četvrtak, 21. prosinca 2017.

Reform kocke!






Potrebno:

Za koru


5 bjelanjaka

3 kašike šećera

1kašika brašna

100 gr mljevenih lješnjaka


Za kremu :

5žumanjaka

5 kašika šećera

1vanilin šećer

50 gr čokolade

125 gr margarina


Za glazuru

1čokolada 100 gr

1kašika ulja

Priprema
Za koru :
Umutiti 5 bjelanaca u čvrst šam i postepeno dodavati 3 kašike šećera. Na kraju dodati 1 ravnu kašiku brašna i 100 gr mljevenih lješnkaka lagano umiješati. Smjesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta. Ispečenu koru podijeliti na 3 dijela.

Za Kremu:
5 žumanaca umutiti sa 5 kašika šećera i jedan vanilin šećer pa kuhati na pari 10 minuta i na kraju dodati 50 gr čokolade i promiješati da se čokolada istopi. Kada se krem ohladi dodati 125 gr margarina i dobro umutiti. Kore spajati kremom i spolja premazati istom kremom, pa premazati čokoladom otopljenom sa pola kašike ulja.
Ohladiti u fržideru zatim sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno !

Mirisni, kukuruzni hljeb!






Potrebno :


1 čaša kukuruznog brašna

1,5 čaša pšeničnog brašna

2 kašike pšeničnih mekinja

1 kašika suhog kvasca (ili 1/4 kocke svježeg)

4 kašike ulja

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

2 dl vode

2-3 kašike ovsenih pahuljica


Priprema:

1 čašu kukuruznog brašna pomiješajte sa suhim kvascem, dodati šećer, so, ulje, mekinje i ovsene pahuljice i uz naizmjenično dodavanje mlake vode i brašna zamijesite testo. Ako koristite svježi kvasac, onda ga razmutite u mlakoj vodi i dodajte ostale sastojke. Vidjećete otprilike kad je testo gotovo, kad prestane da se lepi za ruke i za posudu. Ostavite testo da nadodje.Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu,sa kukuruznim brašnom da bi imao lepu koricu, a zatim ga malo razvucite oklagijom i urolajte u veknicu.

Stavite ga u mali duguljasti kalup i ostavite da još malo nadodje. Odozgo ga poprskajte malo vodom i posipite ovsenim pahuljicama ili nekim semenkama po vašoj želji.


Zagrijte rernu na 200 stepeni i ispecite hljeb dok fino ne porumeni, 30 minuta će biti dovoljno.

Ispečen hljeb izvadite iz kalupa i umotajte u krpu i ostavite da se prohladi prije nego što ga isječete.
Prijatno !

Brzi jednostavan i ukusan ručak :Zapečeni bešamel sa piletinom l!





Potrebno :


500 g pilećeg filea,

1 l pavlake za kuhanje,

2 kesice instant supe od gljiva


Priprema :

U vatrostalnu posudu poredajte isjeckanu piletinu (možete na krupnije ili sitnije komadiće). Pospite supom iz kesice i prelijte pavlakom za kuhanje. Stavite u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumeni.

Prijatno!



Švaler torta!



Potrebno: 
Za kore 
15 bjelanjaka

100g. sjeckanih oraha,

150 gr. kristal šećera,

3 kašike prezle,

1 kesica praška za pecivo,

Za kremu :

15 žumanjaka

100gr šećera

2 pudinga od vanilije,

8 dcl. mlijeka,

100 gr šećera u prahu,

250 g. putera

Za dekoraciju :

2 kesice šlaga,


Priprema :

Za kore 
Umutiti bjelanca sa 15 kašika šećera u čvrst snijeg. Dodati prezle, sjeckane orahe i prašak za pecivo.
Ispeći 3 kore u dobro nauljenom i pobrašnjenom kalupu za tortu.peći na 180 stepeni nekih 10 -15 min .zavisno od rerne .

Za kremu
Kuhati na pari ulupana žumanca sa 150g kristal šećera i ohladiti.
U 7dcl mlijeka skuhati puding razmućen u malo hladnog mlijeka. Ohladiti.
Umutiti puter sa šećerom u prahu, pa masu sjediniti sa pudingom i kremom od žumanaca.
Filovati kore.
Cijelu tortu premazati ulupanim šlagom.

Ohladite u frižderu pa poslužite .

Prijatno!

Pečena bundeva!




