utorak, 5. prosinca 2017.

Kremasto sočno i moćno : Neskvik Kolač!


Potrebno
Za koru :
6 jaja
150 g šećera
150 g neskvika
150 g omekšalog maslaca
150 g brašna
1 prašak za pecivo

Za Fil:
3 kisele pavlake
7 kašika šećera u prahu

Za Glazuru:
4 kašike vode
100 g šećera
100 g čokolade
1 kisela pavlaka sobne temperature

Priprema:
Za koru :
Bjelanca umutiti sa šećerom.
Žumanca umutiti sa neskvikom, zatim dodati maslac i sve zajedno umutiti.
Sjediniti brašno sa praškom za pecivo zatim dodati prethodnoj smesi, a onda i umućena belanca i najmanjom brzinom izmiksati. Sipati u podmazan pleh veličine 23 x 33 cm i peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 18-20 minuta.
Koru izvaditi ih pleha zatim gornji deo okrenete prema dole.
Pečenu koru ohladiti zatim preseći uzduž na pola da dobijete dve kore.
Za Glazura:
Vodu i šećer staviti da provri zatim dodati čokoladu, skloniti sa vatre i dodati kiselu pavlaku.
Za fil :
Jednu polovinu premazati filom tako što ste prethodno sjedinili kiselu pavlaku i šećer u prahu. staviti drugu koru i premazati glazurom.
Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Najukusni Jaffa tart ikad !


Potrebno 
Za podlogu:
300g plazma keksa(moze i neki drugi po vasoj želji)
150g putera,margarina
5kašika soka od narandze
50g šećera u prahu + 2kasike kakaa

Za čokoladni fil:
400ml mlijeka
1 puding čokolada
200g čokolade
rendana korica narandze
4kašike šećera

Za fil od narandze:
400ml soka od narandze
4kašike šećera
1 Puding okus vanilija 

Za preliv:
40ml ulja
100g čokolade
Priprema

Pomiješati mljevenu plazmu sa secerom,otopljenim puterom i dodati sok od narandze.
Masu rasporediti u kalup 26cm za tart po rubovima i dnu pritiskajuci prstima.
Peci u rerni 10 minuta na 200 stepeni.
Skuhati puding od čokolade i dodati čokoladu izlomljenu na kockice i promiješati da se istopi pa izrendati koricu narandze i sipati na podlogu,moze i tako vruce pa ostaviti da se stegne.
Skuhati puding od vanile u soku od narandze i sipati preko fila od čokolade.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko fila od narandze.
Dekorisati po želji .
Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na željene komade i poslužiti.
Prijatno!

Brza verzija sa piškotama :Rolada Tiramisu!


Potrebno :
18 kom piškota,
150 g philadelphia sira (krem sir),
100 g šećer,
4 kašike instatnt kafa (okus vanilija),
3 kašike baileysa (liker),
250 g slatkog vrhnja,
2-3 kašike kakaa u prahu
1,5 do 2 dl vode

Priprema:
U krem sir sobne temperature, dodajte šećer i mutite dok se šećer ne istopi.
Dodajte kašiku vanilije, kašiku baileysa (coffe cream) i nastavite mutiti.
Postupno, u tankom mlazu dozirajte slatko vrhnje i mutite dok ne dobijete kompaktnu čvršću masu, otprilike 15-20 minuta.
U zdjelici pomiješajte instatnt kafu sa mlakom vodom i ostatkom baileysa.
Razvucite samoljepljivu foliju na radnou površinu (četiri dužine piškota).
Piškote umačite u kafu i slažite po šest, jednu do druge, u tri reda, tako da dobijete pravokutnu površinu.
Preko piškota nanesite ulupanu kremu i ravnomjerno je rasporedite.
Na kraju zamotajte u foliju koju ste stavili kao podlogu, pri čemu treba krajeva zavrniti, kao salamu!
Spremite salamu u zamrzivač na jedan sat.
Tiramisu roladu prije posluživanja izvadite iz zamrzivača, odmotajte i obilato pospite kakom.Zatim sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!

Grčka pita sa sirom :Tiropita!


