se čokolade ne istopi. Ohlađenom  filu dodajte izradeni margarin ili maslac sa šećerom u prahu zatim tom kremom   nafilujte kore. 
Za glazuru:
Čokoladu za kuvanje sa uljem i margarinom otopite na pari, pa toplom glazurom prelijte ohlađenu tortu.(ako napravite glazuru prije možete i kore premazati prvo malo glazurom zatim filom .)Dekorišite ili po želji ili sa umućenom  šlag kremom .
Ostavite u frižider da se i glazura stisne  pa poslužite .
Prijatno!

subota, 23. prosinca 2017.

Posna Rozen torta !



Potrebno:

500 gr gotovih rozen kora ( 8 komada )

300 gr šećera

150 ml vode

350 gr oraha

200 gr posnog margarina

100 gr  posne čokolade



Za glazuru:


300 gr šećera u prahu

5 kašika vrele vode

2 kašike ulja

15 kaši ekstrata od maline ili tečne prehrambene boje ako ne želite ukus maline u glazuri



Priprema:

Vodu i šećer staviti da provri, pa ostaviti da vri nekoliko minuta i skloniti sa vatre.

U šećer i vodu dodati mlevene orahe i čokoladu, pa ostaviti da se ohladi.

Ulupati margarin, pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.

Ovim filom mazati korice.

Na zadnju koru naneti glazuru.

Ulju dodati vrelu vodu, pa šećer, umutiti. pa dodati ekstrat ili boju i opet umutiti.

Glazura treba da je gušća od jogurta, ali još uvek malo tečna.

Istresite glazuru na tortu i poravnajte ravnim nožem.

Ostavite 30 minuta tortu u frižider da se stegne glazura , zatim možete da je čuvate na suvom i hladnijem mestu poput ostave, ne treba da bude u frižideru.

Najbolje je poslužiti sutradan, da korice upiju iz fila malo tečnosti i dodatno omekane.

Prijatno!