Potrebno:

 polovica bundeve


 maslinovo ulje

začini po želji ovisno želite li slatku ili slanu varijantu


Priprema:


Bundevu prerežite na pola i očistite od sjemenki kako bi dobili samo čisti mesnati dio. Na vanjskoj strani nožem zarežite male utore s razmakom od dva i pol centimetra i sljedeći oznake režite šnitu po šnitu. Jednaka debljina je važna kako bi se svaki komad bundeve ravnomjerno ispekao.


 Šnite položite na namašćeni protvanj, te ih pokapajte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Na svaku šnitu stavite začine koje ste odabrali. Za slanu varijantu sami možete pripremiti mješavinu od češnjaka, malo đumbira, slatke paprike i soli koju je dovoljno samo posuti po vanjskoj strani narezane i nauljene bundeve.


 Pripremljenu bundevu pecite u pećnici na 180°C oko 45 minuta, poslužite toplu.

Prijatno!

Punjeni krompir




Potrebno:
4 velika krompira,
200g pršuta i šunke,
250ml pavlake,
200g sira,
Začin po želji.

Preukusni čokoladni kolač!





Potrebno


Za Koru:

5 jaja

150 gr. šećera
prstohvat soli
100 gr. brašna
100 gr. gustina

Krema:

2 pudinga od čokolade
800 ml. mlijeka
4 kašike šećera
120 gr. putera
3 kašike šećera u prahu
malo rendane čokolade (može bez nje)
Priprema 
Za koru : Izmutite jaja i prstohvat soli. Postepeno dodajite šećer i neprestano mutite. Mutite dok smjesa ne postane kremasta (glatka). Pomiješajte brašno i gustin, prosijati pa dodati izmućenim jajima. Miješajte drvenom kašikom od dna posude prema vrhu. Kalup namazati sa malo ulja i posut sa malo brašna. Istresite pripremljeno tijesto pa pecite na 180C dok kora ne dobije finu bojicu (dok ne bude gotova). Prvih pola sata nemojte otvarati peć, nakon pola sata otvorite i provjerite jel kora gotova. Koru istresite na krpu ili oval tako da gornji dio kore bude dole i tako ostavite da se hladi. Potpuno hladnu koru prerežite.

Skuhajte puding kao i obično što kuhate i pustite da se potpuno ohladi. Puding poklopite ili prekrijte celofanom da se ne stvori kožica i povremeno ga prommiješajte. Dok se puding hladi puter maknite iz frižidera i pustite da omekša na sobnoj temperaturi. Kad se puding potpuno ohladio, izmutite puter i šećer u prahu, dodajte pudingu i dobro izmutite. Istom kremom mažite kolač unutra i okolo pa pospite rendanom čokoladom.


Ako hoćete možete izmutiti šlag pa premazati po vrhu kolača. Po vrhu možete takođe dodati malo mljevenih oraha.




Jednostavan i brz:Sočni kolač od čokolade !


Potrebno:
Za koru 
10 jaja
180 g šećera
200 g mljevenih oraha ili lješnjaka
200 g čokolade u prahu
1 prašak za pecivo
Za preliv :
0,5 l slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
Priprema

Za koru :

Jaja i šećer pjenasto umutiti mikserom, a orahe/lješnjake, čokoladu u prahu i prašak za pecivo dobro promiješati u zasebnoj posudi tako da čokolada nema grudice.
Pomiješati s jajima.
Peći u velikom limu na masnom papiru na 180°C oko 20-25 minuta.

Za preliv:
Otopiti čokoladu u slatkom vrhnju na laganoj vatri uz stalno miješanje. (raditi dok je biskvit još u pećnici)
Još toplu koru  izbockati viljuškom i zaliti toplom kremom.
Ohladiti bolje na sobnoj temperaturi . (ja ga ne volim hladiti u frižideru , jer se tada krema previše stvrdne, a ukusniji mi je kad je sočniji a ako se isti dan ne služi izvadite iz frižidera bar pola sata prije služenja )
Prijatno!

Kremaste vaniilija šnite sa krem bananicama!