Potrebno :
5 jaja
400 gr. sira feta
200 gr. edamera ili nekog drugog tvrdog sira, po zelji
1 casa pavlake
1 dcl. ulja
1 kasikica praska za pecivo
200 gr. brasna

Priprema:
U posudi lagano izmutiti jaja, da budu kao za pohovanje.
Dodati fetu izmrvljenu viljuskom, edamer izrendan na krupno rende, pavlaku, ulje, brasno, prasak za pecivo i izmesati. Tepsiju precnika 30 cm. malo nauljiti, dno i obode, i izliti smesu.
Peci na 180 stepeni oko 45 minuta.
Poslužiti toplu uz kiselu pavlaku .
Napomena ja sam probala i sa pola kukuruznog brašna bila mije super a vi pravite kako želite  (znači 100 gr kukuruznog i  100 pšenisnog brašna )
Prijatno !

Fini suhi kolač sa bananama i čokoladom !


Potrebno :
3 banane,
250 g brašna,
120 g maslaca,
120 ml mleka,
200 g šećera u prahu,
2 jaja,
1 kašika sode bikarbone,
3 kašikice  tamnog kakaa 
pola kašike cimeta,
100 g crne čokolade.
Po želji komadići čokolade ili čokoladne  ukrasne loptice 

Priprema :


U velikoj posudi izgnječiti banane, pa dodajte omekšali maslac,  umucena jaja i šećer u prahu.
Zatim pomešajte brašno, kakao,cimet i sodu bikarbonu pa i njih dodajte u posudu sa bananama.
U istu posudu dodajte mleko i iseckanu tamnu čokoladu pa sve zajedno promešajte lagano.
Dobijenu smesu uliti u  duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i staviti da se peče u rerni na 170 stepeni, na sat vremena.Poželji možete dodati po vrhu komadiće čokolade ili ako imate gotove čokoladne loptice .
Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi pre služenja.
Prijatno !

Cheescake Tačkasta torta koja se ne peče !


Potrebno 
Za podlogu :
1 Cheesecake mješavina ( 300 gr mljevenog  plazma keksa )
1 kašika Kakaa u prahu
3 kašike mlijeka
100 g maslaca
Za kremu :
500 ml slatkog vrhnja 
1 krem fix 
1 vanilin šećer 
400 g krem  sira (ella ,mascarpone)
1 želatin  u vrećici 10 gr + voda po upustvu sa vrećice
150 g čokolade

Priprema:
Za podlogu :
Mješavini za podlogu dodajte kakao, navlažite s mlijekom i dobro izmiješajte.
Dodajte otopljeni maslac, još jednom dobro promiješajte te ravnomjerno rasporedite u kalup za torte (Ø 24 cm).sa obručem što se skida
Utisnite kašikom ili jednostavno rukom  da dobijete jednoličnu podlogu.
Stavite u frižider  na 20 minuta.

Za kremu :
Umutite slatko vrhnje sa krem fix i vanilin šećerom ,zatim želatinu pripremite po upustvu na vrećici  stavite da se prohladi dok vrhnju
Dodajte sir mascarpone i miješajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.zatim dodajte želatin

Dvije trećine kreme nanesite na ohlađenu podlogu u kalupu.
U ostatak kreme umiješajte otopljenu  prohlađenu čokoladu.
Dobivenu kremu stavite u slastičarsku vrećicu, a zatim u kremu u kalupu za torte utisnite loptice .

Tortu dobro ohladite, najmanje 2 sata prije skidanja kalupa i poslužite.
Prijatno!



Predivan kremasti kolač :Banana – chocolate mascarpone cake!


