nedjelja, 10. prosinca 2017.

Sočne kocke sa sirom i čokoladom !


Potrebno
Za koru :
200 g brašna
50 g mljevenih badema
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 žumanjaka
140 g maslaca
Za Sirni nadjev:
500 g kremastog sira
100 g slatkog vrhnja
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 kašika škrobnog brašna
2 jaja
Za Čokoladna kremu:
200 g čokolade s puno kakaa
70 g maslaca
200 ml slatkog vrhnja
100 g mliječne čokolade
60 g maslaca
Priprema
Za koru :
Brašno pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo. Dodajte maslac narezan na listiće, žumanjke, bademe i sve zajedno izmiješajte mikserom da dobijete rahlu smjesu. Stavite je u posudu za pečenje (30 × 20 cm) obloženu papirom za pečenje i pritisnite tako da dobijete ravnomjernu podlogu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta pa izvadite da se potpuno ohladi.
Za Sirni nadjev :

Siru dodajte slatko vrhnje, šećer, vanilin šećer, škrobno brašno i jaja pa sve dobro izmiješajte.
Za čokoladnu kremu :
Pripremite čokoladnu kremu tako da natrganu čokoladu prelijete zagrijanim slatkim vrhnjem i miješate da se otopi. Zatim dodajte maslac i nastavite miješati da dobijete jednoličnu kremu.
Mliječnu čokoladu otopite u zagrijanom maslacu.
Na ohlađeno tijesto stavite sloj čokoladne kreme (polovinu) i preko nje nanesite sirni nadjev. Preko njega izlijte ostatak čokoladne kreme i prošarajte pripremljenom mliječnom čokoladom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 160°C na oko 50 minuta. 
Kolač dobro ohladite, narežite na kocke i poslužite.
Prijatno!

Ukusna salata od piletine i makarona !


Potrebno:
300 g kuhane piletine
150 g mrkve
150 g graška 
150 g kukuruza šećerca 
100 g gorgonzole 
150 g makarona 
1 žlica senfa estragona 
400 ml kiselog vrhnja 
malo soli
Priprema:
Kuhanu piletinu narežite na kockice. Mrkvu također narežite na kockice pa je zajedno s graškom skuhajte u blago posoljenoj vodi.
Piletini dodajte ocijeđeno i ohlađeno kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz, natrganu gorgonzolu te kuhanu i ohlađenu tjesteninu. 
Senf, vrhnje i malo soli pomiješajte te prelijte preko salate od piletine i makarona.
Poslužite kao hladno predjelo.
Prijatno!

Pripremite pile na ovaj način bićete oduševnjeni i imaćete preukusan ručak !



Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 pile od 1,5 kg

Za marinadu:
3 kašičice krupne morske soli
1 l vode
2 čena belog luka
1 lovorov list
par zrna bibera

Za punjenje:
1 narandža
2-3 čena belog luka
limun trava



Za premazivanje:
70 g putera
1 ravna kašičica granula belog luka
1 kašičica tucanje, ljute, paprike
1 kašičica origana

i još:
1 veća glavica crvenog luka
1 kg krompira


Priprema:
Vodu sam zagrejala, dodala so, biber, lovorov list i beli luk pa kad se so rastopila prohladila.
Pile sam dobro oprala, stavila u lonac i prelila pripremljenom marinadom (da celo bude prekriveno vodom) te poklopila i stavila u frižider preko noći.
Sledećeg jutra pile sam izvadila iz marinade i dobro prosušila te ostavila par sati na sobnoj temperaturi nepokriveno.

U vatrostalnu zdjelu  na dno stavila sam sloj luka, na to pile koje sam napunila polovinama narandže, belim lukom i limun travom te vezala kanapom. Premazala sam pile otopljenim puterom sa začinima, dodatno malo posolila i stavila u rernu na 220 stepeni na 30 minuta a posle na 180 stepeni oko sat vremena. Pred kraj pečenja uključila sam gril opciju da korica fino porumeni.

U međuvremenu u drugoj posudi ispekla sam krompir koji sam predhodno skuvala i isto premazala pripremljenim puterom sa začinima.
Kada sam izvadila pile iz rerne ostavila sam ga 10-ak minuta da "odmori" a zatim servirala sa salatom i pečenim krompirom.
Uživajte u ukusnom ručku .
Prijatno !