Potrebno
 Za koru :

6 belanaca
6 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašika kakaa
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:
3 pudinga od vanile
1 l mleka
10 kašika šećera
4 vanil šećera
1 margarin
I još treba:
12 čokoladnih bananica
malo crne čokolade za ukrašavanje

Priprema
 Za korU:
 Izmiksati belanca sa postepenim dodavanjem šećera u gust šam, a onda sa varjačom umešati mlevene orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo. Papir za pečenje stavite u pleh od rerne i onda nanesite smesu na papir i izravnjajte. Pecite u zagrejanoj rerni oko 12 minuta na 200 °C ili već zavisno od vaše rerne. Ohlađenu koru  presijecite po širin pleha  na tri jednaka dela.
    Za kremu :
    Od mleka odvojte 200 ml i u to sipajte puding i promešajte da ne ostanu grumuljice. Ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom i vanilom. Kada mleko provri sipati mleko sa pudingom. Skuvati fil, skloniti sa vatre i ostaviti ga da se ohladi. U ohlađen krem dodati umućen margarin.
    
    Na prvu koru  stavite krem i složite 6 bananica. Stavite drugu koru  i ponovite postupak. Stavite treću i sa ostatkom kreme premažite kolač sa svih strana. Ukrasite po želji.Ja sam istopila čokoldu i malo šarala  a vi po želji .
Stavite da se ohlade bar dva sata u frižideru zatim poslužite .
Prijatno!

Super čokoladne kocke s finom kremom !


Potrebno
Kora:

4 jajeta 
6 kašika šećera
2 kašike kakaa
4 kašike brašna
8 kašika orasha
250 g margarina
1 prašak za pecivo
Za fil :
500 ml tečnog šlaga 
250 g čokolade za kuvanje
2 kesice šlag fiksa
Za dekoraciju:
50 g čokolade za kuvanje
Priprema

Za koru :
Jaja umutiti sa šećerom i dodati sve ostale sastojke . Dobro sjediniti drvenom kašikom.
Smjesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 200 C oko 15-20 minuta. Sami procijenitesve zavisi od pećnice .
Dok se kora peče pripremiti fil. 

Za fil :
U šerpicu staviti tečnu pavlaku i čokoladu. Na tihoj vatri uz stalno miješanje istopiti čokoladu (ali nesme da provre). Kad se čokolada istopila fil skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Ohlađenom filu dodati 2 šlag fiksa i dobro umutiti mikserom.

Preko kore staviti fil. Dekorisati rendanom čokoladom. Ostaviti u frižider da se dobro stegne.
Sjeći na kocke te poslužiti .

Prijatno !

Fantastična torta bez brašna :Karamelina fantazija torta !


Potrebno
Za kore: 
 9 jaja 
180 gr cokolada 
180 gr maslaca
 180 gr przeni mleveni ljesnjaka ( oraha ) 
120 gr secera  plus
 2 kašike  mlevenog keksa
1 vanil secer
Za kremu: 
300 gr bele cokolade 
350 ml slatko vrhnje ( za slag )
 400 ml slatko vrhnje ( cvrsto izmiksati ) 
300 gr secera ( otopiti za karamel ) 
30 gr putera
Za ganache:
 200 gr kvalitetne cokolade ( sa sto vise kakaa % )
 150 ml slatko vrhnje 
1 zlica agavinog sirupa 
Za dekoraciju: bela i crna cokolade ( otopiti )
Za poprskati kore  mesavina mleka (čokoladno i obično )ili samo obično 
Priprema
Za kore :
Ja prvo pripremim 2 kalupa precnika ( 24 cm ), oblozim dno masnim papirom i ostavim sa strane.
Pecnicu upaliti  na 170 stupnjeva da se ugreje.
Poceti sa pripremom kora tako sto ce mo mlevene kekse potopiti i neka stoji 10-tak minuta.
Zatim  odvojiti bjeljanke od zumanjaka u posebne posude ( u jednu bjeljanke a u jednju zumnjake ), ostaviti sa strane.
Napravite cvrst sneg od bjeljanaka sa elektricnim mikserom, ostavite sa strane.
Pjenasto izmiksati maslac ( sobne temperature ) sa secerom, vanil secerom, pa dodati otopljenu cokoladu sa pare ( ne treba je prohladiti ), miksati celo vreme, jedan po jedan zumnjak, a sad dodati mlevene ljesnjake i namoceni mleveni keks i na kraju, lagano umesati kuhacom cvrst sneg od bjeljanaka.
Dobivenu smesu za kore rasporedite u 2 kalupa. Pecite istovremeno ako mogu obadva kalupa u vasu pecnicu ako nemoze, pecite posebno. Peci 25 – 30 minuta u prethodnoj zagrejanoj pecnici.