Potrebno:
1 šoljica  250 ml.
20tak. petit keksica 
4-5 manjih banana
Za fil :
1 pak. mascarpone sira(226gr.)
2 šoljice slatkog vrhnja
1/2 šoljice šećera
1 kašika  vanille extrakt
2 kašike  kakao
rum po zelji 
Za glazuru :
230gr.  cokolade za kuhanje 
1 šoljica  slatkog vrhnja
1 kašika  putera
Priprema:Duguljasti  Kalup  premazite sa uljemi prekrijte prozirnom folijom .
Za glazuru:
U manju zdjelu dodajte isitnjenu kuhinjsku cokoladu.Ja sam koristila cokoladne kapljice. U manju serpicu stavite slatko vrhnje i stavite na pec da se ugrije,ne da prokuha.Ugrijano slatko vrhnje prelijte preko cokolade i ostavite par minuta.Dodajte omeksali puter.Izmutite dobro da se masa sjedini .Ostavite sa strane.
Za fil :
U zdjelu dodajte mascarpone sir,secer,slatko vrhnje,vanillu extrakt i kakao.Izmiksajte sve dobro da dobijete smjesu kao krem sir. Banane isjecite po sirini a zatim po duzini.
Saganje :
U  kalup  prvo stavite  2 šoljice filla.Razmažite ravnojmerno po plehu.
Preko filla poredajte petit keks.
Preko keksa stavite 2-3 kašike  čokoladne glazure i razmazite.Ovo nije u orginal receptu ali sam ja ovako uradila a vi po želji.
Preko čokoladne glazure stavite pola šoljice  fila i razmažite. Preko filla poredajte banane. Zatim preko banana stavite ponovo pola šoljice  filla i premazite. Preko filla ponovo keks,glazura,fill,banane,fill i na kraju kekse.
Vratite krajeve folije po duzini i sa strane preko keksica i ostavite u fridz oko 4-5 sati. Nakon 4-5 sati tortu izvadite, odmotajte foliju,prebacite krajeve folije sa strane,stavitena tasnu  i istresite.
Ako vam se glazura malo svrdnula samo je pogrijte malo na peći. Polagano istresajte glazuru po torti i premazujte sa svih strana.Zatim tortu stavite u frizer na 10-15min da se čokolada potpuno stvrdne.
Ukrasite po želji.
Prijatno!

Brza kakao torta koja popravlja raspoloženje !


Potrebno :
3 jajeta,
400 g brašna,
350 g žutog šećera,
50 g kakaoa,
2 kašičice praška za pecivo,
kašičica sode bikarbone,
pola kašičice soli,
150 g pavlake,
kašičica ekstrakta od vanile,
175 g neslanog putera – istopljenog, pa ohlađenog,
125 ml ulja,
200 ml vode 
Za glazuru :
175 gčokolade sa većim postotkom kakaa
250 g putera 
275 g šećera u prahu 
kašičica ekstrat vanile



Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puterom namažite kalup za tortu. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite jaja, pavlaku i vanilu,
Mikserom u trećoj posudi umutite rastopljeni maslac , ulje i vodu . Sjedninite sa sastojcima iz prve posude, mešajući mikserom – najmanjom brzinom. Dodajte sastojke iz druge posude, i mešajte dok se sve ne sjedni, pa potom sipajte u pleh. Ako ste neraspoloženi, sve ovo možete da mešate i ručno. Pecite kolač 50-55 minuta. Zatim ohladite.

Za glazuru:

Čokoladu za glazuru istopite u mikrotalasnoj pećnici ili na ringli, tako što ćete manju posudu sa čokoladom da stavite u veću, u kojoj se greje voda. U drugoj posudi umutite puter dok ne bude mekan i kremast, a zatim dodajte šećer u prahu (koji ste prethodno prosejali), pa mešajte sve dok masa nepostane ujednačena i glatka. Zatim nežno dodajte vanilu i čokoladu, i mešajte dok masa ne bude sjajna i glatka. Rasecite po pola  ohlađeni kolač i nafilujte sa oko četvrtinom glazure, a ostatak plastičnom lopaticom rasporedite po vrhu i stranicama  kolača-torte.
Ohladite u fržideru pa poslužite .
Prijatno!

Brza poslastica :Čupavi Muffini!


Potrebno
Za tijesto:
3 jaja
150 gr šećera
125 ml ulja
100 ml mlijeka
280 gr brašna
1 prašak za pecivo

Za glazuru:
70 gr čokolade za kuhanje
50 gr putera
25 gr šećera
100 ml vrhnja za šlag
i još:
oko 70 gr kokosovog brašna
Priprema:

Odvojiti bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutiti sa šećerom,pa dodati jedno po jedno žumance,miksajući svo vrijeme.Zatim dodati mlijeko,ulje,polovinu brašna sa praškom za pecivo.Izmiksati!Na kraju dodati i preostalo brašno,pa sve izmješati. Sipati smjesu do vrha kalupa za muffine!

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C,oko 20 minuta! Pečene muffine ostavite da se prohlade.

Za Glazuru: Istopite puter i šećer na pari,pa dodajte izlomljenu čokoladu.Kad se čokolada otopi,dodajte i vrhnje,pa sve izmješajte.Ostavite da se glazura prohladi.Gornji dio muffina potopite u glazuru,pa uvaljajte u kokosovo brašno.

