nedjelja, 3. prosinca 2017.

Jako fin kremasti kolač!


Potrebno
Za Koru:
4 jajeta
4 kasike secera
1 dl. ulja
10 g. cimeta
1 banana
1 prasak za pecivo
1 solja (oko 250 ml.) mekog brasna.

Za Fil:
300 g. secera
2 dl. slatke pavlake
150 g. maslaca ili margarina
200 g. slaga u prahu
2,5 dl. mleka
4 banane.

Za Dekoraciju:
1 rebro ribane cokolade.

Priprema:
Za koru 
Rernu zagrejte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)oblozite sa papirom za pecenje,podmazite sa par kapi ulja, i slozite po dnu kolutove banane.
Jaja penasto umutite sa secerom,dodajte cimet,ulje,brasno i p.za pecivo.Sve promesajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(koru provjerite cackalicom da li je pecena).Ohladite.
Za fil:
Prvo zagrejte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju serpu sipajte secer i zagrejavajte na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj sporeta i u karamelizovani secer sipajte polako zagrijanu .slatku pavlaku mesajuci sve vreme.
Vratite na sporet i nastavite sa kuvanjem mesajuci dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa sporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promesajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Slag u pahu umutite sa mlekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promesajte mikserom.
Slaganje:
Pecenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh.Na koru nanesite kremu od karamela i slaga,na kremu poslazite tanke kolutove banana i premazite preostalim karamelom.
Za dekoraciju pospite sa ribanom cokoladom.

Kolac dobro ohladite najbolje preko noci,pa sutradan rezite na kocke i poslužite .
Prijatno!

subota, 2. prosinca 2017.

Nezaboravna kremasta torta Mrena !


Potrebno 
Za Koru:
6 jaja
6 kasika secera
6 kasika punih oraha
2 kasike kakaoa
1 prasak za pecivo
200 ml soka od narandze
2 kasike brasna
Za prvi fil
300 gr mlevenog Plazma keksa
casa od 200 ml soka od narandze
100 gr cokolade za kuvanje
125 gr margarina
50 gr secera u prahu
Za drugi fil
250 gr oraha
2 kasike secera
100 ml mlijeka
125 gr margarina
50 gr secera u prahu

Za treći fil
2 pudinga od vanile
750 ml mlijeka
125 gr margarina
100 gr secera u prahu
Za dekoraciju /završni dio
2 slatke pavlake

Priprema:
Za koru 
Kora se priprema jednostavno. Umute se najpre belanca, zatim se doda secer, pa zumanca, pa onda brasno i prasak za pecivo, kakao i na kraju se kasikom u to umesaju orasi. Pece se na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica pleha, a pleh je velicine 25×35 cm. Ali svako prilagodjava plehu koji ima, moze i malo manji, kora ce biti deblja.
Kada se kora ohladi, pospe se sokom od nacedjene pomorandze, ako je malo 200 ml koliko stoji u receptu, moze da se doda jos malo, po slobodnoj proceni domacice.

Za Prvi fil se pravi tako sto se Plazma keks prelije sokom od narandze i ostavi se malo da upije, a onda se posebno dobro umuti margarin sa secerom u prahu. Toj smesi se dodaje plazma keks, a zatim i otopljena cokolada. Ako je smesa tvrda, slobodno se doda jos soka od narandze, da se dobije masa koja moze da se maze preko kore.

Za drugi fil
se najpre orasi malo propeku u rerni, zatim se samelju, pa se popare u mleku koje se malo zaseceri. Kada se ohlade, takodje se sastave, sa prethodno umucenim margarinom i secerom u prahu.

Za Treci fil se napravi prvi, kako bi se hladio dok se drugi filovi prave. Dakle skuva se puding od vanile, ali se ne stavi 8 vec 4 kasike secera. Dok se fil hladi, umuti se margarin sa secerom u prahu, a zatim se sastavi sa pudingom. Dobije se prekrasna, glatka smesa.
Na koru se najpre stavi fil sa Plazma keksom, pa fil od oraha, a na kraju zuti fil. 
Odozgo se torta premaze sa dve umucene slatke pavlake.
Tortu obavezno ohladiti u frižideru najmanje 3 sata zatim možete poslužiti .
Prijatno!