Napravite ukusan ručak :Piletina sa limunom i maslinama !


Potrebni  (za četiri osobe):
1 pile isječeno na komade 
2 kašike  ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
2 limuna, narezana na kolutove
1 kašika  kapara
3 grančice svježeg ružmarina
15 zelenih maslina bez koštica, narezanih na kolutove
15 crnih maslina bez koštica, narezanih na kolutove
prstohvat sitne morske soli
Priprema:
Maslinovo ulje zagrijte u tavi. Dodajte piletinu i popržite je na srednje jakoj vatri dok ne pozlati, oko deset minuta. Izvadite je iz tave i stavite u vatrostalnu zdjelu.
Iz tave izlijte višak masnoće ostavljajući samo tanki sloj na dnu kako biste mogli popržiti luk dvije do tri minute. Na kraju dodajte češnjak i pržite još minutu.
Vratite piletinu u tavu i dodajte limun, kapare, ružmarin, masline i malo posolite. Poklopite i kuhajte oko 25 minuta, odnosno dok piletina nije do kraja kuhana. Povremeno podlijevajte vodom.
Poslužite toplo.
Prijatno !

Stvarno preukusna poslastica :Gnijezda od oraha !


Potrebno
Za gnijezda :
1 jaje
250 gr margarina
100 gr šećera 
50 gr kakoa
1 vanilin šećer
400 gr brašno
200 – 300 gr seckanih oraha ( blendiranih )
Za punjenje :
100 gr mliječne ili bilo koji eurokrem 

Priprema: 
Jaje umutiti 
Ulupati  margarin sa šećerom i vanilin šećerom da bude penasto pa dodati umućeno jaje .
Dodati kakao pa umutiti.
Postepeno dodavati brašno i mutiti nastavcima za testo.
Kada se dobije fina kompaktna smesa oblikovati kuglice mokrim rukama i svaku u sredini udubiti prstom i dodatno oblikovati pa uvaljati u orahe.
Slagati u obložen pleh.
Peći u zagrejanoj rerni na 160 stepeni 20 – 25 minuta, zavisno do rerne.
Pečene i ohladjene napuniti sa otopljenom mlečnom čokoladom i ostaviti da se stegne.
Napomena: Ako želite da izbjegnete pečenje  ja sam radila gnijezda i od keksa isto su mi prelijepa (samo brašno zamijenite keksom izbacite jaje ili ga umutite na pari i izmiješate sa istopljenim margarinom i ostalim sastojcima )Koji god način da napravite uglavnom su preukusna ova gnijezda .
Uživajte i prijatno !



Brza fenomenalna poslastica :Kokos Bajadera !



Potrebno:
300 g šećera
200 ml vode
250 g margarina 
300 g mljevenog keksa
100 g kokosa
glazura
100 g bijele čokolade
3 kašike ulja
malo tamne istoplene čokolade za dodatne  ukrase šare .
Priprema:
 Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri kuhajte još 3-4 min. Dodajte margarin i miješajte da se rastopi. Zatim dodajte mljeveni keks i kokos i sve dobro umiješajte,
Smjesu izlijte u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne.  Kalup otprilike 45×30 ili nešto slično neće napraviti bitniju razliku u visini.Od polovine ove smjese možete napraviti kuglice i uvaljati ih u keks npr.
Otopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne išarajte sa tamnom istopljenom čokoladom i isecite na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode.
Uživajte u ovoj jednostavnoj i brzoj poslastici .
Prijatno!

Kremasti kolač za pamćenje :Serenada kocke !