Ostavite malo da se ohlade i ukusi spoje zatim poslužite .
Prijatno !

ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

Nepečena čokoladna torta !


Potrebno
Za podlogu :
240 gr mljevenog keksa(ja sam koristila petit beurre)
120 gr maslaca
Za kremu :
200 gr čokolade za kuhanje
100 gr mliječne čokolade
120 gr maslaca
80 ml tople vode
4 kom žumanjka
4 kom bjelanjka
Za bijelu kremu :
2 šaga +krem fix za šlag 

Završni dio :
ganache krema (može i nemora )

150 gr čokolade i
 50 ml vrhnja za šlag 
  

Priprema
Za Podlogu :
Samljeti kekse u multipraktiku, staviti ih u zdjelu i preliti sa rastopljenim maslacem. Izmješati rukom (dobit će se suha mrvičasta smjesa) te je utisnuti u kalup promjera 25cm.
Za kremu :
Izlomiti čokoladu u zdjelu, dodati maslac izrezan na kockice, staviti u mikrovalnu da se otopi. (ili na laganoj vatri )otopljenu čokoladu dodati toplu vodu i žumanjke. To zajedno izmiksati. U drugoj zdjeli izmiksati snijeg od bjelanjaka(ja ih umutim na pari ) i kuhačom  ih umiješati u čokoladu. Tako pripremljenu smjesu istresti u kalup(sa obručem sto se skida ) na pripremljenu podlogu.
Za bijelu kremu :
Umutiti 2 šlag pjene sa krem fix -om. Zatim je premažete preko čokoladne kreme 
Završni dio 
Ukoliko želite možete staviti Genache kremu 
Vrhnje stavit na vatru do vrenja skinuti i uto izlomiti čokoladu  i miješati da se otopi ostaviti da se ohladi pa premazati kolač  
Tortu dobro ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Retro Karamel torta sa orasima !


Potrebno 
 Za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo

 Za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 – 50 gr čokolade

Priprema
Za koru :
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.

Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala, a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno. Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..

Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne. Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji. Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.
Prijatno!

Meksičko jelo koje će zavoljet cijela porodica :Čili od mesa !


Potrebno :

2 crvene paprike
2 žute paprike
2 zelene paprike
2 srednja praziluka
500 ml paradajz sosa
2 konzerve crvenog pasulja
2 konzerve čeri paradajza
riža
1 pavlaka
3 velike kašike kumina
1 kašika ljute paprike
So
biber
500 g miješanog mljevenog mesa

Priprema :

U veći lonac na malo ulja propržite sitno sjeckani praziluk, pa kada se prodinsta ubacite mljeveno meso. Kada se meso isprži, dodajte sitno sjeckane paprike. Kada paprike omekšaju, dodajte konzerve čeri paradajza, kumin, so, biber i ljutu papriku. Neka se jelo krčka na tihoj vatri oko sat i po. Pred sam kraj, ubacite dvije konzerve crvenog pasulja i promiješajte. Nakon desetak minuta sklonite jelo sa šporeta da se hladi.
Za  prilog :
 Rižu (u zavisnosti od broja osoba), skuhajte sa malo soli. 
 

Jelo poslužite tako što na tanjir prvo stavite rižu i onda na njega prelijete čili od mesa .
Uživajte uz ovo pikantno mexsičko jelo .
Prijatno !

Prijedlog za ručak :Puretina u marinadi od đumbira !


Potrebno:
1,5 kg puretine
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
2 kriške svježeg đumbira
1 ljuta papričica
4 dl jogurta
2 kašičice curryja
3 limuna
so, biber
Priprema:
 Marinadu pripremite dan ranije: ogulite i narežite crveni i bijeli luk, đumbir, papričicu pa sve stavite u mikser s jogurtom i curryjem. Miješajte nekoliko minuta da dobijete ujednačenu smjesu.
 Mesu odstranite kožu.
Oštrim nožem zasijecite komade mesa do kostiju. Istrljajte krupnom soli i komadima limuna.
 Komade mesa pomiješajte s marinadom od jogurta, zatvorite posudu i ostavite u frižideru najmanje 12 sati.
Sat prije pripremanja izvadite puretinu iz frižidera i ostavite je na sobnoj temperaturi. Pripremite grill tavu. Komade mesa dobro ocijedite i pecite 15-ak minuta na srednje visokoj temperaturi.
Poslužite uz prilog po želji .
Prijatno!