Fine kremaste kocke sa lješnik karamelama !


Potrebno  :
400 g petit keksa
200 g pti-ber keksa sa čokoladom
mlijeko
Za kremu:
1 l mlijeka
10 kašika šećera
3 pudinga od karamele
250 g margarina
200 g šećera u prahu
100 g lješnik karamela

I još :
300 g šlag krema od čokolade
50 g čokolade

Priprema:
Za  kremu : 
Od litra mleka odvojiti 200 ml i razmutiti puding. Ostalo mlijeko, zajedno sa 10 kašika šećera i iseckanim lješnik karamelama, staviti da proključa. Miješati, dok se karamele ne otope. U prohuhalo mlijeko sipati razmućeni puding i skuhati krem. Skuhani krem prekriti samolepljivom folijom i ostaviti da se ohladi.
 Margarin umutiti penasto, sa šećerom u prahu. Pripremljeni margarin dodati ohlađenom kremu i mikserom umutiti, da masa postane kremasta.

 Na tasnu staviti 200 g keksa, prethodno potopljenog u toplo mlijeko. Preko naneti 1/3 krema. Zatim staviti sloj keksa sa čokoladom (takođe potopljenog u mleko), pa preko ide druga trećina fila. Na kraju staviti zadnjih 200 g keksa i poslednju trećinu fila.


Na kraju celu tortu obilno premazati sa umućenim šlag kremom i po vrhu narendati čokoladu. Ostaviti u frižideru, da se dobro stegne, pa poslužiti.
Prijatno !

Šarena oblatna sa glazurom od čokolade !


Potrebno
 1 oblatna(cijelo,manje pakovanje)
6 bjelanjaka 
6 žumanjaka 
24 kašike  secera 
2 vanilije,
1 maslac (250gr)
150gr mljevenih oraha
100gr mljevenog petit keksa
100gr cokolade
limunovog soka(2 kašike )
Cokolada za premazivanje
400gr cokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja

Priprema
Za žuti  fil:
6 zumanjaka
1 maslac
12 kašika secera
2 vanilije, limunov sok

Sve sastojke(osim maslaca) stavimo u zdjelu i dobro umutimo, nad parom.
Sklonimo da se ohladi pa u ohladeno dodamo maslac
Ostavimo na stranu dok pripremimo drugi fil.

Za tamni fil:
6 bjelanjaka
12 zlica secera
150 gr mljevenog keksa
100 gr mljevenih oraha
100gr cokolade(otopiti na pari)

Bjelanjke umutiti  na pari sa secerom, dodati keks,
orahe i otopljenu cokoladu.

Kada smo pripremili filove/kreme, pocnemo sa
premazivanjem oblatne.Jedan list oblatne premazemo zutom kremom, pokrijemo drugim
listom oblatne,
pa premazemo tamnom kremom i sve tako dok se ne utrosi sav fil.Treba da bude dva sloja zute boje i dva sloja tamne boje.Pritisnuti tacnom(velicine oblatne)i staviti nesto tesko da se listovi spoje.
Oblatnu mozete ostaviti i bez cokolade, samo je izrezati.
Ja je isjecem po duzini na tri djela i premazujem otopljenom cokoladom

Za premazivanje :
400gr cokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja
To stavim u zdjelicu na paru i kada se cokolada
otopi, lagano promijesam, da dobijem homogenu
otopinu koja se lagano premazuje preko oblatne.
Ovako pripremljenom cokoladom, mogu se glazirati kolaci.
Cokolada se stegne, ali se lagano reze i ukusna je..

Prijatno !

Pohovana paprika punjena sirom i šunkom!