Potrbno 
Za koru : 
7 jaja, 
10 kašika brašna,
 2 kašike kakaoa, 
1 prašak za pecivo, 
9 kašika šećera.
 Za kremu:
 12 kašika šećera, 
1 litar mleka,
 200 g putera, 
3 kesice vanilin šećera,
 9 kašika gustina,
Za glazuru :
100 gr tamne čokolade 
3 kašike ulja 
Za ukrašavanje:
 1 kašika kakaa 
malo krupno strugane čokolade ako želite 
Priprema
Za koru : 
Mikserom mutimo jaja i 9 kašika šećera. Kada se šećer rastopi,
dodamo brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom, uz neprekidno mešanje. Testo prespemo u tepsiju obloženu papirom. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.
Za  kremu:
U šerpu na šporetu sipamo skoro celo mleko, dodamo 12 kašika šećera i vanilin šećer. Gustin rastopimo u preostalom mleku i dodamo u uzavrelo mleko na šporetu, neprekidno mešajući. Kada krem dobije potrebnu gustinu, sklonimo sa šporeta.Ohlađeni krem mutimo mikserom i dodamo puter. Mutimo dok se sastojci ne sjedine.
Za glazuru :Na pari istopimo čokoladu sa uljem pa prohladenu prelijemo preko kolača 
Slaganje :
Pečenu koru  sečemo na dva jednaka dela. Na prvi deo nanesemo fil i stavimo drugu koru . Isečemo kolač na parčiće. Preostalim filom punimo špric, ukrasimo svaki kolač ,zatim prelijemo glazurom svaku kocku i pospemo kakaom ako želite možete staviti po vrhu i krupno struganu čokoladu al nije obavezno .
Kolač ostavimo u frižider da se ohladi bar 2-3 sata zatim poslužimo .
Uživajte prijatno!

subota, 9. prosinca 2017.

Mirisne božićne zvjezdice od cimeta i badema !


Neizostavni  mirisni kolačići na svakom božićnom stolu .
Potrebno:
2 bjelanjka
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 žličice cimeta
100 g mljevenih lješnjaka
100 g mljevenih badema
50 g glatkog brašna
Priprema :
Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer u prahu i vanilin šećer pa nastavite miskati dok ne potrošite sav šećer.
Dvije žlice smjese od bjelanjaka odvojite za dekoraciju zvjezdica i ostavite sa strane.
U smjesu od bjelanjaka i šećera malo po malo dodajte mljevene lješnjake i bademe, cimet te brašno. Kuhačom sve lagano izmiješajte pa rukama formirajte kuglu.
Pripremljeno, ljepljivo tijesto stavite na radnu površinu koju ste posipali šećerom u prahu. Tijesto razvaljajte na debljinu od 0,5 do 1 cm pa kalupima izrezujte zvjezdice i slažite ih u lim za pečenje prekriven masnim papirom.
Na svaku zvjezdicu stavite malo smjese od bjelanjaka koju ste sačuvali i razmažite ju u obliku zvjezdice – pomozite si prstima!
Zvjezdice sušite 10 -12 minuta na temperaturi od 140 °C.
Osušene zvjezdice spremite u neku veču kutiju  da omeksaju i bilo bi ih najbolje tri dana prije konzumiranja .
Uživajte uz ne izostavne božićne zvjezdice .
Prijatno!

Božićni vijenac -najbogatiji i najmirisniji božićni kolač!


Potrebno:
Za tijesto:
5 jaja
5 dag kandirane narančine kore
5 dag kandirane limunove kore
60 dag različitog suhog voća (šljive, smokve, marelice, voćni mix i dr. )
2,5 dl viskija
10 dag lješnjaka
10 dag oraha
10 dag badema
10 dag čokolade
10 dag marcipana
20 dag šećera
20 dag maslaca
20 dag brašna
2 žlice kakao praha
1 žličica praška za pecivo
na vrh noža soli
na vrh noža kardamoma
na vrh noža mljevenog đumbira
½ žličice cimeta
sitno naribana korica od 1 naranče
sitno naribana korica od 1 limuna
Za preljev i ukrašavanje:
120 ml viskija
120 ml kuhane kafe (espresso)
15 dag čokolade (70% kakaa)
7 dag maslaca
orašasti plodovi
suho voće
čokolada
Priprema
Kandiranu koru naranče i limuna te suho voće sitno nasjeckati. Staviti u odgovarajuću staklenku, zaliti sa 2,5 dl viskija, žlicom dobro zbiti, zatvoriti staklenku i ostaviti dva dana da se marinira, na sobnoj temperaturi.
Nakon dva dana čokoladu, lješnjake, orahe i bademe sitno nasjeckati. Marcipan narezati na kockice. Brašno, prašak za pecivo, sol i kakao izmiješati i prosijati. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi kremasto izmiješati sa šećerom. Zatim naizmjence dodavati mješavinu brašna i jedno po jedno jaje, neprestano miješajući.
Nakon toga dodati začine (kardamom, đumbir, cimet) i naribanu koricu naranče i limuna. Na kraju kuhačom umiješati nasjeckanu čokoladu i mješavinu suhog voća zajedno s viskijem u kojem se mariniralo.