Pecene kore ohladite i vodoravno presecite po sredini. Od jedne kore dobicete 2. ( sve skupa 4 korice ). Ostaviti sa strane

Za karamelnu kremu
Izmiksati elektricnim mikserom 400 ml slatkog vrhnja i ostaviti u frizider dok pripremamo karamel.
Karamel ce mo pripremiti tako sto ce mo 300 gr secera staviti u jednu posudu, i staviti na vatru uz neprestalno mesanje da se secer otopi u blago karamelnu boju ( paziti da ne potamni ), pa nalevati polako, 350 ml slatko vrhnje ( za slag ), i neka se lagano kuva dok se karamel ne otopi, promesat. kada se karamel otopio dodati, puter ( 30 gr ) i izlomljenu/iseckanu bijelu cokoladu, sve dobro promesati da se i cokolada otopi. Odma ukloniti sa vatre.
Dobivenu smesu od karamela odma ohladiti. Ohladicemo tako sto ce mo posudu sa karamelom zaroniti u jednu drugu vecu posudu sa vodom, pa karamel miksati dok se ne prohladi. Dobiveni karamel bice dosta gust. A sad u karamel umesati cvrst slag od slatkoga vrhnja, sjediniti.

karamelnu kremu podeliti na 3 jednaka dela ( 3 posudice iste dimenzije ).

Slaganje :
Kalup u kome se pekla kora ( 24 cm ), skinuti prsten kalupa, pa staviti jednu koru ( vratiti prsten ), poprskati je sa malo mleka , sacekati malo da kora upije tecnost, naneti jedan deo karamelne kreme, druga kora, i nju poprskati, malo sacekati, drugi deo kreme, 3 kora, poprskati, ostatak kreme, prekriti sa cetvrtom korom. Krema ce prezlaziti stranice kore ( jer ce kore kada se ispeku biti, nesto malo manje, tako treba da bude), ta krema sto malo prelazi stranice ( filuje stranice torte, nemorate nadoknadno ). Ostaviti tortu sa strane i krenuti u pripremu ganache
Za ganache
U manju serpicu usuti 150 ml slatko vrhnje, te staviti na ringlu da se zagreje. U zagrejano umesati iseckanu cokoladu, i nju otopiti. Ukloniti sa vatre i dodati agavin sirup, sjediniti, prohladiti na isti nacin kao sto smo prohladili karamel kremu, a ne previse. Naneti na poslednju koru u slojevima ( prvo jedan slkoj a kada se malo stisne drugi..)
Torta je najbolja kada prenoci u frizideru.
Sutra dan ostranite prsten kalupa, tortu smestite na tacnu ili neka bude na tanjuru od kalupa. Zagladite stranice, ukrasite, dekorisite po zelji.
Uživajte u ukusnoj torti .
Prijatno !

Brzi kolač s mjerama na čaše ne treba vam ni vaga !


Potrebno :
  mjera čaše(1 čaša =2 dcl)
 1 čaša šećera
 1 čaša brašna
 1 čaša mljevenih lješnjaka,oraha….
 1 čaša kiseloga vrhnja
 1/2 čaše kakaa
 1/2 čaše ulja
 1 vanilin šećer
 1 prašak za pecivo
 4 jaja
Za glazuru :
1 čokolada 100 g i 3-4 kašike ulja 
Priprema:
Sve sastojke stavimo u posudu i izmiješamo mikserom;jaja,šećer ,brašno,kakao,kiselo vrhnje,ulje,prašak za pecivo i i vaniliju te jaja.Sipajte u manji duboki pleh obložen pek papirom(može i onaj za kuglof).
Pecite na 170 stupnjeva oko 45 minuta.Ukrasite čokoladnom glazurom ili posipajte šećerom u prahu.
Za glazuru na pari ili laganoj vatri istopite čokoladu sa uljem .
Ohladite kolač na sobnoj temperaturi ili u frižderu pa sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno !

Brza torta koja se nepeče gotova za 15 minuta :Oblak torta !


Potrebno :
500 g šlaga
500 ml kisele vode
250 g cnog dela eurokrema
200 g mlevene plazme
3 šlag krema od vanile
50 g rendana čokolade
100 g drobljenog lešnika
Priprema:
Umutiti šlag i kiselu vodu pa podeliti na dva dela. U prvi dodati krem, a u drugi keks. Šlag krem umutiti. U kalup prvo sipati fil od keksa pa posuti sa malo lešnika i čokolade. Preko toga fil od krema pa opet malo lešnika. Na vrh sipati šlag krem i lepo poravnati i posuti lešnicima. Staviti u frižider  par sati  do služenjea. Ukrasiti sarenim mrvicama. 

Prijatno !