Potrebno:
8-10 pečenih Roga  paprika
300g feta sira
150g kačkavalja
100g šunke
jaja za pohovanje
prezle za pohovanje
brašno za pohovanje
ulje za prženje
mešavina začina

Priprema:
Paprike oguliti,očistiti od semena i peteljki, a potom uzdužno raseći kako bi se dobio oblik pravougaonika. Feta sir izgnječiti viljuškom, kačkavalj izrendati na krupno rende, a šunku sitno iseckati.
U odgovarajućoj posudi sjediniti feta sir, šunku, kačkavalj i začine po ukusu.
Pripremljenom masom premazati paprike, a potom urolovati.
Rolovanu punjenu papriku uvaljati u brašno, zatim umočiti u umućena jaja, a na kraju u prezle. Paprike pržiti na vrelom ulju dok ne porumene (kada se ulje dobro zagreje, smanjiti vatru da ne bi hrana gorela, bitno je da se dobro zagreje, a onda smanjiti).
Poslužiti tople .
Prijatno!

Max Vanila Milk Šnite !


Potrebno
Za koru:
6 bjelanaca
80 g secera u prahu
150 g oraha
2 prezle 
Za fil
300 ml slatke pavlake
80 g secera u prahu
180 g Kisele pavlake
2 kesice vanilin secera
1 kesica pudinga od vanile
280 ml mleka
75 g maslaca

Priprema 
Za koru :
Umutiti bjelanca cvrsto,dodati secer u prahu i orahe i prezlu ,te peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni u najvecem plehu koji imate.Nekih 15 min zavisno od pečnice .Gotovu koru prerezite uzduzno da dobijet
Za fil :
Slatku pavlaku  umutiti sa secerom u prahu i vanilin secerom,te umesati i kiselu pavlaku.
Puding skuvajte po uputama sa vrecice u 280 ml prokuvalog mleka.U jos topao puding umesajte maslac,izradite dobro mikserom i ostavite da se prohladi.Kada se ohladilo sjedinite sa slatkom i kiselom pavlakom mikserom.
Na prvu koru stavite sav fil,te prekrijte drugom korom i ostavite da se dooobro prohladi.Kada je ohladjeno seci na snitice i servirati .
Prijatno !

Pamuk kifle sa đemom !


Potrebno
Za tijesto:
2 jajeta
2 dl ulja
3 dl mlijeka
1 kašika suhog kvasca
100 g šećera
oko 700 g brašna

Za fil:
džem od šljiva

Za sirup:
200 g šećera
3 dl vode

Za uvaljati  kiflice:
100 g kokosa

Priprema
U 3 dl mlakog mlijeka staviti kašiku suhog kvasca i 100 g šećera. Da stane pa dodati 2 jaja, 2 dl ulja i brašnom zamesiti tijesto. Tijesto dobro izraditi i ostaviti da nadođe. Kad tijesto nadođe, podijeliti na pet dijelova. Svaki dio razvaljati u krug i isečemo na 8 trouglova. Na svaki trougao tijesta staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu. Tako uraditi sa svim delovima tijesta. Kiflice ostaviti da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene. U medjuvremenu skuvati sirup: U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljivati u topao sirup (kiflice ne da stoje u sirupu samo provući kroz sirup sa jedne i druge strane) pa uvaljati u kokos.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Dali ste probali ? Zlatne palačinke -ova poslastica će vas oduševiti !


Potrebno 
Za Palacinke:
2 Puding vanilija
2 kašike  brašna
2 jaja 
1 dl mlijeka
na vrh kašike praska za pecivo
malo soli

Za Kremu:
5 dl slatkog vrhnja
150 gr bijele cokolade
1 puding od vanilije

Priprema:
Za kremu :
 U malo slatkog vrhnja razmutiti prah za puding , u smesu bez grudvica, pa dodati ostalo slatko vrhnje i sve sjediniti. Staviti na ringlu i kuvati dok se nezgusne. Ukloniti sa vatre pa dodati iseckanu bijelu čokoladu. Sve dobro promijesati da se cokolada otopi. Ohladiti. Izmiksati kremu.
Za palačinke :
Napraviti smesu bez grudvica za palacinke ( sve zajedno izmiksati ), moze da ostoji jedno pola sata a i nemora.
Blago nauljimo tavu pre izlivanja svake palačinke. Pečemo na 190 stepeni, sjedne i druge strane.
Pečene palačinke premažemo  sa kremom od bijele čokolade.