Kalup za vijenac (oko 2 – 2,5 l zapremnine) namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Uliti smjesu i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 160°C oko 75 minuta. Vrući kolač izvaditi iz pećnice (ostaviti u kalupu), izbosti štapićem i preliti viskijem pomiješanim s ohlađenom kafom. Kolač ostaviti preko noći da se potpuno ohladi u kalupu.
Ohlađeni, natopljeni kolač istresti iz kalupa.
Maslac dobro zagrijati. Skloniti sa štednjaka i dodati sitno narezanu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i glazura dobije sjaj. Kolač preliti glazurom i prije nego se glazura stvrdne ukrasiti nasjeckanim orašastim plodovima, suhim voćem i nasjeckanom čokoladom.
Kada se glazura potpuno stvrdne, kolač staviti u odgovarajuću kutiju s poklopcem i ostaviti ga na hladnoj sobnoj temperaturi dva dana da se okusi prožmu. 
Uživajte u ovom prekrasnom kolaču .
Prijatno !

Neodoljiva kombinacija :Čokoladne kocke sa bananama !


Potrebno 
Za Koru2x:
 3 žumanca
 4 bjelanca
 5 kašika šećera
 4 kašike brašna
 jedna kašika kakao praha
 dvije kašike ulja
 pola kesice praška za pecivo
Fil:
 1 l mlijeka
 180 grama šećera
 2 pudinga od čokolade
 3 kašike brašna
 2 žumanca
 jedan vanilin šećer
150 grama čokolade mliječna kuvertura
 250 grama putera
Za dekoraciju :Po želji šlag ili glazura od čokolade 
I još:
 oko kilogram banana.
Priprema:
Kora: Prije svega da napomenemo da su gore navedeni sastojci za jednu koru – vama su potrebne dvije. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg.
Žumanca i šećer pjenasto umutiti, dodati brašno, kakao, ulje i prašak za pecivo, dobro izmiješati pa u tu smjesu umiješati snijeg od bjelanaca.
Tepsiju dimenzija 20×30 cm blago nauljiti i posuti brašnom, sipati smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 12 do 15 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne). Ako imate dovoljno velik pleh za pečenje možete odjednom umutiti sve sastojke po postupku kako je navedeno za jednu koru, peći odjednom i presjeći koru na pola.
Za Fil: Puding, brašno, žumanca, šećer i vanilin šećer umutiti sa malo mlijeka i skuvati u ostatku mlijeka. Pred kraj kuvanja dodati kockice čokolade, kada se istopi skloniti sa vatre, dodati komadiće maslaca i dobro izmiksati.
Čim se fil prohladi, filovati kolač ovim redoslijedom: donju koru malo namočiti sa 3-4 kašike mlijka, premazati je sa 5 kašika fila i staviti preko drugu koru koju takođe namočimo mlijekom.
Banane sjeći po polovini, donju ravnu stranu redati preko kore i preko banana rasporediti ostatak fila. Kolač dobro ohladiti, staviti šlag ili glazuru od čokolade.
 Ohlađen kolač isjeći na kocke i posužiti .
Prijatno!

Brze kuglice !


Potrebno :
 250 ml slatkog vrhnja 
 100 g bijele čokolade
 1 vanil sećer
 1 puding od vanilie
 100 g kokosa
 po želji šećer u prahu
 po želji bademi
Priprema:
Od 250 ml vrhnja odvojiti 50 ml.
Vrhnje staviti kuhati a prah za puding izmiješati s odvojenih 50 ml vrhnja.
Kada vrhnje počne kuhati, smanjiti temperaturu na laganu, maknuti posudu s ploče i umiješati razmućeni puding. Miješati pjenjačom dok se zgusne (vrlo brzo se zgusne).
Skloniti s ploče i u vruću kremu umiješati van. šećer i nakidanu bijelu čokoladu, miješati dok se čokolada otopi.
Zatim dodati kokos i promiješati.
Probati kremu i po želji dodati malo šećera u prahu ako volite slađe.
Ja nisam koristila šećer, svi koji su probali bili su jako zadovoljni i rekli da je dovoljno slatko.
Puno ljudi voli dosta slatko pa ako ste u toj skupini po želji dodajte malo šećera.
Kremu staviti u frižider oko 15 minuta, zatim oblkiovati male kuglice i uvaljati ih u kokos.
Po želji se može u svaku kuglicu staviti badem,ili istopljenu čokoladu  tada su još finije i sličnije raffaelu.
Od ove smjese dobila sam 34 kuglice, za više poduplati sve sastojke.
Prijatno uživajte !

Fine nepečene štanglice !


Potrebno :
3 žumanceta
250 g šećera u prahu
250 g margarina
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenog keksa
200 ml soka od pomorandže
100 g čokolade za kuvanje
1 kašika ekstrakta vanile

Za fil :
3 belanceta
3 kašike šećera
3 kašike šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
Za Ukrašavanje:
čokoladne mrvice
Priprema:
U dubljoj posudi umutiti na pari žumanca kad ste dobili lijepu kremastu smjesu dodajte  šećer  u prahu  umućen  omekšalim margarinom.
 Mlevene orahe i keks preliti sokom od pomorandže i promešati.
 Sjediniti smesu od žumanaca sa smesom od keksa, dodati ekstrakt vanile i dobro izmešati.
Dobijenu masu podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati čokoladu izrendanu na sitno rende.
 Pripremiti odgovarajuću tacnu za kolač te na nju presuti smesu sa čokoladom i oblikovati donju koru. Ostaviti u frižideru da se stegne. Nakon toga preko donje kore naneti drugi deo svetlijeg fila i poravnati ga sa donjom korom. Opet staviti u frižider da se stegne.
Za  fil za premazivanje kolača. Umutiti belanca  na pari u čvrstu smjesu , a zatim postepeno dodavati 3 kašike šećera uz neprestano mućenje.  u prohladenu smjesu  dodati umutiti slatku pavlaku sa 3 kašikešećera u prahu. Sjediniti šam od belanaca i šlag od slatke pavlake pa polako promešati. Dobijenu smesu premazati preko kolača i posuti čokoladnim mrvicama. 
Ostaviti u frižideru da se stegne, a potom iseći na šnite željene veličine i poslužiti .
Prijatno!
Napomena  u orginalnom receptu nemorate mutiti jaja na pari a ja pošto nevolim živa jaja nikako ja sam ih umutila na pari a vi kako hoćete .

Jako sočan i ukusan Turski kolač !


Potrebno:
 2 jaja
 250ml ulja
 250ml hladnog mlijeka
 ravna velika kašika germe
 mala kašikica p. za pec.
 500-600g brašna
 1 kašika  kakaa
Za Zaljev:
1l vode
 800g šećera
5 kesica vanilin šećera 
Priprema:

Mikserom umutiti jaja, mlijeko i ulje.
Dodati oko 300 g brašna, germu i prašak, miksati.
Podijeliti na dva dijela i u jedan umutiti kakao. Nakon toga ponovo dodavati brašna u oba dijela.
Meni je otišlo oko 550 grama jer je tijesto masnije pa se ne lijepi tj ne treba previše brašna stavljati.
Ostavi se na toplom da nadođe  i onda se oba dijela narežu na manje komade pa se valjaju prstima po stolu i onda motaju kao na slikama, prvo spiralno pa u krug, frk, zvrk. 
Nije potrebno pomastiti tepsiju.
Peku se na 200 stepeni dok blago porumene.
Zaljev se kuha nekih pet minuta i zaliju se tople - toplim zaljevom, ne vrućim.
Treba ostaviti još više prostora oko njih  jer narastu dok se peku i onda opet puno narastu kad upiju zaljev.
Ohlađene kolače poslužite uz kafu i uživajte .
Prijatno!