Poslužiti uz preljev od malina, jagoda, borovnica, ribizla, lemon curd…….ili sveze maline, visnje, jagode…..
Uživajte prijatno!

Zdravija verzija za palačinke :Integralne palačinke !


Potrebno:
2 jaja 
8 kašika integralnog brašna 
3 kašike samljevenog lana 
1 kašika ulja 
malo soli 
malo šećera 
200 ml gazirane vode 
200 ml mlijeka 

Za serviranje: 
nemasni sir i bobičasto voće po izboru (maline ,jagode, borovnica...) 
Priprema:
Izmiješati sve sastojke da tijesto bude gusto kao i za klasične palačinke. Tavu  namastite uljem i salvetom (da palačinke ne bi bile pretjerano masne), pa pecite kad se tiganj zagrije.
Zbog integralnog brašna peku se malo duže i budu malo deblje. Nafilujte kada se prohlade sirom i voćem, koje može biti cijelo ili ispasirano u pire. 
Poslužite uz čaj ili smoothie.
Prijatno !

Jednostavne i ukusne orahove ploške !


Potrebno
Za koru /biskvit:
3 jaja
3 šoljice šecera ( od crne kave )
3 šoljice  ulja
4 šoljice  mlijeka
3 šoljice  mljevenih oraha
5 šoljica  brašna
1 prašak za pecivo
1 narandža ( korica )
1 vanilija
mala kašikica  soli

Za Nadjev
100 g čokolade
180 g maslaca
10 kašika secera u prahu
6 kašika  vode
4 šoljice  mljevenih oraha
1 kašika ruma
Za dekoraciju :
1 narandza ( sok )
mljevenih oraha za posipanje
čokoladne bombice (nije obavezno)
Priprema:
U zdjelu za miješanje uspi brašno , orahe , prašak za pecivo , koricu od narandže i sol , pa sve dobro promijesaj pjenjačom . Ostavi sa strane do upotrebe .
U posebnoj zdjeli pjenasto izmuti jaja sa secerom , pa dodaj ulje , miljeko i vaniliju . Sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu .
Mjesavini sa jajima dodaj mjesavinu sa brasnom i kratko promijesaj da se sastojci povezu . Dublji pleh premazi maslacem i pospi brasnom , pa izlij tijesto . Tijesto je dosta rijetko , tako treba biti . Peci u ugrijano pecnici na 180 stupnjeva oko 30 min . Dok se ne ispece i lijepo porumeni . Pecenu koru prebaci na resetku za hladjenje i ohladi .
Za kremu /nadjev:
 U posudu srednje velicine staviti secer , vodu , natrganu cokoladu i maslo . Sve stavi na laganu vatru da se polako otapa , povremeno promijesaj . Kada se svi sastojci otope i smjesa ujednaci dodaj orahe i dobro promijesaj , na kraju dodaj rum , smjesa ce malo zapjeniti , ali tako treba biti . Skini sa vatre i pusti da se malo prohladi .

Hladnu koru vodoravno prerezi na pola . Donji dio stavi na ravnu podlogu i poskropi sa polovicom soka od narandze , te prelij polovicu vruceg nadjeva . Preklopi sa drugim djelom  i njega poskropi sa drugom polovicom soka od narandze i prelij sa ostatkom nadjeva , poravnaj i pospi sa mljevenim orasima .Spremi u hladnjak na 60 min da se sve lijepo rashladi i nadjev stegne .
Rasladjenom kolacu odrezi rubove i izrezi na snitice 3×7 cm i posluži uz najdraži topli napitak .
Prijatno!

Brza poslastica gotova za tren :Keksi sa nutellom i maskarpone sirom !


Potrebni :
Po želji 
keksi bilo koji 
malo nutella
malo maskarpone
malo gotove zasladene kafe
malo kokosa

Priprema :
Sto se tice kolicine sastojaka ja ih nisam navela jer toga ide sasvim malo,pogotovo nutelle i maskarponea,a kekse kupite gotove pa mazete i spajate,i napravite onolito koliko vi hocete,mozete 3 ili 300kom zavisi od vas.!!ja sam danas napravila16 kom.samo da probamo i sve smo pojeli..
A keks vam je slican piskotama,samo malo tanji i kraci,fino se topi u ustima dok ga jedete,
Prvo skuhajte kafu,zasladite je malo,i ostavite da vam se malo ohladi,mora biti topla a ne vrela,inace cete dobiti papicu.Ja sam skuhala ness kafu i dodala sam i malo mlijeka..


Jedan keksic namazete sa malo nutelle,a jedan sa malo maskarponea pa ih spojite jedan uz drugi.Vrlo kratko ih umocite u toplu kafu i uvaljate u kokos,i to je to…
Prijatno!

Energetska bomba :Prelijep rolat u oblatni sa suhim voćem !


Potrebno:
100 g mljeveni keks
100 g suhih smokava
100 g grožđica
100 g suhih datulja
200 g suhih brusnica
100 g kandirane papaje
200 g mljevenog lješnjaka
20 g bućinih koštica
50 g čokolade za kuhanje
100 g šećera
2 dl vode
2 lista oblatni


Priprema:
Dva lista od oblatne stavite između vlažnih krpa kako bi omekšale.
Voće i sjemenke bundeve nasjeckajte na sitno.
Lješnjake stavite u rol na 10-ak minuta kako bi dobili jači okus pa ih sameljite.
Šećer i vodu rastopite (6-7 min.).
Maknite sa vatre pa dodajte čokoladu,suho voće, lješnjake i mljeveni keks.
Podijelite fil na dva jednaka dijela (ja sam dobila nešto više od 500 g u svaku oblatnu) i premažite oblatnu, te zarolajte.
Zamotajte plastičnom ili aluminiskom folijom čvrsto pa stavite da se ohladi, te režite na ploške pa poslužite .
Prijatno!

petak, 1. prosinca 2017.

Fina lagana tortica bez pečenja !


Potrebno
Za podlogu:
manje pakiranje pettit beure keksa
10-tak čajnih keksića s čokoladom (može i domaćica)
150 g otopljenog margarina 
 3 kašike kakaa

Za kremu:
500g bijelog kravljeg sira
1/2 l vrhnja za šlag
150 g šećera
1 kremfix
2 vrećice želatine u prahu
100 g čokolade

Priprema :
Za podlogu:
 U vrećicu za zamrzavanje  staviti kekse i lagano ih istući čekićem  za meso da se usitne pa ih pomiješati sa otopljenim margarinom u koji ste dodali kakao. Izmiješati kašikom kekse i margarin zatim masu  prebacit u namašćen kalup za torte  sa obručem sto se skida utisnuti masu rukama, dlanovima lagano nabijati i tuckati dok se ne izaravna. Pustiti da se ohladi.

Za kremu
Mikserom istući vrhnje za šlag sa kremfixom da bude čvrsto  Pomiješati mikserom sir, šećer i šlag. U smjesu dodati otopljenu želatinu pripremljenu prema uputi na omotu.
 Podijeliti kremu na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu.
U kalup na podlogu od keksa naizmjence slagati bijelu i smeđu kremu kako biste dobili mramorni efekt. Lagano zaravnati od gore (a i ne morate, može biti ‘čupava’ ? ) i dobro rashladiti (najbolje preko noći). Maknuti oprezno obruč od kalupa .
Rezati na željene komade pa poslužiti .
Prijatno!